izračun tlaka in izgube
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
-
Gost
izračun tlaka in izgube
S tremi ročniki napademo požar, ki je 15 m višje od motorne brizgalne. Ustniki na ročnikih so 12 mm. Dolžina B cevi od motorke do trojaka je 75 m, od trojaka naprej pa so položene C cevi 3x45 m (trije napadi)
Kolikšen tlak mora dati motorka, da je tlak na ročniku 3,5 bara?
prosim za izračun in potek izračuna.
Kolikšen tlak mora dati motorka, da je tlak na ročniku 3,5 bara?
prosim za izračun in potek izračuna.
- metodg
- GE: PGD Brezje na Gor.
- Kraj: Brezje na Gorenjskem
- Kontakt:
Na tej strani http://www.gzveza-radovljica.si/zanimivo.htm imaš pod izračuni pripomoček za računanje takih problemov...
Metod G.
Metod G.
Bomo zmogli??? BOMO JA!!!! ... je rekel mojster MIHA.
mico
mislim da na intervenciji vsak računa, če že računa čez prst
kot je omenjeno, pretoke naj bi vedel za svoje ročnike vsak vodja intervencije
.Če seveda pozna svojo opremo
.
Ko me pa že imaš ža pametnjakoviča
pa takole ob treh zjutraj po 2 neprespanih nočeh in 12 urah vožnje z busom. navaden ročnik 200 l/min pri 4bar, vsakih 10 m višine 1 bar in vsakih 100m cevi en bar, pol pa še 0,5 bara za vsako armaturo. Pa si zmaovalec matematike.
Pa nisem imel priročnika
mato
mislim da na intervenciji vsak računa, če že računa čez prst
Ko me pa že imaš ža pametnjakoviča
Pa nisem imel priročnika
mato
Počasi da ne ustrelite (pogasite) samega sebe!! (vojak Švejk)
Čuj Mato ne vem kako si ti na intervencijo pohitel po 2 neprespanih nočeh, pa sploh mi ni jasno na katero intervencijo ste se vozili 12 ur z avtobusom. A mate gasilskega??? Verjetno je gorelo na oni strani Hvara.Mato napisal/-a:mico![]()
pa takole ob treh zjutraj po 2 neprespanih nočeh in 12 urah vožnje z busom.![]()
![]()
mato
Vsaka čast.
Gasilci smo znani po tem, da nam je zoprno računati. Pa izračuni v gasilstvu niso tako težki in zapleteni. Kdor je uspešno končal osemletko jih opravi brez težav.
Težave pa se začno, ker razmišlja preveč gasilcev tako, kot nekateri v predhodnih objavah. »Saj na požarišču nikoli ne računamo.«. To pa ni res.
Res pa je, da so računi na požaru nekoliko nenavadni. Tudi merske enote imamo gasilci »nekoliko po svoje«. Pretoke merimo (v fiziki) v l/s (liter na sekundo); gasilci pa v l/min (liter na minuto). Sicer pa kdo bo razumel podatek: »V cisterni imamo vode še za 240 sekund«. Ljubi Bog. Koliko je to časa? In ko vse premislim je vode le še za 180 sekund. Če pa rečem:«Vode je še za 4 minute«, nam je pa vse jasno in prihranil sem si celo minuto razmišljanja.
Tlake v fiziki merimo v pascalih. Nikoli nisem vedel koliko je en pascal. Prav veliko gotovo ne. Ko pa je profesor fizike na fakulteti podal prispodobo: »en pascal = en pes scal« mi je ostalo v spominu do danes (40 let). Zdaj pa čisto po domače: 1 pascal je tlak, ki ga povzroči sila 1 kg (narobe – sile merimo v newtonih) na površini 1 m2 – torej 1 liter vode polit po 1 m2 Skoraj nič! Za gasilce je praktična mera za tlak 10 metrov vodnega stolpca; to pa je enako tlaku enega bara. In gasilci spet lepo po svoje.
Vendar praktično.
Zdaj pa k nalogi, ki nam jo zastavil naš gost.
