ročnik
Moderator: Janez Tratnik
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
Če na sliki vidim pravilno, gre za ročnik, ki uporablja mešanico vode in zraka. Lahko pa se motim.
Po eni cevi prihaja zrak, po drugi voda. Tlaki so relativno visoki (med 10 in 25 bari). Zrak razprši vodo v dokaj majhne kapljice, nastane "kupola vodnih kaplic" in ogenj je zadušen. Morda gre celo za modifikacijo naprave za proizvodnjo lahke pene.
Tudi v Sloveniji preizkušamo podobno kombinacijo. Nekaj je uspelo, ostalo je v povojih. Ker gre za zadevo v fazi razvoja in preizkušanja ne bom razlagal podrobnosti. Morda, ko bo kaj več narejenega.
Tudi dve vsporedni cevi (glej sliko) nista najboljša rešitev. Bolj priročna je koaksialna cev (cev v cevi).
Morda sem uganil, lahko pa sem ustrelil povsem mimo. Pač ne vem.
LP
Janez
Po eni cevi prihaja zrak, po drugi voda. Tlaki so relativno visoki (med 10 in 25 bari). Zrak razprši vodo v dokaj majhne kapljice, nastane "kupola vodnih kaplic" in ogenj je zadušen. Morda gre celo za modifikacijo naprave za proizvodnjo lahke pene.
Tudi v Sloveniji preizkušamo podobno kombinacijo. Nekaj je uspelo, ostalo je v povojih. Ker gre za zadevo v fazi razvoja in preizkušanja ne bom razlagal podrobnosti. Morda, ko bo kaj več narejenega.
Tudi dve vsporedni cevi (glej sliko) nista najboljša rešitev. Bolj priročna je koaksialna cev (cev v cevi).
Morda sem uganil, lahko pa sem ustrelil povsem mimo. Pač ne vem.
LP
Janez
- Mitja Gregorič
- Naj forumovec 2003

- Kraj: Volčja Draga
- Kontakt:
- Janez Tratnik
- moderator

- Kraj: Dobračeva - Žiri
- Kontakt:
V katerih primerih bi se dana kombinacija iskazala kot najbolj učinkovita za gašenje oz. kaj bi lahko s tem učinkovito gasili?
Lep preostanek dneva vam želim.
Janez Tratnik, GSM: 041 587 444.

Kot gasilec se rodiš in večno ostaneš!
Gasilce rajši pokličite prehitro kot prepozno!
Janez Tratnik, GSM: 041 587 444.

Kot gasilec se rodiš in večno ostaneš!
Gasilce rajši pokličite prehitro kot prepozno!
Kombinacija pena-prah je izredno učinkovita za gašenje predvsem požarov s plameni (ogljikovodiki - tako tekoči kot plinasti), kjer prah deluje na plamen, pena pa ohlajuje ter prepreči izstopanje par tekočine ali nekoliko ovira širjenje plina. Uporablja se predvsem v industriji (poznani so monitorji pena - prah- recimo celjsko kemično vozilo) ter na letališčih.
LP
MaV
LP
MaV
-
xy
Načelno ne, pogosto lahko ta ročnik srečamo na takoimenovanih "twin agents napravah", kjer imamo posodo s prahom in posodo z mešanico voda-pena ter plin kot pogonsko sredstvo. Če pa je to (kot v primeru na sliki) na vozilu, uporablja standardno črpalko s predmešalcem (običajno penilo AFFF) ter napravo za gašenje s prahom.
V Celju pa je bila v razpisu kot opcija naveden kombinirani monitor, pa sem mislil, da so se odločli zanj... ker je gašenje lažje...
V Celju pa je bila v razpisu kot opcija naveden kombinirani monitor, pa sem mislil, da so se odločli zanj... ker je gašenje lažje...
Ročnik
Ročnike pena-prah sem videl tudi v Hannovru. Ameriška firma je predstavljala obe opciji:
-z dvema cevema in izlivoma prah na vrhu ter pena spodaj
-z eno cevjo (ena v drugi) ter prah v sredini in pena okoli
Prodajalec mi je zagotavljal, da se ta kombinacija najbolje obnese ter je tudi ekonomsko upravičena pri gašenju letal ter npr. "rezanju" gorečega izhajajočega curka iz cisterne z vnetljivo tekočino, kar mi je pokazal tudi na video posnetku.
LP, Gosak
-z dvema cevema in izlivoma prah na vrhu ter pena spodaj
-z eno cevjo (ena v drugi) ter prah v sredini in pena okoli
Prodajalec mi je zagotavljal, da se ta kombinacija najbolje obnese ter je tudi ekonomsko upravičena pri gašenju letal ter npr. "rezanju" gorečega izhajajočega curka iz cisterne z vnetljivo tekočino, kar mi je pokazal tudi na video posnetku.
LP, Gosak