KRAS 2004

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
Odgovori
Uporabniški avatar
Mitja Gregorič
Naj forumovec 2003
Naj forumovec 2003
Kraj: Volčja Draga
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mitja Gregorič »

Važno da je pomoč prišla.

To kdaj ,kako in z čim več ali manj vemo oz. smo videli -z tistim kar je kdo imel -in še dobro da je kaj imel ker je vse bilo v tisti čas dobrodošlo.
Po mojem mnenju bi morali že v startu biti bolj "eksplozivni" mislim predvsem na takojšnjo podporo iz zraka in alarmiranju večjega števila enot.Sem mnenja da bi na Primorskem (Sežana še bolje Ajdovščina) v "kurilni "sezoni lahko bil za požare v naravnem okolju (posebej na težavnem terenu) ob vsakem trenutku na voljo tudi helikopter.Ne vem kaj to predstavlja oz. povleče za SV ,če bi ga imeli v tem času lociranega na tem koncu ko je ogroženost okolja v "rdečih številkah".....
"Petelina" je treba pokončati preden podivja oz. uide iz nadzora....
Moje mnenje seveda...
Operativci - Bratje v ognju,dimu in pepelu

Slika
Slovenski gasilci >KLIKNI< !!!
Uporabniški avatar
Janez Tratnik
moderator
moderator
Kraj: Dobračeva - Žiri
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Janez Tratnik »

Mitja napisal/-a:Važno da je pomoč prišla.

To kdaj ,kako in z čim več ali manj vemo oz. smo videli -z tistim kar je kdo imel -in še dobro da je kaj imel ker je vse bilo v tisti čas dobrodošlo.
Po mojem mnenju bi morali že v startu biti bolj "eksplozivni" mislim predvsem na takojšnjo podporo iz zraka in alarmiranju večjega števila enot.Sem mnenja da bi na Primorskem (Sežana še bolje Ajdovščina) v "kurilni "sezoni lahko bil za požare v naravnem okolju (posebej na težavnem terenu) ob vsakem trenutku na voljo tudi helikopter.Ne vem kaj to predstavlja oz. povleče za SV ,če bi ga imeli v tem času lociranega na tem koncu ko je ogroženost okolja v "rdečih številkah".....
"Petelina" je treba pokončati preden podivja oz. uide iz nadzora....
Moje mnenje seveda...
Pametno mnenje imaš, Mitja.
Lep preostanek dneva vam želim.
Janez Tratnik, GSM: 041 587 444.
Uporabniški avatar
Don Micky
Kraj: Tolmin

Ni vse zlato, kar se sveti!!

Odgovor Napisal/-a Don Micky »

Lepo pozdravljeni!

Mislim, da se nismo povsem dobro razumeli. Niti slučajno ne mislim, da je bilo kateri gasilec prišel pasti firbce na Kras, ravno nasprotno! Na Kras je prispelo ogromno gasilcev z željo pomagati, pa niso mogli, ker ji niso nikamor poslali.
Tudi, če se pride na teren smo z moštvom ni popolnoma nič narobe, če se to moštvo tu rabi ( za zamenjave ali pa za takojšnje gašenje).

Povem pa vam, da je na več kot deset vozil prišla samo ena črpalka (mala na terencih) in ni res, da če se rabi opremo za gašenje v strnjenem neprehodnem gozdu, kjer je dostop možen samo po ozkih brezpotjih, pa vi pridete z kombiniranim gasilskim vozilom, z podalšano kabino, z ne vem še kakšno opremo, da pa je tudi to vredu. Smo, da smo prišli.
Tudi, če bi v Ljubljani gorel celoten Bežigrad, verjetno nebi prišli gasit s brentačami in metlami. Ali pa, če bi prišlo do podobnih poplav na Štajerskem, kot so jih lansko leto doživeli v Nemčiji in Češki, verjetno nebi s seboj pripeljali brentač, pa kompresorjev za polnenje IDA, pa tisoče litrov penila, ampak črpalke, potpne črpalke, čolne , vrvi lestve in še tisoč drugih delov opreme.

Zakaj to pišem, ne zato da bi deskreditiral delo kogarkoli, ali pa da bi obtoževal koga, da je prišel na Kras samo na predstavo, ne. Ampak zato, ker sem na Krasu videl kako neuporabna, okorna, so velika gasilska vozila (kamioni). Videl sem ogromno društev, ki so prišla z takimi vozili in niso imeli kaj početi z njimi.
Makadamske kraške poti so preozke in če so zapeljali v njih je bil umik nemogoč. Bil sem v koloni, ki je ostal popolnoma blokirana in to samo zato, ker so se neprimerna vozila znašla na neprimernih poteh.
Od desetih GVC, nas je na samem terenu lahko napajalo le eno vozilo in to je bil UNIMOG.