Podatki:
ročnik premera 12 mm; željeni tlak 3,5 bara ( trije kosi)
C cevod dolžine 45 m (trikrat)
B cevovod dolžine 75 m (enkrat)
Višinska razlika med motorno brizgalno in ročniki 15 m
Vprašanje:
Kakšen naj bo tlak na izlivu motorne brizgalne?
Če računamo tehnične zadeve si najpreje napravimo skico!
V skico vnesemo vse znane podatke.
Takole:
(tu sem sicer napravil skico, ki pa je znam prenesti v sistem)
Da si olajšam delo si označim in poimenujem še preseke na cevovodu:
Presek A – izliv na motorni črpalki
Presek B - trojak
Presek C - ročnik
Račun začnemo na tistem delu cevovoda, kjer imamo podane vrednosti. V našem primeru torej v preseku C – torej na ročnikih.
Poznano mi je:
Presek ročnika 12 mm; željeni tlak 3,5 bara
Iz tabele »Količina vode, ki izteče iz ročnikov z različnimi ustniki pri različnih pritiskih, v litrih na minuto« ( knjiga Gasilska tehnika III – strojništvo v gasilstvu GZS 1984 stran 13) odčitam naslednji podatek:
skozi ročnik premera 12 mm pri 3,5 bara tlaka preteče 180 l/min
Isto tabelo najdemo skoraj v vsakem gasilskem koledarčku.
Iz tabele »Izguba pritiska v B in C gumiranih ceveh, za dolžino 100 m cevi, pri različnih količinah vode na minuto (Isti vir stran 12) odčitam naslednji podatek:
pretok 200 l/min - izguba tlaka 0,6 bar/100m
Odločiti se moram sam. Ali bom dlakocepsko natančno računal z desetinkami ali pa ocenjeval. Odločim se za zaokroženo računanje: pretok 180 l/min zaokrožim na 200 l/min (podatek v tabeli); razdalja 45 m = 0,45 hm (hm = hektometer = 100 metrov)
Torej račun:
0,45 hm (razdalja) x 0,6 bar (izguba tlaka na 100 m ali na 1 hm) = 0,27 bara
Pretok v preseku B (na trojaku in B cevovodu) je
3 (število cevovodov C) x 180 l/min (pretok na enem ročniku) = 540 l/min
Iz iste tabele »Izguba pritiska v B in C gumiranih ceveh, za dolžino 100 m cevi, pri različnih količinah vode na minuto odčitam:
pretok 500 l/min - izguba tlaka 1,89 bar/100m
pretok 600 l/min - izguba tlaka 2,26 bar/100m
izračunam
pretok 540 l/min - izguba tlaka 2.04 bar/100m
Do vmesnega podatka sem prišel tako, da sem interpoliral razliko med izgubami 1,89 bara (pri pretoku 500 l/min)in 2,26 bara (pri pretoku 600 l/min) (razliko izgub sem razdelil na sto delov in upošteval vrednost za 40%) .
Izračun:
Razdalja 75 m = 0.75 hm
Pretok 540 m iz tega sledijo izgube tlaka 2.04 bar/hm
0.75 hm (razdalja) x 2.04 bar/hm (izguba tlaka) = 1,53 bar
Do tu vse prav in lepo. Izračun sem napravil za cevovode položene po ravnem. Mi pa imamo ročnike 15 m višje. Torej dodam še izgubo zaradi višinske razlike.
Podatki:
10 m vodnega stolpca = 1 bar
1 m vodnega stolpca je torej 0,1 bara
Izračunam:
0.1 bara (1m vodnega stolpca) x 15m (višinska razlika) = 1,5 bara
Seštejem željene tlake in izgube:
željeni tlak na ročniku 3,50 bar
izguba v C cevi 0,27 bar
izguba v B cevi 1,35 bar
izguba talak zaradi višinske razlike 1,50 bar
SKUPAJ 6,62 bar
ODGOVOR: Da bomo lahko gasili z ročniki 12 mm in tlakom 3,5 bara na ročniku, pri višinski razliki 15 m potrebujemo na izlivu motorne črpalke 6,62 barov.
