Netipizirana zaščitna obleka: da - ne?

Gasilska vozila in zaščitna ter reševalna oprema

Moderator: Janez Tratnik

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
Uporabniški avatar
Peter
Upravnik
Upravnik
GE: Zabreznica
Kraj: Breznica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Peter »

darko napisal/-a:Kaj je tipizicija opreme in vozil GZS narejena za gasilce ali za vesoljce.
Gasilci na splošno ne maramo tipizacije, ker ne določa minimuma, ampak v cilju poenotenja vsiljuje neke enotne rešitve z malo manevrskega prostora. Kar se tiče znaka "kvalitete" je tako, da identična oprema brez znaka ni nič slabša kot tista z znakom, je pa lahko cenejša vsaj za razliko stroškov pogodbe in samega znaka. Še huje je to, da je znak "kvalitete" zavajujoč, saj kupec kljub znaku ne dobi vedno blaga, ki ustreza tipizaciji. Mogoče je tipizacija res namenjena poenotenju, vendar bi se lahko že na GZS-ju vprašali zakaj imajo različne barve vzorcev tipizirane opreme, ne pa da v smernicah za občne zbore jamrajo o pisanosti gasilcev in nanje prenašajo krivdo za to.

GZS, se na tipizacijo tudi požvižga, kadar ji je to všeč, ker ima to moč. Ko smo že ravno pri zaščitni obleki, je zanjo napisano, da je podkapa njen sestavni del. To velja samo toliko časa, dokler ne želiš, da ti država podkapo sofinancira. Takrat kar naenkrat podkapa ni več sestavni del zaščitne obleke.
Uporabniški avatar
boštjančk
Kraj: povžarija

Odgovor Napisal/-a boštjančk »

Mene pa zanima, zakaj se enostavno ne sprejme, da se prostovoljce oporemlja isto kot poklicne kolege. Razlog je po mojem mnenju čisto preprost, zaradi manjšega števila intervencij od poklicnih kolegov, so - smo prostovoljci tudi zavoljo manjših prktičnih izkušenj lahko bolj izpostavljeni nevarnostim in nesreči, kar je meni in verjetno še komu dovolj tehten razlog.

Dostikrat se dela primerjave z amerikanci in tam v opremljanju zaščitne opreme med prostovoljci in poklicnimi gasilci NI, razlika je le v vozilih, pa še to samo po letnikih, ker vsa vozila ki jih poklicni zamenjajo, grejo med prostovoljce :shock:

Pri nas pa vidiš od nanjnovejše tehnike z gasilcem v ornžni pelerini in veplasovi čeladi, pa do 20 let starih dojcev in gasilca za volanom v najnovejši bristolki itd. :evil:
Gobc me je zmer tepu!
Bivši član povžarske konjenice
Uporabniški avatar
Ico
Kraj: PGD Zagorje-mesto
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Ico »

alexsander napisal/-a:Jaz bi mel pa vprašanje,kako je pa s to zadevo (OBLEKO), če se ti kaj pripeti na intervenciji (poškodba)? Siser mamo mi eno podobno obleko, ki smo jo dobili kot darilo iz Kanade in jo seveda veselo uporabljamo.
Je bilo že velikokrat povedano, da netipizirana obleka ne pomeni, da je ti ne smeš kupiti ali uporabljati, ampak, da zanjo ne bo sofinanciranja GZS. Torej, če ima recimo vaša kanadska ali katerakoli ustrezna obleka certifikate, ki veljajo v tisti državi, od koder je, potem izplačilo odškodnine od zavarovalnice ( verjetno si to mislil ) ni odvisna od znaka GZS. Če te je GZ tvoje občine zavarovala za poškodbe na intervenciji, potem odškodnina sigurno bo.

Zavarovalnice se pa je ne bodo ukvarjale s tem, ali je obleka kanadska, nemška ali od BAS-a. Razen če bo GZS kaj zaštrikala in se dogovorila, da izplačila veljajo samo za tipizirano opremo, v kar pa ne verjamem.
LP iz zagorske doline
Mi gremo noter, ko gredo drugi ven !
http://www.pgdzagorje-mesto.si
Uporabniški avatar
gobi
Kraj: Wajdušna-Ajdovščina-sin burje
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a gobi »

boštjančk napisal/-a:Mene pa zanima, zakaj se enostavno ne sprejme, da se prostovoljce oporemlja isto kot poklicne kolege. Razlog je po mojem mnenju čisto preprost, zaradi manjšega števila intervencij od poklicnih kolegov, so - smo prostovoljci tudi zavoljo manjših prktičnih izkušenj lahko bolj izpostavljeni nevarnostim in nesreči, kar je meni in verjetno še komu dovolj tehten razlog.

