Nekaterim res ostane le trodelc

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kraj: Malečnik
Kontakt:

Nekaterim res ostane le trodelc

Odgovor Napisal/-a Oskar »

Požari v objektih - Nestanovanjske stavbe
Ob 2.33 je v Bakovski ulici v Murski Soboti, v delavnici Avtobusnega Prometa Murska Sobota, zgorelo tovorno vozilo s hladilnikom, streha delavnice v velikosti okoli 15 kvadratnih metrov in električna instalacija. Požar so pogasili gasilci PGD Murska Sobota.

V občini je 10 PGD, zakaj nikoli ne pomagajo osrednji enoti ??
(je hladno pa sem malo gor naložil) #-o
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
Uporabniški avatar
VladoP
GE: Radlje ob Dravi
Kraj: Radlje ob Dravi
Kontakt:

Re: Nekaterim res ostane le trodelc

Odgovor Napisal/-a VladoP »

Tovorno vozilo s hladilnikom je lahko tudi tisti "mali" 7 tonc, streha v velikosti 3x5 metrov je tudi obvladljiva. Nikjer na internetu ne najdem tehnike PGD MS, verjetno pa imajo dva GVC-ja. Če se poklopi še odziv (usposobljenih) članov ob takšni uri ko so verjetno vsi doma tudi jaz nebi potreboval pomoči.

Ti dve vrstici podatkov sta premalo za kakšno oceno. :)
Maki

Odg: Nekaterim res ostane le trodelc

Odgovor Napisal/-a Maki »

""V občini je 10 PGD, zakaj nikoli ne pomagajo osrednji enoti ??"" Odgovor je v vprašanju. Osrednja enota na lastnem terenu bo vpoklicala sosednje PGD-je, ko bodo ocenili, da jih potrebujejo. V ostalih krajih občine MS pa je kot drugje. Domače društvo plus osrednje. lp
Uporabniški avatar
tomser
GE: Pijava Gorica
Kraj: Pijava Gorica

Re: Nekaterim res ostane le trodelc

Odgovor Napisal/-a tomser »

V neki GZ so se v osrednji gasilski enoti hvalili, da opravijo 98 % vseh intervencij - večina od teh sami brez sodelovanja teritorialnih gasilskih enot.
(Podton sporočila je bil: Dovolj je osrednje društvo, manjša društva 1.kategorije so pa sploh neuporabna)
Potem smo pljuvali po teh enotah, zakaj se ne zmigajo in kaj delajo.
Nazadnje se pa izkaže, da je plan aktiviranja enot zastavljen tako, da vedno izvozi le osrednja enota. Ko pa ta ugotovi, da potrebuje pomoč, pa aktivirajo ostala društva po presoji osrednje enote.

Na dolgi rok, ko bodo propadla mala društva, bo v občini manj stroškov z gasilstvom in bo lahko več ostalo za osrednjo enoto.
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kontakt:

Maki napisal/-a:""V občini je 10 PGD, zakaj nikoli ne pomagajo osrednji enoti ??"" Odgovor je v vprašanju. Osrednja enota na lastnem terenu bo vpoklicala sosednje PGD-je, ko bodo ocenili, da jih potrebujejo. V ostalih krajih občine MS pa je kot drugje. Domače društvo plus osrednje. lp
Hvala maki za odgovor, to me je tudi zanimalo.
Uporabniški avatar
nepismen za ta forum
Kraj: Maribor

Odgovor Napisal/-a nepismen za ta forum »

Maki je napisal:""V občini je 10 PGD, zakaj nikoli ne pomagajo osrednji enoti ??"" Odgovor je v vprašanju. Osrednja enota na lastnem terenu bo vpoklicala sosednje PGD-je, ko bodo ocenili, da jih potrebujejo. V ostalih krajih občine MS pa je kot drugje. Domače društvo plus osrednje. lp

Hvala maki za odgovor, to me je tudi zanimalo.
Mislim da je odgovor že vsem znan: Reče pa se mu rivalstvo. Žal je tam takšen način dela še bolj viden, kjer je manj takšnih intervencij. Oskar, ti bolše veš, da od viška glava ne boli, tako tudi ne gasilcev, kateri delajo.

Pa bi lahko kakšen dogodek pribeležil "Do kje je moj ogenj dalje pa tvoj"
Sodil Te bo po uspehih in ne po poizkusih!
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kontakt:

Saj moj namen ni vzpodbujanje rivalstva med enotami , ker to je tako brezveze, da mi je kar hudo napisat. Problematiko je treba gledat iz zornega kota izobraževanja. To kar bom zapisal velja tudi za vse ostale osrednje enote po Sloveniji.
Naj se poskuša vodja intervencije, ki ima že veliko izkušenj, postavit v telo gasilca, ki nima priložnosti sodelovati na intervenciji pogosto. Tak gasilec bi bil zadovoljen že , če bi lahko z dihalcem na hrbtu malo prekopal na požarišču, malo poli z curkom, malo preizkusil novo baterijo itd...
Zato vas pozivam, tiste ki pišete plane aktiviranja, pokličite tudi nižje kategornike in jim pomagajte. Zgodi se lahko kriza in jih boste še kako potrebovali, trakrat pa bodo brez vsake "vroče prakse" Seveda to počnite po zdravi logiki in v skladu z ekonomiko.
Veliko se da narediti za izobraževanje tudi na intervenciji. In še primer, ki sem ga nedavno izvedel in drži kot pribito. Gasilska enota je bila na kraju dimniškega požara pred osrednjo enoto in že so napeljali klasično linijo do dimniških vratic in namestili C ročnik za trodelca , da bi užgali po dimniku. Namero so jim kolegi preprečili, še pravi čas. Tako se imamo!
Uporabniški avatar
nepismen za ta forum