In po gasilsko: »Jožko, s pametjo in počasi lepo med 5,5 in 6 na pumpi, brez pretiravanja, da ne bo kaj narobe!«
Izračun je preprost. Težave nam delajo razpredelnice, ki jih mnogi ne poznajo in neenotne mere. Zapustili smo fizikalni merski sitem, razdalje smo merili v hm (hektometrih ali stometrih). Kdor pa ni vešč računanja se pa v takem neredu hitro zmoti.
Če sam sebe kaj poznam, je 98% možnosti, da sem kje kaj napačno izračunal; postopek je pa pravi.
Lep pozdrav
Janez
Težave pa se začno, ker razmišlja preveč gasilcev tako, kot nekateri v predhodnih objavah. »Saj na požarišču nikoli ne računamo.«. To pa ni res.
Res pa je, da so računi na požaru nekoliko nenavadni. Tudi merske enote imamo gasilci »nekoliko po svoje«. Pretoke merimo (v fiziki) v l/s (liter na sekundo); gasilci pa v l/min (liter na minuto). Sicer pa kdo bo razumel podatek: »V cisterni imamo vode še za 240 sekund«. Ljubi Bog. Koliko je to časa? In ko vse premislim je vode le še za 180 sekund. Če pa rečem:«Vode je še za 4 minute«, nam je pa vse jasno in prihranil sem si celo minuto razmišljanja.
Tlake v fiziki merimo v pascalih. Nikoli nisem vedel koliko je en pascal. Prav veliko gotovo ne. Ko pa je profesor fizike na fakulteti podal prispodobo: »en pascal = en pes scal« mi je ostalo v spominu do danes (40 let). Zdaj pa čisto po domače: 1 pascal je tlak, ki ga povzroči sila 1 kg (narobe – sile merimo v newtonih) na površini 1 m2 – torej 1 liter vode polit po 1 m2 Skoraj nič! Za gasilce je praktična mera za tlak 10 metrov vodnega stolpca; to pa je enako tlaku enega bara. In gasilci spet lepo po svoje.
Vendar praktično.
Zdaj pa k nalogi, ki nam jo zastavil naš gost.
Podatki:
ročnik premera 12 mm; željeni tlak 3,5 bara ( trije kosi)
C cevod dolžine 45 m (trikrat)
B cevovod dolžine 75 m (enkrat)
Višinska razlika med motorno brizgalno in ročniki 15 m
Vprašanje:
Kakšen naj bo tlak na izlivu motorne brizgalne?
Če računamo tehnične zadeve si najpreje napravimo skico!
V skico vnesemo vse znane podatke.
Takole:
(tu sem sicer napravil skico, ki pa je znam prenesti v sistem)
Da si olajšam delo si označim in poimenujem še preseke na cevovodu:
Presek A – izliv na motorni črpalki
Presek B - trojak
Presek C - ročnik
Račun začnemo na tistem delu cevovoda, kjer imamo podane vrednosti. V našem primeru torej v preseku C – torej na ročnikih.
Poznano mi je:
Presek ročnika 12 mm; željeni tlak 3,5 bara
Iz tabele »Količina vode, ki izteče iz ročnikov z različnimi ustniki pri različnih pritiskih, v litrih na minuto« ( knjiga Gasilska tehnika III – strojništvo v gasilstvu GZS 1984 stran 13) odčitam naslednji podatek:
skozi ročnik premera 12 mm pri 3,5 bara tlaka preteče 180 l/min
Isto tabelo najdemo skoraj v vsakem gasilskem koledarčku.