Se ne bi mogel strinjat :!:

Sedaj mi pa dokaži, če res prav vsako društvo I. oz. II. kategorije res nujno rabi PBI obleke. Potem bi spet nastalo to, da ima I. kat. nov GVC III. kat. pa niti za en spodoben GVM... :evil: :x
Misli, da so za nižje kategorizirana društva čisto dovolj obleke katere so sedaj tipizirane.

Nisem pa proti posodobitvi tipizacije !!

Če se sam ne boš pazil, te drugi tudi ne bodo :wink:
LP, Robert Kopatin
Ko gredo drugi ven ,gremo mi noter!
Slika
Uporabniški avatar
sergej

Odgovor Napisal/-a sergej »

Peter napisal/-a: Gasilci na splošno ne maramo tipizacije, ker ne določa minimuma, ampak v cilju poenotenja vsiljuje neke enotne rešitve z malo manevrskega prostora. Kar se tiče znaka "kvalitete" je tako, da identična oprema brez znaka ni nič slabša kot tista z znakom, je pa lahko cenejša vsaj za razliko stroškov pogodbe in samega znaka. Še huje je to, da je znak "kvalitete" zavajujoč, saj kupec kljub znaku ne dobi vedno blaga, ki ustreza tipizaciji.
Znak GZS na katerem koli delu opreme ne pomeni znaka kakovosti, saj GZS ni pooblaščena in pristojna za podeljevanje takih nazivov!
Znak GZS pomen, da predmet ustreza merilom ki jih je postavila GZS, posledično s tem pa pravico do sofinanciranja.

Še enkrat...znak GZS ni znak KAKOVOSTI!!!
Uporabniški avatar
Peter
Upravnik
Upravnik
GE: Zabreznica
Kraj: Breznica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Peter »

Tega o znaku kakovosti se nisem sam spomnil. Tole je recimo navedek iz smernic za občne zbore 2007, ki ga je pripravila GZS, spodaj pa sta podpisana predsednik in poveljnik:
Osebna zaščitna oprema, ki je tipizirana, je opremljena z ustreznim znakom kakovosti Gasilske zveze Slovenije. Proizvod, ki je usklajen in opremljen z znakom kvalitete, je predhodno pregledala komisija za gasilsko tehniko pri Gasilski zvezi Slovenije. Po ugotovljeni ustreznosti opreme, se sklene pogodba med proizvajalcem opreme, ali ustreznim zastopnikom, če gre za tuje blago in Gasilsko zvezo Slovenije.
Pogodba zagotavlja ustaljeno kvaliteto proizvodov in medsebojni odnos obeh strank. Znak kvalitete ne pomeni zvišanje cene proizvoda, kar radi tolmačijo nekateri trgovci, pa pa pomeni s predpisi zagotovljeno kvaliteto. Ustrezni materiali in kvalitetna izdelava pa pomenita tudi višjo ceno za razliko od cenenih različic izdelkov iz manj kvalitetnih materialov in dvomljive kvalitete izdelave, ki se žal še vedno lahko kupijo pri nekaterih trgovcih. Nabava take opreme je lahko usodna za zdravje in varnost gasilca, pogosto pa je pogoj tudi za uveljavljanje zavarovanja pri nezgodi gasilca. Tipizacija in spisek ustreznih proizvajalcev sta objavljena v Letnih gasilskih priročnikih in na spletni strani.
Uporabniški avatar
sergej

Odgovor Napisal/-a sergej »

Saj nisem rekel da si se sam spomnil.
Znak kakovosti podeljujejo pooblaščene inštitucije na podlgi preizkusov, sledljivosti itd (npr TÜV...)

Znak GZS dejansko pomeni skladnost z zahtevo GZS ki pa ne more vplivati na standarde.

