Ne znamo soditi? Ne znamo tekmovati?

Nasveti, vprašanja, sojenje, ...
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Odgovori
Gost

Odg: Ne znamo soditi? Ne znamo tekmovati?

Odgovor Napisal/-a Gost »

drago ima čisto prav na naših tekmovanjih so sodniki glavne zvezde ,ti član iz kebla napadalca sta tudi izgubila spojko pri trojaku pa nič potem pa ne pravi da je sojenje uredu to napako so lahko vsi videli.
Uporabniški avatar
fabby
Kraj: Kebelj

Odgovor Napisal/-a fabby »

Pozdrav vsem.

Glede na vse, kar ste napisali...

Sojenje...

Nikoli ni bilo in tud ne bo za vse cist posteno...kajti tudi sodnik je clovek in se lahko zmoti, kakor vsak drug.
Je pa res, da nekateri enostavno niso za te stvari. Eni sodniki se zelo trudijo, eni manj, nekateri pa se le poskusajo dokazati, da so "glavni".

Ta prva stvar, ki bi se mogla naredit v Sloveniji je...da se vaja glede sojenja ter katere stvari so dovoljene in katere ne,
izenaci z vajo avstrijcev...le tako jim lahko konkuriramo na olimpijadah. Drugace lahko ostanemo samo v nasi drzavi.

Kot je nekdo ze napisal...glede lanskega sojenja...je bilo res boljse. Na zalost nihce ne bo mogel sodit vecno in tako se morjo uvajat tud novi sodniki, ki pa jim manjka se kr nekaj izkusenj, ker prakticno tud ni vse cist tako kot pise v knjigi.

Sam sem ze videt toliko napak, ki jih sploh ni blo...ter tud tiste, ki se jih je dalo videt na metre dalec...ampak sodnikova je zadnja.

Glede tega, da bi se pritozbe lahko resevale prek video posnetkov. Ce bi imeli ta namen...bi to po moje ze zdavnaj naredili. Ce ste gledali ostale sporte sodnik skoraj nikoli ne prizna, ce se je slucajno zmotil. Vcasih se cudimo, kako je uspel napako videt, ceprav smo jo zelo dobro skrili, vcasih pa vidi nekaj, kar sploh ni bilo.
Res pa je, da bi blo vrjetno bolj posteno, ce bi se vse snemalo...sm kak dolgo bi pol trajalo eno tako tekmovanje, preden bi vse analizirali...?

Podkupovanje...?

Hm...a se splaca za cca. 200-300 eur, al kolk je bla vredna posamicna nagrada podkupovat sodnike? S tem niso niti povrjeni stroski za prevoz, kaj sele ves vlozen cas, ter ostalo...tak da se mal zamislite, tisti ki ste to spravili ven! Najlazje je to rect...kolk let pa so posamezne desetine vlozlo tu not? A se vam ne zdi, da z leti pridobivate na iskusnjah, ter ostalem?

Zal je tako, da vrjetno vsaka desetina kdaj pride v tako situacijo,sama pa ve...al se s tem ne bo sprijaznila, al pa se bo.Vsak pa pol ugotovi, da ce hoce s tekmovanjem nadaljevat, da se bo morala! Vrjetno ste ze vsi kdaj to doziveli, oz. vsaj tisti normalni veste kaj mislim.

Kjub vsemu znanju je na vsakem tekmovanju potrebno nekaj srece.

Vsem cestitam za osvojena mesta.

Tistim, ki pa se jim je zgodla krivica...pa upam da bote v prihodnje imeli vec srece, ker sam vem kaksen je ta obcutek, zal se prevec :(

In se tisti ki ste pametni pa bluzite vsemogocne stvari, ker pac se ne znate drugega oz. je najlazje tako, da druge tisite v drek. Vam pa zelim,
da bi si cimprej vsaj mal porihtali v glavi (nekateri da bi mogoce mal odrasli), pa bi mogoce pol dojeli da to tekmovanje ni samo na kerem mestu si, pa kolk kazenskih je kateri dobil pa zaka jih je dobil...itd...ampak veliko vec...to je druzenje in spoznavanje novih ljudi, kateri imajo vsi nekaj skupnega in to je gasilstvo.

