Požar na avtu

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
švrk

Odgovor Napisal/-a švrk »

deja94 napisal/-a:Hja,Švrk,ta moja izjava je od 19-ega,nisem pa zasledil tvojega odgovora v tej debati

Hja, tvoja izjava je od 18.10., moj prvi odgovor pa od 19.10.
:roll: :roll:
Uporabniški avatar
MICKA
Kraj: Slovenski Javornik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a MICKA »

Če že ne odpiraš pokrova motorja, se je dobro malo pripogniti saj je ob podvozju kar nekaj odprtin ki dovoljujejo prahu da pride do motorja.
Polovično znanje je nevarnejše od neznanja (bolivijski)

V vsem imenitno bi uspeli, če dvakrat bi lahko začeli (Johann W. Goethe)
Uporabniški avatar
sebastjan.kamensek
Kraj: Železniki

Odgovor Napisal/-a sebastjan.kamensek »

Jah moj odgovor bi bil bolj takle. Če lahko odpreš pokrov motorja, to stori... Če pa ne ( temperatura) pa probaj spodaj... Čeprav ležanje pod "gorečim" vozilom ni ravno priporočljivo, glede na to da se v vozilu nahaja kar nekaj lahko vnetljivih tekočin in niti ni tako majhna verjetnost da se katera od teh znajde na tebi :arrow: nevarnost opeklin in poškodovanja oči ( v primeru da ti kaj špricne v obraz), tako da bi jaz lezenje pod avto izločil iz nabora priporpčljivega pristopa. Sploh pa če si brez opreme ( ker si navedel da kot mimoidoči opaziš situacijo) pa verjetno če nebi bilo nobenega ujetega v vozilu in če dostop do požara nebi bil mogoč, prepustiš delo zato opremljenim in izkušenim ljudem :arrow: nam GASILCEM ;) Je pa res, da se nam v tistem trenutku zdi avta strašno škoda. Toda če pogledaš, da bi se lahko močno poškodoval ob morebitnem gašenju, ki pa nima zagotovljenega učinka... Bi se jaz navkljub škodi raje umaknil.... Avto lahko kupiš nov.... Živenje pa ni naprodaj....
v vsakem priumeru pa pokliči gasilce. Saj če ti bo požar uspelo pogasiti, je še zmorem bolje, da vozilo pregledajo ( lahko tudi z termo kamero) in potrdijo tvoj uspeh. Če pa ti ne rata pogasiti pa ti bodo tako ali tako fantje in dekleta iz rdečih vrst prav prišli ;)

Drugače pa kar se tiče postopka če odpreš pokrov... Prednji del vozila lahko uporabiš kot zaklonišče pred zublji ( venda če je požar že razvit, z 2 ali 3 kg aparatom ne boš veliko naredil. Manjši požar pa se da lepo pogasiti. )
Nato pogledaš ( manjši požar) kje je izvor požara in lahko curek prahu usmeriš direktno v izvor. V tem primeru boš imel največji gasilni učinek.

Kot se vidi na povezavi zgoraj ko gori GTI. če bi tam takoj pričeli z gašenjem z abc gasilnim aparatom, je zelo velika verjetnost da bi pogasili požar. Kot pa vidimo s posnetka pa so že na razširjenem požaru " praskali " z 2 kilskim aparatom, kar pa je biv skoraj nesmisel.

l.p.
!Vogn ni igrača!
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kraj: Malečnik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Oskar »

Si se pa potrudil, ni kaj, ampak svetujem, da nekaj stavkov vzamete z rezervo, saj so na meji še strokovnega svetovanja. Predvsem tisto , kam usmerit curek prahu. :wink:
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
Uporabniški avatar
sebastjan.kamensek

No kar se curka tiče, bi se jaz še zmerom odločil za direktno usmerotev... Glede na okoliščine (motor) nimaš prav veliko izbire, kam špricat.. Če ti gori motor verjetno ne boš šel špricat v prtljažnik :twisted: Šalo na stran... Sicer pa lahko stopiš kakšen meter stran pa pokriješ celotno površino motorja...

Kar se tiče gašenja v drugih okoliščinah pa je napisanega več kot dovolj...

l.p.
!Vogn ni igrača!
švrk

sebastjan.kamensek napisal/-a:No kar se curka tiče, bi se jaz še zmerom odločil za direktno usmerotev... Glede na okoliščine (motor) nimaš prav veliko izbire, kam špricat.. Če ti gori motor verjetno ne boš šel špricat v prtljažnik :twisted: Šalo na stran... Sicer pa lahko stopiš kakšen meter stran pa pokriješ celotno površino motorja...

