Učno gradivo za tečaj GASILEC osnovni in nadaljevalni.

Tečaji, vaje, šola ...
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
josi

Odg: Učno gradivo za tečaj GASILEC osnovni in nadaljevalni.

Odgovor Napisal/-a josi »

Že kar nekaj let predavam Požarno preventivo za osnovne tečaje gasilec, pa nadaljevalne, pa za NGČ, pa za GČ.
Vedno dobimo teme oz. učni program za določena področja, močno pa pogrešam gradiva za področje Požarne preventive, ki velja za GZS. V začetku sem mislil, da bo tale debata rodila sadove pa ni nič kaj konkretnega. Verjamem, da ste se trudili in marsikaj postorili na tem področju.
Zakaj ni nobene literature s tega področja na netu? Zakaj se vse tako "skriva"? Cilj izobraževanj je vsekakor tečajnike čim več naučiti, vendar za to potrebujemo enotno literaturo. Danes se precej poslužujemo interneta, zato bi tudi te teme morale biti dostopne na tem mestu.
Prosim za koristne povezave s tega področja!
Uporabniški avatar
nekky
Kraj: Notranjska - Ivanje selo
Kontakt:

Re: Učno gradivo za tečaj GASILEC osnovni in nadaljevalni.

Odgovor Napisal/-a nekky »

Tukile je nekaj linkov in namigov:

- http://www.sos112.si/slo/page.php?src=sv118.htm - preventivni ukrepi in navodila za ravnanje v primeru požara
- http://www.sos112.si/slo/page.php?src=sv111.htm - predavanja iz posvetov in seminarjev v ppt in pdf obliki
- http://www.sos112.si/slo/page.php?src=sv115.htm - strokovna gradiva
- http://www.szpv.si/index.php?id=predpisi kjer najdete smernice za požarno varnost v objektih
- http://www.gasilci.org/ - pod rubriko članki imate različne podkategorije: gorenje, nevarne snovi, tehnično reševanje,....
- http://www.vizijavarnosti.com/vizijavarnosti.php - strokovna literatura - diplomska dela s področja požarnega varstva, zakonodaja na požarnem področju
- http://www.shrani.si/f/3w/wa/1UvvGedI/p ... ,1,POŽARNA PREVENTIVA
- http://www.zvzd.si/pozarno_varstvo.php
- http://gasilec.net/
- http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp? ... vilka=1359 - Pravilnik o požarni varnosti v stavbah - glej spodaj priloge, kjer je Razvrtitev stavb glede na požarno zahtevnost, Klasifikacija stavb in delov stavb in Izkaz požarne varnosti stavb

Strokovni članki iz revij:
- Požar
- Revija 112
- Gasilec
- elektronska revija, ki jo lahko brezplačno naročite na: http://www.vizijavarnosti.com/vizijavarnosti.php
- Ljubljanski gasilec - ne izhaja več, revijo pa dobite na internetu. Revija vsebuje koristne članke.
Vse naše sanje se lahko uresničijo, če imamo dovolj poguma, da jim sledimo!

Walt Disney
dorca

Odgovor Napisal/-a dorca »

Pozdravljeni,

v našem PGD se pogovarjamo, da bi radi speljali osnovni tečaj za gasilca. Izredna malo imamo izobraženih, volje do izobrazbe pri mladih pa je veliko. Zanima me, kdo lahko predava in kje lahko pridobimo učno gradivo? Na kaj vse moramo biti pozorni. Rabi bi speljali do v čimkrajšem možnem času, tako, da do pričetka tekmovanj že imamo to narejeno.
ursus
GE: PGD Polje

Odgovor Napisal/-a ursus »

Živjo.

V prilogi imaš navodila za izvedbo tečaja. Predavajo lahko vsi, ki so vsaj GČ in mislim, da morajo imeti opravljeno vsaj V. stopnjo. Za inštruktorja na praktičnih vajah je dovolj že NGČ. Tečaj naj bi bil drugačen kot nadaljevalni tečaj, kjer je več teorije. Gre za pogovor s tečajniki. Greste na teren, pregledate skupaj lastni požarni okoliš, preučite lastno opremo in vozila. Poučite tečajnike v zvezi s taktiko postopanja v določeni situaciji, kako pristopiti v dom, kako se obleči, alarmiranje, pravilna zaščita kraja intervencije, pravilno rokovanje z radio vezami, z orodjem, peljite jih po vašem terenu, pokažite jim, kako izgleda pri vas oskrba z vodo, kakšne so osnovne formacije v gasilstvu, nekaj je potrebno povedati o razvrščanju, POJDITE VEN NA TEREN V GARAŽO...... Osnove v bistvu.

