VOZILA ali OPREMA

Vse kar je povezano z organiziranostjo gasilstva in predpisi
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Firefighter

VOZILA ali OPREMA

Odgovor Napisal/-a Firefighter »

Zanima me vaše mnenje

Čemu bi morali prostovoljni gasilci nameniti več sredstev OSEBNI ZAŠČITI operative ali DRAGIM VOZILOM?

Vem da je oboje nujno potrebno za delovanje vsakega PGD-ja!
Ampak
Zakaj nekatera manjša društva naprimer kupujejo vozila v vrednosti od ca. 35.000.000 do 50.000.000 oziroma jih imajo v načrtih kupiti!?
Ali nebi bilo v takih primerih bolje kupiti manjše kombinirano vozilo,ker vsi vemo da v 95% požarov ali drugih nesreč prvi na kraj dogodka prihitijo poklicne enote!
Ostalo pa nameniti zaščiti in usposablanju!

Sem gasilec,samo se mi zdi netransparentno vreči skozi okno 40 milijonov za 3000km/leto ki jih naredijo društva,če vemo da je budget GZ omejen.

Ko se je naprimer zgodil pri nas velik gozdni požar,nam ni pomagalo 20 avto-cisteren,ker niso mogle priti do žarišča požara!
Potem pa si pogledal kako so se morali gasilci v neizpopolnjeni opremi truditi več ur v dimu,pomagala jim pa je zgolj dotrajana oprema(metle,nahrbtnjače,...)

V tem smislu se sprašujem kaj je bolje
KUPITI DRAG AVTO(''da se lahko postavljaš pred sosednjimi društvi'') ali KUPITI cenejše vozilo,ter preostanek razpoložljivega denarja vložiti v osebno zaščito!

Vedeti moramo da so požari in nesreče iz leta v leto bolj zahtevne.
Konec koncev kaj nam pomaga draga oprema,če jo nimamo(na srečo),možnosti dodobra uporabiti,pri manjših nezgodah pa izpademo bebci.

Preberite novice dne 5.januar,pa boste videli kaj mislim s tem.

LP
Tam 5500

Odgovor Napisal/-a Tam 5500 »

Se popolnoma strinjam s tabo, pa verjetno jih bova še veliko na ta račun slišala.

Veliko društev kupuje draga vozila, za 1 intervencijo letno pa še ta je ali travniški ali dimniški požar. Za taka društva naj bi bil po mojem mišljenju primeren GV-V1 ali 2, ne glede na kategorizacijo.

Z novimi težjimi vozili pa naj bi se opremljale osrednje enote oz. poklicimv občini in jih po določenem času oddale manjšim enotam.

Vendar tu nastaja nekaj problemov
- demokracija, ko vsi glasujejo o nabavi vozil in vsi bi radi nove in čim večja vozila, saj vsi hočemo čim več
- ko se ne nabavljajo vozila po potrebi ampak kdo ga bo v občini prej dobil, čeprav ima društvo 1 intervencijo na leto ali pa še te ne - ĆEPRAV JE ZELO POMEMBNA PREVENTIVA, vendar se ne gleda na časovne izvoze in oddaljenost osrednjih enot
- župani in občine, o katerih nima smisla izgubljati besed - živa oslarija oz. velikokrat skupek bedakov

No FIREFIGHTER, sedaj pa bo verjetno odmev od društev 1. in 2. kategorije in bodo verjetno zelo lepo udarli po nama, ne glede na to, da je to mišljeno dobro in v razmislek vsem o smoterni pporabi gasilskega denarja.

LP,

tam 5500
Uporabniški avatar
martin
Kraj: Grosuplje

Re: VOZILA ali OPREMA

Odgovor Napisal/-a martin »

Firefighter napisal/-a:Ali nebi bilo v takih primerih bolje kupiti manjše kombinirano vozilo,ker vsi vemo da v 95% požarov ali drugih nesreč prvi na kraj dogodka prihitijo poklicne enote!
LP
Mislim, da imaš na nek način prav glede opremljanja oz. o organiziranju nabave tako vozil kot opreme.

