Vaja evakuacije OŠ Janka Modra

Tečaji, vaje, šola ...
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Zamuda PGD Dol

Vaja evakuacije OŠ Janka Modra

Odgovor Napisal/-a Zamuda PGD Dol »

Živjo,na joutube ali na strani http://www.pgddol.si si lahko ogledate lep primer evakuacije otrok in osebja iz OŠ Janka Modra Dol pri Ljubljani. Tokrat je šlo samo za prikaz reševanja in upamo lahko samo-da nam nebo potrebno kdaj res posredovati v taki nesreči,vaja je dobro uspela in vsi smo bili lahko zadovolnji.... http://www.youtube.com/watch?v=LoCFNh-ak3k
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kraj: Malečnik
Kontakt:

Odg: Vaja evakuacije OŠ Janka Modra

Odgovor Napisal/-a Oskar »

Ne vem od kot ti takšno navdušenje nad vajo ?
Tisti, ki je vajo načrtoval se je malo uštel. Polno gasilskih vozil , položenih cevi in gasilcev s vso opremo okrog šole in šele takrat korakajo otroci iz šole ! :shock: :?:
Šola morajo zaposleni na šoli v skladu z načrtom izpraznit v nekaj minutah. To pa se zgodi še preden pridejo gasilci. Odgovorna oseba na šoli zbere podatke o evakuiranih in to poroča vodji intervencije. Takrat gasilci iščejo- rešujejo morebitne osebe, ki se jim ni uspelo evakuirat.
No, lahko ste se za vajo dogovorili drugače, vendar ste se s tem oddaljili od stvarne situacije.
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
Uporabniški avatar
Don Micky
Kraj: Tolmin

Odgovor Napisal/-a Don Micky »

Pozdravljeni;

vaja kot vaja v skladu z temo lanskega oktobra, meseca požarne varnosti. Ker je bilo lani izvedenih kar nekaj tovrstnih vaj(tudi sam sem sodeloval na eni) je prav zanimivo, da mnogi mislijo, da je evakuacija naloga gasilcev in ne ustanove. Tako smo lahko videli še kar nekaj vaj, ki so bile podobno zasnovane kot ta.

Nauk zgodbe: Dokler ni bilo gasilcev ni gorelo in ni bilo evakuacije, ko pa so prišli je zagorelo in hitro smo zapustili šolo :)
To zadnje bolj v šali kot zares :)!

LP!
Bolj star, bolj nor!
Zamuda PGD Dol

Odgovor Napisal/-a Zamuda PGD Dol »

Poglej seveda sem navdušen nad vaja saj je bila izpeljana dobro in brez večjih težav,se pa delajo tudi napake in in to je razumljivo saj smo le prostovoljni gasilci in se trudimo po svojih najbolših močeh.Se pa učimo na napakah saj si jih takole na vajilahko nekaj privoščimo,ko pa bo šlo zares si tega ne bomo smeli.....
Uporabniški avatar
janez
dolgoprogaš
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a janez »

Zamuda!
Ali imaš morda zamudo v glavi?

Pametneje bi bilo, če bi si posnetke vaje ogledali za skrbno zaprtimi vrati, jo kritično ocenili in nato vse skupaj skrili. Ne bom ponavljal, je Oskar vse povedal: »Polno gasilskih vozil , položenih cevi in gasilcev s vso opremo okrog šole in šele takrat korakajo otroci iz šole !«

»No, lahko ste se za vajo dogovorili drugače, vendar ste se s tem oddaljili od stvarne situacije.« Potem sploh ne veste kaj je prava in načrtovana gasilska vaja. Škoda!

Verjetno ste se šli vajo kar tako malo za šalo, za kratek čas. Zato ima Don Micky presneto prav, ko komentira: " Dokler ni bilo gasilcev, ni gorelo in ni bilo evakuacije, ko pa so prišli je zagorelo in hitro smo zapustili šolo". Tako ustvarjamo povsem popačeno sliko o gasilstvu.