ZATO ŠE ENKRAT! NE DISKREDITIRAM NIKOGARŠNJE DELO, ALI PA OPREMO POSAMEZNEGA DRUŠTVA, RAD BI LE DA SE PO ANALIZ UGOTOVO, KAKO ALARMIRATI DRUŠTVA V PRIHODNJE. DA SE PPREDHODNO VPRAŠAMO ALI RABIMO VELIKE KOLIČINE VODE, ALI RABIMO DELOVNO SILO- LJUDI IN V KAKŠNIH RAZMERAH SE BO POSREDOVALO.

Sam nisem spal samo eno noč na Krasu, vem pa da domači gasilci niso spali najmanj treh. Bili so pod ogromnim pritiskom in niso dobili priložnosti, da bi se odpočiti. Bilo je veliko primerov, ko vodja (domači gasilec) od celotnega arzenala gasilskih vozil, ni mogel dobiti treh terencev z črpalko, da bi jih lahko poslal po ozkih poteh, da bi lahko hitro omejili del požara. To pa je tisto kar me je zbodlo in zato pišem!!!

Lep pozdrav in srečno!!!
Bolj star, bolj nor!
Uporabniški avatar
Don Micky
Kraj: Tolmin

Gori!

Odgovor Napisal/-a Don Micky »

Še enkrat!

Mitja tudi sam se strinjam s tabo, da bi lahko preprečili velikokrat nastanek tako velikega požara, če bi v prvih nekaj urah posredovali hitro in to iz zraka, seveda ob obvezni podpori tudi na tleh.

Helikopter, nekaj dobrih terencev z dobro opremo, še par cistern in dobro usposobljena ekipa, ki pozna teren lahko hitro omeji že precej razširjen požar.

Lp!
Bolj star, bolj nor!
Uporabniški avatar
Mitja Gregorič
Naj forumovec 2003
Naj forumovec 2003
Kontakt:

Mitja tudi sam se strinjam s tabo, da bi lahko preprečili velikokrat nastanek tako velikega požara, če bi v prvih nekaj urah posredovali hitro in to iz zraka, seveda ob obvezni podpori tudi na tleh.

Helikopter, nekaj dobrih terencev z dobro opremo, še par cistern in dobro usposobljena ekipa, ki pozna teren lahko hitro omeji že precej razširjen požar.
Točno to !
:P
Vse razen helikopteja imamo. :oops:

Slika
Uporabniški avatar
Skavt
Kraj: Nadlesk- Loška dolina
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Skavt »

Ali ima kdo podatke koliko cistren mora oskrbovati bazen za helikopterje, če naprimer gasita dva helikopterja in morajo voziti vodo 2 km daleč?

Me zanima, če bo kdaj taka situacija in bo botrebno alarmirati določeno število GVC-jev.
Z znanjem raste dvom!
darko

Odgovor Napisal/-a darko »

zdi se mi da kar preveč govorite o nerazvitem gasilstvu na krasu.
kot so nekateri že ugotovili na tem območju delujejo društva z več kot 100 letno tradicijo in so zelo aktivna.
žal pa ne razumete dejstva, da če ima društvo na leto 50, 70 ali več intervencij v naravi s tem v vezi nastajajo veliki stroški, obremenjenost gasilcev, poškodbe opreme in vozil,....
nekateri gasilci v komnu imajo letos na požarih v naravi opravljenih čez 170 ur, to je pa toliko kolikor jih mnogo gasilcev ne bo imelo v celi kerieri
zaradi približno enekega financiranja društev ti gasilci porabijo denar za intervencije, nekateri pa za izlete.
darko

heliodrom

oglejte si heliodrom
Uporabniški avatar
Mitja Gregorič
Naj forumovec 2003
Naj forumovec 2003
Kontakt:

...ali pa rezervne dele svojih vozi (posledica gašenj v naravi -gume,pleh,gorivo,....) :oops: :cry: :?

Slika
Uporabniški avatar
grube
Kraj: PGD Šentlambert / Zagorje

Odgovor Napisal/-a grube »

Od desetih GVC, nas je na samem terenu lahko napajalo le eno vozilo in to je bil UNIMOG.
S tem unimogom so se pa tudi delale bedarije. Mi in sosednje društvo smo bili na terenu z dvema terenskima voziloma na katerih imamo visoko tlačne črpalke in namesto da bi se voda dovajala nam (ki smo bolj učinkoviti od naprtnač) se je voda polnila v naprtnjače medtem ko smo mi čakali na vodo in gledali v zrak kako so z letali gasili. Tako smo bili prisiljeni, namesto delati, firbce past.

