Novo poglavje se pričenja na Gorenjskem !
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Darko, meni je jasno, da starih časov ni več. Tudi gasilstvo se mora prilagajati. Pa je pri nekaterih stvareh morda škoda.
100 % se strinjam z Gregorjem K. Zato, kjer imate probleme, hajd v spremembe. Nujno. Drugod pa, če stvari delujejo, se verjetno za kaj takega ne bodo odločili.
Kot je nekdo že napisal, mislim, da je bil Janez z Iga, operativna enota ni pravna oseba. In ne fehta denarja. To delajo drugi.
Torej, predsednik dela svoje, poveljnik svoje. In vsi smo zadovoljni, če pustita eden drugemu, da je glavni na svojem področju. Pika.
Ico
100 % se strinjam z Gregorjem K. Zato, kjer imate probleme, hajd v spremembe. Nujno. Drugod pa, če stvari delujejo, se verjetno za kaj takega ne bodo odločili.
Kot je nekdo že napisal, mislim, da je bil Janez z Iga, operativna enota ni pravna oseba. In ne fehta denarja. To delajo drugi.
Torej, predsednik dela svoje, poveljnik svoje. In vsi smo zadovoljni, če pustita eden drugemu, da je glavni na svojem področju. Pika.
Ico
Saj (konec-koncev) je bilo in še je - kot navajaš, vendar pa so se časi (beri: zakonodaja ter drugi predpisi) spremenili do te mere, da je predsednik odgovoren (po enem zakonu) za delo operative o katerem (ponavadi) zelo malo ve. Za osebno in skupno opremo ter delo operative pa so zopet drugi zakoni in predpisi, da o odgovornosti niti ne izgubljamo besedIco napisal/-a:Torej, predsednik dela svoje, poveljnik svoje. In vsi smo zadovoljni, če pustita eden drugemu, da je glavni na svojem področju. Pika.
Ico
lp DC
Drago!
Še enkrat sem šel brati začetnika te teme, Milana. Zakoniti zastopnik.
Očitno bi pri njih zadeve bolje lavfale tako, kot bodo poskusili narediti. Nimam nič proti. Všeč pa mi je, da so si vzeli čas za premislek za te spremembe.
Poraja pa se mi vprašanje, če je za vsa društva to dobro? Poleg tega, mislim, da je precej odvisno tudi od župana in ostale lokalne skupnosti. Ne bi rad, da bi nas postrani gledali. Saj konec koncev, oni nam dajejo večino denarja, ali se motim? Ja, se strinjam. Gre za organizacijsko prilagajanje.
Poskušam si predstavljati situacijo pri nas. Imamo predsednika ( je tudi predsednik GZ ), za katerega mislimo, da nas bo v pogovorih z lokalno skupnostjo dobro zastopal. Ima posluh za operativo in v pogovorih z županom ( kot odgovornim za požarno varnost v občini in daje cekine ) daje prednost operativi. Potem so tukaj tudi pogovori z direktorji podjetij, o naprimer servisu GA, hidrantnem omrežju in nenazadnje sponzoriranju naše dejavnosti ( tudi tekmovanja, oprema desetin itd. ). Poraja se mi vprašanje, ali bi poveljnik potem prevzel vse to? Pri nas ne, vsaj kolikor jaz poznam poveljnika. Torej bi morali iskati novo osebo ( primerno za operativo in administrativo )za poveljnika. Kaj smo pri tem naredili? Zato tista pika.
Da ne bo pomote. Sam sem zagovornik operative in sam sem operativec. Moje prepričanje je, da je glavna dejavnost društva in ustanovljeni smo zato - operativna. Samo, z razdelitvijo dela dosežemo ( če vsak opravi tisto, za kar je imenovan ) boljše rezultate, saj, tudi če si gasilec, imaš verjetno še kakšne druge obveznosti ( družina, služba ).
Morda gledam na stvari bolj ozko. Ne vem. Je pač moje mnenje, eno izmed mnogih, pa tudi ni nujno, da je pravilno.
Ico
Še enkrat sem šel brati začetnika te teme, Milana. Zakoniti zastopnik.
Očitno bi pri njih zadeve bolje lavfale tako, kot bodo poskusili narediti. Nimam nič proti. Všeč pa mi je, da so si vzeli čas za premislek za te spremembe.
