gasilska mina
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
gasilska mina
pozdravljeni!
sem študent fakultete za logistiko in delam seminarsko nalogo o inovaciji - gasilski mini
spodnji podatki so iz kataloga inovacij in me zanima, če morda kdo pozna katerega izmed avtorjev ali če mi zna o tej temi kaj več povedat.
ID 136 / Gasilska mina
Avtor(ji) inovacije: Dušan Caf, Tomaž Čerin, Matjaž Vršič, Vesna Srnko
Gasilska mina je aplikacija, ki se uporablja za gašenje ognja v zelo nevarnih in skoraj nedostopnih mestih. Gasilska mina je lahko uporabna pri vsaki požarni akciji, saj je ogroženost gasilcev dokaj minimalna, ker gasilcu ni potrebno vstopiti v prostor kjer gori. Mina je sestavljena iz podobnih delov kot gasilski aparat.
Celotna mina je sestavljena iz aluminjastega ohišja. V sredici je pod pritiskom napolnjen CO2 v zunanji komori pa je shranjen prah. Na zunanji strani mine so nameščene izhodne šobe pod kotom 15 stopinj. Ko se odstrani varovalo se v 5 sekundah sproži sredica s CO2 in nato razprši prah. Ker so šobe pod kotom 15 stopinj se mina začne vrtet, zato ima večji izkoristek gašenja.
Gasilske mine lahko vstavljamo v prostore keteregaokoli objekta. Primer: v pisarni na stropu so nameščene 4 gasilske mine, ko se prostor zaneti, se mine ativirajo in sprožijo ter požar pogasijo.
hvala za odgovore
lp
sem študent fakultete za logistiko in delam seminarsko nalogo o inovaciji - gasilski mini
spodnji podatki so iz kataloga inovacij in me zanima, če morda kdo pozna katerega izmed avtorjev ali če mi zna o tej temi kaj več povedat.
ID 136 / Gasilska mina
Avtor(ji) inovacije: Dušan Caf, Tomaž Čerin, Matjaž Vršič, Vesna Srnko
Gasilska mina je aplikacija, ki se uporablja za gašenje ognja v zelo nevarnih in skoraj nedostopnih mestih. Gasilska mina je lahko uporabna pri vsaki požarni akciji, saj je ogroženost gasilcev dokaj minimalna, ker gasilcu ni potrebno vstopiti v prostor kjer gori. Mina je sestavljena iz podobnih delov kot gasilski aparat.
Celotna mina je sestavljena iz aluminjastega ohišja. V sredici je pod pritiskom napolnjen CO2 v zunanji komori pa je shranjen prah. Na zunanji strani mine so nameščene izhodne šobe pod kotom 15 stopinj. Ko se odstrani varovalo se v 5 sekundah sproži sredica s CO2 in nato razprši prah. Ker so šobe pod kotom 15 stopinj se mina začne vrtet, zato ima večji izkoristek gašenja.
Gasilske mine lahko vstavljamo v prostore keteregaokoli objekta. Primer: v pisarni na stropu so nameščene 4 gasilske mine, ko se prostor zaneti, se mine ativirajo in sprožijo ter požar pogasijo.
hvala za odgovore
lp
Odg: gasilska mina
Nekaj podobnega temu? http://www.youtube.com/watch?v=T0y0kbTw ... re=related
Zadeva se v Sloveniji očitno (še) ni prijela, saj kaj podobnega še nisem zasledil pri katerikoli gasilski enoti. Za preventivno vgrajevanje v objekt pa je po mojem mnenju še vedno boljši šprinkler sistem, oz. kak plin v industriji, recimo Inergen. Mi prepustimo "mine" rajši kakšni enoti za NUS, oziroma SV

Glede inovacije:
Leta 1715 je Zacharias Greyl - meščan in srebrar v Augsburgu - patentiral Greylovo napravo za gašenje. To je bil sod napolnjen z vodo, v sredini pa je imel smodnik. Vžigalno vrvico so vžigali ročno ali pa se je vžgala, ko je tak sod zajel požar.
O tem piše C.D. Magirus v svoji knjigi Das Feuerwehrloeschwesen (izdana 1877) na kar petih straneh. V tej knjigi je opisanih nekaj poskusov uporabe takega gašenja.
Isto omenja v knjigi Feuerwehrgeschite Wolfgang Hornung.
V letu 1846 se pojavi zamisel (H. G. Kuehn - Saška) o Feuerloesc-Dose (ognegasilna doza). Princip je isti, samo zadeva je znatno manjša (vir C.D. Magirus: Das Feuerwehrloeschwesen).
Občasno so se po tem času pojavljale ponovitve zamisli - posoda z vodo in eksploziv. V vsakem primeru gre za razlet določene količine vode, ki se razbije v izredno drobne kapljice, kar ima visok gasilni učinek. Ker gre za manjše količine vode je gasilni učinek sicer velik, je pa kratkotrajen.
Zadnjikrat sem se srečal s to zamislijo, ko je inž. Andrej Čufer predlagal tak način za gašenje gozdnih požarov. Poimenoval ga je Cool Bomb.
Toliko o inovacijah.
LP
Janez
Leta 1715 je Zacharias Greyl - meščan in srebrar v Augsburgu - patentiral Greylovo napravo za gašenje. To je bil sod napolnjen z vodo, v sredini pa je imel smodnik. Vžigalno vrvico so vžigali ročno ali pa se je vžgala, ko je tak sod zajel požar.
