Pravila gasilske službe - takšna in drugačna...

Vse kar je povezano z organiziranostjo gasilstva in predpisi
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Odgovori
Uporabniški avatar
Milan Dubravac
Gasilci.org
Gasilci.org
Kraj: smokuč

Odg: Pravila gasilske službe - takšna in drugačna...

Odgovor Napisal/-a Milan Dubravac »

No včeraj se je zgodilo usklajevanje predloga pravil službe.
Najprej sem predlagal naj bodo pravila službe enotna za vse gasilce v državi.
Bilo je spet zavajanje v obliki "bomo poskusili ampak..."
Kot sem predvideval najbolj agilni razpravljalci nimajo kaj dosti znanja o operativi.
V Sloveniji bomo po novem imeli štab operative, ki bo štel 33 članov(!!!) in za polovico članov sploh ne bo zahtevano kakršnokoli gasilsko ali drugo znanje. Imenovali se bodo pomočniki za vse sorte (Klarič je izjavil da jih po izkušnjah veliko rabi - mu gre kar verjeti)! Po predlogu ne bo potrebno, da imajo tečaj za gasilca ali osnovno šolo. Če imamo enostarešinsko vodenje se višje poveljstvo sestavi iz nižjega. No itak ne vedo kaj je enostarešinstvo.
Ko sem omenil, da prostovoljni gasilec s trenutnim potrdilom (tečaj za gasilca) nima niti potrdila da lahko gasi z gasilnim aparatom je g.Berlec izjavil "Sej ga ne rab"!! In da vas spomnim to je namestnik poveljnika GZS. Še en kamenček v mozaiku "strokovnosti".

Sprašujem se pa že cel dan ali je štab operative GZS organ ali ne? G.Groboljšek trdi da ni in da na koncu o vsem odloči samo poveljnik GZS. Sem 3X vprašal če tako mislijo in so potrdili (Klarič, Groboljšek in Merc). Zaključil sem z opozorilom naj še enkrat razmislijo. Mislim, da se ne zavedajo kaj govorijo. Če je tako štaba operative ne rabimo! Zakaj bi se recimo sestali, zato da bo nekdo brez vseh osnovnih referenc na koncu odločil?
Predsednik Koren je bil dokaj korekten in upam, da bo sprevidel kam ga njegovi "strokovnjaki peljejo"!
Ni ne bližnjice ne široke ceste do znanja (evklid)
Uporabniški avatar
toma
Kraj: Mežica

Odgovor Napisal/-a toma »

Milan Dubravac napisal/-a:No včeraj se je zgodilo usklajevanje predloga pravil službe.
Najprej sem predlagal naj bodo pravila službe enotna za vse gasilce v državi.
Bilo je spet zavajanje v obliki "bomo poskusili ampak..."
Kot sem predvideval najbolj agilni razpravljalci nimajo kaj dosti znanja o operativi.
V Sloveniji bomo po novem imeli štab operative, ki bo štel 33 članov(!!!) in za polovico članov sploh ne bo zahtevano kakršnokoli gasilsko ali drugo znanje. Imenovali se bodo pomočniki za vse sorte (Klarič je izjavil da jih po izkušnjah veliko rabi - mu gre kar verjeti)! Po predlogu ne bo potrebno, da imajo tečaj za gasilca ali osnovno šolo. Če imamo enostarešinsko vodenje se višje poveljstvo sestavi iz nižjega. No itak ne vedo kaj je enostarešinstvo.
Ko sem omenil, da prostovoljni gasilec s trenutnim potrdilom (tečaj za gasilca) nima niti potrdila da lahko gasi z gasilnim aparatom je g.Berlec izjavil "Sej ga ne rab"!! In da vas spomnim to je namestnik poveljnika GZS. Še en kamenček v mozaiku "strokovnosti".

Sprašujem se pa že cel dan ali je štab operative GZS organ ali ne? G.Groboljšek trdi da ni in da na koncu o vsem odloči samo poveljnik GZS. Sem 3X vprašal če tako mislijo in so potrdili (Klarič, Groboljšek in Merc). Zaključil sem z opozorilom naj še enkrat razmislijo. Mislim, da se ne zavedajo kaj govorijo. Če je tako štaba operative ne rabimo! Zakaj bi se recimo sestali, zato da bo nekdo brez vseh osnovnih referenc na koncu odločil?
Predsednik Koren je bil dokaj korekten in upam, da bo sprevidel kam ga njegovi "strokovnjaki peljejo"!
Ja Milan kaj bo pa delalo teh 33 (ne) strokovnjakov ?
Gasilec znanja ne proda , ampak ga podari.