Sicer pa...vemo za kaj gre :roll:
Uporabniški avatar
alexsander
Kraj: dragatuš

Odgovor Napisal/-a alexsander »

No ja sem htel samo povedat,če je obleka kvalitetna po vseh predpisih,bi jo vzel in v društvu tudi mislim,da ne bi bilo oporekanja.Sploh pa če ti jo nekdo podari.Mi mamo eno obleko rumeno pa se do zdaj še noben ni pritoževal nad barvo čeprav so ostale modre.LP
najlepše je biti gasilec in pomagati vsem ,ki to potrebujejo!!
sasolovrenc

Odgovor Napisal/-a sasolovrenc »

Jaz spoštujem odločitev PGD Zagorje-mesto. Kolikor sem seznanjen o njihovem društvu, vem da nimajo težav z opremo (zadosti oblek) in vozili.

Je pa res, da bi se večina društev odločila drugače, to pa zato ker nekatera društva nimajo niti "modre" zaščitne obleke, kaj pa da bi dobile še to PBI obleko, ki je veliko boljša. Vendar kar je je. Ponudbo je dobilo PGD Zagorje mesto, mogoče bo drugič dobilo ponudbo drugo društvo, ki obleke smrtno potrebuje in jih bo z veseljem vzelo.

Ico si že preizkusil obleko na intervenciji? Boljša/slabša?

LP
Uporabniški avatar
Ico
Kraj: PGD Zagorje-mesto
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Ico »

sasolovrenc napisal/-a: Ico si že preizkusil obleko na intervenciji? Boljša/slabša?
Ne še, ker jo imam še vedno doma, ker bi jo rad prej opolnoma "opremil" z napisi, predvsem s tistim na hrbtu.
LP iz zagorske doline
Mi gremo noter, ko gredo drugi ven !
http://www.pgdzagorje-mesto.si
darko

Odgovor Napisal/-a darko »

Glede na debato sem poslal predlog za spremembo tipizacije pristojni osebi.
Darko
Uporabniški avatar
Oden
Kraj: dnevna soba

Odgovor Napisal/-a Oden »

Darko. Pa se ti zdi, da bo predlog padel na plodna tla??

lp
Ashes to ashes, dust to dust.
Kot Feniks se dvignil iz pepela, vstal sem, stresel s sebe blato poplav.
Uporabniški avatar
man 14.284
Kraj: Zgornja Bistrica

Odgovor Napisal/-a man 14.284 »

Darko. Pa se ti zdi, da bo predlog padel na plodna tla??

Ja je pa potrebno probat sej če se samo menimo tu gor nebo nič nareto!

Pohvale Darko 8)
Uporabniški avatar
RadioaktivniS
GE: PGD Veliki Kamen
Kraj: Veliki Kamen

Odgovor Napisal/-a RadioaktivniS »

Tudi sam sem mnenja, da se vsak sam zase odloča... in vsak sam zase nosi odgovornost...

Lahko pa povem, da sem kr malo "nevoščljiv" tistim, ki jim obleke kar ponujajo :o :)

Naše društvo je 2. kategorije... in tako obubožano z opremo, da enostavno ne vemo kako bomo lahko uspešno rešili stvari...
Lahko bi odprli gasilski muzej in razstavili našo opremo - mogoče bi se od vstopnine kaj nabralo za novo opremo :twisted:
In obleke?
Nobene intervencijske... no, ne čisto nobene...
Saj se še spomnite tistih starih črno/oranžnih "neplank"? No, včeraj sem jih dobil nekaj po naključju, ker sem izvedel, da jih bodo v enem izmed društev stran vrgli, saj imajo novih intervencijskih oblek toliko, da ne vedo kaj z njimi...
In ko sem jih prinesel v društvo so bili eni tako veseli, ko da bi se jim Marija prikazala...

Mislim, da poseben komentar ni potreben...

Tako da, če ima kdo kje kakšno opremo, ki mu plac jemlje - se bodo v našem društvu sigurno v vrsto postavili :oops:

Žalostno - toda resnično...

LP, Sandi
Uporabniški avatar
hec

Odgovor Napisal/-a hec »

Sandi, ne bom te uprašal iz katirega društva si, dovolj je če mi samo zaupaš iz katirega dela Slovenije, pa koliko društev imate v občini?
Odgovori