Poraja pa se mi vprašanje, če je za vsa društva to dobro? Poleg tega, mislim, da je precej odvisno tudi od župana in ostale lokalne skupnosti. Ne bi rad, da bi nas postrani gledali. Saj konec koncev, oni nam dajejo večino denarja, ali se motim? Ja, se strinjam. Gre za organizacijsko prilagajanje.
Poskušam si predstavljati situacijo pri nas. Imamo predsednika ( je tudi predsednik GZ ), za katerega mislimo, da nas bo v pogovorih z lokalno skupnostjo dobro zastopal. Ima posluh za operativo in v pogovorih z županom ( kot odgovornim za požarno varnost v občini in daje cekine ) daje prednost operativi. Potem so tukaj tudi pogovori z direktorji podjetij, o naprimer servisu GA, hidrantnem omrežju in nenazadnje sponzoriranju naše dejavnosti ( tudi tekmovanja, oprema desetin itd. ). Poraja se mi vprašanje, ali bi poveljnik potem prevzel vse to? Pri nas ne, vsaj kolikor jaz poznam poveljnika. Torej bi morali iskati novo osebo ( primerno za operativo in administrativo )za poveljnika. Kaj smo pri tem naredili? Zato tista pika.
Da ne bo pomote. Sam sem zagovornik operative in sam sem operativec. Moje prepričanje je, da je glavna dejavnost društva in ustanovljeni smo zato - operativna. Samo, z razdelitvijo dela dosežemo ( če vsak opravi tisto, za kar je imenovan ) boljše rezultate, saj, tudi če si gasilec, imaš verjetno še kakšne druge obveznosti ( družina, služba ).
Morda gledam na stvari bolj ozko. Ne vem. Je pač moje mnenje, eno izmed mnogih, pa tudi ni nujno, da je pravilno.
Ico
- Milan Dubravac
- Gasilci.org

- Kraj: smokuč
Se enkrat poudarjam, sistemsko stvar ni urejena. V dejavnosti resevanja zivljenj ne sme biti ce-jev. Se pravi, ce se dobro razumeta potem stvar tece. Ce se ne pa pojdite sami v spremembe. Tega enostavno ne sme biti pa konec. Razumljivo je, da rabimo nekoga za organizacijsko vodenje, gre za problem pristojnosti in tu vloga mora biti obrnjena. Sestavili so nam tak sistem, da daje obcutek kot da se dopolnjuje pa se ne. Podvaja se in obremenjuje osnovno nalogo nasih operativnih enot. Ni cudno, da potem kvazi strokovnjaki govorijo ,da rabimo subtilno vodenje. Ce mi najdete v svetu gasilsko operativno organizacijo, ki gradi na subtilnem vodenju vzamem vse besede nazaj. Ne boste je pa nasli vam povem. Takih nestrokovnih mnenj je zal veliko.
Ni ne bližnjice ne široke ceste do znanja (evklid)
-
Janez Kunc
- Kraj: Duplica
Tako kot je rekel Milan "NE SME BITI ČE-JEV". Vsi "zagovorniki" starega sistema ste zagovorniki zato, ker imate organizacijsko sposobnega predsednika s posluhom za operativo, pa naj bo to na nivoju PGD ali GZ. Vendar problem je ravno v tem, da je uspešnost naše organizacije odvisna ravno od osebe, ki je na odgovornem mestu. Postavljamo se ob bok tisti miselnosti, ki potrebuje LIDERJA (Srbi - Tito, Miloševič, Drugi - Arafat, Husein, Gadafi...), da je družba urejena in ubogljiva, kajti drugače ne zna funkcionirati. Če pa si pogledate na forumu temo Vizija bodoče gasilske organiziranosti, boste našli lep prispevek od Stevčija, kjer lepo predstavlja kaj pomeni imeti dober sistem. Kajti dober sistem (ki ga imajo drugod) omogoča funkcioniranje ne glede na to kdo zadevo vodi, kajti sistem poskrbi, da pride na najodgovornejše mesto prava oseba, in ve se za kaj je ta oseba odgovorna in pristojna. Pri nas pa bi radi še vedno plavali v kalnem, da se ne ve kdo pije in kdo plača, tako nekako kolektivna odgovornost. Na nivoju posameznega PGD ali posamezne zveze to mogoče izgleda čisto v redu, vendar je potrebno tu gledati gasilsko organizacijo kot celoto. Pri operativnem delu so zadeve postavljene dokaj jasno in tako jasno bi morala delovati cela gasilska organizacija. Nedopustno je, da bi bili organizirani kakor kdo želi ali mu v danem trenutku najbolj odgovarja. Kljub temu, da smo prostovoljci, imamo odgovorne naloge in že iz organiziranosti se mora odražati, da k temu pristopamo odgovorno in organizirano. Zakon o društvih pa ureja vse tako ohlapno, kar pa je za razumeti, saj so želeli notri spraviti vse oblike prostovoljne, ljubiteljske, aktivistične in ne vem še kakšne organiziranosti ljudi.