NA POMOČ !
Uporabniški avatar
SULLY

Odgovor Napisal/-a SULLY »

Vleklo sejnine, velika večina njih, če izvzamemo nekaj regijskih poveljnikov, ki delajo dobro. :D :D :D

LP, Boštjan
Uporabniški avatar
brankos
Kraj: Ihan
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a brankos »

prebral predlog PGS GZS - škoda komentarja (pa se v zadeve okoli predpisov nisem spuščal). Niti izgleda kap v tabelah pri oznakah činov niso znali popravit, očitno pa je bila dirakška frakcija spet hudo aktivna (10 od 44 strani "vsebine" je namenjenih tekmovanjem) tako da ...
Uporabniški avatar
pilot

Odgovor Napisal/-a pilot »

Na stani od GZS so objavljeni popravki predvidenih novih PGS.

Obeta se nam očitno še ena serija činov.
Kdor živi od meča bo z mečem pokončan.
Uporabniški avatar
alc33
Kraj: NorthEast

Odgovor Napisal/-a alc33 »

Malo sem prebiral ta osnutek in opazil na strani 27 ( št. 10 ), da je za pridobitev čina gasilski častnik pogoj tečaj za vodjo enote.

A je to pomota?

V mojih časih si namreč s tečajem za vodjo enote dobil čin NGČ in šele pozneje s tečajem za vodjo enot čin GČ. :lol:
Flying isn't dangerous. Crashing is what's dangerous.
Uporabniški avatar
rfireman
Kraj: PGD Velenje
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a rfireman »

Bo držalo kot si napisal.
"For who so ever shall call upon the name of the Lord,shall be saved"
Uporabniški avatar
hec

Odgovor Napisal/-a hec »

24 činov.......super skoraj vsak svojega #-o
Uporabniški avatar
uros11

Odgovor Napisal/-a uros11 »

4.37. Splošna izobrazba
Za opravljanje funkcije poveljnika in podpoveljnika gasilskega društva je potrebna najmanj V. stopnja izobrazbe. V primeru, da poveljnik svoje delo opravlja poklicno, mora imeti izobrazbo najmanj VI. stopnje.
Za opravljanje funkcije sektorskega poveljnika in občinskega poveljnika in podpoveljnika je potrebna splošna izobrazba najmanj V.stopnje.
Za opravljanje funkcije gasilskih vodij v štabu operative gasilske zveze je potrebna splošna izobrazba V. stopnje, za poklicnega pa najmanj VI. stopnje.
Za opravljanje funkcije regijskega poveljnika je potrebna splošna izobrazba najmanj VI. stopnje.
Za opravljanje funkcije gasilskih vodij v štabu operative GZS je potrebna splošna izobrazba najmanj VI. stopnje, za poveljnika GZS pa VII. stopnje.

Zelo zanimivo: izbrisali so pojem praviloma, me zanima koliko poveljnkov bo v enem letu odstopilo, ker ne izpolnujejo gornjih kriterijev!

Pri funkcijskih oznakam manjkajo manjkajo oznake za namestnike: Namestnij poveljnika regije, namestnik poveljnika sektorja (katere položajne oznake naj nosijo?)
Za pamet pravijo, da je edina stvar, ki je pravično razdeljena na svetu! Vsak zase pravi, da jo imama največ na svetu!

Lep pozdrav Uros
Uporabniški avatar
SULLY

Odgovor Napisal/-a SULLY »

hec napisal/-a:24 činov.......super skoraj vsak svojega #-o
Kar se tiče činov čisto normalno, 5 činov za vsak nivo poveljevanja in pa po 2 stopnji za staž v činu in 1 čin za pripravnika in gasilca z 2 stopnjama ter 2 čina z 2 stopnjama za organizacijske smeri. Primerjava z vojsko 21 činov od poddesetnika do generala in pa poklicni gasilski čini 16 od pripravnika do poveljnika poklicne GE. Če bi se ukinila 2. stopnja bi bili primerljiv z poklicnimi, vendar na predpostavki, da se samo najboljši izbirajo za višji nivo poveljevanja in izobraževanja ( NGČ in navzgor) in s tem oža hirarhija so druge stopnje na staž čisto logične.
uros11 napisal/-a:.37. Splošna izobrazba
Za opravljanje funkcije poveljnika in podpoveljnika gasilskega društva je potrebna najmanj V. stopnja izobrazbe. V primeru, da poveljnik svoje delo opravlja poklicno, mora imeti izobrazbo najmanj VI. stopnje.
Za opravljanje funkcije sektorskega poveljnika in občinskega poveljnika in podpoveljnika je potrebna splošna izobrazba najmanj V.stopnje.
Za opravljanje funkcije gasilskih vodij v štabu operative gasilske zveze je potrebna splošna izobrazba V. stopnje, za poklicnega pa najmanj VI. stopnje.
Za opravljanje funkcije regijskega poveljnika je potrebna splošna izobrazba najmanj VI. stopnje.
Za opravljanje funkcije gasilskih vodij v štabu operative GZS je potrebna splošna izobrazba najmanj VI. stopnje, za poveljnika GZS pa VII. stopnje.
Kar se tiče V. stopnje in naprej je moje mnenje, da je to pravilno, saj imamo tudi med gasilci dovolj izobraženega kadra ki so pravi gasilci z dušo in srcem, ne pleh banda, kot rad reče Drago, saj vodenje gasilske enote in JGS v občini ni lahko in enostavno. Počasi se moramo zavedati tudi pomena splošne izobrazbe v današnjih časih. Sem pa zato, da se uredi izobraževanje gasilskih ved prostovoljnega gasilca preko gasilske šole in se zato dobi tudi dokaz da je usposobljen za opravljanje gasilskega dela.

