Veliko je bilo na tem gasilskem forumu že napisanega o izobraževanju gasilcev. Že 25 let se na tak in drugačen način v Sloveniji trudimo na tem področju od lokalnega pa vse do državnega nivoja. Premik je vsekakor pomenila ustanovitev centra za izobraževanje gasilcev na Igu, kjer se je zelo skromno pod vodstvom Janeza Hočevarja pričelo z usposabljanjem gasilcev. Razvoj je v začetku temeljil predvsem na entuzijazmu posameznikov z obvezno skepso nekaterih, da to ni dobra pot in podobno... Koraki so bili ves čas veliki in s pomočjo države se je center do današnjih dni predvsem po zaslugi teh entuzijastov razvil v moderno, po letu 2006 tudi uradno Gasilsko šolo, prepoznavno in strokovno inštitucijo v tem delu Evrope. Tisoče gasilcev, ki so se v tem času usposobili so danes kos vsem nalogam pri reševanju državljanov in premoženja tako poklicno kot tudi prostovoljno. Ne nazadnje se ta uspeh odraža tudi v anketah zaupanja državljanov v gasilce. Postavljali smo si visoke standarde in jih dosegali, obenem pa si ves čas razlagali, da to ni nič posebnega. Obseg izobraževanja je postajal vse večji in večji in kot je v naši državi navada je to postalo za vrsto struktur moteče hkrati pa so se tudi skeptiki začeli lepiti na zasluge šole. DPremajhna kadrovska struktura iz osnove je povzročila vzpostavljanje sistema, ki je omogočal vstop tudi posameznikom, ki žal ne sledijo osnovnem poslanstvu gasilstva ampak so videli v sodelovanju z Gasilsko šolo možnost samopromocije in ostale razloge, predvsem ekonomske. Toda razvoj je kljub temu tekel in je danes na točki, ki se je nobeden od nas začetnikov v začetku ni niti predstavljal.
Z globalizacijo, članstvom v EU in privatizacijo so inštitucije kor je Gasilska šola vedno pred neznanimi izzivi. Uvrstiti se na zemljevid spoštovanih in strokovnih inštitucij na tem področju je verjemite mi izredno zahtevna naloga, ki je tudi veliki izobraževalni centri v svetu niso uspeli uresničiti.
Pred dnevi je Uprava RS za zaščito in reševanje podpisala pismo o nameri z letališčem Jožeta Pučnika v Ljubljani, ki je v lasti velike mednarodne družbe za upravljanje letališč Fraport, o sodelovanju na področju usposabljanja gasilcev. Kratka novica, ki pa vsemu zgoraj napisanem doda nekaj kar ima večjo težo kot se zdi. Namen je vzpostaviti mednarodni center za izobraževanje letaliških gasilcev tudi in predvsem z znanjem slovenskih gasilcev ter ga ponuditi po regiji in precej širše.
Gasilsko znanje in kapacitete, ki so na voljo v Sloveniji so pozitivno presenetile lastnike letališča in želijo zgodbo mednarodno nadgraditi.
Upajmo, da bo ta pozitivna zgodba v naslednjih dneh dobila odgovor, ki bo dal priznanje vsem tem letom dobrega dela in sodelovanja nam, ki smo od vsega začetka v to zgodbo verjeli, hkrati pa odprla nove razsežnosti dokazovanja slovenskih gasilcev na mednarodnem področju.
Ta forum je v vseh teh letih malo pred časom in zdelo se mi je prav, da moj optimizem entuzijastično podelim tudi z vami malo v naprej ne glede na to ali bo zgodba uspešna bolj ali manj.
Priznanje slovenski gasilski stroki
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
- Milan Dubravac
- Gasilci.org

- Kraj: smokuč
Priznanje slovenski gasilski stroki
Ni ne bližnjice ne široke ceste do znanja (evklid)
- Milan Dubravac
- Gasilci.org

- Kraj: smokuč
Odg: Priznanje slovenski gasilski stroki
No naša prizadevanja so tudi na najvišjem nivoju potrjena.
Na letališču Ljubljana bomo pričeli z gradnjo centra za usposabljanje letaliških gasilcev.
Zgodba je širša saj bomo v prihodnjih letih letališke gasilce usposabljali skupaj z gasilsko šolo.
Čaka nas veliko dela (in veliko sredstev), da bo center izgrajen in tudi zaživel. Upam, da bo zgodba uspešna in bo slovenska gasilska stroka še bolj prepoznavna v svetu. Toliko zaenkrat.
Na letališču Ljubljana bomo pričeli z gradnjo centra za usposabljanje letaliških gasilcev.
Zgodba je širša saj bomo v prihodnjih letih letališke gasilce usposabljali skupaj z gasilsko šolo.
Čaka nas veliko dela (in veliko sredstev), da bo center izgrajen in tudi zaživel. Upam, da bo zgodba uspešna in bo slovenska gasilska stroka še bolj prepoznavna v svetu. Toliko zaenkrat.
Ni ne bližnjice ne široke ceste do znanja (evklid)
- Mitja Gregorič
- Naj forumovec 2003

- Kraj: Volčja Draga
- Kontakt:
Re: Priznanje slovenski gasilski stroki
Bravo...super....novim izzivom naproti...vedno in samo naprej kot doslej...veliko je blo narejenega....in še bo...v čast mi je bilo deliti v preteklosti korake z vami ...starostami ,legendami,junaki in ambasadorji znanja in veščin gasilstva....pot me je sicer zanesla v stran in proč...padale so odločitve....cas teče in se vračam v ustaljene stare tire....ko opucam rjavino ...sem tu kot vedno ...v podporo ...in pripravljen na novo oranje kedin...kot na začetku.... pozdrav vsem.....ha živ sem pa še..hahah
Odg: Priznanje slovenski gasilski stroki
Milan , če bo pol tega bo ok, hvala ti za vse storjeno na področju izobraževanja=D>

lp Beatus