Požar farme na Gomilskem
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
Odg: POŽAR PIŠČANČJE FARME NA GOMILSKEM
Kiki - predlagam, da omogočiš ZS. Bova lažje izmenjala stališča - ni potrebe, da naju bere svetovna Slovenija.
Rok Ušen, GČ I. st.
Če je bilo vse korektno ni potrebe da se preselita na ZS. Je pa druga stvar če ne želite da gredo določene stvari v javnost. Ampak to je ponavadi najslabše in hitro pride do "Baba čula, baba kazala".
Lp
Lp
-
Gost
No pa da se še jaz oglasim naša enota je bila aktivirana 10.47 s strani RECO CELJE,koko je intervencija potekala bom pa opisal za tiste svari ki sem bi seznanjen pred našim prihodu.
Prva enota ki je prišla na kraj je bila PGD Gomilsko je vstopila z eno napadalno skupino v sam prostor in začela gasiti,potem pa je nastal problem enote ki so prišle za domačim društvom, PGD Braslovče,Letuš,Kapla pondor,Tabor,Loke,Grajska vas ( po infromacijah ki sem jih dobil ni bilo napadalcev da bi vstopili v sam objekt), za to se je začelo zalivanje objekta na povno
Da pa ni objekt pogorel do konca je pa bila rešitelica lesev PGD Žalec,da so s pomočjo lestve presekali širjenje požara po celim objektu
Ko pa so na kraj prispele enote iz sektorja I GPO Žalec,Gotovlje,Šempeter in Vrbje sma se z vodjo intervencije posvetovala in sklenila da bodo v objekt vstopile napadalne enote in požar pogasile do konca
Blondi zdaj pa že nehaj pisati neumnosti kdo se je ativiru sam in gdo si nabira točke
Okrog aktiviranja si lahko pogledaš v spinu gdo je aktiviru enote iz GPO Žalec
Več pa bo pkazala analiza kaj je bilo prav in kaj narobe
lp
Poveljnik sektorja 1 GPO Žalec
Prva enota ki je prišla na kraj je bila PGD Gomilsko je vstopila z eno napadalno skupino v sam prostor in začela gasiti,potem pa je nastal problem enote ki so prišle za domačim društvom, PGD Braslovče,Letuš,Kapla pondor,Tabor,Loke,Grajska vas ( po infromacijah ki sem jih dobil ni bilo napadalcev da bi vstopili v sam objekt), za to se je začelo zalivanje objekta na povno
Da pa ni objekt pogorel do konca je pa bila rešitelica lesev PGD Žalec,da so s pomočjo lestve presekali širjenje požara po celim objektu
Ko pa so na kraj prispele enote iz sektorja I GPO Žalec,Gotovlje,Šempeter in Vrbje sma se z vodjo intervencije posvetovala in sklenila da bodo v objekt vstopile napadalne enote in požar pogasile do konca
Blondi zdaj pa že nehaj pisati neumnosti kdo se je ativiru sam in gdo si nabira točke
Več pa bo pkazala analiza kaj je bilo prav in kaj narobe
lp
Naložili smo tudi nekaj slik z intervencije.
http://www.braslovce-gasilci.si/index.p ... &Itemid=39
Slikano je bilo razmeroma pozno - v končni fazi gašenja in potem, ko se je še razkopavalo žarišča in pospravljalo opremo.
http://www.braslovce-gasilci.si/index.p ... &Itemid=39
Slikano je bilo razmeroma pozno - v končni fazi gašenja in potem, ko se je še razkopavalo žarišča in pospravljalo opremo.
Rok Ušen, GČ I. st.
- Oskar
- Naj forumovec 2004

- Kraj: Malečnik
- Kontakt:
Tole pisanje pa je že bolje in kaže dejansko stanje. Zavedati pa se moramo, da je glede usposobljenosti operativnih gasilcev povsod enako, eni dajo na to več drugi žal manj. In ilozorno bi bilo pričakovati, da bodo vse enote nekoč enako udarne. Ne samo da imamo različno tehniko in smo v različni kategoriji, imamo tudi različni vodilni operativni kader. Eni se zavedajo svojega poslanstva drugi spet ne.Gost napisal/-a:No pa da se še jaz oglasim naša enota je bila aktivirana 10.47 s strani RECO CELJE,koko je intervencija potekala bom pa opisal za tiste svari ki sem bi seznanjen pred našim prihodu.
