Uroš, čestitke. PGD Slape - Polje ima odslej v svoji operativni enoti člana, za kakršnega bi ubijal prav vsak poveljnik, ki da kaj na kvalitetne kadre. Vesel sem da te nekaj bednih poskusov metanja polen pod noge ni odvrnilo od cilja, ki si si ga zastavil.
"Čoklu kot ponavadi goflja prehiteva pamet. P.S.: Puno priča, malo radi!" Anonimni gost, 30. oktober 2005
hehe čestitke uroš tud tebi in usem ki so tudi poleg mene naredili ta izpit
zame je bil kar mučen glede na to da sem z nogo u gipsu in berglami skakal okrog predavateljev
Lep pozdrav, že kar nekaj časa se ni nič pisalo v to temo. Jaz bi prosil, če še kdo napiše kakšen komentar, izkušnje, mogoče kakšen poveljnik ali pa kakšen pripravnik, ki je dal že to skoz ali pa je ravno v tem obdobju, ter da poveste kakšen pristop ste imeli poveljniki.
blondi napisal/-a:
Vidite, že imamo eno nalogo, katero brez slabe vesti naložimo pripravniku. Hja, prej sem pozabil napisati - pripravnik na intervenciji mora res imeti nekoga, ki je njegov "angel varuh".
kolikor jaz vem lahko pripravniki sodelujejo na intervenciji do zadnje varne točke! do trojaka! dobro je da vsaj enkrat mesečno pripeljete pripravnike v gasilski dom in se razkaže oprema poskusijo dihalni aparat in različne črpalke!
to saj mi počnemo!
nikoli pa ne nagajamo pripravnikov iz požara!
Za pamet pravijo, da je edina stvar, ki je pravično razdeljena na svetu! Vsak zase pravi, da jo imama največ na svetu!
Lahko še jaz kaj napišem!
Kot trenutni pomočnik poveljnika za IDA
in mogoče "naslednji" poveljnik.
Torej gasilec-začetnik!
V kolikor sem jaz vodja ali pomočnik vodje!
Vaje:
na vajah poizkušam urediti tako da ima začetnik vseeno kakšno pomembno nalogo, kot recimo napad (seveda ne IDA) ali kaj podobnega! Ne damo ga ravno kot bolničarja, ali kakšno tako stvar. Ker v kolikor bo videl interes in zanimivost ga boš zelo pritegnil! Seveda pa mora biti pod vodstvom osebe, ki ji zaupaš.
Intervencije:
Seveda se jih vzame s seboj v kolikor imajo tak čin! V kolikor ga nimajo pa tako ali tako nimajo kaj iskati na intervenciji!
Tam pa je stvar drugačna!
V kolikor je dovolj ljudi je pod vodstvom in na varnem. seveda daleč od nevarnosti!
Mogoče pri strojniku v pomoč.
V kolikor pa ni dovolj ljudi pa se poizkusi najti kakšna naloga, ki ni zahtevna in ga lahko pustiš brez nadzora.
Lahko je tudi pomočnik vodje (v kolikor ni dovolj UKV postaj) ali za kakšno drugo pomoč!
Torej moje mnenje je da se najde dovolj nalog, ki so zanimive in ki pritegnejo človeka! Ker v kolikor mu bomo dajali naloge, kjer bo spal in bodo dolgočasne se bo kaj kmalu naveličal!
Potrebno ga je naučiti stvari, da ko bo napredoval v gasilca mu boste lahko takoj zaupali in dali malo bolj napadalno nalogo!
Lep pozdrav
Gasilci smo čudne žvali! Ko drugi spijo mi na pomoč hitimo!
Zbiljc napisal/-a:Lahko kdo kaj več napiše kako opraviš izpit za gasilca pripravnika? namreč vem samo kako se opravi za izprašanega gasilca.
Tečaja in izpita za gasilca pripravnika ni , kakor tudi ne tečaja za izprašanega gasilca.
Pripravnik sodeluje le v rednem permanentnem izobraževanju za katerega je zadolžen poveljnik. Žal pa je vse preveč poveljnikov , ki se jim fučka za pripravnike in jih prepustijo toku časa.
Osnovni tečaj za gasilca pa je v domeni PGD. Za te pa vemo kako izgledajo. bolj tako . tako. Sicer ni povsod enako, da ne bo pomote.
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
Torej po "novem"(vsaj zame ) postaneš gasilec kar v domačem GD, nikamor ne greš na tačaje in predavanja?
Ko ima gasilsko društvo nekaj "mladincev", ki so stari 16 let, so avtomatično pripravniki, le da je to odvisno od poveljnika, ali jih "poučuje" ali ne?
Če sem se kaj zmotil, me pa prosim popravite.
Kar se govori za mojim hrbtom, je vzpodbudno, saj so tisti, ki govorijo, vedno vsaj korak za menoj
Zbiljc napisal/-a:Torej po "novem"(vsaj zame ) postaneš gasilec kar v domačem GD, nikamor ne greš na tačaje in predavanja?
Ko ima gasilsko društvo nekaj "mladincev", ki so stari 16 let, so avtomatično pripravniki, le da je to odvisno od poveljnika, ali jih "poučuje" ali ne?
Če sem se kaj zmotil, me pa prosim popravite.
Žal se nisi, opisal si točno tako, kot se pri večini dogaja, ali jih poučuje, ali jih pa ne. In ponavaid jih ne, ampak jih samo s papirji pošlje na nadaljevalni tečaj za gasilca, pa naj se na zvezah trudijo z njimi, kaj bi si v društvu delo nakopali na glavo.
Ja jaz kot podpoveljnik, že 2 leti delam, z enoto desetih pripravnikov ki so vsi približno enako stari (leto gor, leto dol) in sem eden od tistih ki jih nisem prepustil toku časa, kot je nekdo prej omenil.Vsi imajo opravljen osnovni tečaj za gasilca z 30in več ur prakse. Kot v vsaki enot-ekipi, se srečujem z različnimi željami in pričakovanji posameznega pripravnika, vseeno pa poskušam vcepiti timsko delo in timski duh, ker vem da bodo te isti fantje in punce še naslednjih 20-30let prva udarna ekipa našega društva.
Dejan sej so ti lepo povedali!
To je stvar posameznega GD-ja!
Jaz kot pomočnik povelnika in predsednik MK delam z njimi.
Nekako se jih poskuša malo vključiti v vaje in podobne stvari! ponavadi so vedno zraven! Zadnjič smo preizkušali cevi in so bili zraven, potem pa še malo GVC predelaš in podobno....
Včasih jim kakšnega IDA gor ubesim in kam pošljem....naokoli, da vidijo da to ni ravno taka igrača, da ni tako enostavno! Zadnjič sem jim naredil progo in so malo tekali, se plazili....
Vedno se kaj najde, da se jih zainteresira in navdihne malo tekmovalnosti in kot je bilo povedano vcepi v glavo da je gasilstvo predvsem SKUPINSKA dejavnost! In da ni prostora za ednino!
Potrebno je nadgrajevat podmladek! S tem tudi veš kaj znajo, ko naredijo tečaj in so operativci! In jih lahko takoj pošlješ na nalogo, hkrati pa veš ČESA so zmožni!
Torej po mojem je to pametno spoznati človeka preden ga pošlješ v "ogenj"
Gasilci smo čudne žvali! Ko drugi spijo mi na pomoč hitimo!