Učimo se, na ABC

Podforum v katerem se učimo vsi, tako sestavljalec kot reševalec. Znanja ni nikoli dovolj. Obstaja pregovor, ki še posebej velja za nas gasilce: Kjer neznanje se šopiri, tam hudič se ne umiri.
Pravila foruma
Pravila podforuma »UČIMO SE NA ABC«

- odgovarjate tako, da napišete samo črko pred odgovorom za katerega menite, da je pravilen
- praviloma je samo eden odgovor pravilen, če jih je več ali je potrebno kako drugače napisat odgovor, sestavljalec to tudi posebej napiše
- komentiranje odgovorov ni dovoljeno dokler sestavljavec ne poda pravilnega odgovora
- odgovarjajte »z glave« in šele potem iščite po literaturi, kajti le tako boste preverili svoje znanje
Zaklenjeno
Uporabniški avatar
Martin P.
Kraj: Meljski hrib
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Martin P. »

Vrstni red reševanja (kot so mene učili in sem bral tudi na forumu):

1. Ljudje
2. Živali
3. Premoženje

Tako je napisano tudi v tej temi s strani Marolta:
Marolt napisal/-a:
gobi napisal/-a: Jaz bi raje šintarja :twisted:
Ah Gobi, ko boš pa ti v prometni nereči ostal vkleščen pa te bomo raje pustili da umreš od bolečin in poklicali pogrebni servis... Veš naloga gasilcev je, da pomagamo reševati ljudi živali in premoženje.
Pa poglej si kako je napisano:
1.Ljudje
2.Živali
3.Premoženje
Se pravi če gori v tvoji hiši smo po tem takem, najprej dolžni rešiti tebe nato tvojega kanarčka in šelje nato tvojega BMW ja....
Pa še nekaj se zavedaj! Nekaterim ljudem žival pomeni toliko kod živa oseba pa mislim, da to veš in da tukaj pišem v prazno...Ker smatram, če si v gasilskih vrstah, da to veš.

Pa malo se zamisli na tem tvojim šintarjem!
LP Marolt
Uporabniški avatar
dollar
Kraj: Ptuj

Odgovor Napisal/-a dollar »

Jaz se pridružujem MILANU, je pa res da se vsak drugače odloči v danem trenutku! :oops:

LP Robi
Uporabniški avatar
MICKA
Kraj: Slovenski Javornik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a MICKA »

Treba se je odločat samo o odgovorih ki so na voljo, drugače je Oki jezen. Takšnih situacij kot je bila opisana je bilo v predhodnjih odgovorih veliko pa niso nikoli štela.
Polovično znanje je nevarnejše od neznanja (bolivijski)

V vsem imenitno bi uspeli, če dvakrat bi lahko začeli (Johann W. Goethe)
Uporabniški avatar
Matej Z.

Kaj je ogenj?

Odgovor Napisal/-a Matej Z. »

KAJ JE OGENJ?

A: pojav, ki povzroča škodo
B: kemijska reakcija - oksidacija, spajanje gorljive snovi s kisikom
C: pojav pri katerem snov ob spajanju s kisikom oddaja svetlobo, toploto in dim
Uporabniški avatar
sabirman
Kraj: LJ-BRDO(antiforumaši)

Odgovor Napisal/-a sabirman »

odgovor C
Zadnjič spremenil sabirman, dne 2. September 2006, 17:41, skupaj popravljeno 1 krat.
Te kej mot? Povej men in ne jambri poveljniku!
Uporabniški avatar
dollar
Kraj: Ptuj

Odgovor Napisal/-a dollar »

MICKA napisal/-a:Treba se je odločat samo o odgovorih ki so na voljo, drugače je Oki jezen. Takšnih situacij kot je bila opisana je bilo v predhodnjih odgovorih veliko pa niso nikoli štela.
Se OPRAVIČUJEM!!! odg "C"

Prednost pa bi dal ŽIVINI!!! (odgovor na zadnje OSKARJEVO vprašanje!)
Uporabniški avatar
Janez Koncilija
Naj forumovec 2006
Kraj: Topole
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Janez Koncilija »

Milan Dubravac napisal/-a:Hmm ja moram komentirat,.
Ravnateeeelj, a jaz tud lahko :lol: No ampak ne bom, sem že, a ne :wink: .

LP

Janez 8)
Ne prehitevaj, poglej drevo, ki raste!
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kraj: Malečnik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Oskar »

Vprašanje je zaključeno in na vrsti je debata. Verjetno sem premalo povdaril ko sem napisal da je bil najbljižje pravilni odločitvo odgovor C. :wink:

Tale varianta pa je še boljša.

g. enega gasilca na ročnik za obrambo hiše dva pa na reševanje
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
gasilc18
Kraj: Slovenija

Odgovor Napisal/-a gasilc18 »

jest bi rajše naredil po odg. G
Uporabniški avatar
Tomkat
GE: PGD Škofja vas
Kraj: Celje - Škofja vas

Odgovor Napisal/-a Tomkat »