OK. Razumem. Sem se napačno izrazil. Potem bom pa napisal, da je to čista Slovenska folklora - " favšija". Kakor si se izrazil, kako je to potrebnoat reševat z strani izobraževanja se strinjam. Dodal pa bi še, da je potrebno spremeniti še razmišlanje. Sam veš, da v današnjem času težko pridobiti dober vodstveni kader ( mlajši ).
Ob tem pa bi bilo smoterno na novo postaviti oz prekategorizirati enote. Tudi tukaj se bi pokazalo, da bi nekateri nakaj pridobili oz. izgubili. Menim, da bi se takšna sodelovanja hitro spremenila na bolše.
Tak gasilec bi bil zadovoljen že , če bi lahko z dihalcem na hrbtu malo prekopal na požarišču, malo poli z curkom, malo preizkusil novo baterijo itd...
Imaš ponovno prav, takšnih gasilcev ne manka. Preveč pa je tistih kateri iščejo napake oz. pasejo firbce, da potem šinfajo na okoli, kako so to naredili narobe in to in ono. Zato pa si prevečkrat mislimo "Saj bomo sami porihtali".
Tukaj je pa še tretji faktor: VZOR. Pa nebi ČE ČE ČE.... Sam vzgled že po drugih bolših ( operativno gledano ) enotah bi hitro prinesel rezultate sodelovanja. Ne pa sama gola primerjanja z kakšnim avtom so se pripeljala na tekmovanje. Tekmovalnost bi potrebno zmanšati. To pa lahko storijo samo z ( že napisano ) izobraževanjem in miselnostjo ( vzorom, primerjevo, .... ).
Sam Oskar, koliko te poznam, si vedno sprejemal tehniko in napredek a si eden redkih starejših, ki to razumejo in sprejemajo. Nekateri so preprosto preveč zakoreninjeni. SO pa ti tudi izobraženi ( višji čini ) in trdno na položajih.
Samo posnemanje dobrih ( beri večje ) enot bi lahko marsikaj rešilo.
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kontakt:

nepismen za ta forum napisal/-a:,
si eden redkih starejših, ki to razumejo in sprejemajo.,
.
ti bom že dal strejših , jaz še nisem star ! :D :D
Uporabniški avatar
Dave D
GE: Loka pri Mengšu
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Dave D »

Oskar napisal/-a:
nepismen za ta forum napisal/-a:,
si eden redkih starejših, ki to razumejo in sprejemajo.,
.
ti bom že dal strejših , jaz še nisem star !
:lol: :lol: :lol: =D> =D>
Uporabniški avatar
nepismen za ta forum

Ja ja ja. Komu si že za odstrel.

Pol pa POKOMENTIRAJ:
Na primer: V PGD Bohovi so Mlajši ( letniki ) pa zadeva laufa, oz . so dosegli zelo dobro sodelovanje z JZZPR Maribor!
Da ne omenjam PGD Hoče. Samo mlajši so morali prevzeti ORGANIZACIJO.

Tukaj je VZOR!!!
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kontakt:

Da se malo vrnemo v Mursko in aktiviranju enot.

Tako pa delajo v Radovljici:

Požari v objektih - Stanovanjske stavbe
Ob 11.32 je v kuhinji stanovanjske hiše v Prezrenjah, občina Radovljica, zagorela kuhinjska napa. Gasilci PGD Radovljica, Ljubno in Podnart so ogenj v kuhinji pogasili, prostore prezračili in pregledali s termo kamero.

Človek se vpraša , ali živimo v eni državi ? Pa ne mi rečt , da je to kar počnejo v MS prav in na intervencijah puščajo malim društvom le drobtinice, včasih še to ne. Že po naravi varčen narod Gorenci so šli s tremi društvi na eno napo, kar je prav, saj so varovali veliko bajto in ne samo napo. V MS pa gori tovornjak in objekt pa so sami sebi zadosti. Ne me fopat no.
Priponke
napa 2.jpg
napa 1.jpg
napa.jpg
vidic
GE: PGD Lesce
Kraj: Lesce

Odgovor Napisal/-a vidic »

V naši GZ (Radovljica) v primeru požara v stanovanju vedno izvozijo domače društvo, osrednja enota (PGD Radovljica) in še najbližje sosednje društvo s cisterno. Če je potreba se aktivira še kakšno društvo. Tako je zastavljen plan alarmiranja.
Uporabniški avatar
gubina
Kraj: LJ-okolica

Odgovor Napisal/-a gubina »

vidic napisal/-a:V naši GZ (Radovljica) v primeru požara v stanovanju vedno izvozijo domače društvo, osrednja enota (PGD Radovljica) in še najbližje sosednje društvo s cisterno. Če je potreba se aktivira še kakšno društvo. Tako je zastavljen plan alarmiranja.
pohvalno
di-du-di-du
krokodil_Kranj

Odgovor Napisal/-a krokodil_Kranj »

Kolega mi je pravil, da imajo probleme tudi z cerkniškimi gasilci. Fovšija, rivalstvo, poniževanje drugih, napihovanje...
Odgovori