To je edini tečaj, ki ga lahko društvo organizira samo, nadzorna inštanca je lokalna GZ. Tako da morate vsaj 15 dni prej o pripravi tečaja obvestiti GZ, z dopisom o izvedbi tečaja, kjer se navede tudi urnik, predavatelje,.... Če boste tečaj organizirali skupaj z drugim društvom/i in ne sami, tečaja ne boste mogli odpreti sami, šifro za tečaj vam bo morala dati vaša GZ- pozanimaj se pri predsedniku komisije za izobraževanje na lastni GZ kako se tega lotiti. Iz GZS nam je bilo tudi posredovana informacija, da naj tečaj ne izgleda, kot klasičen tečaj-nadaljevalni, vodja skupine,..., kjer se večji del dogaja v predavalnici. Temveč naj bo čim več "tipanja", čim več prakse, okrogla miza varianta, poudarek na LASTNI OPREMI, ne se npr. zamujati ob hidravliki, če je nimate. Če jo imate, jo normalno obdelajte, ampak mislim, da razumeš, kaj ti želim povedati. Ni ta tečaj mišljen strogo v predavalnici, tudi to je potrebno, ni pa obvezno.

Od 62 ur je potrebno cca 2/3 praktičnih vaj, samo 1/3 je v predavalnici. Recimo temo ZAŠČITA TELESA IN DIHAL, gre za enega od predmetov, ki ga morate obdelati. Lotite se jo lahko na podoben način: Prinesi v predavalnico IDA, ga razstavi, ponovno sestavi, pokaži sestavne dele IDA, mogoče koga izzoveš, da si ga nadane, da dobi občutek o teži, o dihanju,.... Ne pa da bi temeljila vaša prezentacija samo na slidih. Nekako na ta način. Če predavateljev nimaš, prosi v lastni zvezi ali širše za pomoč, zagotovo dobite kandidate za predavatelje. Nekatera društva izvajajo tečaje za lastne pripravnike v zelo strnjeni skupini. Poznam primer, kjer so se ukvarjali samo s tremi tečajniki, zakaj ne. Lahko pa imaš v skupini vse tja do 40 tečajnikov, bo pa verjetno takšno skupino težje obvladati. Koliko časa traja tečaj? Lahko samo en mesec, če ti uspe napolniti urnik, vendar je priporočeno, da traja dlje, pol leta ali vse tja do dveh let, je pa to težje logistično izvesti.

Tu je odločitev na vas, kako bi se tega lotili. Samo pazi, če boš želel te tečajnice in tečajnike poslati naprej na nadaljevalni tečaj, jih moraš prijaviti na tak tečaj v dveh letih od priznanega (končanega) osnovnega tečaja za gasilca, sicer prijava preko Vulkana na nadaljevalni tečaj ne bo možna!!! Zato je dobro vedeti prej tudi to, kdaj se v lastni GZ planira izvedba nadaljevalnega tečaja. Izpita pri tem tečaju ni predvidenega, verjetno pa je smiselno, da pogojiš vsaj minimalen obisk. Recimo nujne pa so praktične vaje. Imaš pa tu tudi link do literature, ki je objavljen na strani Gasilci.org (http://www.gasilci.org/modules/wfdownlo ... php?cid=18), moraš pa seveda biti registriran na strani, če želiš dostopati do te literature.

