Gasilska zaščitna obleka
Moderator: Janez Tratnik
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
-
dj.vladimir
- GE: UE
Odg: Gasilska zaščitna obleka
Obleko je radjeno za gasilskog inštruktora in Srbija. Za ceno morate kontaktirati BAS.
Obleko je u nekim segmentima i boljše od Texporta.
-
Jaknik
Pozdravljeni
Če gledamo na kvaliteto vgrajenih materialov bi jaz rekel da je malce boljša kot predpisuje minimum EN469:2005. Jaz osebno zanjo nebi dal več kot 800€ na kos.
Malce boljša zato ker je zunanji sloj PBI Matrix, notranjost je pa takšna da zadovolji omenjeni standard. Ala filc podloga in PU membrana katera prične po nekaj letih sama razpadati.
Gasilci bomo morali počasi gledati tudi na to iz katerih materialov je obleka sestavljena in ne samo da je dober izgled pa da je peščene "zlate" barve. Sem prepričan da več kot 50% uporabnikov zaščitnih oblek katerih zunanji sloj je PBI material, ne ve kakšne so njegove lastnosti in zakaj je takšne barve. Da obstaja več vrst nomex materialov, membran (samo goretex jih ima celotno paleto),toplotne bariere. Katera kombinacija materialov je predišna, kako sploh izbrati materiale. itd
Moramo pa tudi gledati na to da slabbša kot je obleka, pogosteje jo moramo menjati ( Slabši materiali na cca 5 let, Boljši na cca 10 let).
To pomeni da če si dal za slabšo obleko 700€, si dejansko zanjo odštel 1400€. Pa pojdimo sedaj zopet računat koliko smo privarčevali.
Sedaj bo sigorno nekdo napisal da imaš tudi slabšo obleko lahko 10 let. Res je, ali pa si kupiš modro haljo in nanjo prišiješ dva rumena trakova, ker več kot toliko ti ne služi več.
Jaka
Če gledamo na kvaliteto vgrajenih materialov bi jaz rekel da je malce boljša kot predpisuje minimum EN469:2005. Jaz osebno zanjo nebi dal več kot 800€ na kos.
Malce boljša zato ker je zunanji sloj PBI Matrix, notranjost je pa takšna da zadovolji omenjeni standard. Ala filc podloga in PU membrana katera prične po nekaj letih sama razpadati.
Gasilci bomo morali počasi gledati tudi na to iz katerih materialov je obleka sestavljena in ne samo da je dober izgled pa da je peščene "zlate" barve. Sem prepričan da več kot 50% uporabnikov zaščitnih oblek katerih zunanji sloj je PBI material, ne ve kakšne so njegove lastnosti in zakaj je takšne barve. Da obstaja več vrst nomex materialov, membran (samo goretex jih ima celotno paleto),toplotne bariere. Katera kombinacija materialov je predišna, kako sploh izbrati materiale. itd
Moramo pa tudi gledati na to da slabbša kot je obleka, pogosteje jo moramo menjati ( Slabši materiali na cca 5 let, Boljši na cca 10 let).
To pomeni da če si dal za slabšo obleko 700€, si dejansko zanjo odštel 1400€. Pa pojdimo sedaj zopet računat koliko smo privarčevali.
Sedaj bo sigorno nekdo napisal da imaš tudi slabšo obleko lahko 10 let. Res je, ali pa si kupiš modro haljo in nanjo prišiješ dva rumena trakova, ker več kot toliko ti ne služi več.
Jaka
Gasilska zaščitna obleka
Zaščitno obleko tujega proizvajalca, katerega obleka ni tipizirana s strani GZS-ja imam že osem let. Če upoštevam svojo starost in priporočeno življenjsko dobo zaščitne obleke, bom teoretično potreboval še tri zaščitne obleke, potem pa bom presegel starostno omejitev, ki je predpisana za operativne gasilce. Če to spremenim v številke, pa je zdaveva zelo enostavna. Za plačilo vseh treh potrebujem nižji znesek, ki je zgoraj naveden in še najgovo polovico, pa je stvar finančno pokrita. Upam, da račun ni preveč zahtevenMoramo pa tudi gledati na to da slabbša kot je obleka, pogosteje jo moramo menjati ( Slabši materiali na cca 5 let, Boljši na cca 10 let).
-
jaknik
Po prebranem sklepam da imate obleke proizvajalca PFEIFER. Videl sem tudi etiketo z sestavo materialov te obleke in ti lahko povem da tvoja zaščitna obleka že dolgo časa ne služi več svojemu namenu.
