Črpalka v cisternah
Moderator: Janez Tratnik
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
Črpalka v cisternah
Zdravo !
Že dolgo časa je tega odkar sem opravil tečaj strojnika. Vem da so na predavanjih govorili o dveh tipih črpalk ki so v naših cisternah. En tip je zelo pogost, drugega pa zelo težko srečaš.
No, mene zanima predvsem drugi tip. Zanima me torej kakšne so prednosti, slabosti itd.
No razpišite se
Že dolgo časa je tega odkar sem opravil tečaj strojnika. Vem da so na predavanjih govorili o dveh tipih črpalk ki so v naših cisternah. En tip je zelo pogost, drugega pa zelo težko srečaš.
No, mene zanima predvsem drugi tip. Zanima me torej kakšne so prednosti, slabosti itd.
No razpišite se
Mi nc ne vprasamakej gari pa zakaga gari.
Mi sam pridema pa paspricama.
Sedaj je vprašanje za kakšen tip cisterne gre
Obstajajo VT - visoktlačne črpalke, NT - črpalke na srednji tlak in pa kombinirane črpalke katere združujejo obe funkciji.
Pretoko črpalk so različni glede na namen vozila katerih osnovno karakteristiko najdeš tudi v tipizaciji GZS za posamezno vozilo.
GVC - 16/15, GVC-16-24, GVC-16/25 imajo vgrajene kombinirane črpalke s pretokom 1600l/min
GVC-24-50 ima vgrajeno kombinirano črpalko s pretokom 2400l/min
AC-16/50, AC-16/70 ima lahko vgrajeno kombinirano ali le črpalko na NT s pretokom 1600l/min
GVV-1 ima vgrajeno VT črpalko, pretoki so lahko različni 120l/min, 240l/min in podobno, lahko so membranske ali batne.
GVV-2 ima lahko vgrajeno po tipizaciji črpalko le na NT, lahko pa tudi kombinirano.
Seveda se priporoča nakup kombinirane kajti območje posredovanja pri gašenju se s tem poveča, razlike v ceni pa NI, razen pri nabavi črpalke proizvajalca Turboinštitut.
Toliko na kratko.
Obstajajo VT - visoktlačne črpalke, NT - črpalke na srednji tlak in pa kombinirane črpalke katere združujejo obe funkciji.
Pretoko črpalk so različni glede na namen vozila katerih osnovno karakteristiko najdeš tudi v tipizaciji GZS za posamezno vozilo.
GVC - 16/15, GVC-16-24, GVC-16/25 imajo vgrajene kombinirane črpalke s pretokom 1600l/min
GVC-24-50 ima vgrajeno kombinirano črpalko s pretokom 2400l/min
AC-16/50, AC-16/70 ima lahko vgrajeno kombinirano ali le črpalko na NT s pretokom 1600l/min
GVV-1 ima vgrajeno VT črpalko, pretoki so lahko različni 120l/min, 240l/min in podobno, lahko so membranske ali batne.
GVV-2 ima lahko vgrajeno po tipizaciji črpalko le na NT, lahko pa tudi kombinirano.
Seveda se priporoča nakup kombinirane kajti območje posredovanja pri gašenju se s tem poveča, razlike v ceni pa NI, razen pri nabavi črpalke proizvajalca Turboinštitut.
Toliko na kratko.
IZKORISTI, A NIKDAR NE IZKORIŠČAJ!
Lp
Borut Satler
Lp
Borut Satler
Gre se za VT črpalko. Obstajata torej dva tipa in oba se imenujeta po inženirjih oz. po izumiteljih. Prvi tip je bil vgrajen v starih TAM cisternah in se uporablja tudi v novejših cisternah. Medtem ko drugi tip niti ni uspel na tržišču zaradi neke svoje slabosti in pa cene.
V našem društvu imamo drugi tip in smo edini ki ga imamo v GZ. To je rekel predavatelj ko sem delal strojniški izpit. Sicer je bilo to lani a se še vedno ne spomnim.
V našem društvu imamo drugi tip in smo edini ki ga imamo v GZ. To je rekel predavatelj ko sem delal strojniški izpit. Sicer je bilo to lani a se še vedno ne spomnim.
Mi nc ne vprasamakej gari pa zakaga gari.
- Janez Tratnik
- moderator

- Kraj: Dobračeva - Žiri
- Kontakt:
- Janez Koncilija
- Naj forumovec 2006
- Kraj: Topole
- Kontakt:
Hm, glavna značilnost črpalke je ponavadi pretok vode, za kar je črpalka tudi namenjena.trojak napisal/-a:Ali mi zna kdo opisat glavne značilnosti tega tipa.
Se pravi, da pri 8 barih pretoči (prečrpa) 1600 l vode pri normalnem tlaku in 400 l pri visokem tlaku, kar je tudi možno, glede na to, da ima dva navijaka.
Drugih posebnosti pri tej črpalki ni, razen pri zajemanju vode iz naravnega vira, kjer je potrebno sesalni vod zaliti z vodo iz rezervoarja.
LP
Janez
Ne prehitevaj, poglej drevo, ki raste!
- Janez Tratnik
- moderator

- Kraj: Dobračeva - Žiri
- Kontakt:
Delitev črpalk.darko napisal/-a:Naj mi kdo pove koliko je nizki, srednji in visoki tlak.
Darko
NIZKOTLAČNE (do 3 bar)
SREDNJETLAČNE (od 3 do 16 bar)
VISOKOTLAČNE (nad 20)
ULTRAVISOKOTLAČNE (nad 100 bar)
Lep preostanek dneva vam želim.
Janez Tratnik, GSM: 041 587 444.

Kot gasilec se rodiš in večno ostaneš!
Gasilce rajši pokličite prehitro kot prepozno!
Janez Tratnik, GSM: 041 587 444.

Kot gasilec se rodiš in večno ostaneš!
Gasilce rajši pokličite prehitro kot prepozno!