MULTISTAR

Gasilska vozila in zaščitna ter reševalna oprema

Moderator: Janez Tratnik

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
Uporabniški avatar
MICKA
Kraj: Slovenski Javornik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a MICKA »

Odlična zadeva, vendar draga. Vi ki kritizirate, postavite se v vlogo vodje insi predstavljajte kaj lahko storite pri požaru v 3. nads. seda s svojo opremo in kako bi vam lhko pomagalo o vozilo. Šele takrat boste spoznali razlike.
Polovično znanje je nevarnejše od neznanja (bolivijski)

V vsem imenitno bi uspeli, če dvakrat bi lahko začeli (Johann W. Goethe)
Uporabniški avatar
gobi
Kraj: Wajdušna-Ajdovščina-sin burje
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a gobi »

Ja zanunivo so zelo univerzalna vozila ja pa res da po tem rabiš dve lestvi ker to je nizko kategornik 8) Ampak za manjše enote je ok :wink:
Priponke
Metz2
Metz2
Metz 1
Metz 1
Metz
Metz
Magirus
Magirus
LP, Robert Kopatin
Ko gredo drugi ven ,gremo mi noter!
Slika
Uporabniški avatar
Janez Tratnik
moderator
moderator
Kraj: Dobračeva - Žiri
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Janez Tratnik »

MICKA napisal/-a:Odlična zadeva, vendar draga. Vi ki kritizirate, postavite se v vlogo vodje insi predstavljajte kaj lahko storite pri požaru v 3. nads. seda s svojo opremo in kako bi vam lhko pomagalo o vozilo. Šele takrat boste spoznali razlike.
Nisem mislil špekulirat s ceno. Sam sem imel v mislih ceno za tako vozilo v znesku od 80 do 100 mio. To znese recimo za dve sodobni vozili tipa GVC z nujno opremo za reševanje iz višin (raztegljiva lestev, skočna blazina, vrvna tehnika ...).
Koliko pa je možnosti, da pride do potrebe po nujni uporabi avtolestve pa je zopet vprašanje, vendar moramo biti realni s potrebami.

Sam menim, da bi vsa društva s koncesijo morala imeti avtolestve vendar normalne dimenzije (30 metrov) za vse ostale pa je cena previsoka. Izvedba, kot pa jo je opisal darko pa ne pridev poštev nikjer pri nas.

Aja. Naše društvo je od prve avtolestve oddaljeno 45 km. Imamo pa kar nekaj stavb ki imajo več kot 5 nadstropij.
Lep preostanek dneva vam želim.
Janez Tratnik, GSM: 041 587 444.
Uporabniški avatar
Uroš Lenarčič
Kraj: PGD Slape-Polje

Odgovor Napisal/-a Uroš Lenarčič »

Se strinjam z Mitjo: posrečena kombinacija! Za hitro posredovanje se mi zdijo taka vozila super, za kaj večjega pa mislim, da je bolje imeti večjo AL(K) ali pa brontota.

Lp, U.
Cogito, ergo sum.

Slika
uvauva!

Odgovor Napisal/-a uvauva! »

no to sicer nespada sem vendar bo v domzalah vaja z novo lestvijo 22.10 2oo5! :D :D :D
Uporabniški avatar
Bobby

Odgovor Napisal/-a Bobby »

uvauva! napisal/-a:no to sicer nespada sem vendar bo v domzalah vaja z novo lestvijo 22.10 2oo5! :D :D :D
Prispela naj bi 15.10.....tko pravjo :D

lp :wink:
......dream until your dream come true......

Bobby
Uporabniški avatar
SAKI
Kraj: PGD ZAGORJE-mesto
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a SAKI »

Po mojem mnenju imate Darko, Pišuka in Micka vsak svoj prav :!:

Darkovo mnenje o ekonomičnosti je na mestu, vendar v kolikšni meri bo zadeva lahko uporabljena. Če preletim objekte v naši občini bi ta zadeva prišla v poštev le malokrat. Objekti so nižje gradnje ali pa precej višje tako, da bi nabava tkšnega vozila na kraju po vsej verjetnosti izpadla neekonomična :roll:

Če zadevo gledamo iz vidika kot jo gleda Micka je to čisto v redu zadeva.
Prispemo na kraj intervencije s takim vozilom kot prvim in imamo vse pri roki od gasilnih sredstev, opreme do lestve.

Vse lepo in prav a do katere višine :roll: Tukaj se strinjam s Pišuko, da do višine 16m zadostuje tudi skočnica, a zopet le za reševanje ne pa tudi za pomoč pri gašenju :cry:

To gasilsko vozilo lahko primerjamo s kombi vozilom v cestnem prometu :arrow: v njem se lahko prevažajo potniki, a ne tako udobno kot v osebnem vozilu :arrow: v njega lahko natovorimo tovor, a ne toliko kot na tovorno vozilo. Torej vozilo ni ne GVC ne AL, to je nekakšno kombi vozilo ali nenazadnje kot pravi Pišuka ni ne tič ne miš :cry:

Po mojem mnenju je še najboljše dobro sedelovanje z (v večini primerov) najbližjo sosednjo poklicno enoto :idea:
Če jih obvestimo pravočasno so na kraju intervencije relativno hitro, med tem časom pa lahko mi opravimo ostala dela. S tem mislim predvsem to, da odstranimo ovire kot so cvetlična korita in parkirana vozila, da bo AL sploh mogoče kje postaviti, oziroma da bo tja sploh lahko prišla :!: :cry:
IZKORISTI, A NIKDAR NE IZKORIŠČAJ!

