Predstavitev gasilcev v medijih

Vse gasilske teme, ki ne spadajajo v ostale podforume.

Moderator: Vrsho

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Odgovori
Uporabniški avatar
Marjetica
moderator
moderator
Kraj: Hotinja vas-mariborska regija

Odg: Predstavitev gasilcev v medijih

Odgovor Napisal/-a Marjetica »

Napaka novinarja gor ali dol - to kar je napisano je čisto sprenevedanje.

"Med 70 prijavljenimi je bila le ena ženska, ki žal ni izpolnjevala strogih kriterijev gasilske zveze,« je razložil. Za vstop v gasilstvo je potrebna V. stopnja izobrazbe, opravljena gasilska šola (pol leta usposabljanja na Igu), odločilne pa so predvsem psihofizične sposobnosti. »Ne vidim ovire, da ne bi tudi ženska mogla biti gasilka. Če je treba reševati žensko v težki prometni nesreči in če to opravi gasilka, bi to že psihološko bolje vplivalo na reševanje, zato upam, da se bo kdaj katera prijavila v naše vrste,« je dodal Požežnik."

prvič - od kdaj gasilska zveza postavlja pogoje za sprejem med poklicne gasilce :?:

drugič - roko na srce - ženske še kar lep čas ne bomo videli med poklicnimi gasilci, ker jih nobena poklicna enota ne bo želela sprejeti, razlogov je pa veliko :?
V hitrosti časa nikar ne pozabite nase in sebi ljube ljudi!!!
Vrsho
moderator
moderator
GE: PGD Šentvid
Kraj: Šentvid pri Ljubljani

Odgovor Napisal/-a Vrsho »

Marjetica tukaj se pa ne bi strinjal s tabo. Po mojem mnenju novinar ni točno vedel, kdo postavlja pogoje in je kar napisal gasilska zveze, ker je to najbolj razpoznavna inštitucija glede gasilstva v Sloveniji (pa če nam je to prav ali ne).

Kot drugo pa... Nevem, zakaj bi g. Požežnik to izjavil, če ni mislil resno. Mogoče zaradi lepšega? Pač pogoji za poklicnega gasilca so enaki za vse in le najbolj pripravljeni pridejo skozi. In sam sem prepričan, da je v Sloveniji kar nekaj žensk, ki bi naredile te teste. Zakaj se pa ne prijavijo na razpis je pa že druga zgodba. Ampak mislim, da bo slej ko prej led razbit tudi na tem področju in bo v Sloveniji tudi poklicna gasilka!
Uporabniški avatar
janez
dolgoprogaš
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a janez »

Toliko je bilo napisanega o dveh pojavih gasilstva v medijih, da sem šel po sledi. Osebno brezplačnikov ne jemljem najbolj resno, če ste se o tem toliko razpisali pa poglejmo.

Članek o celjskih gasilcih je zapis razgovora novinarja z nekim gospodom Požežnikom. Samo v odstavku »Kje so ženske? je kup nasprotij.

Na primer:
» Lani smo objavili razpis za 14 pripravnikov. Med 70 prijavljenimi je bila le ena ženska, ki žal ni izpolnjevala strogih kriterijev gasilske zveze,« je razložil. Za vstop v gasilstvo je potrebna V. stopnja izobrazbe, opravljena gasilska šola (pol leta usposabljanja na Igu), odločilne pa so predvsem psihofizične sposobnosti.«

Ali so imeli sprejeti pripravniki opravljeno gasilsko šolo? Ali niso fantov izbrali, najpreje sprejeli v delovno razmerje (zaposlili) in nato poslali na usposabljanje? Po kakšnem kriteriju so ugotavljali psihofizične sposobnosti? Česa neizbrana kandidatka ni izpoljnjevala?....