Da pa ni objekt pogorel do konca je pa bila rešitelica lesev PGD Žalec,da so s pomočjo lestve presekali širjenje požara po celim objektu![]()
Ko pa so na kraj prispele enote iz sektorja I GPO Žalec,Gotovlje,Šempeter in Vrbje sma se z vodjo intervencije posvetovala in sklenila da bodo v objekt vstopile napadalne enote in požar pogasile do konca![]()
Blondi zdaj pa že nehaj pisati neumnosti kdo se je ativiru sam in gdo si nabira točkeOkrog aktiviranja si lahko pogledaš v spinu gdo je aktiviru enote iz GPO Žalec
Več pa bo pkazala analiza kaj je bilo prav in kaj narobe![]()
lp
Da pa na vašem koncu posreduje 10 in več enot, pa je vaš način dela in nimam vsaj jaz nič proti, če vam to odgovarja. Ima vsaj Vodja intervencije večjo izbiro pri dajanju povelj.
Pa tudi vozil je včasih preveč. Primer iz mojega konca: Izvozi kombinirka z 4 gasilci. Prispejo še trije člani in izvozijo s cisterno. Nič hudeha če je eden preveč saj je itak v kombinirki 2 premalo.
To isto se zgodi v sosednji enoti in evo ga naenkrat je tam 6 vozil plus 3 poklicna in dežurni električar je moral zadnjih 300 metrov peš, da je prišel do poslopja.
Tak se mamo !
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
Saj počasi pa bomo obdelali dogodek, tako kot se spodobi
.
Nikjer ne piše, da so moje informacije okoli aktiviranja pravilne. Sedaj ko delamo neko neformalno analizo je bolj pomembno, da sodelujoči predstavimo in izmenjamo svoje poglede na dogodek in na postopanje sodelujočih. Bistvo foruma je v tem, da se vsi nekaj naučimo. Če se v kakšni zadevi motim (in marsikdaj se) oz. nimam pravih informacij, sprejmem argumentirano kritiko na znanje. Na takšen način sem se tukaj gor veliko naučil in verjamem da kdo drug tudi. Prosim pa vse sodelujoče v debati, pišimo konstruktivne objave. Nekateri (tudi na ZS) ustvarjate že sovražno vzdušje.
Torej - očitno je bila v prvi fazi gašenja težava, ker je bilo večina prisotnih gasilcev, ki niso nosilci IDA. To je še en dokaz več, da ta specialnost ne spada v dopolnilno izobraževanje, ampak bi morala postati del temeljnega usposabljanja za gasilca.
Naslednja stvar, ki bi jo izpostavil, je bilo urejanje prometa. Bilo je odrejeno, da se spelje promet po lokalnih cestah, z namenom da bi vozila obvozila lokacijo intervencije. Zmotilo me je, da je z loparčkom usmerjal promet gasilec in ne policist. Če bi prišlo do prometne nesreče, bi se utegnilo zakomplicirati.
Pokazalo se je tudi, da je potrebno vsej naglici navkljub vedno dobro premisliti, kje bomo pustili svoje GVC-je. Namreč tukaj je na koncu nastal problem, ker so nekatera vozila stala na zasneženih travnatih površinah in so s težavo zapustili kraj. Sicer pa je bilo kraj možno zapustiti po vsaj dveh straneh, tako da je bila ves čas zagotovljena pot umika.
Očitno spremljajo temo tudi tisti, ki so bili ves čas prisotni.
Ob tako velikem požaru je logično vprašanje, kako je bilo z zagotavljanjem vode. Kasneje ni bilo težav, kako pa je bilo v začetni fazi? Se je od kje potegnila tudi veriga?
