elektro polnilci za akumulatorje

Gasilska vozila in zaščitna ter reševalna oprema

Moderator: Janez Tratnik

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
tadejS
Kraj: Knežak

Odg: elektro polnilci za akumulatorje

Odgovor Napisal/-a tadejS »

Jure napisal/-a:način kako se ugotovi kakšen je sistem električne vezave je zelo preprost.

24V imaš 2 akumolatorja vezana zaporedno ("brika" med akumolatorjema)
12V ni takoimenovane "brike"

Če se motim me pa popravite
Če bi le bilo vedno tako preprosto. Zakaj je prav da se zadevi posveti tisti ki zadevo res obvladi bi podal en primer ki je sicer iz kmetijske prakse pa je zelo podoben. Traktor URSUS C-335 je imel v originalu dve baterije 6 V vezane zaporedno v 12 V. Ker so seveda bile take baterija pri nas pred 20 in več leti redke oz. po naročilu in povrhu še drage, na dugi strani pa je bilo v izobilju relativno poceni 12 V baterij, si je veliko uporabnikov omislilo predelavo na eno 12 V baterijo. Tisti ki so to naredili sami, so kaj kmalu ugotovili da zadeve ne deluje pravilno in so jo odnesli bolj ali manj stroškovno ugodno. Tistim, ki je to naredil tisti ki je zadevo poznal in znal narediti, pa še danes nimajo problemov.
Kaj vse skriva določeno vozilo v svojem elektro črevesju je treba kar dobro poznati, preden se lotimo kakšnih predelav ( sem po moje spada tudi priklop zunanjega polnilca). Zato vam toplo priporočam pogovor z nekom ki zadevo obvlada. Vezava baterij je ena zadeva, kaj pa altenator oz. pri starejših še dinamo, pa regulator napetosti, ........ Na to se pa kar pozabi.
Jure
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Jure »

tadej imaš popolnoma prav, si pa pozabil zelo pomembno zadevo zapisati ki se navezuje na mojo objavo.

Če imaš zaporedno vezana akumolatorja (kjer je tako kot sem opisal) ne rabiš tople vode odkrivat, če je pa zadeva predelana ali ni standart, je pa tvoja objava zelo na mestu.

Pri zaporedni vezavi akumolatorjev je ob večkratni morebitni "izpraznjenosti" tudi zamenjati akumolatorja med sabo in včasih vsakega posamezno napolniti zaradi elektrolita.

Kot sem napisal že prej, če se motim me popravite :)
LISAC

Odgovor Napisal/-a LISAC »

Lep pozdrav. Sem nov na forumu in imam eno vprašanje glede polnilcev. Kupili smo MB Johstadt ZL 1500. MB se uporablja precej malo, prostor (orodišče) pa ni stalno ogrevan. Sem pa slišal in tudi bral o tem, da je pametno imeti 12V akumulator na napajanju. Je važno kakšen je le ta, najbrž ne sme stalno polniti, bral sem, das naj bi simuliral cikle... Je kdo, ki ima to MB, oz. kaj priporočate? LP
butalc

Odgovor Napisal/-a butalc »

LISAC napisal/-a:Lep pozdrav. Sem nov na forumu in imam eno vprašanje glede polnilcev. Kupili smo MB Johstadt ZL 1500. MB se uporablja precej malo, prostor (orodišče) pa ni stalno ogrevan. Sem pa slišal in tudi bral o tem, da je pametno imeti 12V akumulator na napajanju. Je važno kakšen je le ta, najbrž ne sme stalno polniti, bral sem, das naj bi simuliral cikle... Je kdo, ki ima to MB, oz. kaj priporočate? LP
Najbolje je da kupite napajalnik ki ima avtomatski vklop in izklop samo takšni napajalniki niso poceni. Glede na to da je motorka v orodišču pa se malo uporablja vam predlagam da najmanj 1x na 14 dni peljete na zrak kjer jo prižgete in pustite prižgano 10min :D :D . Posebej pa bodite pozorni da se vam akumulator ne sprazne čisto do konca ker potem vam bo to delal nenehno in boste imeli veliko težav :shock:
LISAC

Zdravo, glej saj jaz sem strojnik in motorko vžgem ter "lavfam" cca. na 14 dni. Potem misliš, da niti ni potrebno napajanja, kaj pa če akumulator čez zimo vzamemo dol, MB dela tudi brez njega...
LISAC