»Če je treba reševati žensko v težki prometni nesreči in če to opravi gasilka, bi to že psihološko bolje vplivalo na reševanje….«

To močno spominja na islamsko razmišljanje. Ali bomo sestavljali reševalne skupine na spolno sestavo ponesrečencev. Močno čudno razmišljanje…

»Med 70 prijavljenimi je bila le ena ženska, ki žal ni izpolnjevala strogih kriterijev gasilske zveze…«

Katere zveze? Gasilske zveze Slovenije, Gasilske zveze (mestne občine) Celje? Nič ni povedanega. In od kdaj katerakoli gasilska zveza predpisuje kriterije za poklicne gasilce?….
Spet je razlagal nekdo, ki mu stvari ni povsem jasna.

No to je tudi že z malo drugačnimi besedami pravilno zapisala že Marjetica, tako da samo ponavljam že povedano.

In moje mnenje. Poklicnih gasilk v Sloveniji ni, ker se jih poklicni (moški) gasilci enostavno bojijo. Dovolj dolgo sem delal v Izobraževalnem centru na Igu. Oglasilo se je kar nekaj deklet, ki jih je zanimal poklic gasilke. Že na oko (telesna konstitucija) se je videlo da izpolnjujejo (ali celo presegajo) fizične pogoje. V razgovorih niso kazale nikakršnih psihičnih težav. Nobena ni bila sprejeta – strah je premočan. (To je problematika celotne Slovenije in ne Celja).

Glede članka v »Dobro jutro« z dne 13/9-2008 stran 10 in 11. Članek je navadno mašilo.Veliko pisanja malo povedanega.

Na strani 10 je v štirih stolpcih povedano samo Da imamo v Ljubljani v Mestni občini Ljubljana Oddelek za zaščito, reševanje in civilno obrambo in kaj tam počnejo. In imamo javno gasilsko službo (kot to nalaga zakonodaja) in kdo jo sestavlja.

Na strani 11 pa načelnik tega oddelka ugotavlja, da so letošnja neurja obšla Ljubljano.

Novinar zaključi, da se je pri pomoči na najbolj prizadetih angažiralo več kot 1000 gasilcev ob dela prostih dnevih ob delovnih dnevih je gasilska prisotnost padla na 300 do 400. Pravilno ugotavlja, da je vzrok temu še vedno nedefiniran status gasilca in težave z delodajalci ob zapuščanju delovnega mesta.

Torej razen besede »gasilec« v naslovu članka o gasilcih nič posebnega. Prazna slama…

Trčimo pa ob še vedno nerešen problem STATUSA GASILCA.

Žal moram uporabiti bančniški jezik: »danes kotirajo delnice gasilstva zelo visoko«. Škoda, da so nam morale to prinesti naravne nesreče, kjer pa smo gasilci reagirali hitro, strokovno in dovolj organizirano. Tako vodstvo države kot široke ljudske množice so spoznale, kdo jim je pripravljen pomagati, ko je najhujše. Kdo je tisti, ki ne vpraša za plačilo ampak prinaša pomoč. Po svojih zmožnostih, opremljenosti razpoložljivem prostem času…..

Taki trenutki so redki. Vendar vsi, ki se ukvarjajo z borzo vedo, da je treba trgovati, ko visoko kotiraš. Kaj počne v tem, za gasilstvo ugodnem času, naša krovna organizacija?. Kako se v tem ugodnem času pogaja za status gasilca? Ali spi spanje pravičnega?

Bojim se, da se vse več ukvarja z notranjo organizacijo, očiščenjem vseh organov vsakogar, ki mi ni po volji (ker pač ne misli kot mu je zaukazano). Ali bomo spet zapravili dobro ime, pozitivno mnenje, pozitivne točke na vseh nivojih, ker pač počivamo na lavorikah (kongresa)? Ali nam mora vse, kar so nam z garanjem in požrtvovalnostjo prislužil kolegi, ki so garali na prizadetih območjih. Ali mora res ves blišč zbledeti preden ga unovčimo in si pridobimo status, ki nam pripada.

No in en pes laja, karavana pa gre dalje.