Zato tudi jaz menim, da tako ne gre več naprej, kajti praksa narekuje spremembe. Drugače nas bo povozil čas in izgubili bomo zaupanje ljudi v našo sposobnost in ZAHTEVALI bodo, da to delo opravi nekdo drug v katerega bodo imeli večje zaupanje.
Bodimo realni: naša organizacija je kot zelo, zelo, zelo, ... težak kamion. Počasi spelje, vendar ko spelje in dobi normalno hitrost, se pa zelo težko prilagaja spremembam na cesti. Mi pa že v svojih garažah želimo imeti sodobne, zmogljive in okretne tovornjake, s katerimi lahko hitro in učinkovito posredujemo in ukrepamo.
Razna podvajanja v odločanju, kontrole in ne vem kaj še to onemogočajo. To je imelo smisel v prejšnjem sistemu, kjer so bile v ospredju druge vrednote, sedaj pa ko nam je operativna sposobnost najpomembnejša, to ne gre več.
Zato tudi jaz menim, da tako ne gre več naprej, kajti praksa narekuje spremembe. Drugače nas bo povozil čas in izgubili bomo zaupanje ljudi v našo sposobnost in ZAHTEVALI bodo, da to delo opravi nekdo drug v katerega bodo imeli večje zaupanje.
Bodimo realni: naša organizacija je kot zelo, zelo, zelo, ... težak kamion. Počasi spelje, vendar ko spelje in dobi normalno hitrost, se pa zelo težko prilagaja spremembam na cesti. Mi pa že v svojih garažah želimo imeti sodobne, zmogljive in okretne tovornjake, s katerimi lahko hitro in učinkovito posredujemo in ukrepamo.
Razna podvajanja v odločanju, kontrole in ne vem kaj še to onemogočajo. To je imelo smisel v prejšnjem sistemu, kjer so bile v ospredju druge vrednote, sedaj pa ko nam je operativna sposobnost najpomembnejša, to ne gre več.
Lep pozdrav, Janez
-
NePiro
Naša organizacija spi - čisto pravo zimsko spanje. Predsednika je povozil čas in sploh ne ve več, kaj je operativa. Nima pojma. Kako pa naj bi vedel, če pa ognja še ni videl drugače kot na štedilniku? Poveljnik je za odtenek bolj gasilski, vendar ne bo nikoli pravi poveljnik, saj nima nobene operativne izkušnje. Njegovo delo temelji na zanašanju na znanje drugih. Po zvezah vlada stara garda, ki ji ni v interesu operativna sposobnost in usposobljenost, ampak nabiranje kolajn in pasje procesije. Samo poglejte vladno "glasilo" Gasilec! To je slika miselnosti organov na GZS! Veterani, odlikovanja, pasje procesije in predsednik na 100 in 1 način. Če to morda (saj vem da ni tako) bere kdo iz tujine, najbrž misli, da sploh ne gre za gasilce ampak nekakšne ljubitelje gasilcev, ki pa s pravim delom nimajo nobene zveze. In komu to koristi? Tistim, ki gasilci nikoli niso bili in to tudi nikoli ne bodo, vsem činom in odlikovanjem navkljub! Če o neki stvari nimaš pojma, potem o njej ne govoriš ali pa se delaš, da ni pomembna. Tako je tudi pri nas - pristojni veterani nimajo pojma o operativi (se opravičujem vsem, ki jim delam krivico), pa se zato delajo, da je ni ali pa da ni pomembna! In dokler se ne zamenja miselnost v glavah tistih, ki te veterane volijo, so vsi napori in vse črke na to temo na tem forumu zaman! Sami presodite, kje bo Gasilska zveza Slovenije čez deset let, če jo bodo do takrat vodili isti ljudje!
