TERMO KAMERE.....DA ali NE?

Gasilska vozila in zaščitna ter reševalna oprema

Moderator: Janez Tratnik

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
Uporabniški avatar
Don Micky
Kraj: Tolmin

TERMO KAMERE.....DA ali NE?

Odgovor Napisal/-a Don Micky »

Pozdravljeni;

" To potrjuje, da kamera ni več luksus ali z drugimi besedami mogoče bolj koristna kot MB 8/8 ki nikoli ne bo gasila prvega požara." tale izjava Oskarja me je spodbudila k odprtju nove teme. To kaj vse danes zmorejo termo kamere, česa ne in predvsem kakšen strošek predstavljajo, povečini vemo. Kako gledate na ta kos opreme, je to vse bolj obvezen kos opreme, brez katere si danes težko predstavljamo sodobno opremljeno gasilsko enoto ali je še vedno nekaj kar imajo le največji in še ti le zato ker ne vejo kam bi z denarjem? Ali bi morala merila o opremljanju enot razumeti termo kamero kot minimalno opremo v osrednjih enotah ali kot nekaj nadstandardnega, kar je prepuščeno volji občinarjev, da podarijo gasilcem? Bi mogoče URSZiR preko koncesji, ki jih je podelila morala zagotoviti sredstva tudi za tako opremo, pa čeprav se je ne uporablja na prometnih nesrečah ali nesrečah z nevarnimi snovmi? Bi kamera mogla biti predpisana v tipizaciji gasilskih vozil, kot obvezen del opreme v GVC 16/25? Kako ste zadovoljni z kamerami tam kjer jih imate? Kako ste prišli do njih ?

Nekaj malega vprašanj za različna mnenja :)!

LP!
Bolj star, bolj nor!
Uporabniški avatar
rfireman
Kraj: PGD Velenje
Kontakt:

Odg: TERMO KAMERE.....DA ali NE?

Odgovor Napisal/-a rfireman »

Mi smo dobili termo kamero zraven ALK leta 2007, večkrat že uporabili in je nepogrešljiv del opreme. Mislim, da bi jo moralo imeti vsako večje prostovoljno društvo oz. imelo možnost jo nabaviti pod posebnimi pogoji preko GZS ali MORS-a. In kot si napisal je to vse bolj obvezen kos opreme sodobne gasilske enote :!:
"For who so ever shall call upon the name of the Lord,shall be saved"
Uporabniški avatar
man 14.284
Kraj: Zgornja Bistrica

Odgovor Napisal/-a man 14.284 »

Dokler nebo na nivoju občin oz celo države nek sistem opremljanja društev bo situacija takšna kot je. Govorim o sistemu nabave opreme za različne intervencije, ki je tako specifična da se nikakor nerabi podvojevat. Tako bi se moral na nivoju ene GZ zveze (npr 5 do 10 društev) narediti sistem kaj nabavi katero društvo oz kaj dobi katero društvo za uspeh na določeni intervenciji. Sedaj je pa v GZ en kup istih cistern in GVM ko pa bi rabo kaj konkretnega pa tako ali tako ni!!
Rok Ušen
GE: Savinjska

Odgovor Napisal/-a Rok Ušen »

Kamera - DA

Kakšne pa so cene sploh? Reklam je veliko, samo zraven ni cen. Kolikor se meni dozdeva to ne more biti več tako drago. Glede na to, da si lahko privoščimo v naši občini eno vozilo letno, bi verjetno lahko kupili tudi termo kamero.

Pri nas je 7 društev v občini. Ena kamera bi bila po mojem mnenju sigurno dovolj.
Rok Ušen, GČ I. st.
Uporabniški avatar
lipe
GE: Preddvor

Odgovor Napisal/-a lipe »

LP!

Se srinjam s tvojim navedkom, da bi kamero morala imeti vsaka osrednja enota.
Kamera je uporabna pri večini požarnih intervencij.
Uporabniški avatar
Alex74
GE: PGD Ravne na Kor.
Kraj: Prevalje
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Alex74 »

Rok Ušen-(Blondi) napisal/-a: Pri nas je 7 društev v občini. Ena kamera bi bila po mojem mnenju sigurno dovolj.
In potem vedno aktiviraš še tisto društvo s kamero, da ti jo pripeljejo?
Ne vem če se bo tako dobro izšlo. Sem za vsakemu svojo... :roll:
tadejS
Kraj: Knežak

Odgovor Napisal/-a tadejS »

