Če bi le bilo vedno tako preprosto. Zakaj je prav da se zadevi posveti tisti ki zadevo res obvladi bi podal en primer ki je sicer iz kmetijske prakse pa je zelo podoben. Traktor URSUS C-335 je imel v originalu dve baterije 6 V vezane zaporedno v 12 V. Ker so seveda bile take baterija pri nas pred 20 in več leti redke oz. po naročilu in povrhu še drage, na dugi strani pa je bilo v izobilju relativno poceni 12 V baterij, si je veliko uporabnikov omislilo predelavo na eno 12 V baterijo. Tisti ki so to naredili sami, so kaj kmalu ugotovili da zadeve ne deluje pravilno in so jo odnesli bolj ali manj stroškovno ugodno. Tistim, ki je to naredil tisti ki je zadevo poznal in znal narediti, pa še danes nimajo problemov.Jure napisal/-a:način kako se ugotovi kakšen je sistem električne vezave je zelo preprost.
24V imaš 2 akumolatorja vezana zaporedno ("brika" med akumolatorjema)
12V ni takoimenovane "brike"
Če se motim me pa popravite
Kaj vse skriva določeno vozilo v svojem elektro črevesju je treba kar dobro poznati, preden se lotimo kakšnih predelav ( sem po moje spada tudi priklop zunanjega polnilca). Zato vam toplo priporočam pogovor z nekom ki zadevo obvlada. Vezava baterij je ena zadeva, kaj pa altenator oz. pri starejših še dinamo, pa regulator napetosti, ........ Na to se pa kar pozabi.