Notranji napad in gašenje. Kakšna cev, kakšen pretok, ...
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
- Janez Tratnik
- moderator

- Kraj: Dobračeva - Žiri
- Kontakt:
Notranji napad in gašenje. Kakšna cev, kakšen pretok, ...
Osnovno vozilo v manjših društvih je ponavadi vozilo z batno črpalko. Tudi v društvih višjih kategorij se zaradi hitrosti in okretnosti uporabljajo takšna vozila na prvih izvozih.
Kakšno je vaše mnenje o tem?
Pojavlja se že tudi nova zadeva za začetne požare z imenom Hi press oz. Hi Cafs. Kaj menite o tej zadevi za uporabo v prvem napadu?
viewtopic.php?t=3814&highlight=mladi%E8
Kakšno je vaše mnenje o tem?
Pojavlja se že tudi nova zadeva za začetne požare z imenom Hi press oz. Hi Cafs. Kaj menite o tej zadevi za uporabo v prvem napadu?
viewtopic.php?t=3814&highlight=mladi%E8
Lep preostanek dneva vam želim.
Janez Tratnik, GSM: 041 587 444.

Kot gasilec se rodiš in večno ostaneš!
Gasilce rajši pokličite prehitro kot prepozno!

mnenje
Moje mnenje:
odvisno od konfiguracije terena. Št. PGD jev in opremljenosti društev.
Smiselno je da imajo vozila z prvim izvozom s seboj tudi dragoceno vodo.
odvisno od konfiguracije terena. Št. PGD jev in opremljenosti društev.
Smiselno je da imajo vozila z prvim izvozom s seboj tudi dragoceno vodo.
lp Beatus
- Janez Tratnik
- moderator

- Kontakt:
Moje mnenje:
Definitivno nimajo cevi z premerom manjšim kot 16 mm in črpalkami s pretoki manjšimi od 150-200 l/min kaj delat pri kakršnemkoli notranjem napadu.
Kaj nas čaka pri notranjem napadu ne vemo nikoli. Kdo bo zagovarjal eventuelne hude posledice, če pride do požarnega preskoka ali podobvno v boste pa samo malo scali po ognju. Kdor je dal čez HF bo že vedel kaj imam v mislih.
Je pa fino na vajah vlečt oni tanek ror po objektu brez truda.
Kar se tiče Hi pressa je zadeva zelo učinkovita pri res začetnih požarih (pozabljena hrana, vozila, manjši smetnjaki). Tudi v višje nadstropje ga lahko nesemo hitro saj ni pretežak. Efekt glede na gabarite je zelo velik prav tako domet pene, ki je kvalitetna.
Definitivno nimajo cevi z premerom manjšim kot 16 mm in črpalkami s pretoki manjšimi od 150-200 l/min kaj delat pri kakršnemkoli notranjem napadu.
Kaj nas čaka pri notranjem napadu ne vemo nikoli. Kdo bo zagovarjal eventuelne hude posledice, če pride do požarnega preskoka ali podobvno v boste pa samo malo scali po ognju. Kdor je dal čez HF bo že vedel kaj imam v mislih.
Je pa fino na vajah vlečt oni tanek ror po objektu brez truda.
Kar se tiče Hi pressa je zadeva zelo učinkovita pri res začetnih požarih (pozabljena hrana, vozila, manjši smetnjaki). Tudi v višje nadstropje ga lahko nesemo hitro saj ni pretežak. Efekt glede na gabarite je zelo velik prav tako domet pene, ki je kvalitetna.

- Oskar
- Naj forumovec 2004

- Kraj: Malečnik
- Kontakt:
Ta prava gasilska
Kdor je že v ognju bil,
kdor je že iz ročnika pil,
mu kdaj je gusto blo,
bo vedno pel si pesem to!
Od viška glava ne bili ,
ne vlači tankih mi cevi!
Na kavču star bi rad umrl,
ne v ognju mlad sam se scvrl!
ON
Kdor je že v ognju bil,
kdor je že iz ročnika pil,
mu kdaj je gusto blo,
bo vedno pel si pesem to!
Od viška glava ne bili ,
ne vlači tankih mi cevi!
Na kavču star bi rad umrl,
ne v ognju mlad sam se scvrl!
ON
Zadnjič spremenil Oskar, dne 24. Januar 2007, 13:03, skupaj popravljeno 3 krat.
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
CAFS nima nobene zveze s Hi-pres gasilno napravo. Bistvo Cafsa je, da kompresor ali pa lahko tudi jeklenka pri mini Cafsu, doda zrak v mešanico vode in penila že pred ročnikom, točneje že pred tlačno cevjo in zaradi tega je tudi cev zelo lahka. Pri tem aparatu pa se pena dela na ročniku, klasično. Je pa Hi-press uporaben tudi kot gasilni aparat na vodo. Zrak iz jeklenke se rabi kot potisno sredstvo. Pa še to. Večkratna raba Hi-pressa: ne vem če je možna, mislim na terenu. No lahko je, če imaš poleg rezervno jeklenko. Za vodo predvidevamo da jo imamo.
Ja še eno vprašanje se mi odpira glede gašenja s Cafsom. Vendar to bi moral odgovoriti proizvajalec oz. ga preizkusit na Igu, na vročem treningu, ja se javim, za organizacijo (mislim glede zagotovitve Cafsa): Kako deluje Cafs pri preprečevanju nastanka povratnega ognja. No Milan, bi bilo potrebno zadevo preizkusit za temo na Rogli...
- Janez Tratnik
- moderator

