NGČ
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
NGČ
Pozdravljeni!
Zanima me, kako prideš do nižjega gasilskega častnika, kje je šolanje in kako to izgleda. Kakšen čin moraš imeti, da se lahko šolaš za ngč. Če imaš visoko šolo ali ti to kaj pomaga pri pridobitvi višjega čina?
Kje je to napisano, da si preberem.
Že vnaprej hvala.
Zanima me, kako prideš do nižjega gasilskega častnika, kje je šolanje in kako to izgleda. Kakšen čin moraš imeti, da se lahko šolaš za ngč. Če imaš visoko šolo ali ti to kaj pomaga pri pridobitvi višjega čina?
Kje je to napisano, da si preberem.
Že vnaprej hvala.
- Alex74
- GE: PGD Ravne na Kor.
- Kraj: Prevalje
- Kontakt:
Odg: ngč
Tako nekako:
- osnovni tečaj za gasilca
- nadaljevalni tečaj za gasilca <- čin gasilca
- tečaj za vodjo skupine
- tečaj za vodjo enote <- čin nižjega gasilskega častnika
Lepo po vrsti. Organizira se na nivojih PGD in GZ v tvoji regiji.
- osnovni tečaj za gasilca
- nadaljevalni tečaj za gasilca <- čin gasilca
- tečaj za vodjo skupine
- tečaj za vodjo enote <- čin nižjega gasilskega častnika
Lepo po vrsti. Organizira se na nivojih PGD in GZ v tvoji regiji.
Tečaj ponavadi organizirajo GZ z predhodno odobritvijo GZS. Opravi se tudi enodnevni tečaj na Igu, da vidijo kaj ste se naučili. Predlagam ti , Če želiš kaj znati oravi predhodne tečaje katere je že navedel Aleks. Z svojo izobrazbo ne poznaš gasilskega dela in ne opreme. Pri nas je vse preveč gasilcev z čini,ki so samo za parado. Razmisli''
po PGS lahko nekdo z činom 'Gasilec' in VII stopnjo izobrazbe 'preskoči' tečaja za vodjo skupine in vodjo enote (NGČ) in se udeleži tečaja za vodjo enot (GČ)
mislim da PGS ne predvidevajo udeležbe gasilca z VII stopnjo na tečaju za vodjo enote , čeprav bi to bilo malo nelogično (za GČ ja, za NGČ pa ne...)
mislim da PGS ne predvidevajo udeležbe gasilca z VII stopnjo na tečaju za vodjo enote , čeprav bi to bilo malo nelogično (za GČ ja, za NGČ pa ne...)
Imam narejeno do sedaj za gasilca - vodjo skupine. Nisem želela specialnosti (pri nas so mislili, da morajo vse ženske biti bolničarke, sama pa nisem tak tip).
Imam pa željo do kakšne stopnje izobrazbe več. Sicer so me preplašili z Igom....
Imam pa željo do kakšne stopnje izobrazbe več. Sicer so me preplašili z Igom....
in zakaj te je Iga strah?dorca napisal/-a:Imam narejeno do sedaj za gasilca - vodjo skupine. Nisem želela specialnosti (pri nas so mislili, da morajo vse ženske biti bolničarke, sama pa nisem tak tip).
"Imam narejeno do sedaj za gasilca - vodjo skupine. " Torej izpolnjuješ pogoje za vključitev v tečaj za vodjo skupine ali NGČ. To običajno organizirajo v GZ ali v regiji. Odvisno je od dejavnosti posamezne organizacije in od števila kandidatov.