LP

Janez
Uporabniški avatar
purchy
GE: RAKEK
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a purchy »

Med brskanjem po Youtube sem naletel na video, ki si po mojem mnenju zasluži objavo in kak komentar. http://uk.youtube.com/watch?v=xWYfPO-O0JI Upam, da sem objavil v pravi temi in da ne smetim.
Ne ustraši se izzivov, saj so izzivi izbrali tebe. Bolj kot je izziv videti meglen, negotov, skrivnosten,vrednejši je. (Tomaž Humar)

Lep pozdrav
Purkart Klemen 040/888-939
Uporabniški avatar
MentorS
Kraj: GABRSKO-TRBOVLJE

Odgovor Napisal/-a MentorS »

DANES V ČASOPISU SLOVENSKE NOVICE PREDSTAVITEV PGD PROŽINSKA VAS (NA ČETRTI STRANI)

LP, SANDI
Prihodnost gasilskega društva je odvisna od števila mladih v njem!!!!
Uporabniški avatar
rfireman
Kraj: PGD Velenje
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a rfireman »

Janez,dejstvo je, da nikjer nočejo imeti poklicne gasilke, pa čeprav bi presegala pogoje za službo in bi raje vzeli kakšnega kandidata, ki bi bil slabši na izbirnih testih. Žalostno je takšno razmišljanje, potem pa si izmišljujejo 1000 vzrokov zakaj npr. kandidatka ni izpolnjevala pogojev. Če bi se kdo malo bolj pozanimal v ta primer, ki si ga opisal in s tem mislim nekoga, ki se spozna na pravne zadeve mislim, da bi se mogoče našlo kaj zanimivega :wink:
"For who so ever shall call upon the name of the Lord,shall be saved"
jure111

Odgovor Napisal/-a jure111 »

Nekaj že malo starejšega, kar sem našel na internetu
http://www.dnevnik.si/tiskane_izdaje/objektiv/318351

lep pozdrav,
jure
zibko
Kraj: Dvor pri Polhovem Gradcu
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a zibko »

Poglejte. Zakaj vedno tako obtužujete novinarje, če nekaj ne napišejo čisto pravilno (npr: "Med 70 prijavljenimi je bila le ena ženska, ki žal ni izpolnjevala strogih kriterijev gasilske zveze"). Novinarji niso vse vedi. Sicer bi se morali o vseh zadevah pozanimati, a po drugi poglejte, če v temi ni domač (ni gasilec) zapiše tako kot mu rečejo (sogovorniki) oz. si misli, da je tako prav (morda je že predno je začel pisati mislil, da je pravilno, da kriterije postavi gasilska zveza, ter tega sploh ni vprašal sogovornika).

Postavite se v vlogo novinarja in napišite članek o npr. sprejem v službo v nuklearki Krško ali pa o organizaciji tabornikov (boste vse prav napisali? - rad bi vas videl!)
dkrzic
Kraj: Borovnica

Odgovor Napisal/-a dkrzic »

tudi v oddaji preverjeno se je govorilo o gasilcih in sicer o stresu na delovnem mestu

http://24ur.com/novice/slovenija/gasilc ... mrtjo.html
Kdor ima veliko srce in voljo čvrsto naj stopi v gasilcev vrlih vrsto!

Lp!
Uporabniški avatar
YOCO

Odgovor Napisal/-a YOCO »

In še direktni posnetek iz oddaje preverjeno
http://www.youtube.com/watch?v=ezmNU_i9I6I
Vsako gorenje ni požar,
vsak požar pa je gorenje!
Uporabniški avatar
SuZaNcA
Kraj: Ljubljana-BIZOVIK
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a SuZaNcA »

