Tečaj za specialnost: nosilec IDA

Tečaji, vaje, šola ...
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Odgovori
gasilec8

Tečaj za specialnost: nosilec IDA

Odgovor Napisal/-a gasilec8 »

Mene pa zanima kako izgleda spec. za ida. na igu. in kako zgledajo zdravniški pregled nekaj je bilo govora o psiho testih. prosim za informacije. na pomoč.
Darjan
GE: Kapela

Odg: tini.ngc@gmail.com

Odgovor Napisal/-a Darjan »

ravno danes sem imel zdravnišega pred HF modul A. Pregled je identičen pregledu za službo, dodatno je še slikanje pljuč in psihološki pregled-najprej je bilo potrebno prerisati 10 slikic, ter izpolniti nek vprašalnik in to je to (baje sem še OK :lol: ). nič posebnega vse skup.

darjan
Priponke
scan0024.tif
Uporabniški avatar
Zabavko
Kraj: Kranj-Primskovo

Odg: tini.ngc@gmail.com

Odgovor Napisal/-a Zabavko »

Pregled NE more biti identični kot za službo, ker je pregled za službo odvisen od delovnega mesta (Ocene tveganja za posamezno delovno mesto).

Pregled je dokaj obsežen, vendar nič posebnega. Načeloma če nimaš problemov z kakšno astmo ali čim podobnim ne bi smelo biti problema.
Če boš šel na tečaj boš tako ali tako dobil info od tvoje gasilske zveze.
Mislim pa da je bilo na forumu že veliko povedanega v tej smeri.

Psiho testi se večinoma sestojijo iz testa v katerem obkrožuješ, izločaš simbole, itd...časa imaš pa ponavadi dovolj.
Zelo težko "padeš". če se ti to zgodi se pa ne sikiraj...boš imel prevoz in nočitve plačane :)
Gasilci smo čudne žvali! Ko drugi spijo mi na pomoč hitimo!
gasilec8

Odg: Tečaj za specialnost: nosilec IDA

Odgovor Napisal/-a gasilec8 »

hvala za odgovore me pa zanima kak zgleda praktični del na igu požarna hiša... lp
jmiro

Odgovor Napisal/-a jmiro »

Zabavko! Ali ni nobenega preizkusa fizičnih sposobnosti, ciklometrije, to je obremenitveni test na sobnem kolesu v več stopnjah in merjenje tlaka ter frekvence utripov srca.
Sicer je za mlajše, sloke oz. ne pretežke gasilce glede na telesno višino, ta kriterij dokaj ugoden. Na tečaju za IDA pa je, po mojih informacijah, vsaj bil je, kar natančen vzporedni zdravniški nadzor.
Mislim, če gre vse to tako lahko, v praksi je pa treba k nalogam reševanja v notranjih požarih pristopiti precej resno. To ni avantura in adrenalinski šport. Spoštujem odgovoren in hraber pristop mladih gasilcev, ki bodo pridobili to specialnost ali so jo že. Potem pa še obnovitveni tečaji ali vmes vroči trening A, pa potem B.
Povejte fantom realno sliko in tudi ustrezna kondicijska pripravljenost ne bo odveč. Pred požarno hišo opišite vajo v "labirintu", pa "reševanje uteži" in "neskončno" lestev itn. Požarna hiša je pa jagoda na vrhu sadne kupe.
Hvala za odgovor. Pa veliko uspehov pri izobraževanju.

L.p. Miro
GASILEC-Alen

Odgovor Napisal/-a GASILEC-Alen »

