POSEBNA PRAVILA GASILSKE SLUŽBE

Vse kar je povezano z organiziranostjo gasilstva in predpisi
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Odgovori
Matjaž Zupan

Odg: POSEBNA PRAVILA GASILSKE SLUŽBE

Odgovor Napisal/-a Matjaž Zupan »

jmiro napisal/-a:Predvsem pa je zahtevana V. stopnja izobrazbe za poveljnike v PGD-jih 1. kategorije nerealna. Sicer je res, da so si omenjena društva po požarni obremenitvi in velikosti požarnih območij zelo raznolika, vendar je treba dati možnost tudi tistim operativnim gasilcem, ki imajo vodstvene in organizacijske sposobnosti!?

L.p. Miro
Jaz sem bolj mnenja, da je danes bolj problem dobiti ljudi z vodstvenimi sposobnostmi, kot pa tiste z vsaj 5. stopnjo izobrazbe. Predvsem mlajši imajo danes v glavnem že kar 6. ali 7. stopnjo izobrazbe.
Uporabniški avatar
toma
Kraj: Mežica

Odgovor Napisal/-a toma »

Matjaž je napisal : Jaz sem bolj mnenja, da je danes bolj problem dobiti ljudi z vodstvenimi sposobnostmi, kot pa tiste z vsaj 5. stopnjo izobrazbe. Predvsem mlajši imajo danes v glavnem že kar 6. ali 7. stopnjo izobra.
Se bi z navedenim kar strinjal in sem mnanja ,da ti tudi sama strokovna izobrazba nič ne pomeni ,če nimaš poleg še gasilskega znanja,največ kar šteje pa je ,da si gasilec z dušo.
Gasilec znanja ne proda , ampak ga podari.

NA POMOČ !
gasilec36

Odgovor Napisal/-a gasilec36 »

To je res samo problem je pa tud v tem da za častnika je tud potrebna V stopnja izobrazbe. Zarad tega pa so tud
omejil možnost da prideš do gasilskega znanja pa ne toliko teorija kot pa praktični del na IC-ZR kjer lahk odneseš
največ znanja.
Uporabniški avatar
toma
Kraj: Mežica

Odgovor Napisal/-a toma »

gasilec36 napisal/-a:To je res samo problem je pa tud v tem da za častnika je tud potrebna V stopnja izobrazbe. Zarad tega pa so tud
omejil možnost da prideš do gasilskega znanja pa ne toliko teorija kot pa praktični del na IC-ZR kjer lahk odneseš
največ znanja.
Vse skupaj je eno veliko in večno sranje.
Gasilec znanja ne proda , ampak ga podari.

NA POMOČ !
sašo123

Re: POSEBNA PRAVILA GASILSKE SLUŽBE

Odgovor Napisal/-a sašo123 »

To z V stopnjo izobrazbe za GČ je navadna bedarija!! Naj mi prosim nekdo razloži kako je lahko gasilec z činom 'gasilec' pridobil več strokovnega znanja (ima 6.oz.7. stopnjo izobrazbe), kot pa gasilec z činom 'NGČ'? Da lahko preskoči 2 tečaja in gre direktno na usposabljanje za GČ. Z temi pogoji so ravnali totalno diskriminatorno, saj so onemogočili izobraževanje članom, ki niso mogli opraviti srednješolske izobrazbe (razne težave v družini - finančne), so pa gasilci z dušo in telesom, ter polni gasilskega znanja.
Kaj se na GZS bojijo izobraženega kadra???
Po mojem mnenju bi moralo biti omogočeno izobraževanje za GČ tudi tistim z 3. stopnjo izobrazbe, z tem da bi bili pogoj NGČ 5 let.
ssečnik

Odgovor Napisal/-a ssečnik »

Ja,navadna kozlarija.V našem društvu je približno 15 NGČ s IV st. izobrazbe.Vsi zaposleni,obrtniki,delovodje...Z odsluženo vojsko,stari 30-40 let.
Mar naj glede na gospodo s Tržaške vodijo društvo FDV-jevci ?
Nak,so že dobili državo v svoje kremplje,pa vidite kaj je nastalo!

LP Srečo
gasilec36

Odgovor Napisal/-a gasilec36 »

Ne vem kje si na gzs predstavljajo da se bodo (bomo) operativci pridobival zanje nobena izobrazba ti ne pomaga
če nimaš gasilskega znanja. Upam da se ne bomo lahko učil na (samo) intervencijah, zahtevnih intervencij je pa
čedalje več potrebnega znanja pa ne bo :evil:
ah ja

Odgovor Napisal/-a ah ja »

Dejstvo je, da je gasilstvo obrt, ne znanost!

Se pravi je najboljši tisti gasilec, ki zna delati z rokami - se pravi razno razni mojsti, od mehanikov, mizarjev, kleparjev, štromarjev, ...

Vendar pa vodenje zahteva še kanček znanosti. Le to pa obrtniku, mehaniku, kleparju,.... prinese V. stopnja izobrazbe. In potem zna tak človek napisati tudi kak dopis, pri katerem ne škripnejo vsi lektorji tega sveta. Kajti tudi to je vloga vodje pa naj bo to poveljnik ali predsednik.

In mogoče so si pa zato bistre glave na vrhu zamislile, da pa naj ima gasilski častnik pa V. stopnjo izobrazbe. Da bo znal tudi kak dopis napisati, da bo znal skupaj spraviti kakšna interna navodila, .... Da bo znal prebrati, predvsem pa razumel predpise in zakone, ki nam jih dnevno prinaša v življenje.

