Najstarejše operativno vozilo

Gasilska vozila in zaščitna ter reševalna oprema

Moderator: Janez Tratnik

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
Uporabniški avatar
Uroš Lenarčič
Kraj: PGD Slape-Polje

Odgovor Napisal/-a Uroš Lenarčič »

Mitja zelo lepo si napisal! Vaša "zverinica" si res zasluži “rišpekta”! In verjamem, da ga ne date!
Jaz tudi našega "Dojca" ne dam! Drugače gre pa za najstarejše vozilo v naši enoti (letnik '79) je pa tak kot v PGD Trebnje (125T10G). Nekaj časa nazaj ga je naš operativni sektor preizkusil do maksimuma in stroj se ni udal- v zadnji številki LG je tudi članek o tem. Pa še ena slikca v dokaz, da ga ne "dam":
Priponke
Img_0525.jpg
Cogito, ergo sum.

Slika
MarkoŠ
Kraj: Boh. Bistrica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a MarkoŠ »

PGD Boh. Bistrica ima GVV2 letnik 1978, to je mercedes benz 1518, 4 x 4, dobili smo ga iz Nemčije leta 1996, bil je na tako imenovanem
" gasilskem odpadu ", sami smo ga prebarvali in opremili, mu dali visokotlačnoi črpalko in dva navijaka z hitrima cevma, agregat, 4 IDA + inspector, nosila, triopane, sesalne cevi, tlačne cevi, prenosno motorno črpalko, leseno trodelno lestev, razne ročnike, ... .
Od leta 1996 je to prvo vozilo, ki izvozi na intervencijo, nam bo služilo še najman 10 let. 8) 8) 8)

V službi ljudstva na pomoč!
Priponke
GVV2
GVV2
Uporabniški avatar
Jure Čokl
Piranja
GE: Lukovica
Kraj: Trnjava
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Jure Čokl »

Naj povem še to, da je Deutz iz PGD Slape - Polje tako lepo vzdrževan in ima toliko "die-hard fenov" v njihovem društvu, da čisto verjamem, da ga ne bodo nikdar "dali naprej". Kaj vse pa znajo z njim početi, ste lahko videli v aktualni številki LG, v članku "Dojc vrača udarec". Avtor Žiga je na koncu zapisal "Smatrajte se izzvane". Torej?
"Čoklu kot ponavadi goflja prehiteva pamet. P.S.: Puno priča, malo radi!" Anonimni gost, 30. oktober 2005
Uporabniški avatar
DREJA
Kraj: PGD Zagorje - mesto
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a DREJA »

GVC 16/24 TAM 5500

Kombinirano gasilsko vozilo z dvojno kabino in 2500 litri vode. Je veteran, letnik 1971. Danes ga uporabljamo bolj za podporo ostalim gasilskim vozilom ter za prevoz moštva. Uporabno je predvsem tam, kjer je teren težko prevozen zaradi nizkih vej dreves in grmičevja.

Na sliki: vozilo vleče našo raztegljivo lestev.
Priponke
TAM 5500.jpg
Uporabniški avatar
DREJA
Kraj: PGD Zagorje - mesto
Kontakt:

TAM 5500

Odgovor Napisal/-a DREJA »

Nekaj malega sem jaz napisala, kaj več pa upam da bosta napisala Saki ali Ico.
Lp iz Zagorske doline...
˝Vsak izreden duh je nekoliko blazen.˝ARISTOTEL
Uporabniški avatar
Uroš Lenarčič
Kraj: PGD Slape-Polje

Odgovor Napisal/-a Uroš Lenarčič »

Tega sem našel na nekem drugem forumu, a zraven ni bilo podatkov o izdelavi.
Priponke
24-11.jpg
Cogito, ergo sum.

Slika
Uporabniški avatar
SAKI
Kraj: PGD ZAGORJE-mesto
Kontakt:

Re: TAM 5500

Odgovor Napisal/-a SAKI »

DREJA napisal/-a:Nekaj malega sem jaz napisala, kaj več pa upam da bosta napisala Saki ali Ico.
Lp iz Zagorske doline...
Bom pa dodal nekaj malega :wink:

Vozilo je letnik 1971, izdelano v takratnem Karoseristu, in kot tako služi v operativi od leta 1971 dalje, ko je prišel v naše prostore :!:
Smo prvi, in edini, lastniki tega vozila. Na njem je vse prvotno, originalno, tudi barva.

Črpalka je Turboinštitut in deluje BP, le malo jo bo potrebno zatesniti na delu kjer se priključi na vodni rezervoar. Rezervoar je kovinski, prvi, še iz rjavečega materiala zato je potrben zamenjave, kar se bo po vsej verjetnosti zgodilo v tem letu.

