poklicno gasilstvo

Vse kar je povezano z organiziranostjo gasilstva in predpisi
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
iron

poklicno gasilstvo

Odgovor Napisal/-a iron »

Pozdravljeni!

Sem novinec na tem forumu in se opravičujem, če se s temo ponavljam, ampak nisem našel odgovora na svoje vprašanje.
Zanimajo me pogoji oz. če mi lahko kdo bolj podrobno pojasni postopek, kako postaneš poklicni gasilec in kakšne OD lahko pričakuješ. Naj omenim, da sem še vedno študent z že dokončano univerzitetno izobrazbo in sem v poklicnem gasilstvu bore 4 mesece.
Najlepša hvala vnaprej.
Uporabniški avatar
Martina
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Martina »

ojla :)

več ali manj imaš tule:
viewtopic.php?t=3404&start=0

Lp
Vaja dela mojstra, če mojster dela vaje! :)
Uporabniški avatar
Marolt
Kraj: Bloke

Re: poklicno gasilstvo

Odgovor Napisal/-a Marolt »

iron napisal/-a:Pozdravljeni!

Sem novinec na tem forumu in se opravičujem, če se s temo ponavljam, ampak nisem našel odgovora na svoje vprašanje.
Zanimajo me pogoji oz. če mi lahko kdo bolj podrobno pojasni postopek, kako postaneš poklicni gasilec in kakšne OD lahko pričakuješ. Naj omenim, da sem še vedno študent z že dokončano univerzitetno izobrazbo in sem v poklicnem gasilstvu bore 4 mesece.
Najlepša hvala vnaprej.
Univerzan pa poklicni gasilec? Hmmm no ja saj nič ne rečem samo mislim, da večina fantov v poklicnih vrstah nima tako visoke izobrazbe.... Ne rečem, da jo pa kdo nima. Sicer pa je tako, da ravno koliko kdo zasluži, nebo javno razpravljal na forumu.

LP
življenje je lepo! Ne boj se mrtvih, boj se živih!
Uporabniški avatar
Jure Čokl
Piranja
GE: Lukovica
Kraj: Trnjava
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Jure Čokl »

Na GBL jih ima kar nekaj VII. stopnjo izobrazbe. Meni se to ne zdi nič čudnega. Pač delaš tisto kar te veseli. 8)

Iron, nečesa drugega ne razumem. Si študent, rad bi bil poklicni gasilec in v poklicnem gasilstvu si šele štiri mesece. :shock:

Daj razloži pa potem rečemo še kakšno.
"Čoklu kot ponavadi goflja prehiteva pamet. P.S.: Puno priča, malo radi!" Anonimni gost, 30. oktober 2005
iron

Opa :oops:
Narobe sem napisal... v prostovoljnem gasilstvu :wink: Za napako se opravičujem. Drugace pa ja, sem študent podiplomskega.
Verjetno je res, da v teh 4 mesecih nisem videl slabih strani, ki te lahko doletijo na intervencijah. Ampak mi je všeč misel, da lahko komu kaj dobrega narediš...
Uporabniški avatar
Jure Čokl
Piranja
GE: Lukovica
Kraj: Trnjava
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Jure Čokl »

Ej, zelo lepo razmišljaš. In prav pohvalno je, da si se odločil za ta plemenit poklic. Ko boš na koncu seštel vse pluse in minuse in boš že dolgo na ognjeni črti, boš videl, da si se odločil prav. Ne zaradi denarja, ne zaradi adrenalina ali bognedaj ljubezni do ognja ampak zaradi občutka, da si za nekoga naredil nekaj dobrega. Me veseli da si z nami.

Poklicni gasilec postaneš tako, da se javiš na razpis, ko ga poklicna enota v tvoji bližini objavi. Nato najprej sledi razgovor, in če se uvrstiš v ožji izbor še testiranja psihofizičnih sposobnosti. Če se dokončno odločijo zate, te čaka približno pol leta šole na ICZR na Igu, potem pa gre zares. Kar se tiče denarja pa moraš vedeti, da se za ta poklic zaradi njega prav gotovo ne boš odločil. Ima pa toliko drugih dobrih strani da po mojem odtehta tudi to. Če te zanima kaj več pa lahko telefoniraš na primer na GBL (01/234 2000), poprosiš za vodjo izmene in vprašaš, kar te zanima.

