Požar v Agrocentru v Metliki

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
Odgovori
Type-R
Kraj: Bela krajina

Požar v Agrocentru v Metliki

Odgovor Napisal/-a Type-R »

30.4.2007
Ogenj uničil Agro-center v Metliki
Sinoči malo pred polnočjo so se sprožili protipožarni senzorji v prostorih Agro-centra v metliškem Mestnem logu, katerega lastnik je metliška Kmetijska zadruga. Že dve minuti zatem, ko so metliški gasilci prejeli obvestilo o požar, je bila prva posadka gasilcev že na mestu požara.

Ko so ugotovili obsežnost požara, so brž obvestili tudi ostala gasilska društva v občini . Na pomoč so pohiteli gasilci devetih PGD in tudi gasilska enota iz Črnomlja, ki je bila na požarišču že 20 minut po prvem obvestilu.

Gašenja se je udeležilo 73 dobro opremljenih gasilcev. Mnogi so pri gašenju uporabljali tudi dihalne aparate. Kljub hitri akciji gasilcev in pogumu, ki je bil na trenutke kar preveč tvegan, pa objektu Agrocentra ni bilo pomoči. Visoka temperatura in ognjeni zublji in so uničevali vse pred sabo. Kmalu se je podrl strop objekta in še sreča je bila, da ni bilo poškodovanih. Železna konstrukcija zgradbe je sicer vzdržala, a ni več primerna za popravilo. Poleg mnogih kmetijskih strojev in druge opreme namenjene kmetovalcem, je bilo v poslopju tudi veliko nevarnih vnetljivih in strupenih snovi, kot so škropiva, barvila, laki in podobno.

Gasilci so sicer uspeli omejiti požar, da se ni razširil na sosednje poslopje. Iz goreče zgradbe pa so odstranili tudi nekaj zabojev nevarnih in strupenih kemikalij. Na mesto požara sta kmalu prišla tudi županja Brunskoletova in direktor KZ Jože Cajnar. Ob tretji uri zjutraj se je požar umiril. Gasilci so pripravili straže, ki so na požarišču še danes. Danes dopoldne so si pogorišče ogledali tudi izvedenci policije. Vzroka požara v tem trenutku še ne vemo. Direktor KZ Jože Cajnar nam je povedal svojo prvo oceno o nastali škodi. Kar 1 600 000 € naj bi požrli plameni . Vrednost same zgradbe skupaj z notranjo opremo ocenjuje Cajnar na 1 050 000 €. Samo nabavna vrednost blaga, ki je bil v Agrocentru, ki je povsem uničeno ali pa neuporabno, pa naj bi bila približno 550 000 €. Seveda v to vsoto ni všteto rušenje in odstranjevanje v požaru uničene zgradbe.

Čeprav je požar precej spremenil načrte metliške KZ lahko z veliko verjetnostjo trdimo, da se bodo pri metliški KZ odločili za gradnjo novega centra. Požar bo povzročil tudi obilo težav vsem kmetovalcem v bližnji in daljni okolici, saj so se v Agrocentru Kmetijske zadruge oskrbovali domala z vsem potrebnim.
Vir: http://www.metlika.si
Uporabniški avatar
Ndrej
GE: PGD Prečna
Kraj: Prečna, Novo mesto
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Ndrej »

Res je moralo bit peklensko. Lahko kdo pove več o samem poteku intervencije? Matej_9 je iz društva, ki je tudi posredovalo...
Type-R

Naj še dodam k temu novinarskemu poročilu:
Avtor je zapisal:" Gašenja se je udeležilo 73 dobro opremljenih gasilcev. Mnogi so pri gašenju uporabljali tudi dihalne aparate."
Seveda smo uporabljali dihalne aparate. Morda se piscu tega članka, ki je bil tudi s posnetki objavljen na lokalni TV Vaš kanal, zdi to nekaj posebnega vendar bi lahko tudi povedal, če bi se seveda vsaj malo spoznal na gasilstvo ( preverjeno nima pojma o tem ), da intervecije brez IDA danes več ne moremo izvajati, in da so IDA v naši občini nadpovprečno zastareli in da ima samo PGD Metlika nove, 95% od osemnajstih društev v občini pa ima IDA stare povprečno trideset ( 30 ) let, ki pa smo jih vseeno uspešno uporabili tudi v tej intervenciji. ( tudi sam sem uspešno nosil prav takega )