»Poglej seveda sem navdušen nad vaja saj je bila izpeljana dobro in brez večjih težav….« Ali si to mislil resno? Če je to resna izjava, Bog nam pomagaj!

»Se pa učimo na napakah saj si jih takole na vaji lahko nekaj privoščimo,ko pa bo šlo zares si tega ne bomo smeli.....« ob tej tvoji izjavi me spreleti srh. To je nenormalno razmišljanje. Malo bomo počeli neumnosti, če bo šlo zares, se bomo morda celo zresnili. NIKOLI! Ko bo šlo zares, takrat bodo prisotni drugi psihološki vplivi, adrenalin bo deloval in vse bo šlo zagotovo narobe. Ne more biti drugače!

Do sedaj sem imel o dolskih gasilcih drugačno (boljše) mnenje.

Janez
Rok Ušen
GE: Savinjska

Odgovor Napisal/-a Rok Ušen »

No fantje - da smo si na jasnem. Oskar in Janez kritizirata elaborat vaje - delo enega oz. peščice ljudi. Samo izvedbo vaje po 3. minutnem filmčku nekako ne moremo objektivno ocenjevati. Ali se motim? :roll:
Rok Ušen, GČ I. st.
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kraj: Malečnik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Oskar »

Blondi se strinjam, koncept je eno, poznejše delo enot pa drugo. Vendar se mi vsiljuje ena posrečena primerjava:
Jaz napišem kuharski recept za pripravo zrezka. Ti ga potem po mojem receptu pripraviš in ker sem se jaz zmotil pri recepturi je potem tvoj zrezek na oko lep a žal neužiten ! :D #-o
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
Uporabniški avatar
uros11

Odgovor Napisal/-a uros11 »

OSKAR in JANEZ!

To je bila prikazna vaja! Oba dobro vesta kaj govorim!
Ta vaja je namenjena ljudem, da vidijo kaj gasilci znamo naredit oz. kakšno tehniko imamo!
Gasilci so v tej vaji samo lutke, ki se premikajo kot je bilo napisano v elaboratu!
Ko enota v eleboratu prebere, da mora postaviti lestev na vaji, potem 2 dni prej vadijo kako se lestev pravilno postavi!

Če bi hoteli pravo vajo (govorim o vajah, ki so namenjene za gasilce), bi se društva opremila in namestila v vozila, potem bi se pa vaja začela!
Po pozivnikih bi dobile navodila kje je sploh vaja.
Nobeden nebi poznal situacije, naloge bi vodje enot dobile šele na mestu vaje!
Tako bi preizkusili vodstveni kader in tudi operativne gasilce!
Gasilci bodo napake delali ko bo potrebno narediti določeno stvar hitro!

To je moje mnenje!
Za pamet pravijo, da je edina stvar, ki je pravično razdeljena na svetu! Vsak zase pravi, da jo imama največ na svetu!

Lep pozdrav Uros
Uporabniški avatar
janez
dolgoprogaš

Blondi: »No fantje - da smo si na jasnem. Oskar in Janez kritizirata elaborat vaje - delo enega oz. peščice ljudi. Samo izvedbo vaje po 3. minutnem filmčku nekako ne moremo objektivno ocenjevati. Ali se motim?«

Da, motiš se!

Upam, da lahko odgovorim v Oskarjevem in svojem imenu. Z Oskarjem komentirava tisto kar nam je bilo omogočeno videti – torej 3 minute filma. Prepričan sem, da je bilo ponujeno kot dobro. Kar se vidi je cirkus. Kar se ne vidi ne morem (ne moreva) komentirati.

Še huje je, ko preberem Urošovo mnenje: » To je bila prikazna vaja! Oba dobro vesta kaj govorim!«

Prikazne vaje so skrbno načrtovane, pripravljene in tudi izvedene. V tem primeru je jasno, da je bila vaja po principu »vsi in vse kar imamo na videlo«. Škoda!

