Zanimiva izbira za gasilsko vozilo GV-GP1

Gasilska vozila in zaščitna ter reševalna oprema

Moderator: Janez Tratnik

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
Odgovori
Uporabniški avatar
Dušan
Kraj: Zgornja Bistrica (Tirgot)

Odgovor Napisal/-a Dušan »

Ja normalno da se da vsako stvar preobremenit, tako kot se lahko tud človek to je vendar vsem jasno. sam dokller je vozilo obremenjeno v dovoljenih mejah je vse ok se tud sposobnosti vozila ne spremenijo tako drastično! Mislim da je tale Defender od Kranja kr dobro obtežen in ne bo nekih problemov na terenu..seveda pa se ne sme pretiravat!
Tehnika nam lajša življenje!
Vrsho
moderator
moderator
GE: PGD Šentvid
Kraj: Šentvid pri Ljubljani

Odgovor Napisal/-a Vrsho »

Dušan napisal/-a:Ja normalno da se da vsako stvar preobremenit, tako kot se lahko tud človek to je vendar vsem jasno. sam dokller je vozilo obremenjeno v dovoljenih mejah je vse ok se tud sposobnosti vozila ne spremenijo tako drastično! Mislim da je tale Defender od Kranja kr dobro obtežen in ne bo nekih problemov na terenu..seveda pa se ne sme pretiravat!
Moje pisanje se je nanašalo na Defenderja, ki ga je omenjal in opisal Alex! :)
Uporabniški avatar
SAKI
Kraj: PGD ZAGORJE-mesto
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a SAKI »

Sedaj pa odlomek za malenkost resnice :!:
Tako vozilo kot je DEFENDER je seveda zelo uporabna zadeva za potrebe gasilstva, tako cenovno kot po karakteristiki! Poznamo, kot vidim skoraj vsi, njegove pozitivne strani, ki so zavidanja vredne. Vendar jo skoraj ni stvari, ki nima tudi slabih! Tako jih ima, po mojem mnenju, tudi omenjeno vozilo, čeprav naj že v uvodu povem, da so skoraj zanemarljive, v drugi vrsti pa da, je zanje kriv človek sam :( Je pa prav in pošteno, da omenimo tudi te, kajti odločitve za nakup se vagajo na argumentih + in - ! V to vozilo sem se vsedel ravno v PGE Krško. Po vizualnem pogledu v vozilo mi je najprej padlo v oko, da ima voznik v primerjavi z večino ostalimi vozili zelo zožan delovni prostor. To mi je potrdil tudi kolega, ki s tem vozilom, s še ostalimi kolegi tudi upravlja. Ko sem se vsedel za volan je le ta močno približan k vratom vozila, tako, da lahko kakšen večji manever z levico pomeni tudi bližnje srečanje komolca z vrati vozila! Po njegovih navodilih, naj stisnem pedalo sklopke, tako, da ne usmerjam pogled vanje pritisk na omenjeno pedalo ni bil povsem točen, kar je on seveda tudi pričakoval! Razmerje volan, voznikov sedež ter pedala bi rekel, da so Land Rover-ski, in ne povsem klasični! Med pogovorom je bilo omenjeno, da se moraš vozila glede tega privaditi, potem pa špila kot violina. S to izjavo sem se tudi popolnoma strinjal, saj so si vozila enaka samo v osnovi, vsak model pa ima določena odstopanja, nekateri bolj izrazita drugi manj! Torej nič večjega, le za tako imenovane turistične voznike, ki priletijo v enoto vsake kvatre enkrat, in bi to vozilo s posadko odpeljali na intervencijo, imam pomisleke!
Glede teže ravno tega vozila, sva pa dobila različne informacije :!: Ravno tukaj sem imel v mislih človeški faktor, ki včasih pretirava s svojimi željami in idejami! Kriv pa je delno tudi, če že ne v celoti, proizvajalec nadgradnje, saj v končni fazi ravno on preračunava razporeditev teže po vozilu! Po informacijah, ki sem jih dobil jaz, je vozilo zaradi svoje preobremenjenosti težje vodljivo, predvsem v zavojih!
Če odmislimo preobremenjenost, ki ni negativna točka vozila, nam ostane samo voznikov prostor, na katerega se je treba privaditi! Saj so v osnovi vaje namenjene za usposabljanje :!: To je bil samo pogled iz neutralnega kota, tako, da upam, da ne boste sedaj lastniki teh vozil, ki ste jih že navajeni zagnali vik in krik. Omenjena je le drobna razlika katere lahko najdemo na vsakem vozilu :!: Sam osebno ne bi imel nič proti, če bi bili lastniki takega vozila, bi se ga z veseljem privadili :wink: Samo obtežil bi ga v mejah normale, tako, da bi bil Land Rover lahko Land Rover :twisted: :wink:

Lp

Borut Satler
IZKORISTI, A NIKDAR NE IZKORIŠČAJ!