Krasna, tale naša dolina Šentflorjanska! Pa še sami smo krivi za to!
Krasna, tale naša dolina Šentflorjanska! Pa še sami smo krivi za to!
Že več krat ponovljena resnicaNePiro napisal/-a:Pa še sami smo krivi za to!
Po že kar dolgem
lp DC
- Peter
- Upravnik

- GE: Zabreznica
- Kraj: Breznica
- Kontakt:
Tisto o subtilnem vodenju o katerem je pisal Milan, najdete v Ljubljanskem gasilcu. Malo se potrudite in prelistajte. V bistvu subtilno vodenje v takšni organizaciji, kot je gasiltvo pomeni, da imate namesto močnih voditeljev mevže.

Če bodo nekateri še kakšen mandat zraven, si bo pa res treba omisliti še kakšno novo odlikovanje.Drago napisal/-a:... a nisi videl (čisto zadaj - porka gate), kdo vse je dobil medalje
![]()
![]()
Jah no, eni so še res pravi omladinciPeter napisal/-a:Če bodo nekateri še kakšen mandat zraven, si bo pa res treba omisliti še kakšno novo odlikovanje.
lp DC
ICO ne bi se mogel bolj strinjati s tabo. V našem društvu je situacija precej podobna. Naloge so razdeljene in vsak skrbi za svoje področje. Delujeta zelo usklajeno in sporazumno. Tisti, ki bentite nad (ne)sposobnostjo in (ne)razumevanjem predsednika, prepričajte upravni odbor naj ga zamenja.
Mogoče imate v vaših društvih stalne vire prihodka in imate denarja dovolj, da poveljnik lahko kupi, kar rabi za operativo. Pri nas je namreč stvar taka, da je delo predsednika predvsem lobiranje z županom in direktorji ter predsedniki vseh lokalnih skupnosti za vsak tolar. Ga ni denarja, da bi poveljnika poslali v to sfero. In tudi sam ne bi šel. Poleg vsega ima dovolj dela v operativi.
Vi pravite, da bi funkcijo predsednika zamenjali z nekim 'financ ministrom' društva. Predsednik se imenuje zato, ker je prvi v društvu. In ker ga kot takega pošlješ k županom in direktorjem, uživa določen ugled in verjetno je posledično tudi uspešnejši pri nabiranju novcev. Če boste k njim poslali nekega pomočnika, se bo tudi dogovarjal s pomočniki (preverjeno). Se pravi, da se mora sistem tretiranja vodstva v PGD-jih spremeniti tudi v drugih glavah, ne samo v gasilskih.
Se pa strinjam, da bi stroka morala imeti več besede predvsem na ravni GZS. Pišejo se neke tipizacije, pravilniki in kaj vem kaj še vse, nobeden pa operativcev ne vpraša, ali je to sploh potrebno, izvedljivo oz. univerzalno za vse.
Mogoče imate v vaših društvih stalne vire prihodka in imate denarja dovolj, da poveljnik lahko kupi, kar rabi za operativo. Pri nas je namreč stvar taka, da je delo predsednika predvsem lobiranje z županom in direktorji ter predsedniki vseh lokalnih skupnosti za vsak tolar. Ga ni denarja, da bi poveljnika poslali v to sfero. In tudi sam ne bi šel. Poleg vsega ima dovolj dela v operativi.
Vi pravite, da bi funkcijo predsednika zamenjali z nekim 'financ ministrom' društva. Predsednik se imenuje zato, ker je prvi v društvu. In ker ga kot takega pošlješ k županom in direktorjem, uživa določen ugled in verjetno je posledično tudi uspešnejši pri nabiranju novcev. Če boste k njim poslali nekega pomočnika, se bo tudi dogovarjal s pomočniki (preverjeno). Se pravi, da se mora sistem tretiranja vodstva v PGD-jih spremeniti tudi v drugih glavah, ne samo v gasilskih.
Se pa strinjam, da bi stroka morala imeti več besede predvsem na ravni GZS. Pišejo se neke tipizacije, pravilniki in kaj vem kaj še vse, nobeden pa operativcev ne vpraša, ali je to sploh potrebno, izvedljivo oz. univerzalno za vse.
- Mitja Gregorič
- Naj forumovec 2003

- Kraj: Volčja Draga
- Kontakt: