Prvi realistični hot fire v SLO

Tečaji, vaje, šola ...
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Uporabniški avatar
Milan Dubravac
Gasilci.org
Gasilci.org
Kraj: smokuč

Prvi realistični hot fire v SLO

Odgovor Napisal/-a Milan Dubravac »

Danes smo v Radovljici izvedli zanimivo vajo gašenja notranjih požarov v pravi hiši. Vaja je potekala v eni od opuščenih hiš pod nadzorom inštruktorjev, ki imajo licenco za izvedbo vročih treningov. Na pomoč so nam priskočili tudi iz požarnega laboratorija zavoda za gradbeništvo. V prostore smo namestili temperaturne senzorje in v živo spremljali razvoj temperature v prostoru. Zakurili smo dvakrat in obakrat spustili požar do požarnega preskoka. Poskusi so uspeli v celoti. In tako smo se še za korak približali vrhu stroke na tem področju.
Ni ne bližnjice ne široke ceste do znanja (evklid)
Uporabniški avatar
binep
Kraj: Podnart
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a binep »

Zadeva je bila zares poučna. Šele ko se gibaš v taikh temperaturah se zares zavedaš in čutiš vročino. Naredil sem kar nekaj foto posnetkov, tako da če se dovoli objava teh slik, jih lahko objavim tukaj gor. Torej Milan glede na to, da si ti vodil vso zadevo povej ali se slike lahko objavijo, oziroma imaš mogoče kakšno celo sam.
Mogoče bi rekel samo še to. Glede na to, da se je vaja izvedla v Gasilski zvezi občine Radovljice, bi lahko spustili več naših gasilcev v bližino. Sicer se zavedam, da je varnost na prvem mestu, ter da se je taka zadeva dogajala prvič. To sem objavil predvsem zaradi dejstva, ker je bilo kar nekaj gasilcev zunaj užaljenih, ker niso smeli priti zraven in so pokazali kar nekaj slabe volje.

Milan glede ventilatorja sem preveril...glede na to, kakšen sem dobil odgovor kam se postavi, predvidevam da fantje zadevo poznajo, ne vem sicer kako se je to zgodilo, saj ga niso postavljali prvič :oops:

lp

Bine
Uporabniški avatar
Milan Dubravac
Gasilci.org
Gasilci.org

Hm se strinjam, da bi bilo dobro čimveč gasilcev spustiti noter samo žal ni šlo. Trije so v drugem poskusu vstopili in izvajali vaje (na mojo odgovornost!), več pa ni šlo. Morate se zavedati, da je šlo do neke mere tudi za znanstveni poskus in da je bil namen opazovanje. Ko pa notranji požar opazuješ pa se temperatura razvije tudi do 800 stopinj celzija!! Morate se zavedati kako zahtevni poskusi so to. Sicer je bilo za varnost poskrbljeno in tu gre največja zahvala Metodu Gabru in vsem vam, ki ste nam pomagali z logistiko. Tak je bil tudi dogovor. Kot sem že rekel smo naredili korak več v razvoju. Ni pa to tako enostavno, da bi sedaj vsi kar nekaj kurili. Zavedajte se, da nas je bilo prisotnih 5 inštruktorjev z mednarodno licenco.
No kakšno sliko le objavi. Sam sem pa snemal in to s tujo kamero:)
Glede prezračevanja pa ni panike. Zahvali se fantom za pomoč v mojem imenu.
Uporabniški avatar
metodg
GE: PGD Brezje na Gor.
Kraj: Brezje na Gorenjskem
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a metodg »

Pravkar sem pregledal posnetke in moram reči, da je Milan dobro snemal. No prvi posnetek je boljši od drugega. Ko bo vse skupaj zmontirano bo zadeva zelo poučna. Podrobno se vidi razvoj požarnega preskoka. Sliši se tudi kakšne so bile temperature. V prvi sobi smo sonde postavili na višino 200 in 120 cm od tal (14 sond). Maksimalna dosežena temperatura je bila 650 stopinj. V drugi sobi smo merili temperaturo na 20 cm od tal do vrha (10 sond). Maksimalna temperatura pod stropom je bila 800 stopinj.
Narejena bo še računalniška simulacija, s katero bomo primerjali temperature.
Kar se tiče takšnega kurjenja... Priprava in izvedba je kar zahtevna, ker je na prvem mest varnost. Zato se s takimi zadevami ni za igrati brez strokovnega vodstva. Rad bi se zahvalil inštruktorjem in požarnemu laboratoriju Zavoda za gradbeništvo, da smo zadevo skupaj pripeljali do "srečnega" konca.
Bine, kakšno slikco lahko objaviš, film in obširno slikovno gradivo bo pa tudi upam da kmalu na voljo....