Mislim da bi morala biti zadeva veliko bolj smiselno organizirana, vsaj z moje izkušnje se mi tako zdi.
The dark side is more powerfull! Don't fight it JOIN US!
darko

skavt

mislim da je 10-15 minut za dovoz 6000 l vode -iz prase odvisno oz pritiska in dovodne cevi

upoštevati je potrebno da bodo cougarji zajeli več kot 3000 l vode naenkrat v vedro kar je neprimerno več kot so jo zajeli beli - okoli 500 litrov

za oskrbo bomo potrebovali kar nekaj cistern, ki jih pa žal ni v merilih za opremljanje gasilskih enot v sloveniji
zakaj je tako bo odgovoril pa kdo drug saj od predlogov meril dalje tolmačim da to ni v redu

darko
Uporabniški avatar
Mitja Gregorič
Naj forumovec 2003
Naj forumovec 2003
Kontakt:

S tem unimogom so se pa tudi delale bedarije. Mi in sosednje društvo smo bili na terenu z dvema terenskima voziloma na katerih imamo visoko tlačne črpalke in namesto da bi se voda dovajala nam (ki smo bolj učinkoviti od naprtnač) se je voda polnila v naprtnjače medtem ko smo mi čakali na vodo in gledali v zrak kako so z letali gasili. Tako smo bili prisiljeni, namesto delati, firbce past.
Grube če se dobro spomnim ste na jaso kjer so si gasilci polnili brentače iz unimoga prišli z "vrha" torej iz Vojščice mimo pregrad z kozami po srtmi in ovinkasti poti -skoraj brezpotje v dolino z dvema mazdama in vas je vodil g.Šaplja iz Ajdovščine (z očali).Z unimogom pa smo se srečali nato na jasi kamor sem prišel z Unimogom z spodnje strani z okrog 40 možmi z naprtnjačami (mislim da so bili iz Žalca in Celja :wink: ) Med gašenjem in obhodom požarišča .Po postaji nam je bilo sporočeno da so vozila ostala skoraj brez vode.Prebili smo se do njih.

Polnenje brentač kakim 30-40 gasilcem se mi ne zdi bedarija ker so imeli nalogo obhoda požarišča v tistem predelu (verjemi dni ga bilo malo in teren ni omogočal vozilom dostopa .Pešadija je bila bolj učinkovita ker se je lažje gibala po težko prehodnem predelu.Kljub temu da imaš na vozilu 1500l vode in +/- 300m VT cevi moraš imeti moštvo ki ti te cevi vleče v gošči (5-6) ter si omejen na dolžino cevi.Kjer je možno izvesti kombinacijo obojega je to odlično...še bolje pa če je možnost delovanja le z katornami (vozilo+katorna +4 posadka).Seveda voda po nekaj minutah dela zmanjka in jo je treba dovažati oz. je treba po njo na čistino oz k cisternam ali hidrantu.
Ne vem zakaj ni eno izmed tistih dveh vozil potem ko jim je zmanjkala voda (oz. če je vodo iše imelo pretočilo vodo v drugo vozilo ) odklopilo razvito cev (drugo bi napolnjeno z vodo čakalo v pripravljenosti z razvitimi cevmi in podporo mož z "polnimi" naprtnjačami na jasi) in odšlo skupaj z Unimogom do mesta oskrbovanje z vodo-cistrene naparkirane ob cesti.....ter napolnilo vodo in se vrnilo nazaj.Potem bi oskrba z vodo bila boljša 400l je le 400l bolje kot nič- razbremenili bi situacijo in ne bi pasli firbcev kot praviš.
Jaz sem v tistih dnevih na tistem območju z Unimogom filal vodo kar nekaj terenskim vozilm in nekaj 100 možem z brentačami vmes pa bil poslan še kam drugam na pomoč pri gašenju (Unimog gre povsod.. :twisted: ).Da o nepredvidenih dogodkih ne govorimo (guma,elektrika).
Strinjam se da je bilo tovrstnih vozil za prevoz vode oz. gašenje premalo malo ampak mislim da so opravila svoje delo.
Veliko je odvisno tudi od same organizacije in iznajdljivosti na terenu.....to da praksa ,izkušnje in šolanje...

p.s.
Že spet moje mnenje. :twisted:

Slika
Uporabniški avatar
boštjančk
Kraj: povžarija

Odgovor Napisal/-a boštjančk »

