Samoproženje ...

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
Uporabniški avatar
Nad Huligan Frodo
Kraj: Ljubljana

Samoproženje ...

Odgovor Napisal/-a Nad Huligan Frodo »

Pozdravljeni,

kot prvo moram pohvaliti nov izgled tega foruma, lahko bi se reklo da je enkraten ... =D>

Zanima pa me nekaj v samoproženju ali samoaktiviranju gasilske enote na nek požar (ali karkoli drugega) ...
V našem gasilskem društvu je navada taka, če kdo od gasilcev dobi obvestilo ali sam opazi da gori recimo, nek zabojnik za smeti, pokliče vsaj še tri gasilce iz društva, ki se nato hitro zberejo v gasilskem dobu, po postaji to javimo na GBL ali Reco Lj, in z njihovim dovoljenjem izvozimo na ta požar ...
Po končani intervenciji pa izpolnimo poročilo v Spinu.

Zanima me ali ravnamo pravilno, oziroma kako ravnate ali bi ravnali v takem primeru vi?

Za izčrpne odgovore se vam že v naprej zahvaljujem, ob enem pa se opravičujem, če taka tema že obstaja na forumu, vendar je sam nisem opazil.

LP :wink:
NHF
Težka je gasilska, če moraš najprej požigati, nato pa še gasiti.
Slovenske Novice, 18.8.2006
Slika
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kraj: Malečnik
Kontakt:

Odg: Samoproženje ...

Odgovor Napisal/-a Oskar »

Ravnanje teh vaših članov ni pravilno. Enota lahko izvozi tudi brez prijave požara iz strani RECO, to drži, vendar mora o tem najprej obvestiti pristojni RECO.
Torej, najprej klic na 112, kjer prijavite požar in poveste, da se boste sami aktivirali, ali celo prosite za proženje pozivnikov ali sirene, pač kakšen je vaš plan aktiviranja.

S tem se boste izognili težavam , ki bi lahko nastale pri klicanju vaših operativcev, mogoče zataji vozilo, šoferja ni itdd. tačas se pa lahko zgodi na požaru že marsikaj ! :lol:
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
Rok Ušen
GE: Savinjska

Odgovor Napisal/-a Rok Ušen »

Najmanj komplikacij in najhitreje je, če tisti član, ki izve za požar pokliče na 112 in pove kaj in kje se dogaja. Tudi meni se je to zgodilo in so vsi člani izvedeli za dogodek v pol minute. Če bi se šel telefonsko obveščanje, bi trajalo mnogo krat pol minute.

(Moj klic je bil slišat takole : Sem Blondi, član PGD Braslovče, na našem teritoriju gori počitniška hiša na naslovu xyz. Prosim za proženje pozivnikov.)

Na ta način sem zelo hitro opravil s "samoalarmiranjem" in tudi tako kot pravi Oskar je vse po reglcih.

Ta vaš način se tudi meni ne dopade - pa še nekaj je. Kako to misliš, po dovoljenju iz ReCo ali GBL? Od kdaj so pa na ReCo kompetentni za dajanje ukazov/dovoljenj? Ni res, iz centra dobimo poziv in navodila. Iz dobljenih podatkov, se vodja intervencije ali enote odloči kako bo postopal.

Recimo - če bi vas ReCo prožil na požar avtomobila in bi se vi že peljali proti lokaciji. Potem bi pa lastnik vozila poklical na ReCo in povedal, da avto ne gori več (pač ga je sam pogasil). Seveda bi s centra dobili tudi ta podatek, vendar je na vodji enote ali se bo enota obrnila proti domu ali bo vseeno šla preverit avtomobil. Na ReCo ne smejo reči "Obrnite domov!".

Toliko z moje strani.
Rok Ušen, GČ I. st.
Uporabniški avatar
binep
Kraj: Podnart
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a binep »

Konkretno pri nas klici direktno na člane društev upadajo, tako da se večino intervencij s strani krajanov prijavlja direktno na 112. Res pa je da je bilo zato potrebno tudi malo reklame. Sem pa v vseh primerih ko sem dobil klic za pomoč takoj klical ReCO in nikoli posameznih članov, kar se mi zdi najbolj pravilno in hitro. Sem pa skoraj vedno ko sem zaključil telefonski pogovor z ReCO poklical kakšnega člana iz PGD ki je malo dlje oddaljen od gasilskega doma, predvsem zaradi tega da je imel več časa za prihod v gasilski dom. Moram pa reči da je zanimivo, da pa na to nisem mogel navaditi članov našega društva. Če so mogoče kakšen tak klic sprejeli tudi sami, so za vsak slučaj najprej poklicali mene, kar je zopet povzročalo slabše odzivne čase.

