Ja, kr neki, če si pazljivo spremljal temo, je bilo vprašanje, ali drži trditev...
Torej se napiše: ne drži, o veleumih pa zadevo pustiva, saj je moje načelo, da se učimo celo življenje, pri tem pa se najbolj bojim tistih, ki mislijo, da vse znajo

.
Zakaj sem sploh zastavil vprašanje

Sam sem namreč pred leti zadevo praktično preizkušal, pa se mi ni izšlo, pritiski so bili povsod enaki, če si vsatvil omejevalec pred trojak itak, žal pa tudi za trojakom, literatura pa mi je govorila drugače.
Želel sem slišati še mnenje drugih, ki so se prav tako ukvarjali s preizkušanjem in moram reči Drago, da si zadevo kar prav raztolmačil. Danes sem šel pritiske še enkrat preverjat, napeljani so bili trije napadi, v enega je bil za trojakom vstavljen omejevalec. Preizkus se je delal sicer na hidrantnem omrežju, ker nisem imel na razpolago črpalke za večje tlake, vendar je bil tlak na manometrih 5 barov. Potem je bil omejevalec nastavljen na 2 bara, na vseh ročnikih je tlak padel na cca 3 bare (odstopanje točnosti manometrov), je bilo pa jasno videti, da je tlak padel povsod.
Iz tega sledi, da omejevalec tlaka lahko uspešno uporabljamo za zmanjševanje vodnih sunkov, do katerih lahko pride v tlačnem vodu, kar pride zelo prav napadalcu na lestvi, pa tudi črpalki. Za omejevanje tlaka na enem samem vodu pa...
LP
Janez