Kornati: Med in po gašenju umrlo 12 gasilcev
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
Zasledil sem članek, v katerem tednik ˝globus˝piše o razrešitvi ˝kornatskega misterija˝. Po navedbah članka naj bi v največjem evropskem inštitutu za požare bila rekontruirana dogajanja na Kornatih pod vodstvom priznanega profesorja Domingos Xsavier Viegasa.
V kolikor mi bo uspelo pridobiti članek bom skeniral in objavil v katerem naslednjih postov.
V kolikor mi bo uspelo pridobiti članek bom skeniral in objavil v katerem naslednjih postov.
Eden od komentarjev:
".Želim samo spomenuti dva detalja iz izjave stručnjaka iz Portugala: netočan podatak o vjetru koji je po njegovoj izjavio bio slab-bila je fortuna juga, te podatak o KRUŠKAMA-bila je samo jedna i nitko nije objasnio zašto nisu dovezene još dvije kako je bilo dogovoreno. Nije mi jasno kako je moguće donijeti ispravno mišljenje iz pogrešnih ili nepotpunih podataka."
Čeprav kritiziramo delo novinarjev, na hrvaškem novinarji intenzivno zbirajo razne dokaze in slike in jih predočajo javnosti. Zato je vedno več ljudi ogorčanih nad delom pristojnih služb, saj šele po objavi slik službe začno zbirati dodatne izjave in dokaze.
Darko
".Želim samo spomenuti dva detalja iz izjave stručnjaka iz Portugala: netočan podatak o vjetru koji je po njegovoj izjavio bio slab-bila je fortuna juga, te podatak o KRUŠKAMA-bila je samo jedna i nitko nije objasnio zašto nisu dovezene još dvije kako je bilo dogovoreno. Nije mi jasno kako je moguće donijeti ispravno mišljenje iz pogrešnih ili nepotpunih podataka."
Čeprav kritiziramo delo novinarjev, na hrvaškem novinarji intenzivno zbirajo razne dokaze in slike in jih predočajo javnosti. Zato je vedno več ljudi ogorčanih nad delom pristojnih služb, saj šele po objavi slik službe začno zbirati dodatne izjave in dokaze.
Darko
- Janez Tratnik
- moderator

- Kraj: Dobračeva - Žiri
- Kontakt:
Zanimivo, kaj so odkrili. Mogoče se bo tudi pri nas kaj delalo v tej smeri.
http://www.vatrogasni-portal.com:80/new ... dmore=1199
http://www.vatrogasni-portal.com:80/new ... dmore=1199
Lep preostanek dneva vam želim.
Janez Tratnik, GSM: 041 587 444.

Kot gasilec se rodiš in večno ostaneš!
Gasilce rajši pokličite prehitro kot prepozno!
Janez Tratnik, GSM: 041 587 444.

Kot gasilec se rodiš in večno ostaneš!
Gasilce rajši pokličite prehitro kot prepozno!
Tudi tukaj je nekaj cvetk. Predvsem reklama za......
Ali kot sem slišal včeraj je razlika ali umreš v bombažu ali v pbi!?!?.
Rad bi videl gasilca ki bo v nomex obleki delal v okolju segretem od 250-300 st Celzija. Jaz sem zdržal temperaturo okoli 100 st Celzija na zunanji površini kombinezona. Nihče ne razume, da je v praksi največji problem temperature pod oblačili-nad kožo in vlage, ki se upari. Kombinezon mora omogočati komfort gasilcu se pravi odvod vlage in temperature proč od telesa. Tudi nič ne pomagajo razni ...texi kot podlaga saj le pripomorejo k pregrevanju gasilca.
Ko bo gasilec vdihoval zrak segret na 250 st C bo pa verjetno imel resne probleme.
Iz slik je videti da bi s tem kombinezonom lahko izvajal celo preventivni požig, saj res lepo gori.
Da pa ne bomo modrovali, si oglejte (slike na forumu) kako so bili oblečeni slo gasilci lani pri gašenju požara na Krasu. Tudi v majicah, tudi v sint kombinezonih, tudi nekompletno oblečeni,....
Ko sem na posvetu v ng predstavljal opremo za gasilca so me kasneje nekateri spraševali, kje sem dobil tiste slike.
Darko
Ali kot sem slišal včeraj je razlika ali umreš v bombažu ali v pbi!?!?.
Rad bi videl gasilca ki bo v nomex obleki delal v okolju segretem od 250-300 st Celzija. Jaz sem zdržal temperaturo okoli 100 st Celzija na zunanji površini kombinezona. Nihče ne razume, da je v praksi največji problem temperature pod oblačili-nad kožo in vlage, ki se upari. Kombinezon mora omogočati komfort gasilcu se pravi odvod vlage in temperature proč od telesa. Tudi nič ne pomagajo razni ...texi kot podlaga saj le pripomorejo k pregrevanju gasilca.
Ko bo gasilec vdihoval zrak segret na 250 st C bo pa verjetno imel resne probleme.
Iz slik je videti da bi s tem kombinezonom lahko izvajal celo preventivni požig, saj res lepo gori.
Da pa ne bomo modrovali, si oglejte (slike na forumu) kako so bili oblečeni slo gasilci lani pri gašenju požara na Krasu. Tudi v majicah, tudi v sint kombinezonih, tudi nekompletno oblečeni,....
Ko sem na posvetu v ng predstavljal opremo za gasilca so me kasneje nekateri spraševali, kje sem dobil tiste slike.
Darko
Če se vrnem nekaj dni nazaj,sem o tem ,kako so bili opremljeni gasilci na kornatih ,že pisal.Gotovo ne bi utrpeli smrtnih opeklin,če bi bili v pravih ognjevarnih oblekah,kot pa v kombinezonih.Tudi če so pri nas dovoljeni,bi jih bilo potrebno omejiti glede uporabe.Pa vendar naj vsak sam razmisli,v čem se bo zapodil v boj z ognjem.Mislim,da nam je toliko mrtvih hrvaških kolegov lahko v veliko opozorilo glede opremljenosti na požarih.