Nikjer ne piše, da so moje informacije okoli aktiviranja pravilne. Sedaj ko delamo neko neformalno analizo je bolj pomembno, da sodelujoči predstavimo in izmenjamo svoje poglede na dogodek in na postopanje sodelujočih. Bistvo foruma je v tem, da se vsi nekaj naučimo. Če se v kakšni zadevi motim (in marsikdaj se) oz. nimam pravih informacij, sprejmem argumentirano kritiko na znanje. Na takšen način sem se tukaj gor veliko naučil in verjamem da kdo drug tudi. Prosim pa vse sodelujoče v debati, pišimo konstruktivne objave. Nekateri (tudi na ZS) ustvarjate že sovražno vzdušje.
Torej - očitno je bila v prvi fazi gašenja težava, ker je bilo večina prisotnih gasilcev, ki niso nosilci IDA. To je še en dokaz več, da ta specialnost ne spada v dopolnilno izobraževanje, ampak bi morala postati del temeljnega usposabljanja za gasilca.
Naslednja stvar, ki bi jo izpostavil, je bilo urejanje prometa. Bilo je odrejeno, da se spelje promet po lokalnih cestah, z namenom da bi vozila obvozila lokacijo intervencije. Zmotilo me je, da je z loparčkom usmerjal promet gasilec in ne policist. Če bi prišlo do prometne nesreče, bi se utegnilo zakomplicirati.
Pokazalo se je tudi, da je potrebno vsej naglici navkljub vedno dobro premisliti, kje bomo pustili svoje GVC-je. Namreč tukaj je na koncu nastal problem, ker so nekatera vozila stala na zasneženih travnatih površinah in so s težavo zapustili kraj. Sicer pa je bilo kraj možno zapustiti po vsaj dveh straneh, tako da je bila ves čas zagotovljena pot umika.
Očitno spremljajo temo tudi tisti, ki so bili ves čas prisotni.
Ob tako velikem požaru je logično vprašanje, kako je bilo z zagotavljanjem vode. Kasneje ni bilo težav, kako pa je bilo v začetni fazi? Se je od kje potegnila tudi veriga?
Rok Ušen, GČ I. st.
Odg: Požar farme na Gomilskem
kiki75
Po moje bi bilo uredu, če prebereš malo pravila službe. Ugotovil boš da v členu 7,4 piše tole
7.4. Vodenje intervencije
Gašenje požara ali drugo reševalno dejavnost vodi vodja intervencijske enote. Če v akciji sodeluje več gasilskih enot,
vodi akcijo vodja gasilske enote, na območju katere je požar.Lahko pa se sporazumno preda vodenje vodji višje kategorizirane enote ali višjemu po činu.
Ob požaru ali nesreči večjega obsega, vodje gasilskih enot sestavljajo operativno vodstvo,ki je v pomoč vodji intervencije.
V primeru velikih požarov in drugih nesreč vodja intervencije vodi intervencijo v skladu z usmeritvami pristojnega štaba za CZ.
Rajši knjigo v roke, kot pa da se delaš pametnega.....
Po moje bi bilo uredu, če prebereš malo pravila službe. Ugotovil boš da v členu 7,4 piše tole
7.4. Vodenje intervencije
Gašenje požara ali drugo reševalno dejavnost vodi vodja intervencijske enote. Če v akciji sodeluje več gasilskih enot,
vodi akcijo vodja gasilske enote, na območju katere je požar.Lahko pa se sporazumno preda vodenje vodji višje kategorizirane enote ali višjemu po činu.
Ob požaru ali nesreči večjega obsega, vodje gasilskih enot sestavljajo operativno vodstvo,ki je v pomoč vodji intervencije.
V primeru velikih požarov in drugih nesreč vodja intervencije vodi intervencijo v skladu z usmeritvami pristojnega štaba za CZ.
- Oskar
- Naj forumovec 2004

- Kraj: Malečnik
- Kontakt:
Ste opazili, da nas je vedno več v debati o tem požaru? Na začetku pa nobenega. Torej vas je treba sprovocirat, potem se oglsite.