LP, pa brez zamere ;)
Uporabniški avatar
fabby
Kraj: Kebelj

Odgovor Napisal/-a fabby »

Gost napisal/-a:drago ima čisto prav na naših tekmovanjih so sodniki glavne zvezde ,ti član iz kebla napadalca sta tudi izgubila spojko pri trojaku pa nič potem pa ne pravi da je sojenje uredu to napako so lahko vsi videli.

No, najprej povej kdo si...potem povej katera ekipa je izugbla spojko?Mogoce nasa ekipa?Pa mamo 2 ekipi Članov A, 1 ekipo Članic A, ter eno ekipo Članov B), tak da ce ze nekaj pises, napisi tocno.

Pravis, da so lahko vsi videli...ampak do sedaj si sam ti omenu? Pa ce se slucajno je to naredlo...se dobro, da se sm nam lahk, ostalim pa ne. Mogoce bi se druge ekipe mal pogledo, ka vse pa drugim ne sodijo?
Uporabniški avatar
Janez Koncilija
Naj forumovec 2006
Kraj: Topole
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Janez Koncilija »

Gost napisal/-a:Janez prosim te da pustiš to debato do konca bomo videli kaj se bo izcimilo ,bil sem na tekmi to je bila katastrofa ,mislim da ja čas da temu naredimo konec ,če zdaj popustimo ne bo dobra za slovensko gasilstvo .Nekatere ekipe ogromno vložijo v veje in tekme ne mora in ne smi jim pa takšne krivice narediti nepošten sodnik.Janez ti si sam tekmovalec in veš kako je težko priti do željenega rezultata .
Se strinjam s tvojim zadnjim stavkom, a moram dodati, da sem tudi sodnik, tako, da se moram obračati v obeh kožah. Tale debata o Škofji vasi pa zadeve preveč posplošuje delo sodnikov, da je bilo vse zanič. Če ga je polomil sodnik z videoposnetka, ga je, ne more se pa potem to prenesti še na trodelca, kjer tekmovalci včasih vidimo več (ali pa manj)kot sodniki, ob tem pa niti ne vemo, kaj so sodniki določeni ekipi dejansko dosodili in kaj niso, saj tega podatka ni, razen, če ekipa sama pove, kaj jim je bilo dosojeno.

In sem vsekakor za debato, ker sem že pred časom napisal, da bodo naši sodniki morali tekmovalce "spustiti z verige", če hočemo na najvišjem mednarodnem tekmovanju spodnesti Avstrijce tudi v A konkurenci (ali pa bi bilo to že preveč, ker bi potem res vse pobrali). Spustiti z verige pa pomeni, da delamo tako kot naši sosedje, dosodi se pa tisto, kar ostane na tleh - razpeta cev, del opreme, zavita cev, nepravilna vezava (pa že to se je na olimpijadi videlo, da se da priti skozi).

Ampak, tega ta forum ne bo dosegel. Potrebno se je vsesti za računalnik in napisati uradni dopis na GZS o konkretnih kršitvah in konkretnih predlogih za izboljšanje. Na ta način se lahko kaj premakne, tukaj pa z omenjanjem raznih delov telesa in pošiljanjem ne vem kam ne bomo kaj dosti dosegli, razen, da izkažemo nizek nivo komuniciranja.

Zato raje berem dejstva, ne pa tisto, kar je kdo slišal, da je nekdo videl...