pozdravljeni
jst sm naredil zdravniški pregled pred 14. dnevi, po 4 členu, ki ga zahtevajo za tečaj IDA. pregled pa je potekal nenako takole
- BOLJ podroben pregled vida
-tehatnje teže
-krvni pregled(meni so vzeli 3 ampule krvi)
-pregled urina
-nato sem priklopli na aparat kjer so pogledali delovanje srca
-nato sem pihal v neko "cevko",ki je povezana z neko napravo, kjer so preverili kako močno lahko pihnem vanjo naenkrat, nato so z istim apratom preverili kako dolgo lahko piham enakomirno
-nato me je zdravnica pregledala ušesa, pritisk,nato sm kako močan sem v rokah( stisk dlani), potem kako se mi roke tresejo če imam zaprte oči, poslušala še enkrat ritem srca,..
-izpolnil sem tudi obrazec ki je identičen kot da bi šel delat izpit za avto (ali imate kakšne zdravstvene težave, kadite, pijete itd)
-potem sem šel še k psihiatru kjer mi je zastavil nekaj vprašanj glede gasilstva tudi tam sm izpolnil nek vprašalnik, preveril je tudi kako dobra je moja kordinacija z neko napravo

tako jst mislm, da sm vse povedal tako nekako je potekal moj pregled skratka nič tako posebnega, vendar sem biu celo dopoldne v zdravstvenem domu :)
upam da sm ti kej pomagal z mojim odgovorom :D :D
lp Alen
Iveco1

Odgovor Napisal/-a Iveco1 »

Mene, pa zanima,če imaš opravljen tečaj IDA in zdravniški preled po 4. členu vsaki 2 leti. Ali moraš, po kakšni črki zakona, vsake 3 leta na obnovitveni tečaj. Sam se strinjam, da vaja dela mojstra in sem opravil obnovitveni tečaj.

Lp
EDO

Odgovor Napisal/-a EDO »

pozdravljeni

Zanima me kako izgleda specialnost za IDA na IG-u. Na net-u sem prebral da traja dva dni ter da moraš bit prisoten oba dneva( to je logično). Prosim tiste ki ste opravili specialnost za IDA da na kratko v par stavkih opišete kako to zgleda.

Lp EDO
Uporabniški avatar
b4d

Odgovor Napisal/-a b4d »

Prvi dan je teorija v predavalnici.
Dan dva:
Prikaz razstavljanja ter sestavljanja IDA
1. prehod: samo prehod po dokaj svetlem labirintu
2. prehod: najprej gres v cisterno noter pa ven, da vidis kako je v jaske plezat, potem na vrh stolpa pes, da ti pokazejo kolko te unici sprehod po stopnicah/lojtri, potem spet v labirint, skozi moras prvlec eno kanto
3. prehod: namescanje IDA med voznjo z vozilom, prehod cez labirint s cevjo in kanto
na koncu vsakega obhoda pa imas neskoncno lestev, tek ali vlecenje bremena.
Med prehodi so vaje vlecenja ponesrecencev, gasilcev in civilov ter namescanje resevalne maske
Za zakljucek pa se sprehod cez dimno hiso (disco dim ni ognja) zaradi predstavitve kako izgleda ko ne vidis nic, premikanje pa to.

Od oka je tako, ce sem kaj pozabil naj kdo dopolni :) Pa srecno!
M.H.
GE: PGD

Odgovor Napisal/-a M.H. »

Pozdravljeni,

mene pa zanima, če je bil v zadnjem času kdo na Igu na obnovitvenem tečaju za IDA in. če lahko malo pove kako izgleda glede na to, da je enodneven.

Hvala!
Uporabniški avatar
zagii
GE: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a zagii »

Mislim da imaš samo praktični del...

3x labirint, izvleka in iznos ponesrečenca, nameščanje in varna uporaba IDA ter dimna hiša...

Lp
Klemen Žagar, Gasilec [IDA, HELI, HTF-A], pom. pov. za IDA

http://www.facebook.com/PGDRimskeToplice
http://www.pgd-rimsketoplice.si/
M.H.2

Odgovor Napisal/-a M.H.2 »

Je na obnovitvenem tudi lestev, tek in uteži po labirintu?

Lp!
Športnik

Odgovor Napisal/-a Športnik »

Na začetku imaš nekaj malega teorije o uporabi in sestavi IDA in pa prvi pomoči.
Nato sledi praktični del, kjer imaš dva ali pa tri prehode skozi labirint (na koncu tudi vajo - kladivo, lestev, hoja); nameščanje IDA ponesrečencu in njegov iznos/izvleka; preiskovanje prostorov v dimni hiši in postopki vstopanja in gašenja (na hitro) v požarni hiši.
Odgovori