Saj za vse mehanike, kleparje, mizarje, elektromehanike in njim podobne rokodelce je dela v gasilstvu dovolj in ga lahko opravljajo tudi s činom NGČ. Pač pa ne bodo poveljniki - nobena tragedija!?
ssečnik

AH JA
Saj imaš po svoje prav,samo za kak dopis napisat pa res ne rabiš V. stopnje.Če se ortnik znajde med vsemi temi zakoni in predpisi,uredbami,inšpektorji...,bo pa tudi en dopis napisal,se ti ne zdi. Sploh če je s srcem pri stvari!
Iz prve roke.Pred temi pravili je bila pokritost poveljnikov z ustrezno izobrazbo 80%,zdaj je 40%.
In kdo bo sedaj v našem društvu poveljnik? Nekdo s činom NGČ? Nobena tragedija,dokler...

LP Srečo
Uporabniški avatar
Primoz
GE: Sečovlje

Odgovor Napisal/-a Primoz »

V. stopnja? Bi rekel, edino pravilno.

Zakaj? Poznam več kot en primer, kjer je poveljnik z nižjo stopnjo izobrazbe 'oviral' delo operative. Ko ni smel noben na izobraževanje, ker je poveljnik v vsakem takem članu videl nevarnost za svoj položaj v gasileriji. Ko je vse, kar je uspel dosežt videga v življenju je funkcija poveljnika PGD.

Najbrž tudi sami poznate tak primer. Jaz jih par. Tudi v društvu smo pred leti imeli takega poveljnika, kjer je on vedel več kot vsi ostali operativci skupaj in je veljalo le njegovo mnenje.

Bodo ostali, ki nimajo ustrezne izobrazbe bili pač dobri operativci, morda pomočniki poveljnika. Morda pa jim bo to bil izziv, da naredijo V. stopnjo izobrazbe. Saj res, vse ne moremo metati v iti koš. Vendar je potrebno nekje rezati.
JackDaniels

Odgovor Napisal/-a JackDaniels »

Primoz napisal/-a:V. stopnja? Bi rekel, edino pravilno.

Zakaj? Poznam več kot en primer, kjer je poveljnik z nižjo stopnjo izobrazbe 'oviral' delo operative. Ko ni smel noben na izobraževanje, ker je poveljnik v vsakem takem članu videl nevarnost za svoj položaj v gasileriji. Ko je vse, kar je uspel dosežt videga v življenju je funkcija poveljnika PGD.

Najbrž tudi sami poznate tak primer. Jaz jih par. Tudi v društvu smo pred leti imeli takega poveljnika, kjer je on vedel več kot vsi ostali operativci skupaj in je veljalo le njegovo mnenje.

Bodo ostali, ki nimajo ustrezne izobrazbe bili pač dobri operativci, morda pomočniki poveljnika. Morda pa jim bo to bil izziv, da naredijo V. stopnjo izobrazbe. Saj res, vse ne moremo metati v iti koš. Vendar je potrebno nekje rezati.
Mogoče res, a si na to gledal z negativne strani.
Koliko pa je dobrih poveljnikov, ki jim ta predpis onemogoči nadaljnje vodenje gasilske enote, kljub temu da ga je opravljal dobro?

Moje skromno mnenje je, da bo le čas pokazal ali je to prav ali ni in potem bod(m)o urgirali.
ah ja

Odgovor Napisal/-a ah ja »

JackDaniels napisal/-a: Koliko pa je dobrih poveljnikov, ki jim ta predpis onemogoči nadaljnje vodenje gasilske enote, kljub temu da ga je opravljal dobro?
Dobri poveljniki, ki še nimajo čina GČ, niso dobri poveljniki, ker dober poveljnik na prvem mestu skrbi za svojo usposobljenost - da je zgled. In če so GČ, potem problema ni. Se pravi se gremo spet smiljenje samim sebi, kolk smo mi bogi, vsi nas sekirajo, mi bi pa radi samo dobro delali.

Ampak dobro lahko delaš kot vodja samo, če imaš ustrezno znanje.
ssečnik

Nobena formalna izobrazba ne naredi vodje!Pač,nekateri na račun izobrazbe postanejo vodilni,potem pa so rezultati takšni kot so.
Za vodjo moraš biti rojen!

LP Srečo
Uporabniški avatar
Dave D
GE: Loka pri Mengšu
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Dave D »

ssečnik napisal/-a:Nobena formalna izobrazba ne naredi vodje!Pač,nekateri na račun izobrazbe postanejo vodilni,potem pa so rezultati takšni kot so.
Za vodjo moraš biti rojen!

LP Srečo
Hmmm, se ne strinjam čisto s tem... Mislim, da se noben ni rodil pameten, niti rojen za vodenje. Dober vodja po mojem mnenju postaneš lahko le s časom, izkušnjami ter veliko volje. Kako pridobiti spoštovanje kolegov sogasilcev, to je pa že druga zgodba.
sašo123

Re: POSEBNA PRAVILA GASILSKE SLUŽBE

Odgovor Napisal/-a sašo123 »

Po teh pravilih niti ne moreš bit poveljnik društva (3. in večja kategorija) z činom GČ ampak moraš bit VGČ. Torej ni bojazni, da nebi poveljnik z 4.stopnjo izobrazbe, znal brat zakone in pisati dopise, poročila... (saj ne more bit poveljnik - mora bit VGČ) Zame je to samo dodatno pridobljeno znanje, ki bi bilo dobro da ga čimvečje število operativnih gasilcev doseže, saj le z potrebnim strokovnim znanjem lahko bolj efektivno opravljamo operativne naloge.
Še nekaj, kakšna dodatna znanja si je nekdo pridobil z 5. stopnjo izobrazbe z npr. gostinsko šolo (gostinski tehnik)??
Odgovori