Naslednja bistroumna novinarska: Kmalu se je podrl strop objekta in še sreča je bila, da ni bilo poškodovanih.
Za nas, ki smo bili udeleženi v intervenciji skrajno podcenjujoča izjava.
V času, ko se je podiral strop, v objektu ni bilo niti enega gasilca. Vsi, ki smo sodelovali v intervenciji, smo kot vedno pri reševanju premoženja najprej upoštevali tudi lastno varnost (razen nekaterih napihnjencev, ki so hoteli manj izkušene gasilce poslati neposredno v ogenj pa jim to hvala bogu ni uspelo ). Saj gasilci vendar nismo neumni. V zgradbo, kjer grozi, da se bo porušil strop nikoli ne bo vstopil nihče, ki ima vsaj nekaj pameti pri sebi.

No, pa tudi komaj čakam na poročilo o poteku alarmiranja gasilcev. Neuradno se sliši, da so bili prej obveščeni tako policisti, kot civilne osebe iz KZ, kot gasilci ( vsi so bili na mestu požara že pred gasilci ). Neuraden vir je naslednji dan, ko še ni vedel za požar povedal sodelavcem, da se je prejšnji večer okoli 22. ure peljal cca 200m mimo objekta in je mislil, da je v bližini že kdo zakuril kres... RECO pa je bil obveščen ob 23:57!!Toliko o požarnih alarmih in varnostni službi, ki v tem primeru ne koristi ničemur...
Sicer pa čakamo na ugotovitve kriminalistov.
Type-R

Vombat napisal/-a:Res je moralo bit peklensko. Lahko kdo pove več o samem poteku intervencije? Matej_9 je iz društva, ki je tudi posredovalo...
Kaj več o točnem poteku bi lahko napisal, ko bo narejena analiza saj sem bil s svojim društvom poklican šele dobre pol ure po začetku intervencije( če je bilo to res nekaj minut pred polnočjo ). Pa vendar, prvo je zelo hitro prispelo PGD Metlika, ki je ugotovilo, da je zadeva že zelo razširjena in da je iz zadnje strani, kjer je bilo skladišče raznega blaga že iztekla velika količina olja, ki se je razlila po asvaltnem dvorišču in na travnato površino in je že tudi pričelo goreti.( v poročilu nihče ne omenja ekološke plati požara !) Zato so s peno pogasili olje in se lotili skladišča, ki je gorelo s polno močjo. ( glej sliko )
Slika
Vsi ki smo prispeli naknadno smo lahko samo še poskušali utišati ognjene zublje, saj posredovanje v prostoru zaradi zrušitve stropa ni bilo možno. Edino, kar smo lahko obranili pred ognjem je bilo skladišče škropiv, katera smo tudi poskušali prenesti iz objekta, vendar smo to storili le delno, saj jih je bilo zelo veliko in bi le to lahko dokončali edino ob pomoči viličarja, ki pa tudi zaradi zaprek, ki so se pojavile zaradi požara ne bi mogel posredovati.
Matej_9 je posredoval ravno na tem delu, ki ga kaže slika in upam, da bo povedal kaj več, ker sam sem bil na nasprotnem koncu.
Trgovina je bila sicer polna nevarnih snovi in upam, da ne bo karkšnega koli vpliva na okolje, še posebej na reko Kolpo, ki je v neposredni bližini.
Skratka, čakamo na uradno poročilo in upamo, da bo čim prej.
Type-R

Pa še ena stvar, ki me moti pri sami gradnji objekta. Pokrit je bil s pločevinasto streho ( tudi šola Podzemelj, ne pozabimo... ). Obup za gasilce in spodbuda za ogenj.
Evo, en kup mojih poročanj in mnenj, zdaj pa izvolite ostali.
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kraj: Malečnik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Oskar »

Type-R napisal/-a: da so IDA v naši občini nadpovprečno zastareli in da ima samo PGD Metlika nove, 95% od osemnajstih društev v občini pa ima IDA stare povprečno trideset ( 30 ) let, ki pa smo jih vseeno uspešno uporabili tudi v tej intervenciji. ( tudi sam sem uspešno nosil prav takega )

.
Kaj če bi pričeli kar pri dihalcih ?

Tip R , ali je to kar si zapisal zajebancija ali misliš resno??
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
Uporabniški avatar
Janez Koncilija
Naj forumovec 2006
Kraj: Topole
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Janez Koncilija »

Type-R napisal/-a: No, pa tudi komaj čakam na poročilo o poteku alarmiranja gasilcev. .
Sinoči malo pred polnočjo so se sprožili protipožarni senzorji v prostorih Agro-centra v metliškem Mestnem logu, katerega lastnik je metliška Kmetijska zadruga. Že dve minuti zatem, ko so metliški gasilci prejeli obvestilo o požar, je bila prva posadka gasilcev že na mestu požara.