LP, Boštjan
Uporabniški avatar
alc33

Kar se tiče V. stopnje in naprej je moje mnenje, da je to pravilno, saj imamo tudi med gasilci dovolj izobraženega kadra ki so pravi gasilci z dušo in srcem, ne pleh banda, kot rad reče Drago, saj vodenje gasilske enote in JGS v občini ni lahko in enostavno. Počasi se moramo zavedati tudi pomena splošne izobrazbe v današnjih časih. Sem pa zato, da se uredi izobraževanje gasilskih ved prostovoljnega gasilca preko gasilske šole in se zato dobi tudi dokaz da je usposobljen za opravljanje gasilskega dela.

LP, Boštjan[/quote]

Hmm!

Ne vem, če bi se moj poveljnik ravno strinjal s tabo. Opravil je namreč tečaj za člane višjih poveljstev, pridobil čin VGČ, je tudi kot navajaš " gasilec z dušo ", vendar, ker ima ( samo ) IV. stopnjo izobrazbe, ne bo mogel opravljati svoje funkcije.
Ko je že prej opravljal tečaj in preverjanje znanja za poveljnika društva je pokazal dovolj znanja. Tudi v dosedanjem vodenju operative se je pokazal kot zelo dober poveljnik.
Sedaj pa bo zaradi tistih, ki so mu do sedaj podelili vse izpite in na preverjanjih ugotovili, da je strokovno usposobljen za opravljanje takšnih funkcij moral odstopiti. :firing:
Pa še eno kratko razmišljanje. Imam občutek, da nas gasilcev naša krovna organizacija sploh ne potrebuje več.
Uporabniški avatar
Janez Tratnik
moderator
moderator
Kraj: Dobračeva - Žiri
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Janez Tratnik »

alc33 napisal/-a: Pa še eno kratko razmišljanje. Imam občutek, da nas gasilcev naša krovna organizacija sploh ne potrebuje več.
Meni se pa zdi, da je dejansko ravno drugače. Ali mi potrebujemo takšno krovno organizacijo, ki ne zna (noče?) urediti osnovnih zadev, kot je status operativnega gasilca in še 100 drugih pomembnih stvari za normalno delovanje naše organizacije.
Lep preostanek dneva vam želim.
Janez Tratnik, GSM: 041 587 444.
Uporabniški avatar
alc33

Janez Tratnik napisal/-a:
alc33 napisal/-a: Pa še eno kratko razmišljanje. Imam občutek, da nas gasilcev naša krovna organizacija sploh ne potrebuje več.
Meni se pa zdi, da je dejansko ravno drugače. Ali mi potrebujemo takšno krovno organizacijo, ki ne zna (noče?) urediti osnovnih zadev, kot je status operativnega gasilca in še 100 drugih pomembnih stvari za normalno delovanje naše organizacije.

Ja, seveda. Narobe sem se izrazil.

Lp.
Uporabniški avatar
toma
Kraj: Mežica

Odgovor Napisal/-a toma »

uros11 napisal/-a:4.37. Splošna izobrazba

Zelo zanimivo: izbrisali so pojem praviloma, me zanima koliko poveljnkov bo v enem letu odstopilo, ker ne izpolnujejo gornjih kriterijev!

Pri funkcijskih oznakam manjkajo manjkajo oznake za namestnike: Namestnij poveljnika regije, namestnik poveljnika sektorja (katere položajne oznake naj nosijo?)
Dajte si še enkrat prečitat točko 4.37 tu v prvem odstavku nikjer ne omenjajo izobrazbe V.st za poveljnike in podpoveljnike v PGD kategorije 1-4 ,temveč je za to zahtevana III oz IV st.razen ,če opravljaš funkcijo poklicno ,kjer je zahtevana VI. st. izobrazbe.Za pveljstva v Gasilski zvezi pa je zahtevnost drugačna,zato si predlog PGS za prostovoljne organizacije prečitajte še enkrat.
Gasilec znanja ne proda , ampak ga podari.

NA POMOČ !
Uporabniški avatar
johenson

Odgovor Napisal/-a johenson »

4.37. Splošna izobrazba

Bo potrebno bolj natančno prebrati člene. [-X
Odgovori