gasilski tehniki

Tečaji, vaje, šola ...
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
aleks

gasilski tehniki

Odgovor Napisal/-a aleks »

Če sem pravilno seznanjen je včeraj končala teoretični ter praktični del tretja generacija gasilskih tehnikov ( bodočih ). Strokovne izpite bi naj opravljali v začetku decembra.Fantje, vso srečo vam želim in upam, da ste kaj odnesli od predavanja, saj naj bi bil to nekoč vodstveni kader. Mislim, da se potrudite, da v bodoče zmanjšate trenja ( nepravilnosti ) kakor tudi uspešnost samih akcij v dobro nas samih gasilcev in navsetzadnje da ne bo več nepotrebnih smrtnih žrtev.Ali ima kdo kaj več informacij o šolanju ter poteku ali vsebinah. Hvala.
aleks

popravek:
narobe sem se izrazil, da bo čim bilj uspešnih intervencij.Hvala za razumevanje.
Uporabniški avatar
Peter
Upravnik
Upravnik
GE: Zabreznica
Kraj: Breznica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Peter »

aleks

odgovor Petru

Peter:

Prebral sem dnevnik poklicnega gasilca, saj sem pred leti bil sam tečajnik. Ampak ne vem in mi prosim razloži zakaj potem za gasilskega tehnika iste vsebine. Ali ni nič nadgradnje teh vsebin?Rad bi vedel,kaj je tisto kar so se praviloma učili. A je to bolj poudarek na vodenju intervencij, gašenju notr. požarov ,nevarnih snovi ipd. ne vem ?!
Uporabniški avatar
binep
Kraj: Podnart
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a binep »

aleks

Seznanjen si pravilno. V četrtek, 30. novembra smo končali teoretično in praktično usposabljanje v izobraževalnem centru za zaščito in reševanje. Sedaj se selimo za en mesec nazaj v enote, kjer bomo opravljali praktično usposabljanje, v začetku decembra pa se vrnemo v ICZR Ig, kjer nas čakajo štirje zaključni izpiti iz naslednjih predmetov:
- Ukrepi varstva pred požarom
- Vodenje in poveljevanje na intervencijah
- Gradbeništvo
- Tehnično reševanje in nevarne snovi

Vsebine za gasilskega tehnika sigurno niso enake kot za poklicnega gasilca. Veliko je povdarka na psihologiji, spoprijemenju s stresom, vodenju, poveljevanju, športne vzgoje, plavanju in reševanju iz vode...

Predmetnik pa je zgledal takole:
Psihologija za gasilske tehnike 24 ur
Upravljanje s stresom in psihološka podpora 12 ur
Prva pomoč 30 ur
Osnove športa 48 ur
Vodenje in poveljevanje na intervencijah 66 ur
Ukrepi varstva pred požarom 27 ur
Osnove gradbeništva 9 ur
Tehnično reševanje in nevarne snovi 54 ur
Praktično usposabljanje 80 ur

Iz tega lahko razbereš, da se predmetnik razlikuje, saj se gasilec običajno ne ukvarja z poveljevanjem, odpravo stresa, psihološko podporo...
Veliko ur smo prebili na maketah, kjer smo z modeli vozil vadili predvsem vodenje intervencij, postopke ob nesreči z nevarno snovjo...

Izdelati je bilo potrebno 3 seminarske naloge iz treh predmetov.

Zaenkrat bo dovolj

Upam da si zadovoljen z odgovorom.

LP

Bine
Uporabniški avatar
binep
Kontakt:

Še nekaj sem pozabil!!!

Poleg štirih zaključnih izpitov, moramo uspešno zaključiti zaključno vajo za gasilske tehnike, poleg tega pa se opravlja tudi strokovni izpit, pred izpitno komisijo, ki je predseduje glavni republiški inšpektor za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami g. Bogomir Zupančič.

Še nekaj ostalih podatkov.

V naši novi Državi od leta 1991 je to tretja generacija gasilskih tehnikov, v kateri je 19 kandidatov, starostno pa smo zelo raznoliki. Najmlajši šteje 24 pomladi, najstarejši pa 47.

Število kandidatov iz enot pa zgleda takole:

3 kandidati GTS Aerodrom Ljubljana
2 kandidata JZ GB Koper
2 kandidata PGE Krško
2 kandidata PGE Gorenje Velenje
2 kandidata GB Ljubljana
2 kandidata PGD Velenje - poklicno jedro
2 kandidata PGE Nova Gorica
1 kandidat TET trbovlje
1 kandidat BTC d.d. Ljubljana
1 kandidat GZ Postojna
1 kandidat JZZPR Maribor

Zaenkrat bo dovolj.