Vaje evakuacije so izvedejo bistveno drugače. Začne se z usposabljanjem (osveščanjem) odgovornih ( v tem primeru učiteljev, učiteljic in drugih zaposlenih v šoli). Prav učitelji morajo poučiti učence kako ravnati v primeru, ko bo treba objekt (šolo) hitro in organizirano zapustiti. V tem primeru je šlo za evakuacijo objekta, kjer so vsi lahko zapustili stavbo brez tuje pomoči, torej za enostavno evakuacijo. Drugače je tam, kjer imamo gibalno ali drugače ovirane osebe in je potrebna evakuacija ob tuji pomoči.

Sam sem samo letos sodeloval na kar osmih vajah evakuacije. Od vrtca do poslovne stavbe. Zlasti v poslovnih stavbah zaposleni jemljejo vajo evakuacija »ma, smo se malo hecali«. V vrtcih je boljše. Otroci (in tudi vsi zaposleni – ne samo vzgojiteljice, tudi ostali – dobro sodelujejo) ker so bilo pred tem poučeni o pomenu, potrebi in načinu evakuacije.

Morda bo novo in modro vodstvo GZS pripravilo navodilo za vaje evakuacije. Potrebujemo ga (tudi ta primer kaže na to). Če bo dobro, ga bomo uporabljali, sicer se bomo zabavali ob prebiranju.

LP

Janez
Uporabniški avatar
uros11

JANEZ!

Sam se nisem spuščal v realizacijo vaje, zato ker sem povedal, da so takšne vaje za gasilce nesmiselne!
Takšne vaje so dobre za ljudi ki so v šoli, podjetju itd...
Tam naj bi se naučili kako postopati v primeru nesreče!

Vaja za gasilce so, da pridejo na kraj vaje in jim tam dajo navodila kaj delati!
Tako se pokaže vso znanje gasilca, da pozna svoje vozilo kje je oprema, da zna z svojo opremo pravilno ravnati itd....
Če imamo pa elaborat z točno določeno taktično postavitvijo vozil se nam pa zgodi, da se enote 2 dni še učijo kako delati z opremo!
Francl bo strojnik (poglej si stroj), Janez bo napadalec (pripravi si opremo), Lojz bo postavil lestev (poglej si jo)!
Ti gasilci po vaji poznajo stvari kaj pa po mescu dni?
Ko pride pa intervencija pa nimamo priprave 2 dni, da si bomo pogledali kako se določena oprema uporablja!

Zato so meni bolj smiselne vaje, da se dogovorimo samo za uro, potem navodila kaj delati dobimo na kraju samem!
To je po moje najboljši približek intervenciji!

Prikazne vaje so pa za gledalce, takrat mora zgledati vse lepo!
Tudi te morajo biti, vendar za preveritev sposobnosti gasilskih enot so pa takšne vaje kot sem napisal!
Za pamet pravijo, da je edina stvar, ki je pravično razdeljena na svetu! Vsak zase pravi, da jo imama največ na svetu!

Lep pozdrav Uros
Uporabniški avatar
janez
dolgoprogaš

Uroš, ali bereš samo forum?

Lansko leto sem v Gasilcu objavil serjo člankov o gasilskih vajah. Vse kaže da ne ločiš elementarnih, kombinoranih in prikaznih vaj. Tudi smisla prikaznih vaj ne razumeš povsem. Škoda.

Pozanimaj se.

Vaja, ki smo jo videli na filmčku (oziroma tisti del vaje, ki je predstavljen na filmčku) pa je primer prikazne vaje kakšna naj ne bo.

LP

Janez
Uporabniški avatar
uros11

Janez nisem bral vaših prispevkov v gasilcu!
Slabo berem gasilca, prebral sem samo prispevke o prezračevanju, ostalo pa bolj tako tako.....
Mogoče sem kaj zamudil....

