Pomoč Slovenije pri gašenju požarov v Makedoniji

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
darko

Pomoč Slovenije pri gašenju požarov v Makedoniji

Odgovor Napisal/-a darko »

Danes popoldan je proti Makedoniji odletel helikopter SV z ustrezno opremo in posadko pripadnikov Sv, gasilcev in predstavnika URSZR za pomoč pri gašenju makedonskim gasilcem.
Toliko za prvo inf. Kaj več kasneje.
Darko
darko

Kot sem informiran so poleg Makedonije za pomoč s strani EU zaprosile tudi Italija, Hrvaška in nekatere druge države. Kot ste seznanjeni imajo pri gašenju velike težave predvsem mediteranske države.
Darko
darko

Slovenija bo pri gašenju požarov v Makedoniji pomagala s helikopterjem Slovenske vojske
Danes so iz kabineta predsednika vlade sporočili, da sta se premier Janez Janša in makedonski predsednik Nikola Gruevski včeraj dogovorila za pomoč Slovenije pri gašenju požarov v Republiki Makedoniji.
Slovenija bo danes na območje požarov v Makedoniji napotila helikopter Slovenske vojske Bell 412, ki je opremljen za gašenje požarov v naravi. V Makedonijo se odpravlja tudi gasilska ekipa in predstavnik Civilne zaščite. Helikopterska ekipa Slovenske vojske bo pri gašenju požarov v Makedoniji predvidoma pomagala naslednje tri dni, z možnostjo podaljšanja.EU prek mehanizma civilne zaščite pomaga gasiti požare
Center Evropske komisije za opazovanje in informiranje je od konca junija prejel osem prošenj za pomoč pri boju proti požarom, ki so se razdivjali na jugu in jugovzhodu Evrope, so sporočili v Bruslju. Grčija je npr. prejšnji teden že tretjič v tem poletju zaprosila za pomoč v okviru evropskega mehanizma civilne zaščite, Francija pa je nato v boj proti grškim požarom poslala dve svoji gasilski letali.
Mehanizem civilne zaščite pa ni bil tako uspešen v primeru Bolgarije, ki je za pomoč zaprosila v soboto, saj gasilci brez specializirane opreme niso mogli obvladati požarov. Članice EU niso pravočasno poslale gasilskih helikopterjev, zato je morala na pomoč priskočiti Rusija.

Tako govori uradna informacija
Darko
Uporabniški avatar
Sedlar - PGD Britof
Kraj: Kranj - Britof
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Sedlar - PGD Britof »

ja to je res. Danes 8.00 zjutraj sva bila poklicana 2 Britofška operativca, če greva v Makedonijo pomagati pri polnjenju "bambija" in ostalih stvari, ampak se je na koncu izšlo da se nikakor nismo mogli dogovoriti glede osebnih izkaznic in potnih listin. Pač sva izvisela ker je "EU" zatrdila da za katero koli stvar že gre, da z osebno izkaznico ne prideš skozenj. Tako da sva bila cel dan že oba vesela da bova doživela nekaj novega ampak se pač ni izšlo, ampak sem se razveselil nekaj ur kasneje, ko sem bil poklican na dežurstvo na Krasu :D Toliko iz moje strani.

LP Klemen
Zadnjič spremenil Sedlar - PGD Britof, dne 24. Julij 2007, 22:10, skupaj popravljeno 1 krat.
volvo fh

Odgovor Napisal/-a volvo fh »

Zakaj pa niso Cougarja poslal dol ki pelje večje količine vode naenkrat :?:
pskrlj

Odgovor Napisal/-a pskrlj »

Cougarja nej kar sparajo, ce bo slo tako naprej bo kej hmali tukej prisel prav.

LP
Peter
Uporabniški avatar
MarkoSimšič
Kraj: Planina

Odgovor Napisal/-a MarkoSimšič »

Tudi meni je bilo ponujeno sodelovanje v Makedoniji pa sem moral zaradi obveznosti, ki jih imam v petek, odklonit. ...ebi ga pa drugič.

Sicer pa predlog sklepa vlade predvideva, da Slovenija pošlje tja dol helikopter Bell-412 z opremo za gašenje, 2 gasilca, ki bosta skrbela za podporo helikopterju in pa prestavnika civilne zaščite, ki bo skrbel za logistiko in komunikacijo. Predvideni stroški so ocenjeni na 30.000 €

lp marko =;
Audiatur et altera pars! (Naj sišimo še drugo mnenje!) latinski
trevor
Kraj: Gradišče pri Lukovici

Odgovor Napisal/-a trevor »

Kdo pa pokrije te stroške? Slovenska vlada, ker pomaga ali Makedonska, ki je naročnik pomoči?
Uporabniški avatar
13-PGD CERKLJE
Kraj: Cerklje

Odgovor Napisal/-a 13-PGD CERKLJE »

Ob vsem tem kar je napisanega tukaj mi eno vprašanje ne da miru in sicer zakaj se obremenjuje s tem tiste enote, ki imajo že na svojem področju veliko intervencij?

LP!Jan
Slika
Kraj: Planina

Odgovor Napisal/-a MarkoSimšič »

Stroške nosi MORS.

lp marko =;
Audiatur et altera pars! (Naj sišimo še drugo mnenje!) latinski
trevor
Kraj: Gradišče pri Lukovici

Odgovor Napisal/-a trevor »

13-PGD CERKLJE napisal/-a:Ob vsem tem kar je napisanega tukaj mi eno vprašanje ne da miru in sicer zakaj se obremenjuje s tem tiste enote, ki imajo že na svojem področju veliko intervencij?

LP!Jan
Mogoče zato k so izkušeni in "preizkušeni", ker imajo veliko intervencij :)
tadejS
Kraj: Knežak

Odgovor Napisal/-a tadejS »

Gredo naj tisti, ki poleg teoretičnega znanja imajo tudi veliko praktičnih izkušenj. Če smo si gasilci počasi pribobili nek renome, ga je potrebno vzdrževati in ne jokati ampak stisniti zobe. To je pač Evropa in to smo želei. Me zanima kaj bodo povedeli ob povratku, glede na to da so šli na BALKAN.
darko

Naši so na območju cca 20 km južno od skopja in gasijo požare na hribu Jakupice na višini nad 1500 m. Vodo zajemajo helikopterji v Veleškem jezeru.
Poleg naših pomagajo canadairi iz Hrvaške in Turčije.
Darko
darko

Po razgovoru z našima gasilcema je stanje južno od nas res zelo resno. Gori na veliko likacijah od BiH navzdol.
Darko
darko

Naši fantje so gasili včeraj popoldan tudi na območju kraja Berovo v bližini bolgarske meje, kjer se je razvil večji požar. Gasili so skupaj z dvema makedonskima helikopterjema MI 17.
Darko
Odgovori