LP

Janez 8)
Ne prehitevaj, poglej drevo, ki raste!
Uporabniški avatar
mirank
Kraj: PgD Lokvica

Odgovor Napisal/-a mirank »

pozdravljeni,

bom se še jaz oglasil po dolgem času. Sezona je mimo in po moje je bila zelo zanimiva: 5 različnih zmagovalcev, 5 sekund med prvim in tretjim mestom v skupnem seštevku, vzponi in padci ekip, "gužva" na vrhu...
Velika škoda pa je, da so sodniki krojili razplet v skupnem seštevku na zadnji tekmi #-o :? . Nekako se ne morem znebit občutka, da so sodniki zrežirali razplet (fantje iz Keblja verjetno niso krivi da jim je bila "fortuna" pač naklonjena")... Šentjošt bi si po moje zaslužil skupno zmago, ker če ne zaradi drugega, zaradi njihove štafete. Njihovo štafeto vedno spremljam z velikim zanimanjem (pa nisem edini) in ugibam za koliko sekund nas bodo "nascali". Mislim da je njihova štafeta postala vsaj toliko zanimiva kot vaja z MB najboljših ekip.

Mislim da se kljub pritoževanju in jamranju glede sodnikov ne bo nič spremenilo, ker ta "problem" obstaja od nekdaj in kot tak bo tudi ostal. Je pač to potrebno vzeti v zakup da so sodniki sestavni del "igre"... Bo pa zanimivo, ko pride nova knjižica, ko se bo mnogo stvari interpretiralo po novo in vprašanje je kakšen bo kriterij takrat ter kaj se bo sodilo in kaj ne... pustimo se presenetit...

do takrat pa si vzemite tekmovalni dopust, pa se vidimo januarja v Staršah :wink:

LP, Miran
Uporabniški avatar
Janez Koncilija
Naj forumovec 2006
Kontakt:

to sem pa jaz napisal/-a:Janez ti pa če si tekmovalec potem lahko ves zakaj pisemo pod psevdonimi saj bi v nasprotnem primiru nase ekipe že na štartu dobile 20 kazenskih točk sedaj jih ga pa samo 5. toko pač je.
A zato jih je naša ekipa letos pokasirala med 30 in 50 na tekmo #-o Najbrž jaz preveč pišem :? No brez heca, nedifiniranih napak ni, ampak tudi mene motijo, se jim pa reče spajanje brez ključev. Teh pa tehnika, ki jo imajo tekmovalci na razpolago za snemanje (fotoaparati) ne more zaznati, buri pa domišljijo tekmovalcev. Tudi mojo.

LP

Janez 8)
tom

Odgovor Napisal/-a tom »

Janez Koncilija napisal/-a:
Gost napisal/-a:Janez prosim te da pustiš to debato do konca bomo videli kaj se bo izcimilo ,bil sem na tekmi to je bila katastrofa ,mislim da ja čas da temu naredimo konec ,če zdaj popustimo ne bo dobra za slovensko gasilstvo .Nekatere ekipe ogromno vložijo v veje in tekme ne mora in ne smi jim pa takšne krivice narediti nepošten sodnik.Janez ti si sam tekmovalec in veš kako je težko priti do željenega rezultata .
Se strinjam s tvojim zadnjim stavkom, a moram dodati, da sem tudi sodnik, tako, da se moram obračati v obeh kožah. Tale debata o Škofji vasi pa zadeve preveč posplošuje delo sodnikov, da je bilo vse zanič. Če ga je polomil sodnik z videoposnetka, ga je, ne more se pa potem to prenesti še na trodelca, kjer tekmovalci včasih vidimo več (ali pa manj)kot sodniki, ob tem pa niti ne vemo, kaj so sodniki določeni ekipi dejansko dosodili in kaj niso, saj tega podatka ni, razen, če ekipa sama pove, kaj jim je bilo dosojeno.

In sem vsekakor za debato, ker sem že pred časom napisal, da bodo naši sodniki morali tekmovalce "spustiti z verige", če hočemo na najvišjem mednarodnem tekmovanju spodnesti Avstrijce tudi v A konkurenci (ali pa bi bilo to že preveč, ker bi potem res vse pobrali). Spustiti z verige pa pomeni, da delamo tako kot naši sosedje, dosodi se pa tisto, kar ostane na tleh - razpeta cev, del opreme, zavita cev, nepravilna vezava (pa že to se je na olimpijadi videlo, da se da priti skozi).