Toda naj dodam še komentar na tvoj navedek:
Gasilska društva, katera imajo v zaledju poklicno enoto, niso vedno prisotna pri intervencijah tako požarov, kot pri drugih nesrečah.
Uporabijo jih samo za delavno silo, ko je požar že pogašen in je potrebno premetati mokro seno ali pa pri ostalih delih po intervenciji.

To zapostavljanje, čeprav se to sedaj izboljšuje, prostovoljne gasilce demotivira.

Ker se ne morejo izkazati s svojim znanjem in s svojo opremo na požarih, se posledično trudijo, da v svoja društva ne prinašajo slabih, oziroma neuporabnih delov opreme.
Zaradi že omenjenega zaledja poklicne enote, ki razpolaga z skoraj vso potrebno opremo, se prostovoljci ne obremenjujejo samo z uporabnostjo opreme pač pa tudi z lepim videzom in močnimi karakteristikami.

Res je da ta oprema in vozila drago stanejo.
Res je tudi, da se včasih društva preopremljajo neozirajoč se na svoje potrebe, v svojem požarnem okolišu.
Toda mislim, da bi se lahko, kot si že sam rekel društva opremila z cenejšimi ter ravno tako lepimi, uporabnimi ter močnimi vozili, večji povdarek, pa bi dali na opremo, za katero je potrebno odšteti kakšen tolar več.

Lp,martin
Uporabniški avatar
Janez Koncilija
Naj forumovec 2006
Kraj: Topole
Kontakt:

Re: VOZILA ali OPREMA

Odgovor Napisal/-a Janez Koncilija »

Firefighter napisal/-a:Ali nebi bilo v takih primerih bolje kupiti manjše kombinirano vozilo,ker vsi vemo da v 95% požarov ali drugih nesreč prvi na kraj dogodka prihitijo poklicne enote!
Ostalo pa nameniti zaščiti in usposablanju!

LP
Kakšno kombinirano vozilo pa si mislil, to je prvo vprašanje, drugo pa, kje si doma, da ti 95 % pogasijo poklicni gasilci.

Veliko občin jih namreč nima pri roki, zato, hvala bogu, nekateri župani pametno razmišljajo in upoštevajo načrte in predloge strokovnih služb (beri GZ) in sofinancirajo tudi za kakšen avto.

Sem član društva 1. kategorije, vrednost avtomobila je bila poplačana s preprečeno škodo na požarih že v istem letu. Nič pa ne bi imel proti, če ne bi imeli nobene intervencije, vendar bi ti verjetno potem takšno društvo kar ukinil.

In zakaj bi kupoval osebno zaščitno opremo in usposabljal ljudi. Kar tako, zaradi lepšega, na intervencije bi pa peš hodili (pardon, mogoče bi celo tekli).

Tole sta kar dobro zastavila, bom še v nadaljevanju kaj napisal.

LP

Janez 8)
Ne prehitevaj, poglej drevo, ki raste!
Uporabniški avatar
Janez Tratnik
moderator
moderator
Kraj: Dobračeva - Žiri
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Janez Tratnik »

Ker odprta tema nima nobene povezave z vozili in opremo sem jo prestavil v Organizacijske in pravne zadeve, kamor glede na načeto debato bolj ustreza.

moderator vozil in opreme
Lep preostanek dneva vam želim.
Janez Tratnik, GSM: 041 587 444.
Uporabniški avatar
Janez Tratnik
moderator
moderator
Kraj: Dobračeva - Žiri
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Janez Tratnik »

Firefighter.

Ne poznam te vendar iz tvojega pisanja sklepam, da si član kakega gasilskega društva iz kakega večjega mesta, ki je operativno neaktivno. Ker imaš (sklepam) na dosegu roke poklicne gasilce v zadostnem številu in z fantastično tehniko lahko pišeš take bedarije.

Pri nas končujemo z nabavo vozila, katerega cena z opremo bo precej preko 40 mio, ko bo dokončno opremljeno.