Zato pa imamo dogovor, da, ko se tema odpre nekdo napiše osnovne podatke o intervenciji, težavah pri gašenju itd...potem je vse lažje.
Zato pa imamo dogovor, da, ko se tema odpre nekdo napiše osnovne podatke o intervenciji, težavah pri gašenju itd...potem je vse lažje.
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
Pa še malo o požaru.
Vsi se sprašujete, zakaj je bilo udeleženih toliko društev ????
Zaradi zelo slabega hidrantnega omrežja in velikosti objekta je bil vodja intervencije primoran poiskati pomoč takšnega števila vozil in s tem društev.
PGD Gomilsko, Braslovče, Letuš, Grajska vas, Žalec, Ojstriška vas-Tabor, Kapla-Pondor, Loke, Špempeter, Gotovlje in Vrbje.
Društva Braslovče(Osrednje društvo),Kapla-Pondor,Grajska vas, so sosednja društva.
Društva Žalec, Ojstriška vas-Tabor,Špempeter, Gotovlje in Vrbje so z svojimi vozili prispevala večino potrebne požarne vode. Žalec pa še avto lestev za bistveno bolšo učinkovitost.
Vstop v prostor je bil samo skozi en vhod, ki je bil na sredini objekta. " http://www.braslovce-gasilci.si/index.p ... &Itemid=39 " zato se kaj več z notranjimi napadi ni dalo narediti. Avto lojtra pa je bila v tem primeru najboljša rešitev, za njo pa rabimo stalni pretok vode, ne pa neko pluvanje iz hidranta. ( Tu je razloga za večje število vozil in društev)
Čez cesto so bili napeljani čevovodi iz hidranta, saj tam ni nobenega drugega vira vode.
Še o nekaj o stavbi . Stavba je imela dva podesta in sicer prvega iz tramov in desk, ter drugega iz tramov in ivarke obbite od spodaj in iz vrha.
Začelo je goreti v levem delu stavbe ca' 10 metrov od stene, kjer so bile dve peči. Tu je bila tudi pregradna stena iz gips plošč. Ta prostor pa je bil dosegliv samo z prvega podesta. Zgornji prostor pa je bil prav tako dosegliv samo iz podesta, na stenah pa so bila samo mala okna. Na strehi je bila bitumenska skodlja.
Zato, ne bluzite, o nevem kakšnih notranjih napadih. Notranjih napadov je bilo čisto dovolj, da so preprečili širjenje v med etaži.
Zgorela je res polovica ostrešj, 1/4 čisto, ostala 1/4, pa zaradi bitumenske strehe, ki gori kot strela. Ostalo pa je 3/4 spodnjega podesta in pa 1/3 zgornjega.(Poglejte slike)
Po mojem mnenju je bilo vso intervencijo, odločilen prihod avto lestve PGD Žalec in zadostne količine vode za gašenje.
Glede na to , da sem bil prisoten na požaru naj povem, da se je domači povelnik dobro odrezal
, in da nismo rabili vodenja povelnika GZ Žalec, ki je ob enem tudi član PGD Gomilsko. Nič pa ni bilo kritičnega ali zelo slabega iz strani povelnika,da bi ga bilo treba zamenjati, pa še brez poškodb je šlo. Bravo povelnik.
Analiza bo pa pokazala, kaj bi lahko naredilo bolje.
Vsi se sprašujete, zakaj je bilo udeleženih toliko društev ????
Zaradi zelo slabega hidrantnega omrežja in velikosti objekta je bil vodja intervencije primoran poiskati pomoč takšnega števila vozil in s tem društev.
PGD Gomilsko, Braslovče, Letuš, Grajska vas, Žalec, Ojstriška vas-Tabor, Kapla-Pondor, Loke, Špempeter, Gotovlje in Vrbje.
Društva Braslovče(Osrednje društvo),Kapla-Pondor,Grajska vas, so sosednja društva.
Društva Žalec, Ojstriška vas-Tabor,Špempeter, Gotovlje in Vrbje so z svojimi vozili prispevala večino potrebne požarne vode. Žalec pa še avto lestev za bistveno bolšo učinkovitost.
