GVC 24/50 v vsako slovensko vas?

Gasilska vozila in zaščitna ter reševalna oprema

Moderator: Janez Tratnik

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
krivina

GVC 24/50 v vsako slovensko vas?

Odgovor Napisal/-a krivina »

No pa dajmo. Mislim konstruktivno debato in ne "streljanje po sovragu" kot v prejšnji temi :lol: :lol: :lol: .

Predlagam debato v smeri velikost vozila, cena, uporabnost, itd..., in seveda alternative takšnemu vozilu (beri kombinacijo vozil za GE 3. kategorije).

Že pripravljam svoj predlog!
Uporabniški avatar
Dušan
Kraj: Zgornja Bistrica (Tirgot)

Odgovor Napisal/-a Dušan »

Z mojega vidika je za 3. kategorijio potrebno vozilo GVC 24/50 seveda še z drugimi pripadajočimi vozili. V vsako vas pa glih ne spada GVC 24/50 že zaradi kr visoke cene in pa svoje velikosti!

Sploh pa se mi takšno vozilo zdi neprimerno za 1. kategorijo!
Tehnika nam lajša življenje!
Uporabniški avatar
Janez Tratnik
moderator
moderator
Kraj: Dobračeva - Žiri
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Janez Tratnik »

Odvisno od potreb, bližine ostalih gasilskih društev in podobno.

Za III. kategorijo bi po moje vsekakor bolj ustrezal 16/70 in ne 24/50.
Logika naj bi bila taka, da bi bilo prvo vozilo 16/15 oz. 16/25 nato pa 16/70. Črpalka ima dovolj pretoka, ima pa 2 m3 več vode, kar bi znalo priti prav.

Bi pa vsekakor za 16/25 dovoljeval tudi črpalko s 3 kubiki vode (GVC 24/25).
Lep preostanek dneva vam želim.
Janez Tratnik, GSM: 041 587 444.
krivina

Jaz izhajam iz osnovne definicije uporabnosti tega vozila - tudi gašenje velikih požarov v industriji - in iz samega izračuna kategorij. Veliko GE pade v 3. kategorijo šele po "ponovnem izračunu" kot osrednja enota. V bistvu še največ problemov izhaja iz površno napisane uredbe, ki kategorizira GE. Je premalo dorečena, ampak to je že druga zgodba.

Torej moj predlog, za tiste, ki nimajo industrije in ne opravljajo prevozov vode, torej imajo zadostno količino vode v ceveh vodovoda in urejeno hidrantno omrežje, GVC 16/40: brez rezervoarja za penilo, sama črpalka tako ali tako zagotavlja 2000 l/min pri 10 bar, vse skupaj spraviš že na 16 t podvozje pa še rezerva ostane. Vozilo je nižje, ima nižje težišče in ga ni potrebno "vkopavati v garaže", pa še finančno boljše pride za društveno blagajno. Takšno vozilo bi bilo dober nadomestek za TAM 130 T11, čeprav res ne bomo prišli z njim ravno v vsako mišjo luknjo, kot smo z "dojcom".

Prvo vozilo pa vsekakor 16/15 oziroma 16/25, odvisno od potreb.
Uporabniški avatar
Dušan
Kraj: Zgornja Bistrica (Tirgot)

Odgovor Napisal/-a Dušan »

Krivina sam GVC 16/40 ni v tipizaciji??? Tako, da v tej smeri ni najbolj smiselno razmišljat razen, če se bo kdaj kaj spremenilo?
Tehnika nam lajša življenje!
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kraj: Malečnik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Oskar »

Za 3 kategorijo še cisterna , oziroma GVC 24/50, za drugo kategorijo pa GVC16/25 in GVM pa kakšna pikolica za orodje.
Naslov teme je zgrešen.
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
krivina

Saj lahko zaradi mene imenuješ stvar tudi AC 16/40. V glavnem jaz bi vanjo spravil tudi veliko ostale gasilske opreme, zato sem zapisal GVC.

Dušan: imaš prav, ga ni v tipizaciji, pa poglej v Bohinj. "Rijejo" po garaži, pa še nobena vrata ne pašejo zraven. Pa še za nekaj podobnih primerov vem. Kupim GVC 24/50 potem pa še par milijončkov porabim, da ga spravim "na toplo".

Oskar: žal če boš preštel število "majhnih" slovenskih občin, boš hitro izračunal, da potrebujeno kar zajetno število takšnih vozil. Vsaj tako naračunamo po uredbi. Vprašanje je, pa če je dejansko to res? Zato mislim, da bo naslov kar pravšnji.
Uporabniški avatar
silvano
GE: PGD Boh. Bistrica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a silvano »

krivina napisal/-a:Dušan: imaš prav, ga ni v tipizaciji, pa poglej v Bohinj. "Rijejo" po garaži, pa še nobena vrata ne pašejo zraven. Pa še za nekaj podobnih primerov vem. Kupim GVC 24/50 potem pa še par milijončkov porabim, da ga spravim "na toplo".