"Opravi se tudi enodnevni tečaj na Igu, da vidijo kaj ste se naučili." To ne drži! Na Igu nič ne gledajo kaj ste se naučili. Tam samo omogočijo v enodnevnem bivanju v Izobražecvalnem centru za zaščito in reševanje - Gasilska šola, da opraviš nekaj praktičnih vaj za katere na ravni regije ali GZ nimajo pogojev. Žal morajo instruktorji zaradi slabega znanja tečajnikov pogosto opustiti načrtovani program in preiti na osnovne - elementarne vaje. Na primer vodenje in oblikovanje curkov in podobno. Torej pred Igom ni potrebno imeti nobenega strahu. Samo v domačem društvu in domači gasilski zvezi te morajo domači instruktorji pravilno naučiti osnov.
Moje mnenje je, da ni pametno preskakovati stopenj zaradi civilne izobrazbe. Če stopnja izobrazbe omogoča krajši staž za napredovanje izkoristi, sicer pa je preskakovanje stopenj slabo, saj ti lahko manjka kar precej znanja. Vzemi vsak tečaj resno!
Veselim se že nove kolegice - nižje gasilske častnice, ki bo tudi kasneje napredovala v svojem gasilskem znanju in to potrjevala s pridobivanjem gasilskih činov. Veliko uspeha.
LP
Janez
"Opravi se tudi enodnevni tečaj na Igu, da vidijo kaj ste se naučili." To ne drži! Na Igu nič ne gledajo kaj ste se naučili. Tam samo omogočijo v enodnevnem bivanju v Izobražecvalnem centru za zaščito in reševanje - Gasilska šola, da opraviš nekaj praktičnih vaj za katere na ravni regije ali GZ nimajo pogojev. Žal morajo instruktorji zaradi slabega znanja tečajnikov pogosto opustiti načrtovani program in preiti na osnovne - elementarne vaje. Na primer vodenje in oblikovanje curkov in podobno. Torej pred Igom ni potrebno imeti nobenega strahu. Samo v domačem društvu in domači gasilski zvezi te morajo domači instruktorji pravilno naučiti osnov.
Moje mnenje je, da ni pametno preskakovati stopenj zaradi civilne izobrazbe. Če stopnja izobrazbe omogoča krajši staž za napredovanje izkoristi, sicer pa je preskakovanje stopenj slabo, saj ti lahko manjka kar precej znanja. Vzemi vsak tečaj resno!
Veselim se že nove kolegice - nižje gasilske častnice, ki bo tudi kasneje napredovala v svojem gasilskem znanju in to potrjevala s pridobivanjem gasilskih činov. Veliko uspeha.
LP
Janez
VGČ organizacijske smeriPassanen napisal/-a:kolikor jaz vem in sem videl na razpisih lahko z VI. st. izobrazbe delaš čin GČ, z VII. st. pa lahko delaš čin VGČ, seveda je pogoj čin gasilec. Če pa se motim pa me prosim popravite
Kdor živi od meča bo z mečem pokončan.
-
Matjaž Zupan
Odg: NGČ
Spet odvisno, kakšne ambicije ima nekdo - za bolj "politično" udejstvovanje v gasilstvu morda res ni potrebno kakšno poglobljeno operativno znanje (čeprav je vsekakor zaželeno).
Odg: NGČ
Sploh ne vem zakaj ima stopnja izobrazbe takšen velik pomen v gasilstvu in ne štejejo izlušnje ter znanje iz samega gasilstva...
Po tem takem lahko nekdo, ki ima diplomo iz starega sistema avtomatsko lahko gre na VGČ, jaz pa ko mam bolonjski sistem pa samo GČ ...kolikor jaz vem in sem videl na razpisih lahko z VI. st. izobrazbe delaš čin GČ, z VII. st. pa lahko delaš čin VGČ, seveda je pogoj čin gasilec. Če pa se motim pa me prosim popravite
Re: NGČ
ah seveda ima izobrazba velik pomen, izobrazba ti da tudi nekaj splošne razgledanosti, zato se mi kar zdi pravilno da izobrazba vpliva lahko tudi na čine. Ker verjetno bi bil majhen problem če bi nekateri z končano oz. nekončano osnovno šolo lahko imeli najvišje čine in funkcije.