Že kar nekaj časa spremljam debato o teh kamerah in prednosti njihove uporabe. Po mojem bi bilo dobro, da bi jih uvstili kar v sezman Minimalne opreme po društvih. Če so tam predpisane vrvi, ida,... zakaj nebi bile še kamere. Mislim da kar od 2. kategorije dalje. Če lahko ta društva imjo že GVC, pa naj imajo še kamero. Sem bolj na Aleksovi strani. Saj veste kako je se navadno končajo zgodbe s skupnimi stvari :twisted: (vse od vseh in od nobega). Pa še sočasnosti dogodkov in potrebe na večjih požarih se s tem skoraj reši.
Uporabniški avatar
J.J.
GE: GE RTV-SLO
Kraj: Lavrica

Odgovor Napisal/-a J.J. »

Se strinjam! Termo kamero v vsako društvo z GVC-jem. A bi lahko kdo povedal vsaj okjvirno ceno?
Uporabniški avatar
N.Satler
Kraj: Zagorje o/S
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a N.Satler »

Cene se vrtijo okoli 9000€, odvisno od kamere in dodatkov za kamero. Tako, da je bila Oskarjeva primerjava z MB tudi finančno dokaj primerliva.
Uporabniški avatar
Mitja23
Kraj: Kobarid

Odgovor Napisal/-a Mitja23 »

Zanimiva tema!
Malo me je presenetila ta cena. Mislil sem da so malo bolj "dostopne".
Se pa strinjam z vsemi, da bi jo potrebovala vsaj društva višjih kategorij.
Ker so zadnje čase aktualni dimniški požari bi nam tam kar prav prišla :D
Uporabniški avatar
rfireman
Kraj: PGD Velenje
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a rfireman »

Alex74 napisal/-a:
Rok Ušen-(Blondi) napisal/-a: Pri nas je 7 društev v občini. Ena kamera bi bila po mojem mnenju sigurno dovolj.
Kaj pa vem, če ima kamero osrednje društvo, ki ponavadi vedno izvozi na požar... drugače pa res bolj težko :roll:
"For who so ever shall call upon the name of the Lord,shall be saved"
Jaka1234

Odgovor Napisal/-a Jaka1234 »

Vsako društvo??
Spravite se malo na realna tla. Če društvo nima vsaj 10 int na leto je sigurno ne rabi. Kamero je treba tudi znati uporabljati. So ovire takšne in drugačne. Glede na ceno pa mislim da TRENUTNO ni ravno za v vsako društvo. Tisti kateri jo realno rabi bo pa že znal višje organe prepričati v pravo smer.
Po večjem delu Slovenije na intervencijah minimalnega obsega sodeluje večje število enot, tako da ne vidim ovire da bi poklical enoto z termo kamero v svoji občini.
Mislim da glede na ceno ter obremenjenost enot po sloveniji nima nikakeršnega smisla da ima vsak svojo - totalna potrata denarja! Takšne enote naj raje kupijo nekaj zaščitnih oblek - bo bolje.
Bi pa morala vsaj ena biti v vsaki občini!
Luka19

Odgovor Napisal/-a Luka19 »

N.Satler napisal/-a:Cene se vrtijo okoli 9000€, odvisno od kamere in dodatkov za kamero. Tako, da je bila Oskarjeva primerjava z MB tudi finančno dokaj primerliva.
Za 9000 evrov dobiš spodnji srednji razred!Cena spodobne kamere je enaka ceni polovice GVMja. In kakšne proračune imate po društvih? :^o [-X
Uporabniški avatar
Alex74
GE: PGD Ravne na Kor.
Kraj: Prevalje
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Alex74 »

rfireman napisal/-a:Kaj pa vem, če ima kamero osrednje društvo, ki ponavadi vedno izvozi na požar... drugače pa res bolj težko :roll:
V naši zvezi je 5 društev v 4 občinah - to je v Mežiški dolini, katera pokriva Kotlje, Ravne, Prevalje, Mežico in Črno. Precejšnje razdalje med društvi.
Tudi v naši občini, kjer sta 2 društva, ne izvozijo vse enote. Torej je v tem primeru nemogoče govoriti o osrednji enoti, ker je potem lahko vsaka
osrednja... :) Je pa res, da je strošek precej velik, "sponzorji" in lokalna skupnost pa itaq nimajo posluha za razvoj v gasileriji. :(
Uporabniški avatar
Pero

Odgovor Napisal/-a Pero »

Odvisno od plana alarmiranja in lokacije drustev na terenu. Jaz bi rekel da bi termo kamero naj imelo vsako društvo, ki poseduje recimo 6 IDA (in je temu primerno tudi usposobljeno..).
To je en dobro opremljen GVC 16/24 ter gv ali kaj podobnega... V nasprotnem primeru je denar bolj smoterno porabit za drugo bolj nujno opremo....

lp
Don't raise your voice, Improve your argument!
Odgovori