Daj jo preveriti strokovnjaku (da obleko odpre in preveri kaj je v notranjosti) pa ti bo potrdil kar sem napisal. V prejšnji objavi pa sem tudi omenil s čim lahko takšno obleko primerjaš. Ne poznam sicer politike vaše enote vendar pri nas je največ vreden gasilec in le tega poizkušamo maksimalno zaščititi.
Kar se tiče življenske dobe obleke pa je samo tako kot si rekel "priporočena". Priporočena je tudi starost vozil, npr. GVC - 25 let. Če se po desetih letih "sesede", a ga boš še vedno držal 15 let v garaži??
O oblekah, materialih, lastnostih, uporabi in tej temi na splošno bi lahko debatirali v nedogled, a kaj ko nekateri gledajo samo skozi denar in ne dejansko zaščito
Samo toliko, cena ne laže in nažalost so kvalitetni materiali dragi! Če pa seveda potrebujete obleke za "stari" način gašenja ti pa seveda ne oporekam in mislim da so čisto primerne za takšna varna posredovanja.
Lahko ti samo povem da mene in še mnogo drugih gasilcev kateri vedo kaj pomeni dobra zaščitna obleka ne prepričaš da jo oblečem obleko iz teh materialov in z njo posredujem na kateri koli intervenciji (iz različnih razlogov!)
Daj jo preveriti strokovnjaku (da obleko odpre in preveri kaj je v notranjosti) pa ti bo potrdil kar sem napisal. V prejšnji objavi pa sem tudi omenil s čim lahko takšno obleko primerjaš. Ne poznam sicer politike vaše enote vendar pri nas je največ vreden gasilec in le tega poizkušamo maksimalno zaščititi.
Kar se tiče življenske dobe obleke pa je samo tako kot si rekel "priporočena". Priporočena je tudi starost vozil, npr. GVC - 25 let. Če se po desetih letih "sesede", a ga boš še vedno držal 15 let v garaži??
O oblekah, materialih, lastnostih, uporabi in tej temi na splošno bi lahko debatirali v nedogled, a kaj ko nekateri gledajo samo skozi denar in ne dejansko zaščito
Samo toliko, cena ne laže in nažalost so kvalitetni materiali dragi! Če pa seveda potrebujete obleke za "stari" način gašenja ti pa seveda ne oporekam in mislim da so čisto primerne za takšna varna posredovanja.
Lahko ti samo povem da mene in še mnogo drugih gasilcev kateri vedo kaj pomeni dobra zaščitna obleka ne prepričaš da jo oblečem obleko iz teh materialov in z njo posredujem na kateri koli intervenciji (iz različnih razlogov!)
Gasilska zaščitna obleka
Vseekakor se strinjam, da je ustrezna zaščita na prvem mestu. Tudi v naši enoti je tako, da ne bo kakšnih nesporazumov. Žal nimam nobenih kompetenc, da bi kogarkoli prepričeval, še najmanj pa tebe. Lahko pa ti posredujem nekaj dejstev, da boš bolje razumel.
Tole je opis standarda:
EN 469: Protective clothing for fire fighting
The members of CEN have approved the new EN 469 on the 22nd July 2005, in order to replace the 10 year old EN 469:1995.
Remark that the EN 469 certification of SIOEN fire suits are obtained with garments which have first been washed 25 times at 60°.
The following parameters are used:
The new norm gives more importance to ergonomics, to wearer comfort and to the prevention of heat stress.
One of the basic ideas of the new EN 469:2005 is that 3 different letters (X-Y-Z) indicate the level of performance (a lower level 1 or a higher level 2):
Xf1 or Xf2
The performance in the heat test: flame
X1 or X2
The performance in the heat test: radiation
Y1 or Y2
The performance in the waterproofness tests
Z1 or Z2
The resistance against water vapour
Upam, da bereš in razumeš angleško. Kaj vse pa zajemajo še zajemajo posamezni testi pa menda veš?!?!
Tole je opis standarda:
EN 469: Protective clothing for fire fighting
The members of CEN have approved the new EN 469 on the 22nd July 2005, in order to replace the 10 year old EN 469:1995.
Remark that the EN 469 certification of SIOEN fire suits are obtained with garments which have first been washed 25 times at 60°.
The following parameters are used:
The new norm gives more importance to ergonomics, to wearer comfort and to the prevention of heat stress.