Sicer pa literature za osnovni in nadaljevalni tečaj je veliko tudi na netu. Vtipkaj v google: gradivo osnovni tečaj za gasilca in dobil boš veliko materiala, ki ga lahko uporabite, seveda upoštevajte pravila citiranja, navajanja virov, da ne boste kršili zakonodaje na področju intelektualne lastnine :)

Veliko sreče pri izvedbi tečaja.
Priponke
OSNOVNI TECAJ ZA GASILCA.doc
OSNOVNI TEČAJ ZA GASILCA
(62 KiB) Prenešeno 512 krat
Uroš T.
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kraj: Malečnik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Oskar »

Doris !
Na osnovi tvojega zapisa je sila težko kaj svetovati. Ugibam pa, da imate mladi željao , stari pa spijo ! :D :D

Torej po vrsti gremo:
1. Osnovni tečaj za gasilca je v domeni vašega poveljnika PGD, oziroma enote PGD
2. Ko poveljnik ugotovi, da vas je dovoljki izpolnjujete pogoje za tečaj, ga mora izpeljati, če želi da greste poznaje naprej na GZ in tam končate nadaljevalni tečaj in nekoč postanete gasilci v operativni enoti.
3. Tečajniki pa lahko zahtevate od poveljnika ali vodje tečaja da vam zagotovi literaturo. Narediti vam morajo še urnik na katerem piše datum , tema, in kdo predava
4. Tečaj lahko traja skozi vse leto, odvisno od vaše volje in volje poveljnika.
5. In ne omenjaj mi tekmovanja ker nima nobene veze z izobraževanjem ki mora imeti prednost pred trodelci in tekmovanji.

Če straneva. Sami ne morete narediti veliko , edino, da če izpolnjujete pogoje za osnovni tečaj, da tečnarite in gnjavite poveljnika.

Zgoraj se je lepo razpisal Uroš ki ima očitno veliko izkušenj s tem tečajem. Njegovo pisanje bi bolj priporočal tvojemu vodstvu gasilske enote kot tečajnikm. Ampak Uruš vam je lepo napisal kaj vas čaka, kako bo pa to izpeljano pa je odvisno od sredine iz katere prihajaš. Žal , so ti tečaji velikokrat kar vpisani v vulkan , samo da se lahko gre naprej na GZ ! :D [-o< [-X
Najbolj žalostno pa je da tistih 41 ur prakse poveljniki nabereja tako da tečajnikom priznajo ure prebite na vajah za trodelca !
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
Uporabniški avatar
janez
dolgoprogaš
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a janez »

Pred kratkim sem poslal nekaj gradiva v GZ, ki me je za to prosila. Delno imem izdelano:

1. Alarmiranje in zveze (kot setavni del predmeta Vozila in oprema)
2. Gasilske cevi in armature (kot setavni del predmeta Vozila in oprema)
3. Požar in nevarna snov (kot samostojen predmet)
4. Tehnično reševanje - uvod (samo uvod v predmet)
5. Osvetljevanje in oskrba z električno energijo (kot del predmeta Tehnično reševanje)
6. Strojništvo (kot dodatek in informacijo)

Nekaj teh učnih gradiv (v obliki zvezkov) je videl in ocenil tudi Oskar. Niti ni preveč skritiziral.

Je pa tako, da takoj ko daš neko gradivo iz rok zapojejo fotokopirci. Škoda. Fotokopiranje je nmnogo dražje, manj kvalitetno in še bi lahko našteval pomanjkljivosti. Kar se tiče avtorstva sem že zdavnaj prenehal omenjati.

Tudi, ko odpošljem paket, sem zelo vesel, če dobim potrditev, da je prispel do naslovnika. Tudi mnenje uporabnikov mi je pomembno. Samo tako lahko odpravljamo napake. Če pa je pa po tem samo grobna tišina pa nekaj ne štima.

Zelo težko je pisati učna gradiva. namreč učni programi so deloma napisani tako, da sploh ne veš kaj bi obravnaval. Škoda.

Če kdo želi ali ima potrebo, naj me kontaktira po ZS.