Lp

Borut Satler
Uporabniški avatar
man 14.284
Kraj: Zgornja Bistrica

Odgovor Napisal/-a man 14.284 »

Če odmislimo preobremenjenost, ki ni negativna točka vozila, nam ostane samo voznikov prostor, na katerega se je treba privaditi
Točno tak kot si napisal. To je nam dejal tudi vodja izmene da je rabil en čas da se navadiš-saj je kot v bunkerju. Glede terenskih sposobnosti pa še vedno "bomba"
Uporabniški avatar
tom-tom

Odgovor Napisal/-a tom-tom »

Še par slik mestnega Lendija, ki je bil Land Rover leta 2003 med Roverji.

Osnovni namen: hitro gasilsko reševalno vozilo 4x4 1+3
Osnovne naloge: gašenje začetnih požarov, požari malih voznih sredstev, travniški požari, izlivi vode, manjše tehnične naloge, vodenje intervencij
Osnovna oprema: 200 l vode, penilo, 100 m cevi, 50 bar, 2xIDA, 2,4 kW elekto agregat, vitel, motorna žaga, lestev 4 m, vrvna tehnika, motorna črpalka MB 9/4 z priborom, potopna črpalka 120 l/min, komunikacijska oprema GSM, fax, UKW, eko komplet in zaščita...
Priponke
MVC-184S.JPG
ROVER 130 FIRE.JPG
LANDI FIRE.jpg
tom-tom ® je pridn fant sam kej k delat neče, je enkrt reku en zidar
Uporabniški avatar
Janez Tratnik
moderator
moderator
Kraj: Dobračeva - Žiri
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Janez Tratnik »

Tom daj še slike boksov od strani pa tudi zdnja bi bila lahko malo boljša. Prosim, prosim ker je vozilo res carsko.
Lep preostanek dneva vam želim.
Janez Tratnik, GSM: 041 587 444.
Uporabniški avatar
Mitja Gregorič
Naj forumovec 2003
Naj forumovec 2003
Kraj: Volčja Draga
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mitja Gregorič »

:wink:
Ko sem se vsedel za volan je le ta močno približan k vratom vozila, tako, da lahko kakšen večji manever z levico pomeni tudi bližnje srečanje komolca z vrati vozila!
Prva Pomoč!!!

Odprto okno!
:shock:
:twisted: :twisted: :wink: 8)

No ja vsaj še nekaj "vaj" in km z vozilom.....da se udelaš potem gre!

:twisted:
Operativci - Bratje v ognju,dimu in pepelu

Slika
Slovenski gasilci >KLIKNI< !!!
Uporabniški avatar
SAKI
Kraj: PGD ZAGORJE-mesto
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a SAKI »

Mitja napisal/-a:
Prva Pomoč!!!

Odprto okno!
:shock:
:twisted: :twisted: :wink: 8)

No ja vsaj še nekaj "vaj" in km z vozilom.....da se udelaš potem gre!

:twisted:
:D Mitja imam hudo bolezen, pozimi me zebe in ko gre dež sem moker :wink: . Iz teha razloga je okno aresto :D :twisted: :lol:

Lp

Borut Satler
IZKORISTI, A NIKDAR NE IZKORIŠČAJ!

Lp

Borut Satler
Uporabniški avatar
Atron
Kraj: Šempeter Pri Gorici
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Atron »

Hehe :lol: , vsekakor upravičen razlog :lol: :lol:
Kot mi je nekoč zelo moder gasilec reku.....Atron...daj času čas :twisted:

V službi ljudstva

Aleš Lazar...GSM: 041 604 851 LP
Vrsho
moderator
moderator

Točno tega Defenderja sem imel v mislih, ko sem pogledal oglas, ki ga je dal Pišuka! Trnovski Defender je res carski, sploh nadgradnja je zakon! Ta oblika nadgradnje se mi zdi veliko boljša kot pa je nadgradnja na naši Toyoti, ki je previsoka in s tem nestabilna! :?
Uporabniški avatar
tom-tom

Odgovor Napisal/-a tom-tom »

Na žalost bo za slike treba mal počakat ker sem jih nekje založu-zbrisu? ampak bom naredu nove če jih ne najdem sigurno pa bojo na voljo.

Ogled obisk in velcom pir pa na voljo zainteresiranim.

Vozilo ima za seboj vodo do šip, blato do pragov in čez (tankovski poligon).

Večje intervencije: poplave in ujme, travniški gozdni požari Kras in Barje, goreča vozila in skratka izvoz ob vsaki intervenciji gasilske enote. Dodatno še v kombinaciji z čolnom reševanje na vodi (Ljubljanica)...

Največji problem, ki nam ga delajo škrti ali pa zadrti angleži, volan z desne prestavijo na levo, razporeditev in zasnova pa je desna, tud ročka za havbo-pokrov motorja je na desni ostal.

Je pa krasno ker se večinoma vozm na desni k je full velik prostora za šefe...

Problem vseh terencev je obnašanje pri veliki hitrosti v ovinkih (zibanje) in gasilska trma ko hočmo spravt ves gasilski dom v avto (boljš je met vse sabo).