Oskar: žal če boš preštel število "majhnih" slovenskih občin...
Ti "krivina" samo v vednost, Občina Bohinj je ena izmed največjih občin v Sloveniji po površini! Meri 333 kvadratnih km.

To vozilo ima osrednja gasilska enota v občini in je 3 kategorije. Merila za organiziranje in opremljanje gasilskih enot - lepo piše, da mora taka enota to vozilo imet. In vozilo še ni NIČ rilo po garaži gre brez tega noter! Ne nas jeb... :x :x :x
sej bo bolš

http://www.pgdbb.si
Uporabniški avatar
gobi
Kraj: Wajdušna-Ajdovščina-sin burje
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a gobi »

krivina napisal/-a:Takšno vozilo bi bilo dober nadomestek za TAM 130 T11, čeprav res ne bomo prišli z njim ravno v vsako mišjo luknjo, kot smo z "dojcom".
Veliko bi bilo že rešeno, da bi šel GVC 24/50 na podvozje okrog 15-16 ton in ne na 18 tonce :wink:
LP, Robert Kopatin
Ko gredo drugi ven ,gremo mi noter!
Slika
Uporabniški avatar
man 14.284
Kraj: Zgornja Bistrica

Odgovor Napisal/-a man 14.284 »

Veliko bi bilo že rešeno, da bi šel GVC 24/50 na podvozje okrog 15-16 ton in ne na 18 tonce
Se strinjam in dodajam da bi se lahko dopuščala tudi vozila z 3000-5000 l vode in moštveno kabino seveda na podvozjih ki bi z nosilnostjo to dopuščala saj se mi zdi pametno da se vozila maksimalno izkoristijo tako bi vozilo pripeljalo kr konkretno količino vode in pa še moštvo, v tujini je kr precej vozil tipa 16/25 z 4000l! Eno takšno vozilo v kombinaciji z GVM ali GV1 bi kr povečini zadosotvalo za 1 in 2 kategorije pa še za katero 3kat.

Glede 3kat. pa mislim da bi morali imeit 3 vozila in sicer GVC 16/15 ali 16/25 z precej opreme za tehnično reševanje in ogromno druge opreme zraven večjo cisterno in GVM ali GV1 lokalno(primorska) pa še kakšnega GVGP! Saj opažam pri nas, da je dela vedno več le to je vedno zahtevnejše in potreba po opremi je vedno večja kljub mali oddaljenosti osrednje enote z veliko opreme!
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kraj: Malečnik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Oskar »

Kdo ima večjega v Sloveniji ??
Na sliki je kombinirano vozilo z 5000 litri vode. Sicer nisem čist siguren 4000 je pa ziher.
Priponke
veliki.jpg
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
Uporabniški avatar
gobi
Kraj: Wajdušna-Ajdovščina-sin burje
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a gobi »

Man ena taka zadevica :arrow: http://www.ge-ng.com/Vozila/Slike%20vel ... %20gvc.htm

Ma kaj ni imela GBL nekaj časa Tam 260 z dvojno kabino :?: Se mi pa zdi, da ga ima sedaj en PGD :wink:
LP, Robert Kopatin
Ko gredo drugi ven ,gremo mi noter!
Slika
sašo
Kraj: Kobarid

Odgovor Napisal/-a sašo »

Pri nas v Kobaridu smo 4. kategorija in imamo v voznem parku tudi GVC 24/90... Nam je prišel že mnogo krat prav pri gozdnih požarih, pa da smetišč ne omenjam ter medsosedski pomoči pri večjih požarih... Predstavljajte si gašenje smetišča z GVC 16/25 kjer je potrebna količina vode :?
Lep pozdrav, Sašo!
Uporabniški avatar
FUC
Kraj: Komen

Odgovor Napisal/-a FUC »

man 14.284 napisal/-a:
Glede 3kat. pa mislim da bi morali imeit 3 vozila in sicer GVC 16/15 ali 16/25 z precej opreme za tehnično reševanje in ogromno druge opreme zraven večjo cisterno in GVM ali GV1 lokalno(primorska) pa še kakšnega GVGP! Saj opažam pri nas, da je dela vedno več le to je vedno zahtevnejše in potreba po opremi je vedno večja kljub mali oddaljenosti osrednje enote z veliko opreme!
Mi imamo GVC 16/25 in AC 24/80 kar je kar dobra kombinacija glede količine vode. AC je prisotna ob večjih požarih in za oskrbo gospodinjstev z vodo. Velikokrat je nepogrešljiva zaradi ponekod pomankljivega hidrantnega omrežja in dovoza vode na gozdne požare. Pri GVC-ju je bolj povdarek na opremi kot vodi.
Ni nam lahko!
Uporabniški avatar
Uroš Lenarčič
Kraj: PGD Slape-Polje

Odgovor Napisal/-a Uroš Lenarčič »

gobi napisal/-a:Ma kaj ni imela GBL nekaj časa Tam 260 z dvojno kabino :?: Se mi pa zdi, da ga ima sedaj en PGD :wink:
Sedaj ga ima PGD Trnovo, gre pa za GVC 16/80.
Cogito, ergo sum.

Slika
Odgovori