One of the basic ideas of the new EN 469:2005 is that 3 different letters (X-Y-Z) indicate the level of performance (a lower level 1 or a higher level 2):
Xf1 or Xf2
The performance in the heat test: flame
X1 or X2
The performance in the heat test: radiation
Y1 or Y2
The performance in the waterproofness tests
Z1 or Z2
The resistance against water vapour
Upam, da bereš in razumeš angleško. Kaj vse pa zajemajo še zajemajo posamezni testi pa menda veš?!?!
A s to obleko, bi si pa upal?!?!?! Tudi obleka proizvajalca PFEIFER ima opravljen popolnoma enak test. Je pa res, da je uporaba materialov malo drugačna. O tem ti lahko pove kaj več ing.Peter Trappl, ki je opravil testiranje obeh oblek (BAS in PFEIFER). Prilagam pa tudi certifikat. Upam, da bereš in razumeš tudi nemško. Kar pa se tiče vozil, pa res ne vem kdo vam je izdelal vozilo, da vam bo zdržalo samo 10 let?!?!? Mi smo se odločili za še takrat slabo znanega slovenskega proizvajalca, ki 95% vozil izdela za tujino, na slovenskem tržišču pa se še uveljavlja.Obleko je radjeno za gasilskog inštruktora in Srbija. Za ceno morate kontaktirati BAS.
Priloge
Obleko je radjeno za gasilskog inštruktora in Srbija. Za ceno morate kontaktirati BAS.
-
obleka
Mene pa zanima ali je v slo že kje v uporabi obleka, ki je na sliki spodaj. Proizvajalca ne vem, zdi se mi da je od teksport-a (lahko je tudi deewa ali bristol
). Obleka mi je na prvi pogled res fulll huda
pa me zanima če jih je že kupila kakšna Brigada pri nas. Za PGD ne vem če tako obleko lahko sploh kupijo, ker baje če ni tipizirana (al nekej podobnega na Zvezi ) se je sploh ne bi smelo kupt in rabit na intervenciiji.
Če kdo ve kaj več o tej obleki, če jo lahko uporabljamo prostovoljci naj napiše sem.
Hvala

Če kdo ve kaj več o tej obleki, če jo lahko uporabljamo prostovoljci naj napiše sem.
Hvala

Ta obleka je od proizvajalca Texport, model Fire Stretch "X-treme": http://www.texport.at/GB/default.aspx?c ... 2101A1A001
Kolikor vem je bila posebej narejena za tuji trg, mislim da za Španijo, ampak nisem 100% prepričan.
Kolikor vem je bila posebej narejena za tuji trg, mislim da za Španijo, ampak nisem 100% prepričan.
To kroju je zgornja obleka zelo podobna, razen mogoče odsevnih trakov, modelu Texport FireTwin.
Ta model v SLO uporablja kar precej enot, tudi poklicnih, a te praviloma v PBI izvedbi.
Ta model v SLO uporablja kar precej enot, tudi poklicnih, a te praviloma v PBI izvedbi.
Pred dvema letoma smo imeli v našem društvu predstavitev zaščitnih oblačil Texport. Med vsemi modeli je bil tudi zgoraj omenjeni Fire Stretch "X-treme".
Nekaj fotografij si lahko ogledate tukaj.
Nekaj fotografij si lahko ogledate tukaj.
-
DLK 23-12
Na Texportovi strani sem našel nekaj za primerjavu med modeloma Fire Stretch X-treme in Fire Twin. Gre namreča za sestavo materialov. Twin ima po podatkih airlock membrano, Fire Stretch pa neko novo sestavo iz :gapi napisal/-a:To kroju je zgornja obleka zelo podobna, razen mogoče odsevnih trakov, modelu Texport FireTwin.
- structure: liner construction
- upper material: Nomex® Tough™ Ripstop
- intermediate layer: TNX Heat Comfort Barrier®
- membrane: GORE-TEX® Fire Blocker N
- lining: Nomex®/Viscose FR
Ali ma kdo izkušnje s to novo sestavo materialov v tej "španski" obleki?
Ali lahko kdo potrdi ali so te obleke že uporabi v kakšni slovenski gasilski enoti (ali jo Texport sploh lahko dobavi v Slovenijo, če je bila narejena po zahtevah "bombeirosov")?
Tisti, ki ste imeli možnost videti obleko Fire Stretch "X-treme" v živo in spregovoriti s strokovnjakom iz Texporta lahko napišete mogoče še kakšen podatek več. Prosim.