Naše društvo je:
- skoraj 30 km oddaljeno od enote višje kategorije
- skoraj 30 km oddaljeno od koncesionarja
- 45 km oddaljeno od najbližje poklicne enote
- 45 km oddaljeno od gasilske enote z lestvijo
Pa še kaj bi lahko napisal. Se pravi 100% smo odvisni od lastne tehnike, kadra znanja in opreme.

Če pa je vaš plan porabe takšen, da nabavljate samo vozila, opreme in zaščitnih sredstev pa ne, je pa vaš problem oz. je to problem tistih, ki pri vas (društvu ali zvezi) odločaju o porabi sredstev.

Pa kaj to sploh pišem.
Zadnjič spremenil Janez Tratnik, dne 5. Januar 2006, 20:14, skupaj popravljeno 1 krat.
Lep preostanek dneva vam želim.
Janez Tratnik, GSM: 041 587 444.
Uporabniški avatar
gobi
Kraj: Wajdušna-Ajdovščina-sin burje
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a gobi »

Tam 5500 napisal/-a:Z novimi težjimi vozili pa naj bi se opremljale osrednje enote oz. poklicimv občini in jih po določenem času oddale manjšim enotam.
Ta sistem mi je zelo všeč, ampak se bojim da ne bi povsod vžgal :clubbed:

Nekje sem že povedal to štorjo (debata gasilec in trgovec glede nabave GVP-1) :arrow:
G:Zakaj jim nisi ponudil Dehenderja ?
T: Saj sem...pa so rekli da ni lep...
G: :shock: :banging: ](*,)

Nekje na forumu piše da je hotel PGD I. kategorije GVC24/50, za kakšno rabo, najbrš res samo za parade #-o Me pa zanima koliko intervenjciskih oblek in novih čelad imajo??

Je pa važno da se gvc v garaži sveti :lol:
LP, Robert Kopatin
Ko gredo drugi ven ,gremo mi noter!
Slika
Uporabniški avatar
Janez Koncilija
Naj forumovec 2006
Kontakt:

pišuka napisal/-a: Take, kot ti bi jaz poslal nekam, saj ste v sramoto gasilski organizaciji (če si sploh gasilec).

Pa kaj to sploh pišem.
Prav da si napisal. Takoj ko si napisal prvo objavo v tej temi si mi prišel na misel kot živ primer in dokaz, da začetnik teme mlati v prazno.

Samo, ne vem. če bo doumel tvoj odgovor.

LP

Janez 8)
Uporabniški avatar
man 14.284
Kraj: Zgornja Bistrica

Odgovor Napisal/-a man 14.284 »

Tema sploh ni tako neumna kot se zdi! Seveda da za uspešno operativno delovanje potrebujemo dobro in primerno tehniko, zaščitno opremo in usposobljen kader!

Ampak zavedajmo se da so finančne zmogljivosti nekaterih društev skoraj po večino izredo omejene in nabava sodobnega vozila z opremo pomeni zbiranje sredstev več 10 let in to pomeni varčevanje pri vseh ostalih nakupih opreme!

Če pretolmačim: proračun xy društva 2.000.000 letno nabava novega vozila 15.000.000(v primeru da nam občina krije podvozje) tako da za druga potem ni prostora v primeru da si v enem letu omislimo 2x komplet zaščitno opremo za gasilca(pa še kako malenkost) pa smo tisto leto privarčevali točno nič :shock: :oops:
Uporabniški avatar
gapi
GE: Lukovica
Kraj: Lukovica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a gapi »

gobi napisal/-a: Nekje na forumu piše da je hotel PGD I. kategorije GVC24/50
Sevada je PGD I. kat. hotel imeti GVC 24/50, saj je taka zamenjava za avto ki takemu društvu po kat., dovoljena tudi v razpisu za sofinaciranje opreme s strani URSZR, seveda se pa postavlja smotrnosti nabeve takega avtomobila za tako društvo, osrednja enota pa po vsej verjetnosti brez potrebne opreme.

Bi pa nekaj rekel še na pisanje Firefighter-ja.
Do določene mere ima prav, velikokrat sem že napisal, da bi se morala vozila kupovat glede na potrebe, npr. če je veliko goznih površin naj se v lok. skupnosti kupi GVGP-1, pa čeprav nobenemu društvu ne pripada, seveda je pa treba peleg nabeve vozil pozornst nameniti tudi nabavi osebne zsščitne opreme.

