deja94 napisal/-a:Hja,Švrk,ta moja izjava je od 19-ega,nisem pa zasledil tvojega odgovora v tej debati
Hja, tvoja izjava je od 18.10., moj prvi odgovor pa od 19.10.
kolikor so učili nas se lahko vnetljive stvari ne gasi direktno v žarišče požara. Vseeno bi pričel ob robovih in iz nekoliko večje višine curek gasilnega sredstva približeval žarišču (izvora) požara. Saj veš, curek gasilnega sredstva ima kar močan pritisk in s tem ko usmeriš curek v center lahko ogenj le še razširiš.sebastjan.kamensek napisal/-a:No kar se curka tiče, bi se jaz še zmerom odločil za direktno usmerotev... Glede na okoliščine (motor) nimaš prav veliko izbire, kam špricat.. Če ti gori motor verjetno ne boš šel špricat v prtljažnikŠalo na stran... Sicer pa lahko stopiš kakšen meter stran pa pokriješ celotno površino motorja...
Kar se tiče gašenja v drugih okoliščinah pa je napisanega več kot dovolj...
l.p.
Kaj pa recimo kislina iz akumulatorja, ki je zelo blizu motorja in tista plastika kaj hitro toliko pregori, da začne kislina iztekati. Verjemi, da si je ne želim dobiti v oči. Enako velja za zavorno tekočino.sebastjan.kamensek napisal/-a:Ja lahko vnetljive.. Če ti gori bencin v posodi, ali pa na ravni površili ali odprtem prostoru... Tebi pa tukaj gori poleg tega še plastika in tako naprej.... Kako bi pa gasil recimo električno omarico ( brez elektrike seveda), bi šel špricat okoli in okoli... Mi je čisto jasno da moraš lahko vnetljive tekočine če ti gorijo na tleh gasiti "na čez" oz., po domače povedano da glavni curek usmerič čez izvor in ne vanj, saj bi z direktnim curkom lahko povzročil razmah počara.. Čisto jasno.. V danem primeru, pa mislim da se se tega ni za bati, saj se v motorju ne nahaja tako velika količina teh snovi na enkrat! ( v mislih imam predvsem gorivo).
l.p.

Se strinjam , kot iz učbenika, v praksi je pa vedno drugače !deja94 napisal/-a:Sergi,kje si bil ti cel teden,da mi šele sedaj poveš,kako postopati pravilno ob samovžigu avt.motorja.Bravo,odlična razlaga,kot it učbenika
Oskar, se čis strinjam!Oskar napisal/-a:Se strinjam , kot iz učbenika, v praksi je pa vedno drugače !deja94 napisal/-a:Sergi,kje si bil ti cel teden,da mi šele sedaj poveš,kako postopati pravilno ob samovžigu avt.motorja.Bravo,odlična razlaga,kot it učbenika![]()
Prav včeraj me je poklical znani mariborski novinar Stane Kocutar in mi v eni sapi začel pripovedovati kako je zjutraj na poti v službi naletel na požar vozila. Vsi so tekali sem ter tja in niso vedeli kaj storiti. Potem se je našel junak in odprl pokrov motorja do vrha. Ogenj je siknil meter visoko. Stane pa po njem z gasilnikom iz Bauhausa. Uspelo mu je.
Jutri pride na servis, vendar imam občutek, da ima gasilnik iz Italije za enkratno uporabo.![]()
Ampak , še en dokaz več , če si takoj zraven tudi to pomaga.