Iz tabele »Izguba pritiska v B in C gumiranih ceveh, za dolžino 100 m cevi, pri različnih količinah vode na minuto (Isti vir stran 12) odčitam naslednji podatek:
pretok 200 l/min - izguba tlaka 0,6 bar/100m
Odločiti se moram sam. Ali bom dlakocepsko natančno računal z desetinkami ali pa ocenjeval. Odločim se za zaokroženo računanje: pretok 180 l/min zaokrožim na 200 l/min (podatek v tabeli); razdalja 45 m = 0,45 hm (hm = hektometer = 100 metrov)
Torej račun:
0,45 hm (razdalja) x 0,6 bar (izguba tlaka na 100 m ali na 1 hm) = 0,27 bara
Pretok v preseku B (na trojaku in B cevovodu) je
3 (število cevovodov C) x 180 l/min (pretok na enem ročniku) = 540 l/min
Iz iste tabele »Izguba pritiska v B in C gumiranih ceveh, za dolžino 100 m cevi, pri različnih količinah vode na minuto odčitam:
pretok 500 l/min - izguba tlaka 1,89 bar/100m
pretok 600 l/min - izguba tlaka 2,26 bar/100m
izračunam
pretok 540 l/min - izguba tlaka 2.04 bar/100m
Do vmesnega podatka sem prišel tako, da sem interpoliral razliko med izgubami 1,89 bara (pri pretoku 500 l/min)in 2,26 bara (pri pretoku 600 l/min) (razliko izgub sem razdelil na sto delov in upošteval vrednost za 40%) .
Izračun:
Razdalja 75 m = 0.75 hm
Pretok 540 m iz tega sledijo izgube tlaka 2.04 bar/hm
0.75 hm (razdalja) x 2.04 bar/hm (izguba tlaka) = 1,53 bar
Do tu vse prav in lepo. Izračun sem napravil za cevovode položene po ravnem. Mi pa imamo ročnike 15 m višje. Torej dodam še izgubo zaradi višinske razlike.
Podatki:
10 m vodnega stolpca = 1 bar
1 m vodnega stolpca je torej 0,1 bara
Izračunam:
0.1 bara (1m vodnega stolpca) x 15m (višinska razlika) = 1,5 bara
Seštejem željene tlake in izgube:
željeni tlak na ročniku 3,50 bar
izguba v C cevi 0,27 bar
izguba v B cevi 1,35 bar
izguba talak zaradi višinske razlike 1,50 bar
SKUPAJ 6,62 bar
ODGOVOR: Da bomo lahko gasili z ročniki 12 mm in tlakom 3,5 bara na ročniku, pri višinski razliki 15 m potrebujemo na izlivu motorne črpalke 6,62 barov.
In po gasilsko: »Jožko, s pametjo in počasi lepo med 5,5 in 6 na pumpi, brez pretiravanja, da ne bo kaj narobe!«
Izračun je preprost. Težave nam delajo razpredelnice, ki jih mnogi ne poznajo in neenotne mere. Zapustili smo fizikalni merski sitem, razdalje smo merili v hm (hektometrih ali stometrih). Kdor pa ni vešč računanja se pa v takem neredu hitro zmoti.
Če sam sebe kaj poznam, je 98% možnosti, da sem kje kaj napačno izračunal; postopek je pa pravi.
Lep pozdrav
Janez
- Gregor K.
- moderator

- Kraj: Nekje na poti...
- Kontakt:
Lepo razloženo ni kaj!
Najbolj se mi dopade tole "Jožko počasi da ne bo kaj narobe..."
Zakaj? Ker mi je zaradi predivjega strojnika že enkrat spojka B cevi priletela v glavo (hvalabogu jo je fasala čelada)
Najbolj se mi dopade tole "Jožko počasi da ne bo kaj narobe..."
Zakaj? Ker mi je zaradi predivjega strojnika že enkrat spojka B cevi priletela v glavo (hvalabogu jo je fasala čelada)
To, kar vemo, je kapljica, to, česar ne vemo, je morje. (Newton)
In nazadnje jo stakne, ki bila mu je kos...
http://www.facebook.com/pgdokonina
- Gregor K.
- moderator

- Kraj: Nekje na poti...
- Kontakt:
Hja, se opravičujem
Ja, res je, hvala čeladi, pa tudi sreči da ni spojka priletela malo nižje...

Ja, res je, hvala čeladi, pa tudi sreči da ni spojka priletela malo nižje...
To, kar vemo, je kapljica, to, česar ne vemo, je morje. (Newton)