Lep pozdrav!

Gašper Mav
http://www.gasilci-lukovica.si
Marky

Odgovor Napisal/-a Marky »

Tista društva, ki so jih kupila, že vedo zakaj! In če imajo dovolj močno finančno podporo za to, hvala bogu (ali občini in krajanom :wink: ) !

Naše društvo deluje v zvezi, ki ima verjetno eno najboljših poklicnih enot v Sloveniji. Meje občine in s tem zveze so maksimalno cca 15 km oddaljene od lokacije poklicne enote. Zato smo tudi vsa društva v zvezi padli v I. kategorijo. In kaj hočem povedati. Nihče v zvezi ne kupuje GVC-jev! Kar jih imamo, smo jih prejeli od poklicnih, ko so ti kupovali nove (zelo pohvalno!!!!). Trudimo se imeti in obnavljati GV-1 ali GVV-1 oziroma kakšen GVP za nas, ''holcarske hribovce''.

In če se že dela neumnost z nakupi za parade, potem se to dela z nakupi GVM-jev. Ker so najcenejši, se jih kupuje. Samo da je pri hiši nov avto, pa čeprav ni za drugega, kot za na parado, tekmovanje ali podporo društveni gostinski dejavnosti.

Če pa imata firefighter in TAM5500 podatke o društvih I. kategorije, ki ne potrebujejo GVC in zanj nimajo dovolj denarja (oziroma gre ves denar leta in leta le za ta avto), naj pa na glas povesta katero društvo je to in potem lahko upamo na konkreten odgovor iz tega društva, kaj je na stvari.

Seveda pa ima zadnjo besedo pri tem, za kaj se bo porabil denar v posameznih društvih, njihov UO. Sami vedo, kako so do denarja prišli, koliko ga imajo in tudi sami odgovarjajo za to, kako ga bodo porabili. Vsak naj pred svojim domom pometa. Ker biti pameten za druge.. :roll:
tadejS
Kraj: Knežak

Odgovor Napisal/-a tadejS »

Če prav razumem vprašanje bi prvo odgovoril tako. Namesto GVC-ja XX, bi kupili GV-V1 z cca 350 lit vode in MB 8/8 ter za "ostanek " sredstev nabavil vrhunsko zaščitno opremo in IDA za 15 operativcev. Alarm. Gremo na požar s tehniko, da pripeljemo vseh 15 gasilcev na požar. Glede na MB in 15 do zob opremljenih gasilcev naredimo tridelni notranji napad in istočasno izvedemo reševanje ujetih oseb v objektu, ker se oceni, da ne gre za razvit požar, na razpolago imamo pa tudi gailce za zaščito napadalcev. In glej ga šmenta. Ravno ko priteče voda na ročnik, jo zmanjka, v objektu pa se požar skokovito razširi. Ostanemo brez vode in z 8 gailci ujetimi v gorečem objektu. Sosednje društvo pa je tudi na intervenciji. Višje kategorizirana enota-koncesinar, pa ima zahtevno tehnično intervencijo.

Ko sem to vprašanje postavim v neki gasilski druščini so vsi onemeli in se globoko zamislili. Meni z nekaj tovariši gasilci je bilo med drugim takšno vprašanje za izhodišče, ko smo debatirali kakšno vozilo potrebujemo.

O prerazporeditvi rabljenih GVC ali AC XX. Zgodilo se je 17 ali 19 let nazaj, da smo na požar na drugi konec vasi tekli za AC-jem, hvala bogu je bila tudi naša takratna zaščitna oprema kot tudi vozilo pomankljiva, saj bi drugače vse prej pogorelo. Tukaj dam Janezu prav, ko ugotavlja, kdaj se je nabava vozila poplačala.

