Rosenbauer FOX III
Moderator: Janez Tratnik
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
-
medo
Odg: Rosenbauer FOX III
Glede postavitev motork ne bi smelo biti problemov. Sicer so nas na tečaju za strojnika učili, da je običaj, da se na črpališče postavi najmočnejša črpalka, naprej pa šibkejše. Fora je v tem, da strojnik v verigi mora paziti, da tlačne cevi na vstopu ne vleče skupaj, ter kolikor me še spomin ne vara, tlak na naslednji motorki ne sme presegati treh barov (baje se pri večjem tlaku lahko poškodujejo lopatice).
Kot vidim je večina strojnikov, ki so preizkusili zadevo v praksi na dopustu 
da vas ne bom pustil v čakanju.
Pri verigi (več kot 5 črpalk) se je izkazalo, da ima FOX III nekoliko počasno elektroniko, ki si zapomni kolikšen je "vstopni" tlak, če le ta zaniha včasih prepozno reagira.
Zato je najbolj smiselno (prišli smo do tega zaključka), da se uporabi "staro" tehniko za svojo verigo, novo pa za svojo.
Ker smo ravno v temi "Rozik". Imam še eno vprašanje.
Ker je v zadnjem času veliko poročanja o črpanju vode iz "zalitih" prostorov me zanima koliko časa pustite vklopljeno črpalko?
Ali dele motorja s čim hladite ->"frtajler"?
da vas ne bom pustil v čakanju.
Pri verigi (več kot 5 črpalk) se je izkazalo, da ima FOX III nekoliko počasno elektroniko, ki si zapomni kolikšen je "vstopni" tlak, če le ta zaniha včasih prepozno reagira.
Zato je najbolj smiselno (prišli smo do tega zaključka), da se uporabi "staro" tehniko za svojo verigo, novo pa za svojo.
Ker smo ravno v temi "Rozik". Imam še eno vprašanje.
Ker je v zadnjem času veliko poročanja o črpanju vode iz "zalitih" prostorov me zanima koliko časa pustite vklopljeno črpalko?
Ali dele motorja s čim hladite ->"frtajler"?
Rosenbauer FOX III
Pri "roziki" se črpalka izklopi samodejno, glede na to da obvladaš verige in vse ostalo, bi to moral vedeti.Ker smo ravno v temi "Rozik". Imam še eno vprašanje.
Če se vam ne, pa imate stikalo v okvari!
Ni mi najbolj jasno, o čem govorite, ali pa pojme malo mešate.
"Rozika" ? Ali mislite na MB Ziegler ali Rosenbauer. Namreč te črplake so si zelo pododbne, isti pogonski stroj ( VW ) zelo podobna je črpalka, največja razlika je v sesalni napravi. Zato me moti ko govorite, da s črpalka samodejno izklopi. Izklopi se sesalna naprava in to pri Ziegler avtomatsko ( trokomat ) pri Rosenbauer pa ročno. In prav zaradi tega Ziegler črpalke niso najbolj primerne za črpanje vode. Zakaj ? Zato, ker se sesalna naprava izklopi pri 1,5-2 bara nadlaka. In ker pri prečrpavanju vode ni velikega upora, je zelo težko doseči ta tlak ( se da, zato pa je važno znanje strojnikov ). In tako sesalna naprava vseskozi deluje in čez nekaj časa se razleti.
Za prečrpavanje vode so najbolj primerne muljne črpalke ( Honda, Vreček, ... ), kjer se dosegajo veliki pretoki in je rokovanje zelo enostavno. Če pa teh črpalk ni ali jih je pramalo, se pa sigurno uporabljajo tudi gasilske MB. Tu pa potem pride do izraza znanje strojnikov.
Pozdrav !
"Rozika" ? Ali mislite na MB Ziegler ali Rosenbauer. Namreč te črplake so si zelo pododbne, isti pogonski stroj ( VW ) zelo podobna je črpalka, največja razlika je v sesalni napravi. Zato me moti ko govorite, da s črpalka samodejno izklopi. Izklopi se sesalna naprava in to pri Ziegler avtomatsko ( trokomat ) pri Rosenbauer pa ročno. In prav zaradi tega Ziegler črpalke niso najbolj primerne za črpanje vode. Zakaj ? Zato, ker se sesalna naprava izklopi pri 1,5-2 bara nadlaka. In ker pri prečrpavanju vode ni velikega upora, je zelo težko doseči ta tlak ( se da, zato pa je važno znanje strojnikov ). In tako sesalna naprava vseskozi deluje in čez nekaj časa se razleti.
Za prečrpavanje vode so najbolj primerne muljne črpalke ( Honda, Vreček, ... ), kjer se dosegajo veliki pretoki in je rokovanje zelo enostavno. Če pa teh črpalk ni ali jih je pramalo, se pa sigurno uporabljajo tudi gasilske MB. Tu pa potem pride do izraza znanje strojnikov.
Pozdrav !
Rosenbauer FOX III
Treba je ločit zelo pomembni zadevi!Ni mi najbolj jasno, o čem govorite, ali pa pojme malo mešate.
Upam, da bom pravilno opisal, saj nisem ravno tehnične stroke.
Nas so učili na strojniškem tečaju, da sta med Rosenbauer-jevo in Ziegler-jevo dve glavni razliki, ki sta malo približno navedeni zgoraj. A še zdaleč premalo, da bi strojnik vedel kako sistem deluje.
Pri MB je sesalna naprava ločena od pogonskega dela z sklopko. Pri MB Ziegler začne sesalna naprava takoj delovati, ko je sklopka vklopljena izklopi se pa, ko je dosežen tlak 1,5 Bar-a. Pri MB Rosenbauer pa je potrebno črpalko še dodatno vključiti in se tudi sama izključi.
Kar pa se tiče prečrpavanja z MB Ziegler, pa je potrebno na konec cevi namestiti ročnik ali pa malo priviti izhodne ventile na MB in trokomat se ne bo vkljapljal.
- matej1
- GE: Ilirska Bistrica
- Kraj: Ilirska Bistrica
Na konec tlačnega voda priklopimo trojak (ima približno 0,5 bar-a izgub) in nimamo težav s sesalno napravo.firestar napisal/-a: Kar pa se tiče prečrpavanja z MB Ziegler, pa je potrebno na konec cevi namestiti ročnik ali pa malo priviti izhodne ventile na MB in trokomat se ne bo vkljapljal.
Ročnik se lahko hitro zamaši.
lp
Na konec tlačnega voda priklopimo trojak (ima približno 0,5 bar-a izgub) in nimamo težav s sesalno napravo.
Ročnik se lahko hitro zamaši.
Če priklopimo trojak je pravtako potrebno malo zapreti ventile (da dosežemo 1,5 Bar-a izgube)
Premer lukenj na sesalnem košu je maksimalno 5mm, če uporabljamo klasični C ročnik brez zasuna ni teorije, da se nam zamaši
Res smo že nekoliko zašli iz teme, pa vendarle. Ja, z zapiranjem ventilov ali ročniki dosežemo ta minimalni tlak. Vendar s tem precej zmanjšamo pretok vode. Zato pravim, da so za prečrpavanje bolj primerne muljne črpalke.
pozdrav !
pozdrav !