Podaljšana kabina ali ne
Moderator: Janez Tratnik
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
Odg: Podaljšana kabina ali ne
tudi temu bi bilo oz. je kos slovensko znanje
S tem se vsekakor strinjam in sem se o tem prepričal tudi na lastne očimase123 napisal/-a:Tudi temu bi bilo oz. je kos slovensko znanje
LP BAČO
Urban ROMIH
PGD Dol pri Hrastniku
NA POMOČ !!!
PGD Dol pri Hrastniku
NA POMOČ !!!
Serijsko podaljšan kabina da ali he?
Za moje pojme apsolutno ne serijsko podaljšana!
Pogledat je treba samo velikost vrat oziroma stopnic za izhod iz avta,saj pri serijsko podaljšani kabini je to bistveno težje kot pa pri podaljšani kabini izdelano pri nadgaditelju!
Je pa res kar je mase123 napisal da je; "malo denarja za malo muzike",se splača kakšen euro dodati in dobiti kvalitetno podaljšano kabino!
No in tukaj še naša kabina podaljšana od nadgraditelja Mettis iz Gornje Radgone!
Za moje pojme apsolutno ne serijsko podaljšana!
Pogledat je treba samo velikost vrat oziroma stopnic za izhod iz avta,saj pri serijsko podaljšani kabini je to bistveno težje kot pa pri podaljšani kabini izdelano pri nadgaditelju!
Je pa res kar je mase123 napisal da je; "malo denarja za malo muzike",se splača kakšen euro dodati in dobiti kvalitetno podaljšano kabino!
No in tukaj še naša kabina podaljšana od nadgraditelja Mettis iz Gornje Radgone!
Ker pri neseriski kabini pridobiš na širini kabine lahko tudi par cemtimetru in se zelo pozna.
Mislim, da je vsekakor boljša neserijsko podaljšana kabina. Ekipa je tako bolj povezana, da se narediti soliden razpored,za ogrevanje ali hlajenje je to dobesedno en prostor, pri morebitnem servisu, pogonskih sklopov, je dovolj, da se kabina preprosto dvigne. Seveda mora biti dovolj kakovostno in trdnostno narejena. Pri nas je nadgraditel pojačal dvižni sistem in naredil za podaljšek kabine dobesedno še eno šasijo. Se pa na ta račun seveda izgubi nekaj nosilnosti.
Najslabljše so po moje tiste serijsko podaljšane kabine (nekateri jim pravijo komunalne), ki so namenjene za krajše prevoze ekipe na deloviščne. Ekipa pa navdno ni opremljena kot gasilci. Da o širini vrat, stopnic, ... sploh ne izgublamo besed.
Kabina v nadgradnji pa mislim, da je zelo vezana na podvozja, ki so v bistvu zelo podobna ampak se v detajlih razlikujo. Je pa še vedno boljša od serijsko podaljšane.
Kot se govori, pa naj bi tudi t.i. serijske kabine nastale iz podaljšane osnovne, kar se odraža tudi na ceni.
Najslabljše so po moje tiste serijsko podaljšane kabine (nekateri jim pravijo komunalne), ki so namenjene za krajše prevoze ekipe na deloviščne. Ekipa pa navdno ni opremljena kot gasilci. Da o širini vrat, stopnic, ... sploh ne izgublamo besed.
Kabina v nadgradnji pa mislim, da je zelo vezana na podvozja, ki so v bistvu zelo podobna ampak se v detajlih razlikujo. Je pa še vedno boljša od serijsko podaljšane.
Kot se govori, pa naj bi tudi t.i. serijske kabine nastale iz podaljšane osnovne, kar se odraža tudi na ceni.
MI mamo renojevo serijsko podalšano kabino in smo z njo zele zedovolnji. Prostora v njej je še pe še.
Serijsko-neserijsko....
Čisto odvisno kaj vzameš za en model vozila. Tako kot je Rok napisal, bom tudi sam. Imamo midluma s serijsko podaljšano kabino, ki ima placa še in še. In verjemite mi, da so vrata zavidljivo široka in se odpirajo na 90 stopinj. Kabina pa se z lahkoto kosa z marsikatero neserijsko podaljšani. Tudi same stopnice niso ovira. Poglejte si samo slike vozila iz Podnarta. Kaj pa je danes narediti pnevmatske stopnice? Nič. Samo denar je treba imet. Pa pomoje ceneje prideš skozi kot, da kompletno kabino na novo "švasaš".