LP

Janez
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kraj: Malečnik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Oskar »

Učna gradiva, ki sem jih prejel od Janeza še nisem zaupal nikomur razen gasilcem v svoji enoti. Takšen zvezek, ki je pripomoček pri poslušanju predavanja pa predlagam da vidi najprej predavatelj. To pa iz preprostega razloga ker je veliko bolje napisan kot je napisan program.( vsi vemo kdo je diplomiral na njem , baje MK )

Če so Janezovi zvezki za spremljanje predavanja zakon za slušatelja, je zame še vedno zakon za predavatelja dober pover point program. Pogoj pa je , da si ga predavatelj naredi sam. Nekje do NGČ imam še kar veliko pover point programov iz vseh vetrov izbranih. Sicer ne za vse predmete. Ko me kdo prosi za kak program mu ga pošljem, čeprav vem da nekomu podpiram lenobo , ampak bolje tako kot da je predavanje samo branje rdečega priročnika za gasilce. !! :D =D>
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
Uporabniški avatar
janez
dolgoprogaš
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a janez »

Power point kot pripomoček za poučevanje sem dolgo gledal kot nekaj amerikansko neuporabnega. Meni so povsem zadoščale grafoskopske folije. Splo je bil za mene grafoskop in njegova uporaba zakon.

No danes imam povsem drugo mnenje. PPW je dober in uporaben pripomoček, samo pripraviti ga moraš sam. Imel sem že "vskok" (ko sem moral na hitro nadomeščati predavatelja). "Saj boš z lahkoto iopravil, tu imaš moj PPW." Figo! Čeprav sem tematiko sicer obvladal, sem po tujem PPW-ju kar taval. Predavanje je bilo sicer opravljeno, zadovoljen pa nisem bil.

Zvezki z vsebinami za spremljanje pouka so krasna stvar. V kompletu s PPW-jem sploh. Meni so njabolj všeč gradiva za spremljanje pouka, ki niso povsem popolna. Slušatelj mora sam dopisovati in dopolnjevati skice. Tako je prisiljen intenzivno sodelovati. Že med poukom se nauči veliko več kot če samo posluša, zvezek in zapiski pa mu ostanejo za pripravo na izpit. Tudi priprave za sprejemne izpite (čez leta) za višjo stopnjo niso problematične, saj ima vsa gradiva shranjena.

Odtisi PPW-jev so brez veze. Slikice so premajhne (tri na stran) in tudi premalo je prostora za dopisovanje.

Sploh pa so naši gasilski tečaji naravnani preveč storitveno. Hitro povej, da gremo preje domov, odmorov ne potrebujemo....in učinek pouka se izniči. Na izpitih ne bezaj pregloboko, ker boš padel v prazno!

Ko sem še aktivno delal v ICZR smo naročili komplet ameriških gasilskih knjig. Bilo je kar drago. Bile knjige:
- za učitelja - natančno obrazloženo kaj predavati ob kateri vsebini in katero folijo uporabiti
- za učenca - učbenik kot smo jih sicer vajeni, dobi ga vsak slušatelj
- za učenca - vprašanja, testi, preverjanje znanja (in odgovori čisto na koncu)
- več map grafoskopskih folij za pouk
Vsega je bilo za kakega pol metra na polici.

Žal je bilo vse preveč ameriško. Dober koncept, vsebine malo manj uporabne v našem prostoru. Veliko so se ukvarjali z zlaganjem cevi na ameriška gasilska vozila in podobnim, kar pa pri nas ne uporabljamo.

Bodi dovolj.

LP

Janez
Uporabniški avatar
Dave D
GE: Loka pri Mengšu
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Dave D »

janez napisal/-a: Sploh pa so naši gasilski tečaji naravnani preveč storitveno. Hitro povej, da gremo preje domov, odmorov ne potrebujemo....in učinek pouka se izniči. Na izpitih ne bezaj pregloboko, ker boš padel v prazno!
Janez
Motiviranost za poslušnost bi se enostavno rešilo s strogimi sprejemnimi izpiti, ki bi morali biti zahtevnejši kot dosedaj. Ker tega ni, je na predavanjih zaj...ncija, saj lahko vsak "pikzigmar" prileze skozi sprejemce in naknadno postane gasilec. Izpitov si pa nihče ne upa priviti, ker bi pol ljudstva popadalo. Bi pač imeli malo manj novih gasilcev, pa teh toliko bolj kvalitetnih. Kaj pa je pri tem narobe? Razen tega, da bi bil vodija tečaja potem tarča zlobnih jezikov in zlivanja gnojnice :roll: :twisted:
Odgovori