Lp

Bine
Primorc

Odgovor Napisal/-a Primorc »

Šošolec Bine zelo lepo si napisal.
Veliko sreče pri učenju.
LP :)
Uporabniški avatar
binep
Kontakt:

Primorc :D :D :D

Po moje bomo več sreče potrebovali na izpitih :shock: , kot pa pri učenju, a kako ti misleš.
Sicer bomo videli decembra kaj se bo izcimilo.

Lp

Bine
Uporabniški avatar
janez
dolgoprogaš
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a janez »

bine.p in ostalih 18 kandidatov za gasilskega tehnika.

Izcimilo se bo nekaj, prav gotovo. Osebno sem trdno prepričan da bo to 19 dobrih novih gasilskih tehnikov. Če ne bo šlo nekaj hudičevo, hudičevo narobe boste zagotovo v prvem ropku vsi uspešno opravili izpite.

Nisem človek pohval. Tretja generacija je bila med tečajem tako vestna in prizadevna, da so izpolnjeni vsi pogoji za uspešen zaključek.

Kljub temu pa bine.p in ostalih 18: vložite vse napore v priprave na izpite. Učite se za sebe in ne za izpraševalce. Če boste sami s seboj zadovoljni bodo morali biti zadovoljni tudi člani komisije.

Vzemite si v roke Ivana Cankarja in preberite zadnje stavke črtice Skodelica kave. Tam piše, da je srce najstrožji sodnik kateremu ne moreš lagati. Če boste globoko v sebi prepričani, da ste se na izpite pripravili, potem jih boste tudi opravili.

Komisija se ne maščuje nikomur (čemu neki?), komisija ne išče ne znanja niti neznanja. Nastop pred komisijo je pogovor enakih z enakimi. Ptred komisijo ste enaki članom komisije. Brez zadržkov povejte o vprašanju svoje mnenje, ga zagovarjajate in se ne pustite zmesti. Tak nastop je dokaz znanja. Ne napiflano in zdrdrano; trdno stališče to je znanje.

Ko sem pred 42 leti opravljal "veliko maturo" (mi smo imeli tudi malo maturo) sem prvič v življenju začutil, da so tisti strogi avtoritativni profesorji bili ;na najtežjem izpitu v mojem življenju; čisto navadni ljudje, katerim nisem odgovarjal na vprašanja, z njimi se debatiral. In tako sem leta 1961 uspešno opravil maturo.

Tako bo leta 2003 19 kandidatov za gasilskega tehnika uspešno opravilo zaključni izpit (iz vseh predmetov). Kaj bo sledilo pa naj ostane tajnost.

Lep pozdrav in uspešne izpite

Janez
Uporabniški avatar
binep
Kontakt:

Ker je trenutno najbolj vroča tema trening HOT FIRE, vam prilagam en dober posnetek, ki mi je uspel med izobraževanjem.

LP

Bine
Priponke
hot fire 002.JPG
Primorc

Bine svaka čast za fotko 8)
Hvala bogu da ni mene vidt :shock:
P.S. Kaj je Nace zahtevu objavo :lol:
Uporabniški avatar
binep
Kontakt:

A mar Nace zgleda tak da bi zahteval objavo na forumu? :lol: Ne ne nič ni zahteval, gor sem jo dal zato ker ravno poteka debata o tem, pa tko se mi je zdela uredu slika.

LP

Bine
Primorc

Bine, ciao!
A maš še kakšno dobro fotko.
No ja glede Naceta sm se malu hecu.
Kako pa kaj učenje in seminarska??? :roll:
Uporabniški avatar
binep
Kontakt:

Seminarska je končana :D
Učenje zgleda takole :shock:
Fotke dobiš decembra na izpitih :lol:

Lp

Bine
Uporabniški avatar
Jure Čokl
Piranja
GE: Lukovica
Kraj: Trnjava
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Jure Čokl »

Bine, ob takih kandidatih kot si ti se ognju zares slaba piše... :lol: Držim pesti, da bodo šli izpiti lepo skozi! :wink:
"Čoklu kot ponavadi goflja prehiteva pamet. P.S.: Puno priča, malo radi!" Anonimni gost, 30. oktober 2005
Zaklenjeno