Ampak, tega ta forum ne bo dosegel. Potrebno se je vsesti za računalnik in napisati uradni dopis na GZS o konkretnih kršitvah in konkretnih predlogih za izboljšanje. Na ta način se lahko kaj premakne, tukaj pa z omenjanjem raznih delov telesa in pošiljanjem ne vem kam ne bomo kaj dosti dosegli, razen, da izkažemo nizek nivo komuniciranja.

Zato raje berem dejstva, ne pa tisto, kar je kdo slišal, da je nekdo videl...

LP

Janez 8)
Se strinjam, da bodo morali naši sodniki tekmovalce "spustiti z verige". Kako to zgleda v Avstriji prilagam rezultate z državnega tekmovanja leta 2008 na Dunaju.
Priponke
Avstrija.pdf
(105.42 KiB) Prenešeno 166 krat
optimist

Odgovor Napisal/-a optimist »

nimamo šans proti avstrijcem... pa naj se naša GZS še ne vem kako napihuje kak smo "dobri" v Sloveniji... Če bi šle naše najbolše ekipe tam na tekmo kot gosti bi zelo težko prišli med 20...
primer: letos v ligi je bil najbolši rezultat okoli 915 pa še to brez ovir...

no pa malo optimizma: na olimpijadi bo samo 5-8 ekip iz avstrije, tako da je malo upanja, hehe....
optimist

Odgovor Napisal/-a optimist »

aja... še en zanimiv detajl: poglejte na kerem mestu je prva ekipa s kazenskimi #-o #-o #-o toliko o naših in njihovih sodnikih...
teoretik
Kraj: Radovljica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a teoretik »

Ko berem že kar dolgo študijo o sodnikih in sojenju se mi je porodila misel, da bi med mnogimi komisijami in odbori lahko ustanovili tudi tim (skupino) sodnikov.

Tim sodnikov bi bil lahko ustanovljen na področju lokalnih gasilskih zvez, regijskih gasilskih zvez in GZS.

Tudi sam sem veliko sodil na raznih tekmovanjih in na raznih nivojih.

Že večkrat sem povedal, da sodniške ekipe, ki se zjutraj pred tekmovanjem predstavljajo kdo je kdo in od kje je, ne morejo enakovredno soditi tekmovalnim ekipam, ki skupaj trenirajo že deset ali celo več let.

Stalne sodniške komisije bi delovale bolj usklajeno.

Mlajši sodniki bi najprej sodili pod nadzorom starejših izkušenih sodnikov in šele nato samostojno.

Saj tako treniramo in menjamo tekmovalce (mlajše za starejše) tudi v ekipah, mar ne.
Svoboden si ko nisi odvisen od časa.
Uporabniški avatar
Primoz
GE: Sečovlje

Odgovor Napisal/-a Primoz »

na eni seji predsedstva v prejšnjem sklicu sem predlagal, da bi se sodnike 'kategoriziralo' v kakovostne skupine - tako bi imeli recimo (podobno je pri nogometu) A grupo katera bi lahko sodila na državnem nivoju in nižje, , B grupo kateri bi bil zgornji domet regija itd...

seveda predloga niso vzeli niti v debato ;)
Gost

Odgovor Napisal/-a Gost »

optimist napisal/-a:nimamo šans proti avstrijcem... pa naj se naša GZS še ne vem kako napihuje kak smo "dobri" v Sloveniji... Če bi šle naše najbolše ekipe tam na tekmo kot gosti bi zelo težko prišli med 20...
primer: letos v ligi je bil najbolši rezultat okoli 915 pa še to brez ovir...

no pa malo optimizma: na olimpijadi bo samo 5-8 ekip iz avstrije, tako da je malo upanja, hehe....

kdo pravi da nimamo šans proti avstrijcem???!!!!