Prav je da vsak PGD tudi sanja o opremi, katera mu po t.i. kategorizaciji sedaj ne pripada, nikjer pa ne piše, da jo ne sme imeti. S sanjami so prišli tudi na luno in še dlje.
Firefighter

Samo nekaj bom povedal

Janez Tratnik vid se koliko si oddaljen od mesta da si še toliko za časom,breberi vse kaj sem napisal potem pa ropotaj.
Naše društvo ima poklicno enoto oddaljeno 3 km,in zato pogasijo 95% vseh intervencij,in ne prihajam iz nobenega mesta,v našem društvu je aktivnih skoraj 40 operativcev,glede na število tvojih napisanih posov pa vidim da si ti neaktiven ker imaš toliko časa preždeti za računalnikom!

Janez Koncilja že po sliki se vidi da prihajaš iz časov ko so gasilci netransparentno zapravljali državni denar,in vsepovprek kupovali vozila.
Lahko je kupiti 45.000.000 društvom ki imajo v celi zvezi 6 društev,malo težje je priti do denarja tam kjer je v zvezah tudi do 15 društev.

aja pa glede začetnikov,prosim ne prihajat s takimi,jaz v primerjavi z vama nimam časa sedeti cele dneve za računalnikom,ko pa pridem skušam odpreti temo ki bo zanimiva,ne pa pošiljati slike vozil in se hvaliti kok smo mi kul ker mamo avto ki šprica 100/h.
Časi samohvale so mimo!!

Predvsem pa je treba znati rati,vzeti si je treba čas in prebrati vse ne spuščati besede.Tako se naredi osnovno šoli in pa kasneje srednjo,....
Firefighter

In Marky ima prav!

tudi jaz prihajam iz podobne zveze
in v takem primeru kot ga je on navedel,se tudi meni zdi bolj primerno da bi društva kupovala manjša vozila,ker prvi udar večinoma opravi poklicna enota.
sej mogoče sva pa z markijem celo iz istega teritorija

Naše društvo ima na svojem teritorijo 30-40% gozda 4 manjša jezera oz. bajerje,in nismo ne mesto ne vas,nekaj vmes

In po mojem mnenju bi sedaj oba Janeza predlagala,da naj si omislimo še čoln,pošljemo na potapljaški tečaj nekaj članov,nabavimo za vsakega operativca še motormo žago kot del osebne opreme.
Mislim fanta sta tu že dolgo na forumu,jaz sem prvič!
Ampak mi vse v kvantiteti odgovorov temveč v kvaliteti,in ker predvidevam da sta oba ognjena borca še iz časov ko je bilo vsega dovolj naj vama povem da so danes drugi časi,požari pa so vedno bolj zahtevni
In s tega vidika,zakaj bi kupovala manjša društva GVC-je potem pa imajo na sebi 20 let stare uniforme.
Uporabniški avatar
Janez Koncilija
Naj forumovec 2006
Kontakt:

Firefighter napisal/-a:Janez Koncilja že po sliki se vidi da prihajaš iz časov ko so gasilci netransparentno zapravljali državni denar,in vsepovprek kupovali vozila.
aja pa glede začetnikov,prosim ne prihajat s takimi,

Predvsem pa je treba znati rati,vzeti si je treba čas in prebrati vse ne spuščati besede.Tako se naredi osnovno šoli in pa kasneje srednjo,...
Odebeljeno si še enkrat preberi, kajti to velja predvsem tebi in tvojemu razumevanju. Nihče (vsaj jaz ne) ti ni napisal, da si začetnik, ampak da si začetnik teme, to pa je tista oseba, ki odpre neko temo.

Drugo vprašanje pa, po kateri sliki pa ugotavljaš iz katerih časov prihajam, predvsem pa, kje smo gasilci netransparentno zapravljali državni denar in vsepovprek kupovali vozila.

Torej tudi ti se nauči najprej brati in ne "rati" potem boš pa naredil tečaj za gasilca, pa vodjo skupine, pa vodjo enote, pa vodjo enot in če ti bo uspelo priti do funkcije poveljnika, boš mogoče začel tudi drugače razmišljati.

Do takrat pa zaradi mene lahko motorko s šajtrgo na intervencijo vozite, važno, da boste lepo oblečeni.

LP

Janez 8)
Odgovori