Mi imamo za cisterno TAM5500 polnilec proizvajalca NEO Idrija, gor piše 24V, sem pa pomeril napetost na konektorju, ki pride v kamion, je 3 pinski, debel pin je 0V DC, druga dva pa proti njemu oba 13,6V DC. Sedaj pa razmišljam, kaj bi bilo, če bi za novo MB potegnil kabel kar vzporedno od 1 odcepa v napajalniku (13,6 V DC), mogoče kdo ve kaj več, je bolje da ne?...
butalc

LISAC napisal/-a:Zdravo, glej saj jaz sem strojnik in motorko vžgem ter "lavfam" cca. na 14 dni. Potem misliš, da niti ni potrebno napajanja, kaj pa če akumulator čez zimo vzamemo dol, MB dela tudi brez njega...
če bi imeli kakšno staro roziko potem bi šlo ker pa imate novo motorko pa ima veliko elektronike ki jo je potrebno napajati tako da mislim da daste akumulator dol in jo prižgete ni dobra ideja...po moje še vžgali je ne boste :( :(
LISAC napisal/-a:Mi imamo za cisterno TAM5500 polnilec proizvajalca NEO Idrija, gor piše 24V, sem pa pomeril napetost na konektorju, ki pride v kamion, je 3 pinski, debel pin je 0V DC, druga dva pa proti njemu oba 13,6V DC. Sedaj pa razmišljam, kaj bi bilo, če bi za novo MB potegnil kabel kar vzporedno od 1 odcepa v napajalniku (13,6 V DC), mogoče kdo ve kaj več, je bolje da ne?...
potem boste imeli pod stalnim napajanjem motorko...
LISAC

Zdaj tako je, zastopnik mi je rekel, da MB dela tudi brez akumulatorja, da ga ravno zaradi tega, ker ga ne polnijo nekateri vzamejo čez zimo dol, samo jaz bi rajši imel MB priklopljeno na napajanje, gre pa se mi zato, če obstaja možnost priklopa vzporedno na obstoječ polnilec, napetost vem, da bi bila vredu, ne vem le kako je glede obremenitve polnilca, saj bi nanj "obesil" še dodatno breme; MB? Kaj mislite?
butalc

LISAC napisal/-a:Zdaj tako je, zastopnik mi je rekel, da MB dela tudi brez akumulatorja, da ga ravno zaradi tega, ker ga ne polnijo nekateri vzamejo čez zimo dol, samo jaz bi rajši imel MB priklopljeno na napajanje, gre pa se mi zato, če obstaja možnost priklopa vzporedno na obstoječ polnilec, napetost vem, da bi bila vredu, ne vem le kako je glede obremenitve polnilca, saj bi nanj "obesil" še dodatno breme; MB? Kaj mislite?
no če bi zvezali ev vod še na motorko potem bi dobili vzporedno vezavo porabnikov; pri tej povezavi ostaja napetost enaka tok se pa porazdeli>>>potem se bi akumulatorji počasneje polnili :roll: :roll:

pa te predelave se ne spravljat delat sami [-X [-X bolše je da pride k vam en dober avtoelektričar kateri ima s priklopom 10min dela in mu daste za eno pijačo :beer:
LISAC

Lep pozdrav še enkrat. mogoče kdo ve, kje lahko dobim dvopolni vtikač za polnjenje črpalke Johstadt ZL1500, en pin je okrogel poln, drug mislim, da je na sredini prazen (+/-12V)?
Rafter
moderator
moderator
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Rafter »

LISAC napisal/-a:Lep pozdrav še enkrat. mogoče kdo ve, kje lahko dobim dvopolni vtikač za polnjenje črpalke Johstadt ZL1500, en pin je okrogel poln, drug mislim, da je na sredini prazen (+/-12V)?
pošlji fotko, mislim da imam... moški ali ženski?
LISAC

Bom še poslal fotko, na MB je ženski, torej rabimo na napajalnem kablu moški vtikač. Ti bom poslal na mail, ki si ga navedel, hvala :)
LISAC

Prilagam fotografijo konektorja napajanja na naši MB Johstadt ZL1500:
Slika
LISAC

Mogoče kdo ve, kje bi dobil konektor, ki je na zg. fotografiji?
kmhslo

Re: elektro polnilci za akumulatorje

Odgovor Napisal/-a kmhslo »

obrni sliko za 180 stopinj in preberi kaka je oznaka :D

da ti pomagam DIN 14690 :) nato greš v eno elektrotrgovino in vprašaš če se ga da naročit :)

en zanimiv link samo je nemški ...
Odgovori