lp

Bine
Uporabniški avatar
Nad Huligan Frodo

Odgovor Napisal/-a Nad Huligan Frodo »

Ok, scena je drugače taka, v našem društvu nas je 6-7 kolegov, ki smo med seboj zmenjeni tako, da npr. jaz pokličem dva, in sem medtem že v gasilskem domu tiste dva ki sem jih obvestil jaz obvestita še naslednje dva v verigi itd. ... Recimo da sem jaz prvi v GD odklenem, odprem garažna vrata,odklopim avtomobil, ta čas v gasilski dom pridejo vsaj trije, ker vsi živimo v bližini gasilskega doma, smo v dveh minutah pripravljeni za izvoz ...
Zgodilo se nam je, da smo za dovoljenje vpašali GBL, vendar so nas zavrnili, in na kraj poslali drugo enoto pa čeprav se je to dogajalo na našem rajonu, na kraj pa so se odpravili tudi sami ... Zdaj pa naj mi en pove a je to normalno, da če smo mi prštimani in napokani v GVC-ju, da prožjo drugo enoto ki je od kraja požara odmaknjena še polovico dlje kot smo mi, se pravi da do tja potrebujejo okoli 7-8 min, in da se na sam kraj odpravi še GBL, ki je odnas oddaljena dobrih 8 min, kakor da izvozimo mi ki bi na kraj prišli v 2 min ...
Težka je gasilska, če moraš najprej požigati, nato pa še gasiti.
Slovenske Novice, 18.8.2006
Slika
Uporabniški avatar
binep
Kraj: Podnart
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a binep »

Eni pa res komlicirate zadevo...kot prvo ne verjamem da če kličete 7 kolegov med sabo po telefonu da imate potem izvoz še v dveh minutah. Sigurno bi bilo veliko hitreje če bi samo prvi klical ReCO in povedal da naj proži pozivnike. Potem pa ne razumem zakaj morate pred izvozom tako komlicirati da kličete še GBL. Če ste o neki intervenciji obveščeni, potem se izvozi na kraj in obvesti ReCO. Saj pri nas je taka praksa, očitno je pa res v vsaki lokalni skupnosti drugače urejeno.

lp

Bine
Uporabniški avatar
rfireman
Kraj: PGD Velenje
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a rfireman »

Pri nas je tako, da včasih dobimo prijavo direktno v PGD, dežurni pokliče Reco in mu pove za kaj se gre in reče naj proži pozivnike.
Če pa nas je dovolj v domu pa izvozimo, dežurni pa obvesti o tem Reco in to je to. :P
"For who so ever shall call upon the name of the Lord,shall be saved"
Uporabniški avatar
borči
Kraj: Postojna - Primorska
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a borči »

Brez zamere, ampak ljubljančani pa zmeraj neki komplicirate. Prvič berem kaj takega, da sprašujete ReCO ali GBL, če lahko izvozite na intervencijo.

Zamisli si, da v " vašem rajonu " cca. 600 m od gasilskega doma zagori avtomobil in te kolega obvesti, da gori njegov avto. Kaj boš naredil? Ja še enega gasilca boš poklical, gas v gasilski dom, počakal še drugega, obvestil ReCO o požaru in izvozil na intervencijo. Bo že Reco potem urgiral naprej po alarmnemu načrtu.

Še nikoli nisem spraševal za dovoljenje za izvoz na intervencijo, pa je bilo kar nekaj takih primerov, pač sporočiš na ReCO in greš ven.