Pravim samo kakšna je za moje pojme prava vaja za gasilce!
Kako jo pa kdo imenuje mi je pa vseeno!

Lep pozdrav Uros
pgd_babici
Kraj: Koper/Babiči

Odgovor Napisal/-a pgd_babici »

Ja,kolegi ,preberite še enkrat prispevke Janeza in Oskarja in ugotovili boste da vam želijo samo dobrih in še boljših vaj.
Za izvedbo evakuacije šole ali drugih javnih zgradb in prostorov,pa priporočam vpogled v požarni red in načrt evakuacije,ki ga morajo imeti po zakonu.To je tudi prilika da se dopolnijo morebitne pomanjkljivosti(ažuriranje imen odgovornih,morebitne spremembe v objektu) in se skupaj z odgovornimi preveri vse postopke (lahko tudi za mizo v pisarni).Predlagam ,da k izvedbi evakuacije povabite odgovorno osebo(koncesija,pooblastilo),ki je odgovorna za vzdrževanje požarnega reda.
Vaja ,ki jo izvedejo gasilci,pa je lahko tudi planirana(elaborat).Vsi postopki pa naj bodo izpeljani kot velevajo pravila in standardi.Gasilci naj bodo opremljeni, kot v realni situaciji(izpustimo iskanje pogrešanih v gorečem objektu z kinologi in psmi).Po opravljeni vaji naj bo zbor enot/e in kratek zaključek,sedaj pa je lahko na ogled gasilska tehnika.
LP Robert
Uporabniški avatar
SULLY

Odgovor Napisal/-a SULLY »

uros11 napisal/-a:Pravim samo kakšna je za moje pojme prava vaja za gasilce!
Za moje pojme je tudi vaja evakuacije vaja za gasilce in to prava vaja.Ne samo za zaposlene, saj v primeru intervencije na objekt, kjer se izvaja evakuacija ob predpostavki za kakšno nesrečo gre, preizkušamo tudi postopke, ki jih gasilci kot izvajalci reševanja ali gašenja naj bi delali tudi ob resnični
situaciji. Tu gre za postopke udeležencev evakuacije, vodje intervencije, postopke gasilskih enot itd.
In po končani vaji se naredi analiza in dobimo rezultat.

LP, Boštjan
Uporabniški avatar
uros11

SULLY napisal/-a:
uros11 napisal/-a:Pravim samo kakšna je za moje pojme prava vaja za gasilce!
Za moje pojme je tudi vaja evakuacije vaja za gasilce in to prava vaja.Ne samo za zaposlene, saj v primeru intervencije na objekt, kjer se izvaja evakuacija ob predpostavki za kakšno nesrečo gre, preizkušamo tudi postopke, ki jih gasilci kot izvajalci reševanja ali gašenja naj bi delali tudi ob resnični
situaciji. Tu gre za postopke udeležencev evakuacije, vodje intervencije, postopke gasilskih enot itd.
In po končani vaji se naredi analiza in dobimo rezultat.

LP, Boštjan
Vaja evakuacije morajo delati zaposleni!!! Po zakonu za večje objekte vsaj 1x leto!!!!

Druga stvar ki je pa, ponavadi (kar praviloma drži) gasilci redko izvajamo evakuacijo, bolj izvajamo reševanje!
Izjema so verjetno samo domi za starostnike in bolnišnice, pri osebah, ki nimajo motenj premikanja pa stvar kar drži!

Zakaj: Čas ko prispejo gasilci na kraj intervencije je nekje od 10 do 20 minut ( če ni poklicna enota)!
Do takrat bi morala biti stavba evakuirana!

Zato delati simulacijo dogodka, ki ne bo nikoli v realnem stanju, se mi zdi nesmiselen!

Zato jaz imenujem takšne vaje prikazne, ker prikazujemo tehniko in želimo navdušiti čim večje število na bodočih članov!
Priznam tudi takšne stvari potrebujemo!

Lep pozdrav Uros
Odgovori