Ko so ugotovili obsežnost požara, so brž obvestili tudi ostala gasilska društva v občini .
Tole dvoje mi je padlo v oči in mi malo diši na Kranj.

LP

Janez 8)
Ne prehitevaj, poglej drevo, ki raste!
Uporabniški avatar
Matej 9

Odgovor Napisal/-a Matej 9 »

Živjo vsem.

Tudi sam sem bil na tej intervenciji, tako da lahko nekaj povem.
Za začetek Type R ne prehituj. Pol od tega kar si napisal ni res.
Kaj pa če bi počakali analizo in bi takšne in drugačne informacije v stilu čula - kazala ne širili okrog.

Type R, če poglaš v SPIN, ker ste sodelovali imate tudi dostop do intervencije, boš videl potek aktiviranja.

Janez, najprej se je sprožil alarm za gibanje v prostoru, nakar je bilo po prihodu varnostne službe ugotovljeno da gre za požar. Naprej je šlo popropisno; klic na 112, aktiviranje PGD Metlika, po prihodu gasilcev pa aktiviranje celotne zveze in PGD črnomelj.

Dihalni aparati niso stari 30 let. PGD Metlika ima nove Auerje, ob pridobitvi so dali stare okoliškim društvom. Vsi aparati so bili atestirani in pregledani. Noben aparat, ki je bil dodeljen s strani gasilske zveze ni bil starejši od 10 let. če ima aparat 200 barske jeklenke še ne pomeni, da je star 30 let.

Na stropu so bile kovinske plošče, ki so padle dol, na sredini pa so se obesile na prečko, tako da so bile po širini trgovine razpostrte kot narobe obrnjena črka V. Stvar je močno oteževala gašenje. "Strop" ki se je pa podrl na gasilca je bila pa v bistvu gips plošča nad vhodnimi vrati. Padla je na gasilca PGD črnomelj, ki so pokrivali sprednjo stran. Ker gre za gips ploščo, ni bil gasilec nič poškodovan. V času padanja plošč so bili v prostoru gasilci, sicer na varni razdalji, ker noter zaradi visokih temperatur fizično ni bilo mogoče vstopiti.

Glede nevarnih snovi... Res je izteklo kar nekaj olja iz skladišča rezervnih delov, to je pa tudi edina nevarna snov, ki je iztekla.

če še opišem sliko, ki jo je Type-R prilepil. Gre za pogled na zadnji del trgovine, dejansko skladišče. Na levi strani (levo žarišče) je skladšče krmil, na desni je bila folija, steklo... še bolj desno pa rezervni deli. Skladišče je široko cca 4 m, potem pa kovinska stena, ki loči skladišče od trgovine.

Kako je stvar zgledala naslednji dan, lahko vidite tukaj: http://www.management-group.si/_krnc/the_day_after/

Kaj več pa po analizi.

Po pooblastilu vodje intervencije (Slavko Černič)

LP Matej

No še moje mnenje...Mi smo vstopali na levi strani pri krmilih, s kolegom sva zamenjala napadalce, ki so že pogasili ogenj v skladišču. Gašenje je bilo možno samo iz vrat, ker je bila na levi strani polica z barvami in laki, ki je preeekleeto grela. Ko je bila stvar toliko pogašena, da se je dalo gibati po prostoru smo morali prebiti plošče s stropa in prišli do blagajn. Po 4 urah je bila trgovina pogašena, požarne straže so ostale še cel ponedeljek in do torka zvečer. Potem je objekt varovala varnostna služba. Od takrat so bili fantje iz PGD Metlika aktivirani zopet včeraj ob pol enajstih zvečer in danes zjutraj ob pol sedmih.
Matej Krnc, VGČ I.