Motor 5500 zmore 170 ks in je praktično neuničljiva zadeva, njegov zvok je edinstven, tako da nam nostalgikom kar privzdigne kocine ko zahrumi izpod pokrova 8) .
Pogon 4x4, menjalnik in ostali sklopi BP. Zavore, da jim lahko zavida tudi katero od novejših vozil :!:
Volan, mehanski, zelo težak :cry: , v planu zamenjava s hidravličnim.

Vozilo res, da ni več v prvi vrsti, vendar še vedno v uporabi kot zaledje ostalim. Izredno pa se izkaže na ozkih in težko dostopnih poteh, kjer še vedno kraljuje 8)

Lestev, ki jo vleče uradno ni v uporabi, kajti cenejše je sodelovanje z JGZ Trbovlje kateri ima v lasti staro Ljubljansko košaro, kot pa servisiranje, vzdrževanje mehanske PL :!:

Skratka TAM 5500 je bil, je in bo ostal v našem avtoparku še v bodoče :!: Sodobna vozila so res sodobna in napredna, vendar zamenjave za legendo pa med njimi vendar ni mogoče najti :!: :!: :!:
IZKORISTI, A NIKDAR NE IZKORIŠČAJ!

Lp

Borut Satler
VinkoG
Kraj: PGD Šoštanj-mesto
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a VinkoG »

Lep pozdrav vsem skupaj če je mogoče kdo na forumu iz mariborskega okoliša naj se pozanima v PGD Starše mislim da imajo tam zelo zelo staro vozilo ki po letnici pretehta vsa že dosedaj omenjena vozila in ga še uporabljajo za intervencije.Lep pozdrav vsem skupaj.
Gasilec sem in to mi je v ponos!
ivo
Kraj: hajdina

stara vozila

Odgovor Napisal/-a ivo »

Pozdravljeni

V reviji Gasilec sem leta 2001 objavil podatke o starosti
Najstarejše redno registrirano gasilsko vozilo je staro 59 let, to je »JEEP WILLYS« in ga uporabljajo na področju Idrije. Drugo najstarejše redno registrirano vozilo pa je »Mercedes Benz«, staro je 50 let in ga uporablja PGD Starše.
Podatki so bili iz baze MNZ.

Kolikor vem je vozilo v Staršah še vedno redno registrirano.

Mislim da se za stara gasilska vozila v Sloveniji ni bati. Gasilci jih kar vztrajno vozijo iz zahoda k nam.

Lep pozdrav.
Ivo
Uporabniški avatar
Mitja Gregorič
Naj forumovec 2003
Naj forumovec 2003
Kraj: Volčja Draga
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mitja Gregorič »

Staro in registrirano ....OK :P :P kaj pa operativno...... :?: :idea:

nas je intervencijsko operativen 24/7/365 :idea:
Operativci - Bratje v ognju,dimu in pepelu

Slika
Slovenski gasilci >KLIKNI< !!!
Tam 5500

Odgovor Napisal/-a Tam 5500 »

Laik in Ivo, ali lahko napišeta katero leto sta bila vozila kupljena v sloveniji in ne samo leto proizvodnje in kolikokrat sta šla lansko leto na intervencijo.
Uporabniški avatar
majkel
Kraj: Zg.Kungota
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a majkel »

Kaj pa recimo kakšen drugi kos opreme ne samo operativno vozilo.Nprimer kakšna motorna brizgalna najstarejša ki še deluje al pa kaj podobnega???
Mislim da bi to tukaj sem tudi spadalo. :D
Čas bo prinesel svoje.Ali na boljše ali na slabše pa bomo videli!
damjan toplak

Odgovor Napisal/-a damjan toplak »

Pri nas imamo MB letnik 1950 in se vedno sodeluje na intervencijah. In moram povedat da je kljub letom se v odlicni formi. Prilozim slike , ko jih dobim...
Problem? .... bom jaz ocenil situacijo sem prostovoljni gasilec.
Uporabniški avatar
Matej K
Kraj: Prepolje

Odgovor Napisal/-a Matej K »

evo slikico Starškega mercedesa z četrtkove vaje v Zlatoličjah.
Priponke
mercedes.jpg
Ni bogat tisti ki ima, ampak je bogat tisti ki da!

Vsega ne morem vedeti, toda o vsem nas lahko poučijo.
Uporabniški avatar
BAČO
moderator
moderator
Kraj: Dol pri Hrastniku
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a BAČO »

Vozilo odlično izgleda, ohranjeno ni kaj, pa čeprav po obliki spominja na avtobus iz filma " KO TO TAMO PEVA".
Mislim pa, da bi pri teh častitljivih in zavidljivih letih, že res lahko bila malo vprašljiva operativna sposobnost vozila, kot je rekel Mitja. :?: :huh:

LP BAČO 8)
Urban ROMIH
PGD Dol pri Hrastniku
NA POMOČ !!!
Odgovori