Sploh je pa tako...kdor zna pravilno sestopati s kamiona, mu nobene stopnice nebi smele biti problem saj se setopa ritensko. Sploh pa a smo upokojenci ali smo gasilci?
Lepo prosim pa ne govort, da je sigurno boljša neserijsko podaljšana. Boljše za kaj? Za samo posadko v nekaterih primerih morda. Za samo podvozje in vpetje kabine...pa hudičevo dvomim. Kot sem napisal, je vpetje enojne in dvojne kabine drugačno. Kako to rešujejo nadgraditelji, ki podaljšujejo kabine pa ne vem. Za renaulta vem, da ima za midluma že narejeno serijsko podaljšano gasilsko kabino.
Komunalna kabina, ki jo nekateri ponujajo, se pa strinjam, da definitivno ni primerna za gasilske namene. Imel sem jo priliko videti na Man-u, ki so nam ga prav tako ponujali in lahko rečem, da ni vredna naziva podaljšana kabina.
Vsekakor priporočam vsem, ki se spravljate v nakup, pojdite malo okrog pogledat, preverite različna podvozja in kabine šele potem se "vržite" v nakup.
Pri nas so se Midlumi pošteno razmnožili v zadnjih letih in mislim, da ni društva, ki nebi bilo zadovoljno z njimi in njihovimi kabinami. Verjamem pa, da se gotovo najde še kakšen voz, ki ima še boljše variante.
Čisto odvisno kaj vzameš za en model vozila. Tako kot je Rok napisal, bom tudi sam. Imamo midluma s serijsko podaljšano kabino, ki ima placa še in še. In verjemite mi, da so vrata zavidljivo široka in se odpirajo na 90 stopinj. Kabina pa se z lahkoto kosa z marsikatero neserijsko podaljšani. Tudi same stopnice niso ovira. Poglejte si samo slike vozila iz Podnarta. Kaj pa je danes narediti pnevmatske stopnice? Nič. Samo denar je treba imet. Pa pomoje ceneje prideš skozi kot, da kompletno kabino na novo "švasaš".
Komunalna kabina, ki jo nekateri ponujajo, se pa strinjam, da definitivno ni primerna za gasilske namene. Imel sem jo priliko videti na Man-u, ki so nam ga prav tako ponujali in lahko rečem, da ni vredna naziva podaljšana kabina.
Vsekakor priporočam vsem, ki se spravljate v nakup, pojdite malo okrog pogledat, preverite različna podvozja in kabine šele potem se "vržite" v nakup.
Pri nas so se Midlumi pošteno razmnožili v zadnjih letih in mislim, da ni društva, ki nebi bilo zadovoljno z njimi in njihovimi kabinami. Verjamem pa, da se gotovo najde še kakšen voz, ki ima še boljše variante.
Ovo na slici je Rosenbauer AT/AT2 nadogradnja.
To se za sad za naše područje radi samo u tvornicama u Austriji
http://www.rosenbauer.com/index.php?USE ... de_id=9209
Osim AT (AluTehlology) Rosenbauer radi nadogradnje tipa ES (Euro System)
http://www.rosenbauer.com/index.php?USE ... de_id=9517
To se može kupiti i izraditi i u Hrvatskoj u tvornici IM-Metal - ozalj
http://www.dvd-jastrebarsko.hr/componen ... 6/lang,hr/
To se za sad za naše područje radi samo u tvornicama u Austriji
http://www.rosenbauer.com/index.php?USE ... de_id=9209
Osim AT (AluTehlology) Rosenbauer radi nadogradnje tipa ES (Euro System)
http://www.rosenbauer.com/index.php?USE ... de_id=9517
To se može kupiti i izraditi i u Hrvatskoj u tvornici IM-Metal - ozalj
http://www.dvd-jastrebarsko.hr/componen ... 6/lang,hr/
Pomoz Bog!