Me veseli, da smo se mentorji mladine precej razpisali na temo kviz za mlade gasilce, ki sem jo odprla pred petimi leti. V tem času se trudim zadržati pripombe zase, saj nikoli nisem naletela na ušesa, ki bi me razumela. Preudarno odpiram usta, pa sem baje še vedno tečka

Če po pravici povem, mi je vsako leto težje, ko pride oktober mesec požarne varnosti. Tedaj zagrizemo v zahtevna gasilska znanja. Letos sem si pomagala s PowerPoint predstavitvijo. Vaje so sicer bile precej bolj zanimive, a osebno nisem našla pravega smisla, zakaj svoja dekleta obremenjujem s kemijskimi reakcijami, agregatnimi stanji ... ti šment ti pa saj so stare le med 6 in 11 let. Gasilska zgodovina je postala telefonski imenik s priimki in imeni pomembnih tovarišev. Če bi bila to zgodovina, je sigurno ne bi nikoli študirala.

Ker prihajam iz bodočih pedagoških vrst me vsako leto bolj zmrazi, kako v navzrižju sta si nivo znanj in razumevanj, če pogledamo šolski kurikulum in preventivne značke. Ali res ni mogoče nadgraditi kviza za mlade gasilce z bolj uporabnimi znanji, gasilskimi nalogami? Bi bilo kaj drugače, če bi Mladinski svet GZS podal roko mentorjem in bi v letu ali dveh posodobili kiz za mlade gasilce tako, da ne bi pametovali kar tako vsepovprek? Ko sem letos spremljala najmlajše ekipe sem ugotovila, da se gasilska mladine v želji po dobrem rezultatu, teorijo z gasilsko tematiko uči na pamet. Ne morem se znebiti vprašanja, ali se dekleta učijo za to, da jim zaploskam, jih pohvalim, da bi dobile medaljo in ne za to, da bodo pravilno ukrepale ob primeru uhajanja plina ali požara ... pa vendar dragi moji je to namen in glavni cilj požarne preventive.
Ker je kviz za mlade gasilce le kaplja v morje v okviru možnih dejavnosti za mlade gasilce, se bomo še naprej trudili za dobro otrok in učenje za kviz prilagodili tako, da bo gasilska mladina dobila občutek, zakaj so tovrstna znanja pomembna. V ta namen smo letos v PGD organizirali pregled gasilnikov na dan tekmovanja. Konec meseca pa je Radio Gorenc v Mercator center Primskovo povabil gasilsko mladino z namenom, da opozorijo, da je poleg starejših tovarišev, ki rešujejo v primeru naravnih ujm, požarov in drugih nesreč, izredno pomemben podmladek. Res lepa gesta, ki je vredna pohvale in udeležbe. Drage mentorice in mentorji mladine, le pogumno naprej pri delu z mladimi gasilci in bodite bolj ustvarjalni kot vas bodo naučili na tečaju za mentorja mladine, saj so otroci naše največje bogastvo ter najbolj poštena in hvaležna bitjeca na tem svetu.