- Kontakt:
Če primerjava Hi-Press in Hi-Cafs med njima ni nobene razlike. Vse je samo tržna logika z imenom. V oba daš vodo in (ali) kantico penilnega sredstva. Zadeva (pena in voda) se zmeša v posodi pred vstopom v ročnik s stisnjenim zrakom iz jeklenke. In to je potem Cafs (Compressed Air Foam System).tomaz napisal/-a:CAFS nima nobene zveze s Hi-pres gasilno napravo. Bistvo Cafsa je, da kompresor ali pa lahko tudi jeklenka pri mini Cafsu, doda zrak v mešanico vode in penila že pred ročnikom, točneje že pred tlačno cevjo in zaradi tega je tudi cev zelo lahka. Pri tem aparatu pa se pena dela na ročniku, klasično. Je pa Hi-press uporaben tudi kot gasilni aparat na vodo. Zrak iz jeklenke se rabi kot potisno sredstvo. Pa še to. Večkratna raba Hi-pressa: ne vem če je možna, mislim na terenu. No lahko je, če imaš poleg rezervno jeklenko. Za vodo predvidevamo da jo imamo.
Sistem, ki ga imate v novem Unimogu ali v LJ na pušnikovi cisterni je v grobem (ampak res v grobem) ista zadeva. Voda in pena ter dodamo še stisnjen zrak (iz jeklenke ali kompresorja).
Sicer pa dajmo o CAFS debatirati tule.
viewtopic.php?t=5464&highlight=cafs

- Mitja Gregorič
- Naj forumovec 2003

- Kraj: Volčja Draga
- Kontakt:
Moje mnenje o ceveh in notenjem napadu in kaj uporablajti je takšno:
Že Oskarjeva pesmica govori da od viška glava ne boli!
Se prvi da še vedno je najboljša klasika (cevi C in Turbo ročnik z nastavljivimi pretoki)
Njabolje je da se uporablja pretok na ročniku 200L/min z tlakom 5 do 6 BAR in seveda C cevi.
Bilo pa je že govora da se z "špičalniki" nič ne naredi! pa tudi kaj bi bilo če bi prišlo do še bolj intenzivnega gorenja mi bi pa pljuvali na ogenj!

Že Oskarjeva pesmica govori da od viška glava ne boli!
Se prvi da še vedno je najboljša klasika (cevi C in Turbo ročnik z nastavljivimi pretoki)
Njabolje je da se uporablja pretok na ročniku 200L/min z tlakom 5 do 6 BAR in seveda C cevi.
Bilo pa je že govora da se z "špičalniki" nič ne naredi! pa tudi kaj bi bilo če bi prišlo do še bolj intenzivnega gorenja mi bi pa pljuvali na ogenj!
Lep pozdrav! Matevž Kmecl
- Denis
- Kraj: Vrbje - Spodnja savinjska dolina
- Kontakt:
Klasika še zmerom zakon, c cevi fi 42 z turbomatikom pretok do 200l/min. Glede špičalnika ki je naprimer v GV-V1 smo ga mi probali v našem krematoriju in učinka sploh ni bilo. Smo pa probali tudi hitro napadalno cev fi 25 z rosenbauerjevem nepiro in lahko rečem da je dobro opravil svojo funkcijo.
Za hitre predore, požar kuhinje ( nape ) majhnih prostorov, požar na začetku faze gorenja je seveda potrebno čimprej posredovat in polaganje c voda lahko traja, zato pa pride še kako prav hitro napadalna cev.
Za hitre predore, požar kuhinje ( nape ) majhnih prostorov, požar na začetku faze gorenja je seveda potrebno čimprej posredovat in polaganje c voda lahko traja, zato pa pride še kako prav hitro napadalna cev.
Ta hudi PGD VRBJE.
- Milan Dubravac
- Gasilci.org

- Kraj: smokuč
Jaz sem za C cevi. Od viška res glava ne boli. Čeprav si pa upam trditi, da bi si s 25mm VT in pravim ročnikom upal v zaprt prostor. No mi smo na vozilu en pištolni ročnik zamenjali z Leader-jevim Quadrofog-om in sem prepričan, da bi se dalo marsikater notranji požar posekat z njim za šalo. Škoda, ker MArkoŠ ne bo pisal več bi znal tukaj kaj dodati.

No tudi sam se pridružujem mnenju, da mora biti pretok okrog 150 lit/min. Problemi pa se potem začnejo pri tlaku in premerih cevi. Sploh je problem tam, kot je zadevo odpr Janez T. , kjer nižje katagorizina društva večkrat vgrajujejo batne črpalke s samostojnim motorjem, predvsem mislim da zaradi cene. Po moje potrebuje črpalka s pretokom 150 lit/min, kaj več kot 12 KM samostojni pogonski agregat oz. bi jo bilo potrebno poganjati z motorjem vozilla kot je to pri GVC-jih. Potem pa mislim da se malo spremeni tudi celoten koncept vozil. Za prvo posredovanje bi predlagal srednji tlak in cevi H ali pa VT 25. Da pa bi društva nižjih kategorij vlagala v ostale sisteme za hitro posredovanje pa so po moje bolj sanje kot resničnost.