Lp

Borut Satler
Uporabniški avatar
Marolt
Kraj: Bloke

Odgovor Napisal/-a Marolt »

No nekaj podobnega sem ravno pred kratkim ogledoval pri sosedih.
Poklicna enota iz Crikvenice ima Ategota z "lestvijo"
http://www.inet.hr/~dvdcrikv/popis__opreme__ck2.htm
Se pa sprašujem o funkcijonalnosti in o upravičenem nakupu?
Glede na to, da večina enot z višjo kategorijo poseduje GVC16-25 in GVC24-50 se to vozilo kod GVC pri nas pravgotovo nebi prijelo, kod ALK pa je spet ne!Saj v vsaki malo večji vasi kjer imajo saj kakšen večji blok ne! Sicer pa razumem tako zagovornike kod nasprotnike tega vozila!
Vse pa se začne in konča pri denarcih.... :(

lp
življenje je lepo! Ne boj se mrtvih, boj se živih!
Uporabniški avatar
tom-tom

Odgovor Napisal/-a tom-tom »

Še nekaj slik iz Hanovra.

Komentarji, so in bodo, prednosti in slabosti tudi. Vsaka nabava in novost je podvržena temu. Je pa stvar tržišča in trga kako se odziva in sprejema.

Dvoživke imajo pred seboj vsekakor prihodnost in razvoj gre naprej. V prihodnosti lahko pričakujemo še zmogljivejše in tehnološko bolj izpopolnjene izvedbe.

Vsekakor pa je tudi ekonomska in taktična upravičenost predstavljenega vozila ustrezna za določena urbana okolja. Naprimer lokalna skupnost z malo prebivalci in nižjim stavbnim fondom in veliko oddaljenostjo od večjega mesta ali kraja z poklicno gasilsko enoto in Al-k.

Kombinacija vozila MULTISTAR GVC 16/25+Alk in GVC 24/50 ter GMV je tudi moj adut.

Je pa že praksa, da Nemci še motorke iz vozila ne dajo na horuk kot je to v SLO tradicija potem tudi v prihodnosti ne bojo več dolgo lestve na špago raztegval :lol:
Priponke
MULTISTAR 1.JPG
MULTISTAR 2.JPG
tom-tom ® je pridn fant sam kej k delat neče, je enkrt reku en zidar
Uporabniški avatar
BAČO
moderator
moderator
Kraj: Dol pri Hrastniku
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a BAČO »

tom-tom napisal/-a:Je pa že praksa, da Nemci še motorke iz vozila ne dajo na horuk kot je to v SLO tradicija, potem tudi v prihodnosti ne bojo več dolgo lestve na špago raztegval :lol:
Mislim, da bomo pa pri nas v SLO še kar nekaj časa lestve na špago raztegoval, saj si večina društev podobnih zadev, kot je MULTISTAR ne mora privoščiti, pa tudi nakupi nebi bili ravno racionalni.
Tudi sam se bolj nagibam k temu, da bi društva kupovala navadne GVC - je, osrednje enote v regiji, oz. večje enote, pa naj bi imele med svojim voznim parkom tudi AL, s katero bi te enote, po potrebi priskočile na pomoč tudi drugim društvom.

LP BAČO :wink:
Urban ROMIH
PGD Dol pri Hrastniku
NA POMOČ !!!
darko

Odgovor Napisal/-a darko »

Ne mislim nikogar žaliti.
Vendar če bomo tudi v prihodnje iz tal s strnjenimi curki zalivali strehe objektov, kateri gorijo, res ne rabimo nobenih lestev. Če pa bomo na objektih izvajali ODT in učinkovito gašenje si napada ne moremo zamisliti brez dvigal (ne klasičnih avolestev), na katerih je speljan vodovod, elektrika, hidravlika in zrak za dihanje. Mislim da večina gasilcev ni še videla učinkovitega posredovanja iz košare dvigala z vodnimi metalci. Že objekti višji od dveh nadstropij predstavljajo za gasilce resne probleme.
No ja, pa saj imamo rambote, ki horuk v objekt izvajajo notranje napade.
Cena dvigal pa je močno padla, seveda razen unikatnih za slovenske gasilce.
darko
Uporabniški avatar
gobi
Kraj: Wajdušna-Ajdovščina-sin burje
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a gobi »

No Darko jaz se s tem že strinjam, tak avto je kot naročen za enote ki s lestvami pokrivajo nižje objekte :!:
Samo problem je če je objekt višji potem pa si mrzu :?
LP, Robert Kopatin
Ko gredo drugi ven ,gremo mi noter!
Slika
tadejS
Kraj: Knežak

Odgovor Napisal/-a tadejS »

Ne vem zakaj bi morele le osrednje enote ustrezne kategorije imeti ALK-je kot jim pripada po kategorizaciji, katera predpisuje minimalne zahteve. Takšna kratkovidnost je lahko kaj hitro tragična, če je najbližji ALK le eden in gre nekam na pomoč in nato ostane najbljižji ALK oddaljen 50 in več km. Ne vem kaj je narobe, če je "Multistar" v rezervi pri nekem nižje kategoriziranem društvu ali osrednji enoti in se ga lahko lahko uporabi za rezervo ko ni glavne lestve ali pa kot drugo lestev v intervenciji. Res da so finance pojem zase, se pa bo že kje verjetno našel kakšen župan, ki se bo strijal tudi s takšno rešitvijo, seveda, če mu jo bodo gasilci predlagali in ustrezno obrazložili. Do takrat pa rokavice v roke in vleči špag.......

Če pogledamo malo čez mejo imajo takšno vozilo, če mi spomin prav nosi, v Ivanič Grad-u na hrvaškem že kar nekaj časa.
Odgovori