Vstop v prostor je bil samo skozi en vhod, ki je bil na sredini objekta. " http://www.braslovce-gasilci.si/index.p ... &Itemid=39 " zato se kaj več z notranjimi napadi ni dalo narediti. Avto lojtra pa je bila v tem primeru najboljša rešitev, za njo pa rabimo stalni pretok vode, ne pa neko pluvanje iz hidranta. ( Tu je razloga za večje število vozil in društev)
Še o nekaj o stavbi . Stavba je imela dva podesta in sicer prvega iz tramov in desk, ter drugega iz tramov in ivarke obbite od spodaj in iz vrha.
Začelo je goreti v levem delu stavbe ca' 10 metrov od stene, kjer so bile dve peči. Tu je bila tudi pregradna stena iz gips plošč. Ta prostor pa je bil dosegliv samo z prvega podesta. Zgornji prostor pa je bil prav tako dosegliv samo iz podesta, na stenah pa so bila samo mala okna. Na strehi je bila bitumenska skodlja.
Zato, ne bluzite, o nevem kakšnih notranjih napadih. Notranjih napadov je bilo čisto dovolj, da so preprečili širjenje v med etaži.
Zgorela je res polovica ostrešj, 1/4 čisto, ostala 1/4, pa zaradi bitumenske strehe, ki gori kot strela. Ostalo pa je 3/4 spodnjega podesta in pa 1/3 zgornjega.(Poglejte slike)
Po mojem mnenju je bilo vso intervencijo, odločilen prihod avto lestve PGD Žalec in zadostne količine vode za gašenje.
Glede na to , da sem bil prisoten na požaru naj povem, da se je domači povelnik dobro odrezal
Analiza bo pa pokazala, kaj bi lahko naredilo bolje.
Pohvaliti moram tudi to, da se je potegnil trak, ki je označeval, do kam lahko civili pristopijo.
Sicer so se domačini prijazno odzvali in sodelujočim gasilcem prinesli čaj. Še posebno dobro se mi zdi tudi, da so bili opozorjeni, da gasilci med trajanjem intervecije ne bodo pili alkoholnih pijač oz. naj čaju ne dodajajo aditivov
.
V zvezi s tem dogodkom me zanima, kdo je obvestil medije (predvsem radije)? Ali je to storil ReCo ali so objavljali podatke s terena na lastno pest na podlagi svojih zbranih informacij? Namreč vsakič ko sem prižgal radio in zamenjal postajo, je gorelo nekaj drugega
Sicer so se domačini prijazno odzvali in sodelujočim gasilcem prinesli čaj. Še posebno dobro se mi zdi tudi, da so bili opozorjeni, da gasilci med trajanjem intervecije ne bodo pili alkoholnih pijač oz. naj čaju ne dodajajo aditivov
V zvezi s tem dogodkom me zanima, kdo je obvestil medije (predvsem radije)? Ali je to storil ReCo ali so objavljali podatke s terena na lastno pest na podlagi svojih zbranih informacij? Namreč vsakič ko sem prižgal radio in zamenjal postajo, je gorelo nekaj drugega
Rok Ušen, GČ I. st.
Oskar moje mnenje o težavah so tale:
-Dostop v med etaže (Samo en vhod na sredini objekta)
-Majhna okna, ki niso dovoljevala večje učinkovitosti gasilcev.
-Slabo hidrantno omrežje ( Rešili z večjim številom vozil-društev)
-Sama konstrukcija objekta ( Les, ivarka, Bitumenska skodlja)
Bolša stran:
-Zelo solidno vodenje ( Kaj bi lahko bilo bolše, bo pokazala analiza)
-Prihod Avto lestve ( Hvala bogu, da jo imamo)
-Zadostno število avto cistern v GZ Žalec ( ca 7 nisem 100%da sem prav štel)
-Ni bilo poškod pri intervenciji.( Bravo gasilci, vodje enot in še kdo)
-Podpora ostalih služ, da smo lahko delali brez problemov, kljub neposrednje bližine regionalne ceste.