================================================
Ni kosec vsak, ki koso nosi.
Uporabniški avatar
Indijanec
Kraj: Petišovci

Odgovor Napisal/-a Indijanec »

Matej 9 napisal/-a: Janez, najprej se je sprožil alarm za gibanje v prostoru, nakar je bilo po prihodu varnostne službe ugotovljeno da gre za požar.
Matej, mene pa zanima, ali je objekt bil varovan tudi z protipožarnim alarmom, saj kolikor so meni poznane protivlomne centrale, imajo le te tudi možnost priklopa požarnega signala :?:

Katera varnostna služba je varovala objekt :?:

Kaj mogoče obstaja sum požiga :lol:

LP
Uporabniški avatar
MICKA
Kraj: Slovenski Javornik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a MICKA »

Glede na sliko:
V kolikor je to skladišče s snovmi ki si jih naštel, gasilec brez IDA nima tam kaj iskati, kaj šele da bi gasil.
Polovično znanje je nevarnejše od neznanja (bolivijski)

V vsem imenitno bi uspeli, če dvakrat bi lahko začeli (Johann W. Goethe)
Uporabniški avatar
Ndrej
GE: PGD Prečna
Kraj: Prečna, Novo mesto
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Ndrej »

Čestitke za uspešno pogašen požar.

Matej, na tvojem linku, ki si ga dal, se mi zdi zanimiva druga slika. Hidrantna omarica :)

Zanima pa me, če veš kako je kaj sodelovanje med PGD Metlika in PGD Črnomelj. Se velikokrat zgodi, da oboje pokličejo na intervencijo?

LP, Andrej
Type-R

Glede alarmiranja sem edino izrazil mnenje, da so bili sami gasilci oz RECO prepozno obveščeni in ne da je bilo karkoli narobe z alarmiranjem po tem.

Glede starosti dihalcev pa sem morda res malenkost pretiraval in bi bilo bolje, če ne bi zapisal povprečno stari ampak, da imajo najstarejši tudi do 30 let. Vsaj za naše lahko trdim, da so stari najmanj 20 let, raje pa 25 do 30. Ko sem enega od njih odnesel na servis so mi tam dejali, da takih sploh več ne servisirajo, ker so prestari! Že takrat, ko smo jih dobili ( leta 2002 so bili namreč podarjeni iz Nemčije ) je ob pregledu društva eden iz komisije GZ Metlika dejal, da se teh modelov več ne uporablja. Zakaj so pa te enake modele kasneje talali društvom? :?

Pa tudi sicer nisem nikjer kritiziral poteka ali vodenja intervencije, saj nisem pristojen za to. Kritiziral sem samo način novinarskega poročanja. Pri opremi pa me vedno razjezi, ko vidim, da imajo po ostalih koncih Slovenije neprimerno modernejšo tehniko kot pri nas. Zato sem se tudi razpisal glede dihalcev.

Komentiramo pa menda lahko. Saj zato obstaja forum.
Uporabniški avatar
Matej 9

Živjo.

Type R ne gre za to, da bi karkoli kritiziral, argumetnirana kritika je dobrodošla. Se ti ne zdi logično, da če novinar nima pojma o gasilstvu, najbrž tudi širša javnost, ki je ciljna publika tega članka, ravno tako nima pojma o tem?

Kar se pa same intervencije tiče... Preprosto ne jaz ne ti nisva imela pregleda nad celotno situacijo, zaradi tega so vsakršne navedbe v stilu "v prostoru ni bilo gasilcev", "posredovanje v prostoru ni bilo možno" itd.... preuranjene in celo nesmiselne, ker gre za izkrivljanje informacij. Jaz sem bil v prostoru.

Seveda lahko komentiraš in imaš svoje mnenje, nihče ti ne preprečuje izražanja lastnega mnenja in doživljanja, ampak eno so dejstva, drugo pa subjetkivne ocene.

Vombat, PGD Črnomelj in PGD Metlika sta že sodelovala na večjih intervencijah (šola Podzemelj) in na večjih vajah. Ker sta to dve občini, se druga enota aktivira na zahtevo vodje intervencije.

Indijanec, na tvoja vprašanja ne znam odgovoriti, kakršenkoli odgovor bi bil ugibanje.

Sicer pa zbiramo foto material in po analizi, ki bo predvidoma v začetku prihodnjega tedna lahko posredujem več informacij.

LP Matej
Matej Krnc, VGČ I.

darko

Odgovor Napisal/-a darko »

Kako je bilo z vodo iz hidrantov ?
Darko
Uporabniški avatar
Matej 9

darko napisal/-a:Kako je bilo z vodo iz hidrantov ?
Darko
V bližini je hidrant iz katerega so se napajala vozila. Fantje pravijo, da je hidrant v začetku zadostoval za napajanje, vendar se je s prihodom ostalih vozil povečala poraba in je bilo potrebno vodo dovažati cca 1 km daleč. Ta vozila so se polnila na hidrantu, ki je v drugem omrežju.

LP M.
Matej Krnc, VGČ I.

Odgovori