Oskar napisal/-a:Vprašanje je zaključeno in na vrsti je debata. Verjetno sem premalo povdaril ko sem napisal da je bil najbljižje pravilni odločitvo odgovor C. :wink:
Tale varianta pa je še boljša.
g. enega gasilca na ročnik za obrambo hiše dva pa na reševanje
O tej varianti sem tudi jaz premišljeval. (Preden je bila razkrita, seveda.)
Ampak zaradi enega drugega praktičnega razloga.
O.K. Jasno je, da en sam gasilec nima kaj iskati v notranjosti gorečega objekta. Tu ni debate.
Bolj pomembno se mi v tem primeru to zdi zaradi reševanja živine.
Živali so preplašene, v taki situaciji lahko zelo nevarne. In če ni zraven lastnika, katerega poznajo in ki bi jih pomiril, jih bosta dva gasilca lažje obvladala kot eden.
Pa še zaplet: naj bi vstopil en sam, krava bi pobesnela, ga poškodovala, on bi nemočen obležal, ... (Črn scenarij.) Na ta način pa ne samo da je potrebno reševati še poškodovanega kolega, izgubili smo tudi dragoceno silo za intervencijo.
Je že bolje da vstopita dva. Tisti en bo že obvladal ročnik.
LP iz Celja :wink: Tomaž K.
Pot do znanja je dolga, življenje pa kratko. (Hipokrat)
Slika
Uporabniški avatar
Pero

Odgovor Napisal/-a Pero »

jaz bi izbral to moznost (za 1+3):
voznik+1 gasilec: gasilec poprime za rocnik, voznik (nastavi vodno zaveso ali uporabi monitor ali uporabi rocnik)
2 gasilca: resujeta zivino

LP
MarkoŠ
Kraj: Boh. Bistrica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a MarkoŠ »

Tako kot sem napisal:
- Zakaj odgovor A, ker je treba najprej rešiti ljudi, živali, premoženje, torej živali nato objekte.
- Zakaj odgovor B, ker je lahko objekt preveč nevaren za reševanje živali in je škoda reskirati življenje gasilcev, lahko pa se obrani sosednji objekt oz. stanovanjska zgradba.
- Pri odgovoru C, je že Milan in drugi dosti povedali, o tem.
Moje mnenje je, da je bolje imeti 1 gasilca na ročniku kot, da gre 1 gasilec reševat živino, kako se rešuje živino je lepo napisal Tomkat.

Sam nastane problem, ko nimaš dovolj gasilcev za takšno akcijo in je bolje narediti po PGS - u, najprej odgovor A potem, če je možno B.

Ker, če se kateremu gasilcu, kaj zgodi in da ni vse po PGS - u, bo vso krivdo nosil vodja intervencije.
Uporabniški avatar
livar
Kraj: Malečnik - Maribor

Odgovor Napisal/-a livar »

Ja no jaz bom pa reko takole : dostkrat pač ne pride do takšne situacije kot je pač ta v danem Oskarjevem primeru, ampak kaj čemo če si tapravi gasilec itak moraš bit srčen in trčen se pač odločiš v takšni situaciji po svoji presoji samo da rešiš tisto kar je najpomenbnejše,to pa itak vsi vemo na 1.mesto so ljudje potem živali in tako dalje. Glede zakonodaje pa tako: vedno pravimo in nas povsod učijo najmanj dva gasilca-napadalca če pa zakon tudi ni pošlihtan in nas pustijo ( primer ) v moji službi enega smega v izmeni : :evil: Ja če bo prišlo do požara in bo ostal not zajet delavec bom tudi moral vstopit in ga poskušal rešit pa čeprav bom sam ogrožen :idea: Ali ga naj pustim do prihoda osrednje enote zgoret :idea:
So dnevi,ki so vredni spomina in so dogodki,ki ti ostanejo spomin za vedno...
Uporabniški avatar
VladoP
GE: Radlje ob Dravi
Kraj: Radlje ob Dravi
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a VladoP »

livar tu se nebi strinjav s tabo, da ne pride dostikrat do takšne situacije.Takšna situacija z oddaljenim gospodarskim poslopjem se zgodi kar pogosto. GVC s tremi gasilci izvozi takoj, pri moštvenem/orodnem vozilu se pa lahko takoj zavleče. Mogoče res da nebi na ostale gasilce čakal več kot 10 min.
Sam bi vsekakor najprej zahteval še kakšen GVC, (če ga nebi že med potjo) če je kmetija res oddaljena, verjetno ni hidranta, je pa več poslopij.
Uporabniški avatar
Zabavko
Kraj: Kranj-Primskovo

Odgovor Napisal/-a Zabavko »

Tle morm iz z Vladotam!
Imam pa drugo opcijo, pa mislim, da je ni še nihče predvidel!
Vsi (4je) gasilci reševali živino (seveda primerno opremljeni)!
Seveda pod pogojem, da varovanje sosednjih objektov ni potrebno!
Pač požegnamo poslopje!
Kaj pa pravite na to možnost?
Preveč delikatna?
:roll:
Gasilci smo čudne žvali! Ko drugi spijo mi na pomoč hitimo!
Zaklenjeno