Se vidimo na ognjeni črti.
"Čoklu kot ponavadi goflja prehiteva pamet. P.S.: Puno priča, malo radi!" Anonimni gost, 30. oktober 2005
iron

Hvala vsem..
Uporabniški avatar
nejč
Kraj: Dvorjane
Kontakt:

ZAKON

Odgovor Napisal/-a nejč »

Iron, če te gasilerija veseli se je ne odpovej, pravilno si se odločil. Jaz sem se vključil kot 7-letni fant in mi je bilo to zmeraj "zakon". Zdaj sem pa še zaposlen pri gasilcih in ko spoznaš te ljudi ter prijateljstvo, postaneš nor na to. Moj zelo dober prijatelj je Oskar, ki ga spoštujem kot očeta. Moraš pa imeti srce in to veliko :D
Uporabniški avatar
Šumadinac
Kraj: Logatec

Odgovor Napisal/-a Šumadinac »

Iron pozdravljen med nami!
jaz se sicer ne spomnim, kakšno mišljenje sem imel 4 mesece po vstopu med gasilce(tako kot nejč, nekje okoli 7,8 leta sem vstopil), ampak me prav veseli, da se nekdo kot je Iron(zaradi starosti mislim) odloči za to, in da ga po 4 mesecih članstva v gasileraju, že zanima poklicno gasilstvo--to je pomojem to--ta prav si :lol:
No, da napišem še razmišljanje o teh + in - v gasilstvu, kot je že Jure začel. Ja veliko je minusov, na momente kar preveč, ampak če jih hitro pozabiš(znova in znova ko se pojavljajo) in sam pri sebi povdarjaš le pluse (mogoče jih ni veliko so pa VELIKI) si zmagal!!!

LP pa srečno
Šumadinac
Ogenj in slama, naj bosta sama!(ljudski pregovor)
Uporabniški avatar
janez
dolgoprogaš

Odgovor Napisal/-a janez »

Čeprav je bilo že večkrat povedano - pogoji za poklicnega gasilca:

- starost vsaj 18 let
- psiho-fizično sposoben za opravljanje službe (zdravniško spričevalo)
- nekaznovanost (delikti proti premoženju in krvni delikti)
- vsaj IV stopnja izobrazbe (izučen obrti)

Po zaposlitvi v poklicni gasilski enoti (teritorialni ali drugi) mora kandidat uspešno zaključiti gasilsko šolo (ni nujen naziv gasilska šola - sedaj to opravljajo v Izobraževalnem centru za zaščito in reševanje na Igu) v roku enega leta.

Imeti mora zagotovljeno financiranje bivanja v ICZR, če pa je iz enote, ki je zavezana plačilu šolnine (od leta 2004) pa še plačilo šolnine. Bivanje (polni penzion) znese cca 250.000 SIT, šolnina pa cca 830.000 SIT.
Bivanje v ICZR ni obvezno - kandidati iz bližine hodijo spat domov. Potem so stroški bivanja ustrezno manjši.

Usposabljanje traja cca 100 šolskih dni.

Vsak kandidat mora imeti svojo uniformo, športno in zaščitno obleko.

LP

Janez
Nadzornik

Odgovor Napisal/-a Nadzornik »

janez napisal/-a:Čeprav je bilo že večkrat povedano - pogoji za poklicnega gasilca:

- starost vsaj 18 let
Janez tale odstavek glede stopnje izobrazbe bi lahko malo razpravljali. V zakonu resda piše tako, poklicne enote naj bi se ga tudi držale, prblem pa se pojavlja v ICZR. V lanski generaciji je bil na tem izobaževanju samoplačnik, ki ni imel dokončane 4. stopnje izobrazbe in to kljub tvoji vednosti. :evil: Pa je vseeno uspešno dokončal šolanje. Upam, da se boste v prihodnje tega člena držali bolj zavestno in tudi ICZR ne bo gledal skozi prste. Zakon je pa le zakon in prvi ki bi ga moral upoštevati, je to prav državna ustanova, kot je gasilska šola oziroma ICZR.
go_kyu
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a go_kyu »

Ali gimnazijski maturant lahko gre za poklicnega gasilca?
Gasilci smo in pogasimo vse kar je v ognju... :)
Rafter
moderator
moderator
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Rafter »

go_kyu napisal/-a:Ali gimnazijski maturant lahko gre za poklicnega gasilca?
Seveda.
janez napisal/-a:pogoji za poklicnega gasilca:

- starost vsaj 18 let
LP, R. :wink:
Uporabniški avatar
Peter
Upravnik
Upravnik
GE: Zabreznica
Kraj: Breznica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Peter »

Če bo sprejet predlog sprememb Zakona o gasilstvu, bo za poklicnega gasilca zahtevana 5. stopnja izobrazbe.
Uporabniški avatar
gobi
Kraj: Wajdušna-Ajdovščina-sin burje
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a gobi »

Gokyu bolje je če ima tehniško ali kemijsko smer.
LP, Robert Kopatin
Ko gredo drugi ven ,gremo mi noter!
Slika
Odgovori