To je samo moje mnenje, odločili se boste pa sami.
LP iz Postojne
Borut Smrdel - Borči
070-314-320
bobnar

Odgovor Napisal/-a bobnar »

Ljubljana smo zgodba zase..... :D :D morem priznat da me včasih jezi, predvsem takrat ko gori na našem teritoriju in nas Reco "pozabi" prožiti. Se zgodi enkrat, ampak v slabih dveh letih se je to zgodilo trikrat!!!
Skupaj rešujemo življenja!!
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kraj: Malečnik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Oskar »

Tu se pa strinjam, da ste v Ljubljani zgodba zase. Vsaka občina pri nas je zgodba zase. Morebitne napake v planu aktiviranja je pač potrebno sproti reševat, kar je delo občinskega poveljstva.
Morate pa priznati, da je Ljubljana res nekaj specifičnega. PGD še pred nekaj leti sploh niste gasili manših in srednjih požarov ! :roll:
Počasi se bo tudi to uredilo, še povsod se je ! Nekoč so nam na dravskem polju s sekiro presekali cev in rekli: To je naš ogenj ! :D
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
bobnar

Odgovor Napisal/-a bobnar »

Oskar napisal/-a: Morate pa priznati, da je Ljubljana res nekaj specifičnega. PGD še pred nekaj leti sploh niste gasili manših in srednjih požarov ! :roll:
:D
Se popolnoma strinjam z tabo Oskar. Zadeve so sedaj veliko boljše kot so bile včasih, vendar je pa res tudi da je precej odvisno katera izmena dela na ljubljanski brigadi. Nekateri dispečerji na brigadi zahtevajo na Reco naj se alarmira še PGD na območju, nekateri pa preprosto ne in rajši pošljejo pomoč iz brigade tako da..... :D

No ampak tudi te stvari se bodo uredile in kot sem že rekel stvari gredo na boljše 8)
Skupaj rešujemo življenja!!
Vrsho
moderator
moderator
GE: PGD Šentvid
Kraj: Šentvid pri Ljubljani

Odgovor Napisal/-a Vrsho »

Konec koncev pa je važno, da je požar pogašen, kdo ga je pogasil pa je drugotnega pomena. Vsi smo v isti branži in nevem zakaj bi se "kregali" med sabo. Če pa si kdo želi na intervencij, pa je vsakemu omogočeno sodelovanje na GBL. Pokličeš na GBL in mislim, da so še vsakemu omogočili, da z njimi preživi eno izmeno.

Kar se pa samoproženja tiče... Nazadnje, ko smo imeli tak primer je bil klic s strani občana, poklicali smo na ReCO, ki pa je imel to intervencijo že prijavljeno (s strani nekega drugega občana) in je bil ravno v fazi proženja tudi naše enote, GBL pa je bila na poti. Tako da smo skupaj uspešno pogasili požar. 8)
Luka1

Odgovor Napisal/-a Luka1 »

Nad Huligan Frodo napisal/-a:Ok, scena je drugače taka, v našem društvu nas je 6-7 kolegov, ki smo med seboj zmenjeni tako, da npr. jaz pokličem dva, in sem medtem že v gasilskem domu tiste dva ki sem jih obvestil jaz obvestita še naslednje dva v verigi itd. ... Recimo da sem jaz prvi v GD odklenem, odprem garažna vrata,odklopim avtomobil, ta čas v gasilski dom pridejo vsaj trije, ker vsi živimo v bližini gasilskega doma, smo v dveh minutah pripravljeni za izvoz ...
Ste pa boljši kot poklicna enota, kako vam to uspeva?? :shock: =D>
amater
Kraj: pgd Sostro

Odgovor Napisal/-a amater »

Pa lahko kar vsak kliče na ReCO pa proži pozivnike?Jaz mislim, da ne. [-X
Če si dober si dober,če si pa najboljši si pa iz Sostra.
Rok Ušen
GE: Savinjska

Odgovor Napisal/-a Rok Ušen »

Glede pozivnikov je tako, da proženje le-teh res ne more zahtevati vsak. Ampak to je v primeru vaj, testnih pozivov, itd. Če pa član gasilskega društva pokliče na ReCO in obvesti o požaru, potem ni to nič drugače kot če pokliče "navaden" občan. S tem, ko rečemo, da naj proži pozivnike našega društva, to ne pomeni, da smo mu mi dali povelje ampak mu s tem samo pomagamo (vsaj meni se tako zdi), da mu na ReCo ni potrebno najprej iskati lokacije kraja dogodko in posledično ugotavljati katero enoto poslati na kraj dogodka.

Bilo bi zanimivo slišati od Tilena-Reco-LJ (tako nekako se mi zdi), da bi povedal, kaj je njemu kot zaposlenemu na ReCo pomembno pridobiti od klicočega in kaj ni.
Rok Ušen, GČ I. st.
Odgovori