Tko da pri naslednji nadgradnji ali investiciji bom poskušal pripravt 70-80% obremenitev od skupne dovoljene (z posadko) ker tud ta trnovski je mal preobremenjen je pa težišče čist nizko in v sredini na obeh oseh.
tom-tom ® je pridn fant sam kej k delat neče, je enkrt reku en zidar
pajk
Kraj: Borovnica

Odgovor Napisal/-a pajk »

Mi imamo GV-GP1 na podvozju Mitshubishija in ima vozilo brez posadke 2600kg. Ima visokotlačno črpalko, 350 litrov vode, dva dihalna aparata, rezervni jeklenki za dihalna aparata, 3 ali 4 gasilne aparate, motorno žago, naprtnjače, vitelj...

Vozilo odlično služi svojemu namenu, ampak je preobremenjeno. Zato društvom, ki se odločate za tako vrsto vozil priporočam, da dajo podvozja takih vozil ojačati.

Kar se pa tiče terenskih sposobnosti pa taka vozila lih niso za po vlaki v gozdu drugače pa se zelo dobro obnesejo. Če pa se mislite voziti po vlakah ali kaj podobnega si pa raje omislite Unimoga ali Scama.

Med zimo smo ga sprobavali in ni bilo hiše, do katere v zimskih razmerah v katerih smo ga sprobavali ne bi mogel. Vozilo je resnično nenadomestljivo z kakšnim drugim tipom gasilskih vozil.

Pa še slikca.

Lep pozdrav!
Priponke
požar ŠOLA 29.10.2003 1.jpg
Tehnika brez znanja je nesmiselna!
Znanje brez tehnike je nemogoče!!!
Rafter
moderator
moderator
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Rafter »

Ampak se mu pa na sliki res vidi, da je naložen do vrha..... Koliko pa je Največja dovoljena masa vozila?

LP, R.
Vrsho
moderator
moderator

pajk napisal/-a:Mi imamo GV-GP1 na podvozju Mitshubishija in ima vozilo brez posadke 2600kg. Ima visokotlačno črpalko, 350 litrov vode, dva dihalna aparata, rezervni jeklenki za dihalna aparata, 3 ali 4 gasilne aparate, motorno žago, naprtnjače, vitelj...

Vozilo odlično služi svojemu namenu, ampak je preobremenjeno. Zato društvom, ki se odločate za tako vrsto vozil priporočam, da dajo podvozja takih vozil ojačati.

Kar se pa tiče terenskih sposobnosti pa taka vozila lih niso za po vlaki v gozdu drugače pa se zelo dobro obnesejo. Če pa se mislite voziti po vlakah ali kaj podobnega si pa raje omislite Unimoga ali Scama.

Med zimo smo ga sprobavali in ni bilo hiše, do katere v zimskih razmerah v katerih smo ga sprobavali ne bi mogel. Vozilo je resnično nenadomestljivo z kakšnim drugim tipom gasilskih vozil.

Pa še slikca.

Lep pozdrav!
Pajk, mi imamo enako nadgradnjo na Toyoti Hilux. Avtomobila sta si sicer že v osnovi zelo podobna. To, da se avto dobro obnese na terenu je zelo subjektivna ocena. Sam sem mnenja, da je pri vašem in našem vozilu sfaljena izdelava nadgradnje, ki je narejena v špico. Mi naši Toyoti zaradi tega rečemo kar "kapelica". Če bi imela nadgradnjo tako kot jo ima na primer Trnovski Defender pa bi bil avto odličen! Pa tud vozne lastnosti bi ostale enake kot jih ima vozilo samo v osnovi. :)

Sem pa že nekoč pisal o tem tudi na tem forumu. 2 leti nazaj smo bili s Toyoto na tankovskem poligonu, kjer smo pod budnimi očesi inštruktorjev preizkušali obnašanje vozila na terenu. Toyota je prišla povsod kamor smo hoteli, le v en dolg in zelo strm klanec ni šlo. Ob naši Toyoti pa so bili takrat še dva Pucha in pa Lada niva, vsi trije neobremenjeni z vodo in opremo kot jo imamo mi v vozilu. :P

Tako da za konec lahko povem, da je treba biti za volanom Toyote zelo pazljiv, na ravnem seveda ni problemov, čez ovinke pa je velika kriza, saj se vozilo preveč nagiba. Če bi se še enkrat odločali, bi se odločili za nižjo izdelavo nadgradnje, kar bi pripomoglo k temu, da bi bilo težišče nižje in bi bil avto veliko bolj stabilen.
Priponke
toyota.jpg
Uporabniški avatar
SUXic
GE: Dolič-Šentflorjan
Kraj: Dolič

Odgovor Napisal/-a SUXic »

No pri nas imamo tudi podobno vozilo in sicer NISSAN KING CAB in smo z njim zaenkrat zadovoljni. Oprema pa je podobna kot pri prej opisanih vozilih (visokotlačna črpalka, okrog 300 litrov vode, motorna žaga, črpalka za meteorne vode, gasilni aparat).

No pa še slikice
Priponke
evo ga...
evo ga...
Moje ime Aleš RAKOVNIK
Odgovori