Metod G.
Bomo zmogli??? BOMO JA!!!! ... je rekel mojster MIHA.
Uporabniški avatar
Peter
Upravnik
Upravnik
GE: Zabreznica
Kraj: Breznica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Peter »

Žal za take stvari izveš iz radija, ko povedo, da bodo zaprli cesto zaradi vaje Civilne zaščite. Že zadnjič ni nihče odgovoril, zakaj se vaje ne napovedujejo, da bi si jih lahko ogledali tudi v živo. [-(
Uporabniški avatar
Milan Dubravac
Gasilci.org
Gasilci.org

Ma Peter nemogoče no a vi res ne veste, da je to notri in da so notri lahko največ trije?!
Uporabniški avatar
Mitja Gregorič
Naj forumovec 2003
Naj forumovec 2003
Kraj: Volčja Draga
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mitja Gregorič »

=D>

Bravo Milann,Metod,Bine!!
Tako se dela!!!

:wink: :P
Operativci - Bratje v ognju,dimu in pepelu

Slika
Slovenski gasilci >KLIKNI< !!!
Uporabniški avatar
nejč
Kraj: Dvorjane
Kontakt:

BRAVO!

Odgovor Napisal/-a nejč »

BRAVO!

Čim več tega.
Res bi bilo dobro videti še kakšno sliko, in mogoče še kak posnetek.

L.P iz MB
Če bi se vedelo za to, bi si to prišel tudi ogledat kdo od drugot :evil:
Zadnjič spremenil nejč, dne 27. April 2005, 10:43, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
mihael
Kraj: Bled

Odgovor Napisal/-a mihael »

Ja tole včeraj je bilo pa res zanimivo, poučno in tudi strokovno. Za tiste, ki nismo bili v prostoru oz. smo bolj od daleč spremljali poizkuse, je bilo zanimivo opazovanje na monitorju, kjer se je točno videlo kako hitro se požar razvija. Kot je že Metod povedal so v drugem poizkusu temperature presegle 800 stopinj. Prilagam nekaj slik.

Z gasilskim pozdravom:

NA POMOČ!
Priponke
po poizkusu.jpg
druga soba pred poizkusom.jpg
prva soba po poizkusu.jpg
Uporabniški avatar
nejč
Kraj: Dvorjane
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a nejč »

Hvala Mihael! Si vprašal Milana in ostale :wink:

No pa naj nebodo takšne stvari skrivnost.
To so te vaje, ki jih rabi vsak dober operativec.
Uporabniški avatar
jernejček
Kraj: Malečnik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a jernejček »

Lep pozdrav!

Ja čim več takih vaj kot je že Nejč povedal to so vaje katere operativci res rabimo - saj veste "vaja dela mojstra" :wink:
Biti najboljši, pomeni biti drugačen!

Taktika brez tehnike je nemogoča , tehnika brez ljudi pa je napaka vodstva. (O. Neuvirt)
Uporabniški avatar
metodg
GE: PGD Brezje na Gor.
Kraj: Brezje na Gorenjskem
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a metodg »

Glede obveščanja za ostale zainteresirane. Prostora za ostale gledalce je bilo zelo malo, da ne omenjam parkirnega prostora. Par metrov od hiše je tekla železnica. Pa še... taka vaja se je izvajala prvič in nismo vedeli kako bo vsa stvar izpadla...

Metod G.
Bomo zmogli??? BOMO JA!!!! ... je rekel mojster MIHA.
Uporabniški avatar
binep
Kraj: Podnart
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a binep »

Dodam še dve slike, ki sta bili posnete bolj na začetku.

lp

Bine
Priponke
Hot Fire Radovljica 2.JPG
Hot Fire Radovljica 1.JPG
Uporabniški avatar
Jure Čokl
Piranja
GE: Lukovica
Kraj: Trnjava
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Jure Čokl »

No, sem hotel napisati eno "zahvalo" za povabilo, ki mi je bilo obljubljeno, ampak glede na povedano bom zadovoljen tudi s člankom z veliko fotografijami.

Upam da dobim vsaj tega ... :shock:
"Čoklu kot ponavadi goflja prehiteva pamet. P.S.: Puno priča, malo radi!" Anonimni gost, 30. oktober 2005
LESCE2
Kraj: Lesce-Gorenjska

Odgovor Napisal/-a LESCE2 »

Jure ne bit užaljen...Jaz sem poslal nekaj fantov na kraj, kjer so skrbeli za dodatno vodo, ki bi jo morda ob kakšni neljubi situaciji potrebovali. Od tega lahko povem, da je enega doletela naloga zapore prometa, dva sta bila stalno na ročniku in danes ko sem govoril z njimi, bi dali vse, da bi vsaj na monitor lahko pokukali. Tako, da še tisti, ki so bili na vaji niso prišli na svoj račun....

:?

Zakaj je zadeva taka kot je v GZOR, pa je že nekej Metod povedal...Čeprav je pa res da sta sedaj že dve vaji tako padli skozi in počasi bo kdo res dobil filing, da se skrivamo in smo država zase. Tako, da za v slednje ne bi bilo slabo razmisliti, da se vajo vsaj predstavi tudi drugim. Vendarle ni vsak dan "praznik", da kaj takšnega vidiš. Meni konkretno je ta dogodek prikrajšal šiht, ki sem ga imel...Za samo vajo sem pa tudi izvedel šele en dan prej, tako da sem si "opcijo dopusta" lahko nekam zataknil. :twisted: :lol: :lol:
Odgovori