O tem piše C.D. Magirus v svoji knjigi Das Feuerwehrloeschwesen (izdana 1877) na kar petih straneh. V tej knjigi je opisanih nekaj poskusov uporabe takega gašenja.
Isto omenja v knjigi Feuerwehrgeschite Wolfgang Hornung.
V letu 1846 se pojavi zamisel (H. G. Kuehn - Saška) o Feuerloesc-Dose (ognegasilna doza). Princip je isti, samo zadeva je znatno manjša (vir C.D. Magirus: Das Feuerwehrloeschwesen).
Občasno so se po tem času pojavljale ponovitve zamisli - posoda z vodo in eksploziv. V vsakem primeru gre za razlet določene količine vode, ki se razbije v izredno drobne kapljice, kar ima visok gasilni učinek. Ker gre za manjše količine vode je gasilni učinek sicer velik, je pa kratkotrajen.
Zadnjikrat sem se srečal s to zamislijo, ko je inž. Andrej Čufer predlagal tak način za gašenje gozdnih požarov. Poimenoval ga je Cool Bomb.
Toliko o inovacijah.
LP
Janez
-
RomanB
- GE: PGD Repnje-Dobruša
- Kraj: Vodice
- Kontakt:
Re: gasilska mina
No v Sloveniji se precej uporabljajo Bonpet ampule. Lahko so preventivno nameščene ali pa se jih uporablja kot granate, se pravi, da se jih vrže v ogenj. Uporabljajo jih praktično vsi bencinski servisi v Sloveniji, ter še mnoga druga podjetja. Med uporabniki sem zasledil tudi mariborske poklicne gasilce.
-
RomanB
- Kontakt:
Ja, Bonpet...
Kje pa je bil bonpet do sedaj? Namreč precej let je bilo o tem tiho. Pri nas so pred leti imeli predstavitev bonpeta.
Kar se govori za mojim hrbtom, je vzpodbudno, saj so tisti, ki govorijo, vedno vsaj korak za menoj
Na trgu so že gasilske bombe, vendar je zaradi njihove velikosti tudi omejen efekt. Za ohladitev-pogasitev požara potrebujemo določeno količino vode oz gasil ki so neposredno odvisne od vrste požara (in predvsem količine gorljive snovi). Zato razvitega požara oziroma fronte ne bomo pogaili z nekaj bombami. Toliko na kratko in poenostavljeno.
Darko
Slika enega izmed produktov
Darko
Slika enega izmed produktov
- Priponke
-
- gasilna bomba.gif (10.35 KiB) Pogledano 3248 krat
Ja, okej bonpet...na filmčkih izgleda super.
Glede na to, da se oglašuje da bi moral biti nad vsakim štedilnikom, se mi poraja vprašanje kaj se zgodi, ko zagori olje...bonpet se aktivira in ustvari mini eksplozijo, kar povzroči "špricanje" gorečega olja po recimo fino presušenem smrekovem opažu oz. foršprungu.
Mislim da je sprinkler z neko "prijazno" peno še vedno zakon. Res pa je, da je potrebna inštalacija, hranilnik...
Glede na to, da se oglašuje da bi moral biti nad vsakim štedilnikom, se mi poraja vprašanje kaj se zgodi, ko zagori olje...bonpet se aktivira in ustvari mini eksplozijo, kar povzroči "špricanje" gorečega olja po recimo fino presušenem smrekovem opažu oz. foršprungu.
Mislim da je sprinkler z neko "prijazno" peno še vedno zakon. Res pa je, da je potrebna inštalacija, hranilnik...
- Oskar
- Naj forumovec 2004

- Kraj: Malečnik
- Kontakt:
trevor napisal/-a:Ja, okej bonpet...na filmčkih izgleda super.
Trevor, mislim da si v zmoti. Delal sem poiskuse in sodeloval pri njih in stvar je delovala tudi pri gorečem olju. Potrebno se je držat le navodil za montažo in je OK. Ni pa vsemogoča naprava, ima pa določana področje kjer je uspešna.
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
Ja, ja...nisem rekel da ne gasi F klase. Vsekakor jo, sem tud jaz bil na marsikakšni vaji/predstavitvi in daleč od tega da je zadeva slaba, nasprotno za ta denar je to po moje optimum preventivne zaščite. Moti me samo, da se pri ampuli sproži kar nekaj pritiska in pod pritiskom udari po ognju in tako lahko povzroči da majhna količina gorečega olja fizično zamenja lokacijo (ker glup izraz hehe).
Če bi delal hišo in denar ne bi bil problem, bi se pa raje odločil za mini stabilni sistem v kuhinji in kurilnici z cca. 50L rezervoarjem in šobami za penilo.
Če bi delal hišo in denar ne bi bil problem, bi se pa raje odločil za mini stabilni sistem v kuhinji in kurilnici z cca. 50L rezervoarjem in šobami za penilo.
-
RomanB
- Kontakt:
Jaz takole razmišljam. Bonpet je direktno nad štedilnikom. Aktivira pa se pri nekje 90 stopinjah. Če bo uporabnik priseben bo goreče olje na začetku sam ugasnil, če bo panično skričal ven in klical gasilce, bo pa bonpet tisti, ki bo podaljševal čas celi kuhinji. Nekaj omar bo res zgoretih ampak verjetno ne toliko, kot če tiste kapsule nebi bilo, četudi fizično premakne ogenj.
Ja, Roman se strinjam. To je res prednost, da je v bistvu stabilni sistem, ki deluje ko nas ni.