Domov Novice Povezave Mali oglasi Galerija

Sojenje vozlov kviz mladine

Nasveti, vprašanja, sojenje, ...

Moderator: Janez Koncilija

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Sojenje vozlov kviz mladine

Objava asorsak » 14. marec 2016, 10:32

Vsem je znano, da se vozla oziroma vrvi ne sme nihče dotikati ali se bodo sodniki oziroma organizatorji tekmovanj kaj naučili iz tega, to kar se dogaja najbolj prizidane naše najmlajše, pritožbo zavrnejo, ker so naredili napako mislim, da vsi sodniki nepoznajo vozlov in pridejo na tekmovanja nepripravljeni, zakaj se to ne uredi
Vsem je znano, da se vozla oziroma vrvi ne sme nihče dotikati ali se bodo sodniki oziroma organizatorji tekmovanj kaj naučili iz tega, to ker se dogaja najbolj prizidane naše najmlajše, pritožbo zavrnejo, ker so sami delali napake, zakaj se to ne uredi
asorsak
 
Objave: 2
Registriran: 13. marec 2008, 21:53

Re: Sojenje vozlov kviz mladine

Objava peugeot » 16. marec 2016, 10:04

različni kriteriji sodnikov praktičnega dela na kvizu mladine so zmotili tudi mene. Nazadnje sem odgovornim predlagal, da se uredi pravilo, ki bo določalo, da se teden dni pred kvizom skliče vse sodnike, ki bodo sodili na tem tekmovanju, se jim predstavi tekmovalna disciplina in pravila, katerih se morajo držati. Zaenkrat čakam in upam da se bo ideja res komu predstavila, če ne bom pristojnim pač poslal dopis. Zgolj v vednost, če že rešiti nič ne morejo/nočejo.
Moja izkušnja je, da so lahko na tekmovanju zveze imeli pripravniki vrvi še meter na tleh, medtem ko je GS na regijskem imel preblisk da morajo biti karabini v zraku. V pravilih piše, da če se karabini zaradi teže dotikajo tal ni napaka. Torej ni prav ne eno ne drugo. Sprašujem se zakaj je tako težko prebrati in razumeti pravila.
Uporabnikova podoba
peugeot
 
Objave: 116
Registriran: 19. oktober 2013, 18:58
Lokacija: Sela
GE: Sela

Odg: Sojenje vozlov kviz mladine

Objava Primoz » 16. marec 2016, 10:21

Ena večjih težav mnogih sodnikov je v tem, da se 'trodelca' naučijo, predelajo in potrudijo za pravilno sojenje a pri teh mladinskih tekmah pa z roko zamahnejo v stilu 'ah saj kaj pa je pionirjem sodit...

V dolgih letih sem doživel toliko tega...

Kot primer bom sedaj navedel to: pionirska vaja metanja vrvice v krog. V knjigi pravil lepo piše kako se oceni izvedbo vaje. A doživel sem (kot organizator tekmovanja), da za vajo dodeljena sodnika nista imela blage veze kdaj in kako se za izvedbo vaje da negativne točke. Po njihovi razlagi (pa kljub temu, da sta pred mano na mojo zahtevo večkrat prebrala razlago) se da negativno točko za vsakih 50 cm od roba kroga. S tem da je prva točka šele ko pade torbica 50 cm od zunanjega roba kroga :) In sta vztrajala pri svojem, dokler ni na mojo zahtevo pristopila višja inštanca in vprašala omenjena sodnika po zdravi pameti...

In tega je bilo še veliko...
Uporabnikova podoba
Primoz
 
Objave: 1029
Registriran: 25. februar 2003, 17:08
GE: Sečovlje

Re: Sojenje vozlov kviz mladine

Objava Pernat » 16. marec 2016, 10:36

peugeot: Kolikor sem jaz seznanjen glede vrvi pri navezavi orodja za pripravnike. Karabin se lahko dotika tal le zaradi lastne teže, nesme pa biti na tleh tudi vrv, tako kot si ti napisal, da je bila vev 1m na tleh. Enako je pri pionirjih, kjer se vrvi nesmejo dotikati tal.
Pernat
 
Objave: 20
Registriran: 5. maj 2013, 0:02

Re: Sojenje vozlov kviz mladine

Objava MatejZup » 16. marec 2016, 13:14

Vidim da boste morali začeti podrobneje brati navodila, ki veljajo za kviz:

asorsak:
Pravila pravijo: Sodnik lahko pri ocenjevanju preveri pravilnost vozla, vendar s tem ne sme spremeniti oblike. Torej sodnik se vrvi lahko dotakne, nikjer se mu to ne prepove. Vendar v kolikor bo spremenil obliko, vozla več napačno ne more oceniti. To mora biti razumljivo vsem sodnikom, ki so opravili tečaj za sodnika.

peugeot:
Najprej se bom navezal na komentar Primoza, da se naučijo samo trodelca. S tem bi se kar strinjal, ampak še trodelca nekateri ne znajo soditi na žalost, kje so še mladinske discipline.
Nebi rekel da imamo težave z različnimi kriteriji sojenja, težave imamo v znanju sodnikov. Tisti sodnik, ki pride na tekmovanje, si 2x prebere pravila in začne sodit, ne more sodit. Tudi tisti sodnik, ki bo imel 1 teden prej posvet, ni 100% pripravljen za sojenje. Sodijo lahko tisti sodniki, ki vaje dobro poznajo. Verjetno lahko nekdo zapiše v pravila da posvet mora bit. Kaj pa če ga ne bo? In smo spet na začetku..

Kar se pa tiče vrvi pa sploh ni debate, pravila so jasna:
Vse vrvi/reševalne vrvi pred pričetkom vaje prosto visijo preko stojala (niso privezane) ter se s svojim koncem ne dotikajo tal. Karabin pri reševalni vrvi se lahko dotika tal le v primeru, da se zaradi lastne teže (pretežek karabin) dotakne tal.
Če so vam dovolili 1m potegniti vrv proti startu, smo spet pri sodnikih.

lp
MatejZup
 
Objave: 1
Registriran: 16. marec 2016, 13:00

Re: Sojenje vozlov kviz mladine

Objava peugeot » 16. marec 2016, 23:16

saj to z vrvmi ravno hočem povedati... V pravilih piše, da se karabini zaradi lastne teže lahko dotikajo tal. Na tekmovanju pa so potem ene ekipe imele štrik na tleh tudi po meter. Potem pa me fantje sprašujejo zakaj smo mi delali drugače in zakaj imajo oni lahko štrik na tleh. Sodniki so pokali frise...
Posvet sem mislil zgolj kot ena rahla osvežitev, lažja organizacija dela itd. Vajo je pa absolutno treba poznati že prej. hoditi se učit na tako srečanje je brezveze.
Sem tudi sam sodnik, sicer frišen (2 leti) ampak poznam način dela. Strinjam pa se z MatejZup, da sodnik vajo mora poznati. Mogoče v premislek organizatorjem koga postaviti v ocenjevalno komisijo..
Uporabnikova podoba
peugeot
 
Objave: 116
Registriran: 19. oktober 2013, 18:58
Lokacija: Sela
GE: Sela


Nazaj na Tekmovanja

Kdo je prisoten

Trenutno aktivni uporabniki: Ni registriranih uporabnikov in 4 gostov