Ali ima kdo izkušnje še z ostalimi oblekami za gasilce, ki jih proizvaja Texport (Fire Bear, Fire Leader, Fire Breaker, Fire Action, ki so na spletni strani
http://www.texport.at/gb/products/firew ... e-clothing)
Hvala!
Lep pozdrav!
-
Obleka
Glede na opis in sestavo obleke, bi rekel, da mora biti omenjena obleka precej vroča za uporabo. Štiriplastna obleka pomeni dobro zaščito pri požarih, vprašljivo pa je, kako je s tem pri drugih intervencijah, kjer zaščita pred visoko temperaturo ni prvotnega pomena. Zanimivo bi bilo videti podatek kakšna je teža obleke.
Glede zunanje plasti - Nomex Tough je novo ime za material Nomex Delta T, ki je sestavljen iz 75% meta-aramida (nomex), 23% para-aramida (kevlar) in 2% "karbona". Glede na kar nekaj novejših in boljših materialov bi se sam raje odločil za kakšno drugo izbiro Nomexa ali celo materiala PBI.
Obleke so v uporabi tudi v Sloveniji. Trenutno pa ne najdem informacije oz. fotografije na internetu, katere gasilske enote jih uporabljajo.
Glede zunanje plasti - Nomex Tough je novo ime za material Nomex Delta T, ki je sestavljen iz 75% meta-aramida (nomex), 23% para-aramida (kevlar) in 2% "karbona". Glede na kar nekaj novejših in boljših materialov bi se sam raje odločil za kakšno drugo izbiro Nomexa ali celo materiala PBI.
Obleke so v uporabi tudi v Sloveniji. Trenutno pa ne najdem informacije oz. fotografije na internetu, katere gasilske enote jih uporabljajo.
Navedeno obleko lahko uporabljaš na intervencijah saj izpolnjuje vse standarde zaščite prav tako jih lahko kupi društvo ampak zaradi naše zveze ki te obleke ni tipizirala pač ne dobiš povrnjenih sredstev za nakup te zaščitne opreme. Kolko vem uporablja PGD Slovenska Bistrica texport nevem točno keri model v pbi varijanti ...obleka napisal/-a: Za PGD ne vem če tako obleko lahko sploh kupijo, ker baje če ni tipizirana (al nekej podobnega na Zvezi ) se je sploh ne bi smelo kupt in rabit na intervenciiji.
Vijolčno sveti se nebo !
PGD TrebnjeObleka napisal/-a:Obleke so v uporabi tudi v Sloveniji. Trenutno pa ne najdem informacije oz. fotografije na internetu, katere gasilske enote jih uporabljajo.
-
Sul1
Ko kupujete obleke ne gledati samo na kroj obleke toda bodite pozorni na sestavo materialov! Kombinacija materialov se določi glede na : število intervencij, tipi intervencij, število vaj, ter ostale uporabe oblek (inštruktor na HFT potrebuje drugačno sestavo kot gasilec na terenu, Gasilci na primorskem potrebujejo drugačno sestavo kot gasilci iz babnega polja, gasilci kateri opravijo 90% tehničnih intervenciji in 10% požarov potrebujejo drugačno sestavo kot gasilci pri katerih je ravno obratno). Potem se izbere kroj obleke ter dodatke katere potrebujete na sami obleki. Osebno vam predlagam da na obleko dodate toliko dodatkov kot jih dejansko potrebujete. Problem je v tem, ker vsaka plast materiala na obleki pomeni manjšo predišnost in posledično veliko večjo možnost toplotnega udara.
Sam osebno sem zaposlen v podjetju kjer med drugim prodajamo tudi zaščitna oblačila proizvajalca Bristol uniforms ltd in sem se že pred zaposlitvijo precej poglobil v zaščitna oblačila. Če kdo potrebuje pomoč pri odločitvi ali kakšen nasvet me lahko brez problema kontaktira in vam bom razložil pomen različnih materialov oz. kombinacij - nakup ni pogoj
Jaka Sušnik
Sam osebno sem zaposlen v podjetju kjer med drugim prodajamo tudi zaščitna oblačila proizvajalca Bristol uniforms ltd in sem se že pred zaposlitvijo precej poglobil v zaščitna oblačila. Če kdo potrebuje pomoč pri odločitvi ali kakšen nasvet me lahko brez problema kontaktira in vam bom razložil pomen različnih materialov oz. kombinacij - nakup ni pogoj
Jaka Sušnik
-
DLK 23-12

Zanima me kaj je to za ena obleka???
Sliko sem našel na strani kranjskogorksih gasilcev.
LP