V najnovejši številki priloge Moj Dom, katero običajno dobim na dom skupaj z enim od bolj znanih tednikov v Sloveniji, sem zasledila neljubi pripetljaj. Zgolj iz ženske radovednosti sem se spustila v listanje revije (hja mogoče pa najdem notri kakšno novo sedežno :twisted: ). Naletela pa sem na zanimiv članek - Travniški požari, avtorja Andreja Keka. Malo začudena, da tak članek pristane v reviji Moj Dom in po drugi strani prav prijetno presenečena, sem si zadevo podrobneje ogledala...
...a v prvem odstavku je sledil (ledeno) hladen tuš. V spletu članka ne najdem, tehnološka pogruntavščina skener pa zopet nekaj po svoje dela, zato se bom potrudila in prvi odstavek prepisala...zatorej citiram:

" Klic v sili - naša tema

Temo smo sicer zgrešili, vendar govorjenje o klicu v sili in različni napotki, kako ukrepati in kam se obrniti po pomoč, niso nikoli odveč. Zanimivo je, kako se nam je primerila ta nerodnost. Na spletnih straneh Gasilske zveze Slovenije nismo našli sporočila o temi meseca oktobra, zato smo se na pomoč obrnili neposredno na profesionalnega delavca te zveze, ki nam je zaupal temo. Žal napačno. Obvestilo o zloženkah in same zloženke v pdf-formatu je GZS objavila šele 1. oktobra. čeprav so bile prejšnja leta priprave na mesec požarne varnosti bistveno daljše. Napačna tema je seveda naša napaka, vendar očitno tudi novo vodstvo GZS ni najbolj ažurno. Našemu informatorju bomo slabo informiranost zaenkrat oprostili, je pa nadvse nenavadno, da delavec v GZS ni poznal prave teme. No eden izmed mladih gasilcev, ki se je na naš račun smejal kot pečen maček, je dejal, da gre za znanega gasilca, ki bo za temo meseca požarne varnosti izvedel šele novembra.
Prostora s člankom o klicanju v sili nismo vrgli stran. Morda se lahko celo pošalimo, da je naša tema boljša od teme Gasilske zveze Slovenije. Kljub temu ne bo nič narobe, če v tokratni številki posvetimo več pozornosti letošnji temi, to je požarom v naravi, in tudi starejše opozorimo na igro mladih z vžigalicami oziroma vžigalniki."

...konec citata.

Hja ali naj človek sploh komentira :evil: :twisted:

Ko se pa biser tehnologije spomni sodelovat z mano, pa prilepim še preskeniran članek.

LP
Suzi
Če v življenju srečaš limono, kupi tequilo in sol ter pokliči še mene :D
Uporabniški avatar
janez
dolgoprogaš

Odgovor Napisal/-a janez »

To kar je napisala SuZaNcA pa ni kaj dobro. Dokler tečnarimo samo nekateri vsesplošno znani tečneži še gre. Ko pa se najde nekdo, povsem neobremenjen in tuj in podvomi v organizacijo, potem je pa hudo.

Kaj č mo, tak mamo.

Janez
Uporabniški avatar
boštjančk
Kraj: povžarija

Odgovor Napisal/-a boštjančk »

Najbolj žalostno pa je, da se vodilni v organizaciji ne zganejo niti takrat, ko se to zgodi, ko se ob njih obregnejo nevtralni in neobremenjeni. :x
Gobc me je zmer tepu!
Bivši član povžarske konjenice
Uporabniški avatar
Uroš Lenarčič
Kraj: PGD Slape-Polje

Odgovor Napisal/-a Uroš Lenarčič »

Ravnokar je bil pri poročilih na TV SLO prispevek o vaji sil ZA-RE v občini Šempeter-Vrtojba. Omenjena je bila tudi problematika o odhodu gasilcev z delovnih mest zaradi udeležbe na intervencijah.
Cogito, ergo sum.

Slika
Uporabniški avatar
rfireman
Kraj: PGD Velenje
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a rfireman »

Večer na spletu, gasilca JZZPR MB v akciji =D>

http://web.vecer.com/portali/vecer/v1/d ... 2705373908
Priponke
JZZPR MB