Kar se tiče gašenja v drugih okoliščinah pa je napisanega več kot dovolj...

l.p.
kolikor so učili nas se lahko vnetljive stvari ne gasi direktno v žarišče požara. Vseeno bi pričel ob robovih in iz nekoliko večje višine curek gasilnega sredstva približeval žarišču (izvora) požara. Saj veš, curek gasilnega sredstva ima kar močan pritisk in s tem ko usmeriš curek v center lahko ogenj le še razširiš.
Uporabniški avatar
sebastjan.kamensek

Ja lahko vnetljive.. Če ti gori bencin v posodi, ali pa na ravni površili ali odprtem prostoru... Tebi pa tukaj gori poleg tega še plastika in tako naprej.... Kako bi pa gasil recimo električno omarico ( brez elektrike seveda), bi šel špricat okoli in okoli... Mi je čisto jasno da moraš lahko vnetljive tekočine če ti gorijo na tleh gasiti "na čez" oz., po domače povedano da glavni curek usmerič čez izvor in ne vanj, saj bi z direktnim curkom lahko povzročil razmah počara.. Čisto jasno.. V danem primeru, pa mislim da se se tega ni za bati, saj se v motorju ne nahaja tako velika količina teh snovi na enkrat! ( v mislih imam predvsem gorivo).

l.p.
!Vogn ni igrača!
švrk

sebastjan.kamensek napisal/-a:Ja lahko vnetljive.. Če ti gori bencin v posodi, ali pa na ravni površili ali odprtem prostoru... Tebi pa tukaj gori poleg tega še plastika in tako naprej.... Kako bi pa gasil recimo električno omarico ( brez elektrike seveda), bi šel špricat okoli in okoli... Mi je čisto jasno da moraš lahko vnetljive tekočine če ti gorijo na tleh gasiti "na čez" oz., po domače povedano da glavni curek usmerič čez izvor in ne vanj, saj bi z direktnim curkom lahko povzročil razmah počara.. Čisto jasno.. V danem primeru, pa mislim da se se tega ni za bati, saj se v motorju ne nahaja tako velika količina teh snovi na enkrat! ( v mislih imam predvsem gorivo).

l.p.
Kaj pa recimo kislina iz akumulatorja, ki je zelo blizu motorja in tista plastika kaj hitro toliko pregori, da začne kislina iztekati. Verjemi, da si je ne želim dobiti v oči. Enako velja za zavorno tekočino.
Blizu so pa tudi cevi za dovod goriva.
Uporabniški avatar
sergej

Odgovor Napisal/-a sergej »

gremo po vrsti...

nezaleten osebni avto:
zagori v predelu motorja. Navadno se vžge olje na motorju, ali kater izmed jermenov oziroma kablov.
Začetni požar gasimo:
Odpremo pokrov motorja kolikor nam dopušča ročica pod pokrovom - torej kak centimeter, oziroma kolikor pokrov motorja skoči gor.
Z gasilnim aparatom (tukaj je stvar debate kaj je najbolj primerno - recimo najcenejša varianta - prah) ki ga držimo POKONCI!!! začnemo z gašenjem:

odstranimo varovalko
usmerimo šobo gasilnika skozi režo pokrova tako, da curek iz gasilnika nanašamo neposredno na spodnjo stran pokrova (!?!) - prah se širi preko cele površine spodnje strani pokrova in pada na sam motor, ter duši požar.
Ko menimo, da smo požar ukrotili, ali omejili, počasi privzdigamo pokrov motorja, z gasilnikom pa smo pripravljeni na gašenje.
Curka nikoli ne usmerjamo direktno v gorečo površino!!!

Kadar gasimo z gasilnikom vedno gasimo s presledki in sprotno vidimo kje gori in kje ne. Če delamo "z glavo" nam 1kg gasilnik lahko veliko pomaga, če bezljamo, največkrat ne pomaga niti več 6 ali 9kg gasilnikov.

Govorim o ZAČETNEM požaru!!!

Če je vozilo zaleteno

najprej preverimo iztekanje vnetljivih tekočin (olja, goriva), ker se nam lahko zgodi da se znajdemo v hitrem vžigu tekočine.
Če smo na varni strani, poskušamo enako kot pri nezaletenem avtu, če ne najdemo doprtino, režo...da skoznjo spustimo prvi curek gasilnega sredstva.