-Radio Fantazy, ki je obveščal ljudi, na previdnost na tem območju.
Še kakšno stvar, v prid ali v breme, pa bomo slišali na analiz.
-Dostop v med etaže (Samo en vhod na sredini objekta)
-Majhna okna, ki niso dovoljevala večje učinkovitosti gasilcev.
-Slabo hidrantno omrežje ( Rešili z večjim številom vozil-društev)
-Sama konstrukcija objekta ( Les, ivarka, Bitumenska skodlja)
Bolša stran:
-Zelo solidno vodenje ( Kaj bi lahko bilo bolše, bo pokazala analiza)
-Prihod Avto lestve ( Hvala bogu, da jo imamo)
-Zadostno število avto cistern v GZ Žalec ( ca 7 nisem 100%da sem prav štel)
-Ni bilo poškod pri intervenciji.( Bravo gasilci, vodje enot in še kdo)
-Podpora ostalih služ, da smo lahko delali brez problemov, kljub neposrednje bližine regionalne ceste.
-Radio Fantazy, ki je obveščal ljudi, na previdnost na tem območju.
Še kakšno stvar, v prid ali v breme, pa bomo slišali na analiz.
-
JackDaniels
Blondi si bil na analizi.....?
Kaj so d'jali?
Kaj so d'jali?
Djali so da je bila intervencija uspešna.
Darko
Darko
Požar farme na Gomilskem
Zanima me koliko talčnih posod je bilo porabljenih na tej intervenicji in kakšna je bila kvadratura poslopja?!?!?
Hvala za odgovor.
Hvala za odgovor.
Raje se ti ne delaj pametnega, ne nisi.Miller napisal/-a:kiki75
Po moje bi bilo uredu, če prebereš malo pravila službe. Ugotovil boš da v členu 7,4 piše tole![]()
Zakon o gasilstvu je nad pravili gasilske službe, zato za vodenje intervencij uporabljamo nasledni člen.
Vir: Zakon o gasilstvu
3. VODENJE INTERVENCIJ
40. člen
(vodenje intervencij)
(1) Intervencije vodi poveljnik gasilske enote, na območju katere je požar ali druga nesreča (vodja intervencije) v skladu z zakonom in pravili gasilske službe. Vodja intervencije je lahko tudi poveljujoči določeni formacijski sestavi, vodja izmene, gasilec, posebej usposobljen za vodenje določenih intervencij, oziroma gasilec, ki ga pooblasti poveljnik gasilske enote. Ukazi in navodila vodje intervencije so obvezni za vse gasilce, ki sodelujejo v intervenciji. Posameznik lahko izvršitev ukaza ali navodila odkloni le, če bi s tem storil kaznivo dejanje oziroma če mu je naložena naloga, za katero ni usposobljen niti opremljen in je zato neposredno ogroženo njegovo življenje.
(2) Intervencije, pri katerih sodeluje več gasilskih enot, vodi poveljnik oziroma v skladu s prejšnjim odstavkom vodja intervencije iz gasilske enote, na območju katere je požar ali druga nesreča. Ob prihodu poveljnika višje kategorizirane enote ali višjega po činu mu preda vodenje intervencije, če se ne sporazumeta drugače. Vsi poveljujoči gasilskih enot in drugih reševalnih enot sestavljajo operativno vodstvo intervencije, ki je odgovorno vodji intervencije.
(3) Intervencijo v gospodarski družbi, zavodu ali drugi organizaciji, ki ima svojo poklicno gasilsko enoto, vodi poveljnik te enote ne glede na določbi prvega in drugega odstavka tega člena.
(4) Poveljnik višje kategorizirane enote ali višji po činu, ne glede na drugi in tretji odstavek tega člena, prevzame vodenje intervencije, če je očitno, da vodja intervencije vodi intervencijo napačno ali bistveno v nasprotju s pravili gasilske službe.
(5) V primeru velikih požarov in drugih nesreč vodja intervencije vodi intervencijo v skladu z usmeritvami pristojnega štaba za civilno zaščito.