Plazemski rezalniki
Moderator: Janez Tratnik
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
Plazemski rezalniki
Zanima me če kakšno društvo pri tehničnih posredovanjih uporablja plazemski rezalnik.
Ker poznam nekatere karakteristike se mi zdi primeren za rezanje neposredno ob ponesrečencu ali za rezanje metalnih delov v telesu ponesrečenca ker ni zaželjeno premikanje tujka oz ker ne nastajajo vibracije ob rezanju.
Ker poznam nekatere karakteristike se mi zdi primeren za rezanje neposredno ob ponesrečencu ali za rezanje metalnih delov v telesu ponesrečenca ker ni zaželjeno premikanje tujka oz ker ne nastajajo vibracije ob rezanju.
- luka_makuc
- GE: Tolmin
- Kraj: Tolmin
Tu je nekaj o plazemskem rezalniku (žal v angleščini):
http://science.howstuffworks.com/plasma-cutter.htm
Sam sem praktično preizkusil in videl delovanje rezalnika pred leti na sejmu v Kranju, ko ga je predstavljala GASILSKA OPREMA d.d.
O sami napravi lahko rečem samo pozitivne besede. Njena uporaba v reševalnih posegih je velika in predvsem je moč in zmoglivost ob zelo majhni teži in prilagodljivosti na prvem mestu.
Razlika med plamenskimi acetilenskimi rezalci in tem je da plamenski tvori veliko toplote katera se zaradi dolgotrajnega rezanja preko materiala prevaja na okolico in tudi curek plamena ali tok je velik. Plazmični pa za svoje delo potrebuje električno energijo in to na ruševini malo oteži zadeve- beri podalšek ali agregat. Hitrost rezanja je velika in tudi debeline profilov so izjemne pri tem lahko režemo kot bi pisali po jeklu-materialu, pri tem se sprošča zelo malo toplote v okolico skoraj nič sam material je topel le lokalno tik ob rezu in to vsekakor so dobre lastnosti.
No toliko na kratko o mojih izkušnjah. Mislim pa, da celo niso uspeli prodati prav veliko primerkov. Žal.
O sami napravi lahko rečem samo pozitivne besede. Njena uporaba v reševalnih posegih je velika in predvsem je moč in zmoglivost ob zelo majhni teži in prilagodljivosti na prvem mestu.
Razlika med plamenskimi acetilenskimi rezalci in tem je da plamenski tvori veliko toplote katera se zaradi dolgotrajnega rezanja preko materiala prevaja na okolico in tudi curek plamena ali tok je velik. Plazmični pa za svoje delo potrebuje električno energijo in to na ruševini malo oteži zadeve- beri podalšek ali agregat. Hitrost rezanja je velika in tudi debeline profilov so izjemne pri tem lahko režemo kot bi pisali po jeklu-materialu, pri tem se sprošča zelo malo toplote v okolico skoraj nič sam material je topel le lokalno tik ob rezu in to vsekakor so dobre lastnosti.
No toliko na kratko o mojih izkušnjah. Mislim pa, da celo niso uspeli prodati prav veliko primerkov. Žal.
tom-tom ® je pridn fant sam kej k delat neče, je enkrt reku en zidar
Glede na prebrano (na priloženi povezavi) lahko plazemskim rezalnikom prisodimo veliko kvalitetnih lastnosti.Kucma napisal/-a:Tu je nekaj o plazemskem rezalniku (žal v angleščini):
FIREFIGHTERS we are reversing new side!

Naj se javi nekdo ,ki s takim rezalnikom že upravlja in pove tudi slabe lasnosti .če seveda so oziroma naj napiše samo funkcionalnost takega rezalnika ,pa morda še ceno ,skratka več praktičnih podrobnosti ,kajti samo reklamam ne gre najbolj zaupati.
Gasilec znanja ne proda , ampak ga podari.
NA POMOČ !
NA POMOČ !
Sem že mislil, da se ne bo nihče oglasil in podal nekaj koristnih podatkov o teh napravah pa sem se očitno zmotil.
Tom-tom hvala za podatke in tvoje izkušnje o plazmi.
Cena plazme ki je nasliki ,če sem si pravilno zapolnil bi se gibala okoli 1650€.Če je to veliko ali ne presodite sami.
Kolikor sem ocenil bi v upoštev prišla prav ta po njenih lasnostih in seveda tudi ceni.Dogovoril sem se tudi že z znanim slovenskim podjetjem, ki jih izdeluje in prodaja o predstavitvi izdelka in da ga preizkusimo tudi praktično pred nakupom.
Se pa strinjam če je kdo imel izkušnje z plazmo naj pove svoje mnenje,da si ustvarimo pravo sliko.
Tom-tom hvala za podatke in tvoje izkušnje o plazmi.
Cena plazme ki je nasliki ,če sem si pravilno zapolnil bi se gibala okoli 1650€.Če je to veliko ali ne presodite sami.
Kolikor sem ocenil bi v upoštev prišla prav ta po njenih lasnostih in seveda tudi ceni.Dogovoril sem se tudi že z znanim slovenskim podjetjem, ki jih izdeluje in prodaja o predstavitvi izdelka in da ga preizkusimo tudi praktično pred nakupom.
Se pa strinjam če je kdo imel izkušnje z plazmo naj pove svoje mnenje,da si ustvarimo pravo sliko.
- Peter Razboršek
- Kraj: Brezje na Gorenjskem
- Kontakt:
- luka_makuc
- GE: Tolmin
- Kraj: Tolmin
Sam sem s plazemskim rezalnikom (sicer z večjim - 5x15 metrov) že delal in lahko rečem da reže tanko in debelo z veliko natančnostjo,majhnim in usmerjenim plamenom ter ne širi veliko toplote v okolico + hitro reže.
Z plamenskim rezalnikom ga pomoje ne mormo primerjat,saj je plazma neprimerno boljša in bolj priročna/prenosna.
Za rezanje v tesnih predelih idealno.
LP,Luka
Z plamenskim rezalnikom ga pomoje ne mormo primerjat,saj je plazma neprimerno boljša in bolj priročna/prenosna.
Za rezanje v tesnih predelih idealno.
LP,Luka
- -B-A-L-K-O-
- Kraj: Kobarid & Duplje pri Vipavi
V spodnji povezavi se nahaja primer video predstavitve plazemskega rezanja:-B-A-L-K-O- napisal/-a:nič kaj dosti se stvar ne promovira....je mogoče videti delovanje v video obliki?
- http://www.mdm.si/sl/Rezanje_s_plazmo1/
Nekaj o ceni je že omenil erno v enemu izmed prejšnjih postov.-B-A-L-K-O- napisal/-a:kakšne so cene?
FIREFIGHTERS we are reversing new side!