Še eno ZLATO pravilo (morda nehote spuščeno):
vedno gasilmo v smeri vetra :)
deja94

Odgovor Napisal/-a deja94 »

Sergi,kje si bil ti cel teden,da mi šele sedaj poveš,kako postopati pravilno ob samovžigu avt.motorja.Bravo,odlična razlaga,kot it učbenika
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kraj: Malečnik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Oskar »

deja94 napisal/-a:Sergi,kje si bil ti cel teden,da mi šele sedaj poveš,kako postopati pravilno ob samovžigu avt.motorja.Bravo,odlična razlaga,kot it učbenika
Se strinjam , kot iz učbenika, v praksi je pa vedno drugače ! :wink:
Prav včeraj me je poklical znani mariborski novinar Stane Kocutar in mi v eni sapi začel pripovedovati kako je zjutraj na poti v službi naletel na požar vozila. Vsi so tekali sem ter tja in niso vedeli kaj storiti. Potem se je našel junak in odprl pokrov motorja do vrha. Ogenj je siknil meter visoko. Stane pa po njem z gasilnikom iz Bauhausa. Uspelo mu je.

Jutri pride na servis, vendar imam občutek, da ima gasilnik iz Italije za enkratno uporabo. :wink:
Ampak , še en dokaz več , če si takoj zraven tudi to pomaga.
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
Uporabniški avatar
sergej

Odgovor Napisal/-a sergej »

Oskar napisal/-a:
deja94 napisal/-a:Sergi,kje si bil ti cel teden,da mi šele sedaj poveš,kako postopati pravilno ob samovžigu avt.motorja.Bravo,odlična razlaga,kot it učbenika
Se strinjam , kot iz učbenika, v praksi je pa vedno drugače ! :wink:
Prav včeraj me je poklical znani mariborski novinar Stane Kocutar in mi v eni sapi začel pripovedovati kako je zjutraj na poti v službi naletel na požar vozila. Vsi so tekali sem ter tja in niso vedeli kaj storiti. Potem se je našel junak in odprl pokrov motorja do vrha. Ogenj je siknil meter visoko. Stane pa po njem z gasilnikom iz Bauhausa. Uspelo mu je.

Jutri pride na servis, vendar imam občutek, da ima gasilnik iz Italije za enkratno uporabo. :wink:
Ampak , še en dokaz več , če si takoj zraven tudi to pomaga.
Oskar, se čis strinjam! :D
Praviloma se uči, da se pokrova motorja ne dviguje zaradi nenadnega izbruha ognja, da ne bi bla kaka neumnost.

Če veš kaj delaš in maš malo prakse...se dajo zadeve pošlihtat na različne načine :lol:

Praviloma pa na tak dogodek naletijo običajni, gašenja nevešči civili in ni da bi jih učili z glavo v ogenj a ne a ne.
Sam sem marsikdaj presenečen, da je tudi gasilcev še kar nekaj, ki so prepričani da bo šel avto v luft, kot v ameriških filmčkih :shock: :shock:

Gasilniki iz Italije...jp..pomaga, pomaga...mamo pa en kup sprejev iz Italije, za kere se upam trdit da ne bojo pomagal...mimogrede: so tudi prepovedani :twisted:

Deja94...mi kar godi pohvala 8)...zdej bom pa zrastu :lol:
deja94

Odgovor Napisal/-a deja94 »

Ne boš več zrastu ne,ker si že velik fant.Veš,ampak ta kiu je tako odprl pokrov,je gotovo zamudil tako vajo,kot smo jo imeli pri nas.Namreč,prikaz pravilnega gašenja motorja ,zato sem tudi odprl to temo ,da se prepričam,če vse in pravilno vem.A to ljudi ne zanima,saj se je našemu vabilu na prikaz odzvalo le 8 civiloc od preko 200 povabljenih.To si razlagam lahko,da vsi vse vejo.
Aljaž
Kraj: Šempeter v Sav. dol.
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Aljaž »

A nista vidva malo falila foruma to niso zmenkarije :lol: Sergej kup si en urn gasilnik pa bo vse vredo če boš dost hiter :lol:
Lp. Aljaž Kotnik
Kjer je dim je tudi ogenj! Je blo, je in vedno bo!
Uporabniški avatar
erno
Kraj: Slovenske Konjice

Odgovor Napisal/-a erno »

sergej napisal/-a:gremo po vrsti...

nezaleten osebni avto:
zagori v predelu motorja. Navadno se vžge olje na motorju, ali kater izmed jermenov oziroma kablov.
Mislim halo :?: daj malo premisli preden kaj napišeš in objaviš :haha2:

lovska lovska je ta .....
LP Erno

Čisti računi-dobri prijatelji

Slika
Odgovori