Ravno fantje iz Keblja, ki so jih nekateri vsemogočni tako lepo oblatili v tej debati so pred leti v avstriji na tekmovanju v spajanju sesalnega voda dosegli drugo mesto!! to da so se postavili po robu številnim avstrijskim ekipam (nevem točno, ampak mislim da okoli 120-im) tudi ni od muh....
Uporabniški avatar
pluty
Kraj: PGD Suhor

Odgovor Napisal/-a pluty »

Če smo že pri tem: http://www.youtube.com/watch?v=j5BMBBCUfXg

Upam da Kebelj ne zameri :-)
tom

Odgovor Napisal/-a tom »

teoretik napisal/-a:Ko berem že kar dolgo študijo o sodnikih in sojenju se mi je porodila misel, da bi med mnogimi komisijami in odbori lahko ustanovili tudi tim (skupino) sodnikov.

Tim sodnikov bi bil lahko ustanovljen na področju lokalnih gasilskih zvez, regijskih gasilskih zvez in GZS.

Tudi sam sem veliko sodil na raznih tekmovanjih in na raznih nivojih.

Že večkrat sem povedal, da sodniške ekipe, ki se zjutraj pred tekmovanjem predstavljajo kdo je kdo in od kje je, ne morejo enakovredno soditi tekmovalnim ekipam, ki skupaj trenirajo že deset ali celo več let.

Stalne sodniške komisije bi delovale bolj usklajeno.

Mlajši sodniki bi najprej sodili pod nadzorom starejših izkušenih sodnikov in šele nato samostojno.

Saj tako treniramo in menjamo tekmovalce (mlajše za starejše) tudi v ekipah, mar ne.

Ravno to je letos novost. Namreč predsedniki sodniških ekip so mlajši, oz. manj izkušeni sodniki. Tako naj bi si pridobivali izkušnje pod nadzorom sodnika št.3, ki deluje kot inštruktor in nadzira delo predsednika.

1.tekma - Kamence, predsednik: Kofalt, sodnik št.3:Glažar
2.tekma - Hajdoše, predsednik: Sel, sodnik: Jezernik
3.tekma - Štrekljevec, predsednik: Pate, sodnik št.3: Jezernik
4.tekma - Vrhnika, predsednik: Kos, sodnik št.3: Grgovič
5.tekma - Tacen, predsednik: Letnar, sodnik št.3: Petek
6.tekma - Škofja Vas, predsednik: Sentočnik, sodnik št.3: Glažar

lp
Uporabniški avatar
Janez Koncilija
Naj forumovec 2006
Kontakt:

Primoz napisal/-a:na eni seji predsedstva v prejšnjem sklicu sem predlagal, da bi se sodnike 'kategoriziralo' v kakovostne skupine - tako bi imeli recimo (podobno je pri nogometu) A grupo katera bi lahko sodila na državnem nivoju in nižje, , B grupo kateri bi bil zgornji domet regija itd...

seveda predloga niso vzeli niti v debato ;)
Jah, to je dvoreznoin takšna kategorizacija je že bila, pa se ni izšlo, ker so bile na nižjih nivojih prave revolucije, kakšen sodnik jih je tudi dobil direktno po nosu (zasluženo ali ne je stvar debate).

Je pa mogoče korak naprej usposabljanje sodnikov po novem sistemu, se pravi, da vse sodnike v Sloveniji usposablja ena ekipa. Tako naj bi dosegli približno enako znanje, kako se bo pa kdo znašel na tekmovalni progi, je pa druga stvar. Seveda bo še trajalo, da pridejo nove generacije sodnikov, ki pa bodo morale redno soditi, sicer znanje izpuhti.

Bomo videli, kaj bodo prinesle novosti v novi knjižici, mogoče bo pa drugo leto kaj manj stresno [-X

LP

Janez 8)
Odgovori