Nisem ekspert za kras, oz. požare na krasu, pa čeprav sem bil pri njih tistih 7 mesecev in pogasil kar nekaj njih. Žal mi je, da se ne oglasi nihče od kraševcev, da vam jih pove nekaj več, kot vam jih je Mitja. Iz vsega prebranega je očitno, da vas večina o požarih na kraškem terenu nima niti najmanjšega pojma, kaj šele prakse, zato vam predlagam, da se zapeljete tja in jih prosite, da si vzamejo čas in vam temeljito razložijo, med tem pa vas bodo sigurno lahko peljali še na kakšno intervencijo, da si boste stvar lažje predstavljali in bolje zapomnili. :twisted:
Gobc me je zmer tepu!
Bivši član povžarske konjenice
Uporabniški avatar
Skavt
Kraj: Nadlesk- Loška dolina
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Skavt »

darko napisal/-a:
upoštevati je potrebno da bodo cougarji zajeli več kot 3000 l vode naenkrat v vedro kar je neprimerno več kot so jo zajeli beli - okoli 500 litrov

za oskrbo bomo potrebovali kar nekaj cistern, ki jih pa žal ni v merilih za opremljanje gasilskih enot v sloveniji
zakaj je tako bo odgovoril pa kdo drug saj od predlogov meril dalje tolmačim da to ni v redu

darko
Nekaj cistern imamo tudi na vzhodni strani Javornikov, pa pokličite če bo treba.
Slišim da se posadke novih helikopterjev ravno sedaj usposabljajo za gašenje. V zrak bodo dvignili precej vode, zato mislim, da bi bilo se pred sezono potrebno izvesti vajo, da se ugotovi kako jih oskrbovati in koliko in koga alarmirati.
Z znanjem raste dvom!
Uporabniški avatar
grube
Kraj: PGD Šentlambert / Zagorje

Odgovor Napisal/-a grube »

Polnenje brentač kakim 30-40 gasilcem se mi ne zdi bedarija ker so imeli nalogo obhoda požarišča v tistem predelu (verjemi dni ga bilo malo in teren ni omogočal vozilom dostopa .Pešadija je bila bolj učinkovita ker se je lažje gibala po težko prehodnem predelu.Kljub temu da imaš na vozilu 1500l vode in +/- 300m VT cevi moraš imeti moštvo ki ti te cevi vleče v gošči (5-6) ter si omejen na dolžino cevi.Kjer je možno izvesti kombinacijo obojega je to odlično...še bolje pa če je možnost delovanja le z katornami (vozilo+katorna +4 posadka).Seveda voda po nekaj minutah dela zmanjka in jo je treba dovažati oz. je treba po njo na čistino oz k cisternam ali hidrantu.
Ne vem zakaj ni eno izmed tistih dveh vozil potem ko jim je zmanjkala voda (oz. če je vodo iše imelo pretočilo vodo v drugo vozilo ) odklopilo razvito cev (drugo bi napolnjeno z vodo čakalo v pripravljenosti z razvitimi cevmi in podporo mož z "polnimi" naprtnjačami na jasi) in odšlo skupaj z Unimogom do mesta oskrbovanje z vodo-cistrene naparkirane ob cesti.....ter napolnilo vodo in se vrnilo nazaj.Potem bi oskrba z vodo bila boljša 400l je le 400l bolje kot nič- razbremenili bi situacijo in ne bi pasli firbcev kot praviš.
Z enim vozilom se nismo vračali zato ker je bil, kljub temu da je terensko vozilo, neprimeren za vožnjo po teh kraških poteh. Unimog ima višja kolesa in je s tem postavljen nad ograde. Samo da smo prišli do tiste jase je trajalo 20 min in še nadaljnih 20 min da smo potem prišli ven do asfaltirane poti (po bolj primerni poti), zato mislim da bi bilo bolj učinkovito če bi unimog polnil samo naša vozila saj je zelo zamudno polniti naprtnjače. Kar se pa tiče dolžine cevi pa smo mi imeli skupaj 500 m VT cevi in mislim da pešadija ni bila tako oddaljena de mi ne bim mogli pokrivati celotnega območja (ljudi z naprtnjačami se enostavno prerazporedi na vlečenje cevi).

Največja bedarija je pa bila ko nismo mogli priključiti cevi z unimoga na našo kotorno da bi jo lahko polnili, ampak to je pa že povsem druga zgodba.

Se pa strinjam da unimog RULA :!: :!: :rockout3:
p.s.: Samo moje mnenje

p.p.s.: Niso bile mazde ampak mitsubushija :)
The dark side is more powerfull! Don't fight it JOIN US!
Odgovori